Vanzari: (021) 316-3168 | Livrari: 0738 647 722 | Montaje: 0723 145 906

Japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord

Numele “japandi” este un hibrid al cuvintelor Japan și Scandi. Așa este acest stil în sine: rigurozitatea și caracterul practic scandinav, care se îmbină armonios cu minimalismul japonez, o înclinație pentru simplitate și naturalețe.

În articolul nostru veți găsi tot ceea ce aveți nevoie pentru a înțelege această direcție de design, de la istorie până la proiectarea diferitelor încăperi din casă.

Istoria stilului

Japandi sau, așa cum este mai rar numit, Scandines, este o tendință complet nouă, apărută în 2019-2020, dar premisele apariției sale au apărut cu o sută cincizeci de ani mai devreme, când Japonia s-a deschis către restul lumii și călătorii din alte țări au început să o viziteze, inclusiv inclusiv pe cei scandinavi. Din acel moment, influența reciprocă a stilurilor orientale și nordice de design interior a crescut. În obiectele de arhitectură daneză de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, precum și în obiectele de interior din aceeași perioadă, se pot observa note japoneze.

Chainik japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord
Japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord 11

Pentru cine este stilul și unde să îl folosești

Unul dintre motivele pentru popularitatea în creștere fulminantă a japandi este combinația perfectă a acestui stil cu un stil de viață ecologic și un consum conștient, la care tot mai multe persoane, în special tineri, ajung. Practicitatea, funcționalitatea, o atmosferă moale și confortabilă și absența zgomotului vizual fac ca acest stil să fie potrivit în aproape orice cameră a unui apartament sau a unei case rezidențiale. Sistemele sofisticate de depozitare tipice japonezilor vor fi la mare căutare în bucătărie, baie și alte încăperi tehnice, în timp ce liniștea și confortul materialelor naturale vor crea atmosfera potrivită în dormitor sau în camera de zi.

Spalnya v stile japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord
Japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord 12

Caracteristici de stil

Spectrul de culori

În ceea ce privește culorile, japandi se face eco stilului eco: fără culori țipătoare, doar culori naturale de piatră, diverse nuanțe de lemn și alte materiale naturale. Lenjeria nevopsită, textilele texturate și tencuiala și, uneori, doar betonul gol – toate aceste elemente sunt apropiate de stilul loft. În același timp, răceala pietrei este compensată de abundența de lemn, creând o atmosferă caldă, dar nu pretențioasă.

Citește și
Înainte și după: Cum a fost transformat un apartament vechi într-un spațiu confortabil. Imagini

Gresie și alte finisaje

La prima vedere, alegerea materialelor de finisare pentru japandi este evidentă: este vorba de piatră, beton și toate tipurile de lemn. Cu toate acestea, aceste materiale au unele dezavantaje tehnice: de exemplu, pe beton pot apărea așchii. Aici, vin în ajutor materialele moderne, capabile să imite cu succes aspectul natural, dar în același timp lipsite de neajunsurile materialelor naturale. Varietatea de nuanțe și texturi ale plăcilor ceramice vă permite să reproduceți atât aspectul unui copac, cât și al unei suprafețe de piatră, fără a crea dificultăți inutile. .un laminat va fi o alternativă excelentă la parchetul din lemn deloc ieftin.

Plitka s fakturnoi poverhnostiu japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord
Japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord 13

Decorațiuni de perete

Atunci când creați un interior în stil japandi, ar trebui să evitați tapetul cu un model colorat și culori strălucitoare. De fapt, tapetul în astfel de interioare practic nu se folosește deloc; în schimb, ar fi potrivit pereții pictați în culori uniforme și calme, într-o paletă monocromă sau brun-ocru, asemănătoare lemnului sau teracotă. Dacă bugetul vă permite, puteți folosi panouri din lemn natural – se vor potrivi perfect în design. Tencuiala nu este mai rea și poate fi în mod deliberat aspră. În cele din urmă, toate aceste materiale pot fi înlocuite cu gresie în culorile corespunzătoare. Acesta va fi deosebit de potrivit în baie și în bucătărie.

Plafonul

Cel mai simplu aspect clasic va fi potrivit aici: chiar și pictura sau albirea. Dacă gustul dvs. gravitează în jurul elementelor de mansardă, tavanul poate fi lăsat complet nefinisat: betonul neted se va potrivi stilului nu mai rău decât vopseaua. Bineînțeles, lemnul este cea mai bună opțiune pentru fanii japandi.

Podeaua

În funcție de spațiu, puteți alege un laminat cu aspect de lemn, plăci solide sau beton neted gol sau gresie porțelanată.

Steni v cvete ohra japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord
Japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord 14

Ferestre și uși

Japandi iubește multă lumină. Ferestrele mari, care nu sunt aglomerate cu perdele grele(și, mai ales, luminoase), vor crea efectul dorit al unui spațiu puternic luminat. Jaluzelele sau perdelele ușoare translucide sunt potrivite pentru decorarea ferestrelor.

În ceea ce privește ușile interioare, este mai bine să dați preferință ușilor glisante cu compartiment. Lemn ca material principal, arhitrave ascunse – un tribut adus minimalismului – și sticlă mată, opacă la vedere, dar care lasă să intre lumina. Desigur, poate fi înlocuită cu clasica hârtie de orez japoneză, dar acesta este un material foarte fragil, așa că această soluție nu este potrivită pentru toată lumea.

În cele din urmă, ușa de la intrare trebuie să corespundă, în primul rând, funcției sale principale, adică să fie durabilă, fiabilă și să nu lase să intre frigul, ceea ce este important pentru latitudinile noastre. Așadar, cea mai bună alegere ar fi o ușă metalică. Cu toate acestea, metalul poate (și ar trebui, dacă doriți să păstrați stilul) să fie decorat cu lemn de o nuanță potrivită sau cu imitația acestuia.

Citește și
Cum să montezi singur mocheta: Sfaturi și instrucțiuni

Mobilier pentru a crea un decor

Din Japonia, stilul japandi a primit o poftă pentru mobilierul joasă, preferat în Asia; din Nord – dragostea pentru obiectele masive și solide, realizate din lemn prelucrat grosier. Ca și în cazul a tot ceea ce ține de acest stil, orice molipsire și pretențiozitate va fi nepotrivită aici: picioarele curbate ale scaunelor și sculpturile complicate sunt cel mai bine evitate, precum și imprimeurile cu imprimeuri luminoase.

Estesvennie cveta japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord
Japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord 15

În mod separat, merită să menționăm sistemele de stocare. Atât stilul japonez, cât și cel scandinav implică organizarea ordinii în casă, ridicată la un grad absolut. Sistemele fără mânere, cu deschidere prin împingere, funcționează bine pentru a menține un aspect minimalist.

De asemenea, atunci când alegeți mobilierul, ar trebui să vă amintiți crezul principal al japonezilor: funcționalitatea. De exemplu, un paravan în stil japonez realizat din țesătură sau din zăbrele de lemn nu numai că va decora camera, dar va ajuta și la zonarea acesteia.

Ce înseamnă accentele din decor

În general, japandi evită orice fel de accente, preferând culori uniforme, moi și suprafețe simple. Cu toate acestea, o anumită cantitate de decor (neapărat funcțional!) este acceptabilă. Cea mai bună culoare pentru el este negrul. În plus, aici se folosește în mod activ jocul pe contraste de nuanțe închise și deschise. De exemplu, cu pereți luminoși ar fi potrivit să folosiți mobilier întunecat și invers.

Iluminat

Svetilniki v vide shara japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord
Japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord 16

Interiorul în stil japandi are nevoie de multă lumină. Ferestrele ar trebui să fie mari și să nu fie acoperite cu perdele; dacă nu există ferestre în cameră, aceasta ar trebui să fie prevăzută cu un număr mare de lămpi artificiale. În acest aspect, prevalează influența Japoniei: abajururile rotunde din hârtie sau sticlă mată înăbușă lumina aspră a lămpilor și creează o atmosferă confortabilă.

Accesorii și decorațiuni

Principala regulă atunci când alegeți decorul în japandi este reținerea și funcționalitatea. Bijuteriile, mai ales în cantități mari, nu sunt binevenite în acest stil. Accesoriile utile, și nu doar frumoase, de preferință în stil etnic sau realizate manual, vor fi potrivite.

Dacă vă plac tablourile pe pereți – să fie puține, una sau două, de preferință alb-negru sau cel puțin discrete. Dacă vă plac plantele vii, acestea vor fi destul de potrivite, dar, din nou, nu uitați de reținere. Florile uscate sunt, de asemenea, bune.

În general, japandi se bazează parțial pe filozofia japoneză wabi-sabi, care afirmă că adevărata frumusețe trebuie să conțină un anumit grad de imperfecțiune. De aici și tendința spre suprafețe nefinisate sau cu finisaje brute, finisaje deliberat neglijente, lipsa suprafețelor lucioase.

Citește și
Cum se montează plăcile din PVC

În plus, la fel ca în stilul scandinav hygge, în japandi se folosesc din abundență textile de culori naturale – de cele mai multe ori uni, dar pot fi și cu un model geometric. Lenjeria, bumbacul, iuta și iuta – toate acestea adaugă căldură și confort camerei.

Cum decorezi camere în stil japandi

Camera de zi

Gostinnaya japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord
Japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord 17

În cadrul stilului japandi, camera de zi poate fi decorată în mai multe moduri diferite – de la pereți de ciment cu mobilier greu din lemn brut până la panouri ușoare din lemn deschis cu canapele din piele. Principala regulă este să nu supraîncărcați interiorul cu decor și să evitați punctele luminoase.

Dormitorul

Dormitorul este un loc de relaxare și odihnă, așa că aici ar trebui să dați preferință nu doar tonurilor naturale, ci și celor calde, care creează confort. Pat jos, culori ocru și teracotă, mai multe textile și mai puține bibelouri.

Spalnya detskaya japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord
Japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord 18

Camera copiilor

Organizarea spațiului în camera copilului depinde în mod direct de sexul, vârsta și interesele copilului, astfel încât există o mulțime de opțiuni de design. Un sistem de depozitare bine gândit – rafturi închise, dulapuri și organizatori, datorită cărora camera va deveni mai ordonată, va deveni o caracteristică universală a stilului japonezdi în camera copilului.

Holul

Holurile au tendința de a fi mici, așa că nu trebuie să vă lăsați dus de val cu decorul aici, pentru a nu crea un zgomot vizual pe care japandi nu îl acceptă. Pereți simpli – vopsiți sau tencuiți, mobilier din lemn practic și discret și cel mult un element decorativ – de exemplu, o vază mare de ceramică în colț.

Bucătăria

În bucătărie, vor fi solicitate sistemele de depozitare, în care puteți amplasa în mod convenabil numeroase ustensile de bucătărie. Pentru a găzdui farfurii ceramice frumoase și obiecte similare care pot servi nu numai pentru scopul lor, ci și ca decor, sistemul de depozitare poate fi deschis. În decorul bucătăriei, puteți folosi mobilier din ratan – un alt material preferat în japandi.

Akcenti v interiere japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord
Japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord 19

Baie și toaletă

Aici, rafturile și organizatoarele închise sunt utile pentru a nu etala numeroasele sticle, borcane și alte obiecte care se acumulează inevitabil în baie. În ceea ce privește decorul – în baie, ca și în alte încăperi, trebuie să se acorde prioritate lemnului și pietrei. Cu toate acestea, umiditatea ridicată este dăunătoare pentru lemnul natural, așa că acesta poate fi înlocuit cu o faianță care să se potrivească ca aspect. Pe podea, gresia gri sau teracotă mată cu o suprafață aspră va arăta foarte bine. În plus, este anti-alunecare, ceea ce este foarte valoros în baie.

Citește și
Cărămidă aparentă in interior, tendințe în designul contemporan

Sfaturi de top pentru cei care vor să își decoreze interiorul în stil japandi

Rezumând, vom formula punctele principale pe care trebuie să le rețineți dacă doriți să faceți un interior în stil japandi:

  • Practicitate și funcționalitate în toate – chiar și decorul trebuie să fie util, nu doar frumos;
  • Culori calme și naturale asociate cu natura, plus accente îngrijite în negru;
  • O mulțime de lemn – podea, tavan, pereți – nicăieri nu va fi de prisos;
  • O mulțime de textile , mai ales texturate – va da camerei confort și căldură;
  • Evitați formele cu volane. Dreptunghiurile și rotunjimile se potrivesc mult mai bine acestui stil decât formele complexe;
  • Nu este nevoie de accente strălucitoare – nimic nu trebuie să atragă prea mult atenția asupra sa;
  • Puțină neglijență este binevenită – tencuiala aplicată inegal, pereții nepictați complet sau mobilierul din lemn tăiat grosier sunt perfect în concordanță cu ideile japandi.
Kofeyniy stolik japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord
Japandi: tot ce trebuie să știi despre noul stil de la intersecția dintre est și nord 20

Dacă ți-a plăcut acest articol, găsești AICI și alte articole cu sfaturi despre amenajări interioare.

Etichete:

Epardoseli
Logo
Compare items
  • Total (0)
Comparatie
Shopping cart