Cum combini culorile in interior: 5 sfaturi, idei, fotografii

Aflati cum sa combini culorile potrivite in interior. Daca doriti sa va faceti casa sau biroul mai viu si mai confortabil, atunci trebuie sa stiti cum sa combinati culorile. Acest articol ofera 5 sfaturi si idei cheie pentru a combina culorile in interior. Cu exemple despre cum sa combinati si sa asortati diferite nuante, puteti crea un spatiu armonios si frumos.

Fie ca este vorba de o renovare majora sau de o mica imbunatatire a interiorului, in ambele cazuri este important sa alegeti culori care sunt placute ochiului si care se potrivesc bine impreuna. Cum sa o facem, intelegem impreuna cu expertii in decoratiuni.

Culoarea interioara are un impact direct asupra starii noastre de spirit, a comportamentului si a starii de bine. Exagerarea excesului de rosu ne poate face sa ne simtim inconfortabil, tonurile de verde sunt calmante, iar rozul sau albul ne armonizeaza starea de spirit. Albastrul are un efect pozitiv asupra sanatatii, iar portocaliul poate adauga curaj, entuziasm si stimula apetitul.

Culorile stabilesc atmosfera dintr-o camera si ajuta la exprimarea personalitatii proprietarului. Deci, alegerea unei palete de tapet, mobilier, textile pentru o camera sau o intreaga casa este o sarcina destul de responsabila.

Cum de a combina culorile si nuantele, astfel incat, dupa reparatie nu a vrut sa refaca totul, si o gama de culori aduce placere – spune-ne in articolul nostru.

Cum combini culorile in interior: principii

Exista cateva principii si sfaturi utile care va vor ajuta sa alegeti combinatiile de culori potrivite, astfel incat interiorul sa arate armonios.

Roata culorilor

Roata culorilor este o schema picturala speciala care ajuta la determinarea combinatiei potrivite de culori intre ele. Majoritatea modelelor sunt compuse din 12 culori. Exista, de asemenea, versiuni mai detaliate, cu 24 sau mai multe nuante.

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii
Foto: unsplash

Culorile sunt impartite in trei tipuri principale:

  • De baza: rosu, albastru si galben. Aceste culori nu pot fi obtinute prin amestecarea celorlalte.
  • Secundar: portocaliu, violet si verde. Acestea se obtin prin amestecarea culorilor primare.
  • Tertiar: Șase nuante obtinute prin amestecul culorilor primare si secundare.

Exista mai multe utilizari ale rotii culorilor. Prima este de a alege o culoare primara ca baza pentru paleta de culori interioare. Este completata de alte doua sau trei culori.

Daca nu doriti contraste, este mai bine sa alegeti trei culori la rand. Pentru combinatii de culori mai indraznete, sunt potrivite combinatiile complementare: culori care se afla pe un cerc opus una fata de cealalta.

Cea de-a treia culoare este cel mai bine aleasa conform principiului triadei de contrast – doua culori complementare plus o a treia culoare pozitionata langa una dintre ele.

De obicei, culorile mai calme sunt folosite ca baza, iar cele mai luminoase sunt folosite pentru detalii si accente.

Roata de culori este un fel de foaie de parcurs cu scheme de culori de baza, fiind foarte convenabil sa selectati combinatii armonioase de nuante cu ajutorul acesteia. Se presupune o culoare de baza si de la aceasta se porneste. Apoi puteti alege culori care se potrivesc bine impreuna sau puteti cauta triade indraznete, contrastante.

Roata de culori va permite sa creati combinatii inconfundabile. De exemplu, daca luam un ton deschis si dorim sa obtinem un contrast, alegem nuante mai inchise cu ajutorul rotii cromatice. Combinatia potrivita de culori este un aspect important al oricarui design interior.

Temperatura culorii

Culorile sunt impartite in calde si reci. Nuantele de rosu, galben, portocaliu, bej sau crem sunt calde. Albastrul, verdele si griul sunt cool. Pe roata de culori, nuantele sunt grupate in functie de temperatura. Atunci cand se amesteca culori reci si calde, se formeaza hibrizi – cum ar fi movul.

Culorile calde si luminoase stimuleaza emotiile, asa ca se considera ca este mai bine sa le folositi in zonele comune, cum ar fi camera de zi, sufrageria si bucataria. Culorile reci, dimpotriva, sunt mai linistitoare.

Partea albastra a spectrului, alaturi de maro, gri si alb rece, promoveaza calmul si concentrarea, o combinatie potrivita pentru birouri, camere de copii si bai. Culorile reci favorizeaza, de asemenea, un somn odihnitor, asa ca sunt recomandate pentru dormitor.

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii
Foto: unsplash

Atunci cand alegeti o temperatura de culoare pentru o camera, trebuie sa luati in considerare dimensiunea acesteia. Folosirea unor culori calde intense intr-o camera mica risca sa o faca sa para mai mica. O supraabundenta de culori reci intr-o camera mare poate face ca aceasta sa fie prea austera si neutra, “fara suflet”.

Regula 60/30/10

Aceasta este o regula clasica de decorare care ajuta la crearea unei palete de culori pentru un spatiu. Acesta specifica raportul dintre cele trei culori principale care au fost alese pentru interior.

Este esential ca nuanta dominanta sa domine 60% din camera – este logic sa o alegeti pentru culoarea peretilor. Culorile secundare ar trebui sa ocupe aproximativ 30% din spatiu – textile, tablouri, rafturi, unele piese de mobilier. Restul de 10% este o culoare de accent, care se exprima in accesorii, in mici detalii.

Alb si negru

Alegand albul ca baza pentru un interior, puteti cadea intr-o capcana: fara accente de culoare, camera va parea rece si lipsita de suflet.

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii
Foto: pexels

De asemenea, este important sa va ganditi la conditiile meteorologice: in tarile in care este putin soare si in care o mare parte a anului este frig, peretii albi pot parea inconfortabili. Prin urmare, aveti nevoie de un suport “cald” in materie de accesorii, textile si mobilier.

Prea mult negru poate face ca un spatiu sa para sumbru si auster – este important ca acesta sa nu fie supraincarcat cu accente intunecate.

Interioarele alb-negru sunt mai frecvente in zonele publice – birouri, hoteluri, restaurante. De asemenea, il puteti alege si pentru casa dvs., dar in acest caz este important sa alegeti o varietate de forme si texturi, astfel incat interiorul sa nu para plictisitor.

Culori neutre

De teama sa nu faca o greseala cu culoarea, multi oameni aleg o solutie neutra – bej si nuantele sale. Dar aceasta culoare este cea care necesita o atitudine atenta si grijulie: fara accente potrivite si combinatii interesante, o camera in tonuri de bej risca sa para plictisitoare si impersonala.

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii
Foto: piqsels

Avantajul nuantelor bej este ca sunt foarte flexibile si pot fi usor combinate cu alte nuante mai deschise. Optiunile de combinare variaza de la rosu cald si nuante de ciocolata cu lapte la griuri inchise mai reci si nuante de piatra si bejuri deschise cu alb.

Culorile neutre rareori evoca emotii de sine statatoare, dar devin un fundal sofisticat si elegant pentru o culoare primara mai saturata.

Alegeti o culoare de baza care va place. Puteti alege alb, bej, gri, dar nu uitati cate nuante are fiecare. Pentru ca un interior sa se joace, toate componentele sale sunt importante – de la culoarea mobilierului la textile, de la pernele de interior la dimensiunea camerei si asa mai departe.

Daca va plac culorile indraznete, puteti face un singur perete de accent in camera. Daca va doriti varietate, dar nu aveti curaj, accentele pot fi realizate cu materiale textile, imagini, accesorii si texturi diferite.

Atunci cand doriti un interior monocrom, dar nu doriti contraste, puteti folosi nuante diferite ale aceleiasi culori, urmand principiul 60/30/10.

Cele mai populare culori din 2023

Toate nuantele de verde

In acest an, majoritatea trendsetterilor se bazeaza pe palete mute si nuante pastelate. Maroanele calde, albastrul vibrant si suculent, rosul si rozul sunt, de asemenea, in centrul atentiei. Deosebit de placuta este gama larga de nuante de verde: iarba, smarald, verde sticla si chiar verde lamaie.

Verdele este popular in interioarele de astazi. Datorita varietatii de nuante, fiecare poate gasi ceva pe placul sau in paleta verde. De asemenea, verdele este favorabil si datorita capacitatii sale cameleonice de a se integra liber in diferite scheme de culori si stiluri decorative, improspatandu-le mereu.

Combinatiile specifice de nuante de verde depind de natura interiorului si de preferintele personale.

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii
Foto: unsplash

Culorile naturale ale padurii vor arata bine inconjurate de nuante de crem, galben-portocaliu, maro. Smaraldul este cel mai bine folosit ca o culoare de accent, iar maslinul este potrivit pentru orice interior.

Nuante rosu-roz

Nuantele complexe de rosu si roz arata bine in interior, daca alegeti texturile si combinatiile potrivite. Stilul interiorului este, de asemenea, important. Teracota este potrivita pentru interioarele de mansarda, iar caramida este mai potrivita pentru motive sudice, orientale. Ambele culori se potrivesc bine cu laptele, bejul si crem. Daca doriti culori contrastante, alegeti albastru, verde.

Bordeaux este perfect pentru interioare clasice, in timp ce rosul pur este potrivit pentru detalii stralucitoare, contrastante. De asemenea, este important sa acordati atentie iluminatului din camera: iluminatul natural si cel electric fac culoarea sa arate diferit. Combinati burgundia si rosul cu nuante naturale de lemn, albastru si maro.

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii
Foto: unsplash

Nuantele de roz ofera o paleta variata, de la fucsia stralucitoare la piersica pastelata. Sunt usor de incorporat in orice interior, arata bine cu diferite culori si ofera mult spatiu pentru creativitate.

Rozul pal este bun ca fundal neutru si se armonizeaza bine cu culorile saturate. Fuchsia stralucitoare arata neobisnuit si indraznet in combinatie cu verde, portocaliu, albastru. Dar daca doriti optiuni calme, puteti echilibra interiorul roz cu nuante de lemn, gri si bej.

Nuante albastru-albastru

Nuantele de albastru si albastru sunt inca foarte in voga. Acestea pot innobila si reimprospata orice interior. Albastrul adanc si dramatic poate fi folosit si in camere mai mici: limitele vor disparea vizual, iar camera va arata intima si confortabila.

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii
Foto: unsplash

Albastrul moale are o calitate linistitoare si se adapteaza bine la diferite combinatii, sarcini si formate. Atunci cand este folosit impreuna cu albul, creeaza o senzatie de peisaj marin, iar ca bloc de culoare unica poate adauga aer unui spatiu.

De asemenea, este usor de combinat cu alte nuante pastelate: lamaie palida si roz moale. Pentru un interior mai contemporan, combinatiile cu rugina si teracota ar fi potrivite.

Culori Pantone 2023

Griul este o culoare universala, neutra. Cele mai multe nuante se potrivesc cu ea, poate functiona ca o panza alba pentru orice fantezie interioara. Griul palid si cel mediu pot echilibra cele mai stralucitoare tonuri de portocaliu si galben inchis.

Griul indulceste galbenul, rezultand un decor relaxat si placut, care nu pare plictisitor. Combinat cu nuante de galben stralucitor, griul poate crea un sentiment de vivacitate si poate stimula procesul de lucru.

Combinatia este perfecta atunci cand va doriti un contrast cald si modern. Dar daca se doreste un efect mai moale, se pot alege nuante naturale de pietricele si piatra, care se armonizeaza cu nuantele naturale de nisip, creta si materiale precum inul si lemnul deschis. Acest lucru creeaza o atmosfera de calm si confort.

Galbenul este o culoare vesela, care insufleteste un spatiu si il face luminos. Functioneaza bine in holuri, unde peretii sau accentele galbene ajuta la crearea unei atmosfere calde si primitoare.

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii
Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii

Galbenul are un efect de incalzire si de luminozitate pe coridoare si in alte zone in care exista putina lumina si nu exista ferestre. Se potriveste foarte bine ca accent, subliniind cele mai importante elemente din interior.

Galbenul arata foarte bine in decoruri simple si neutre. In incaperile mai mari, galbenul poate fi folosit ca nuanta secundara, pentru a evita utilizarea unor culori puternice si puternice. Arata foarte proaspat, vesel si de vara atunci cand este combinat cu verde.

Citeste si asta


Profita de Promotii

– 10%
Itc spry 60 somon

Mocheta dormitor somon Spry 60 ITC

Pretul initial a fost: 67.28 lei.Pretul curent este: 60.56 lei.
– 10%
Itc spry 74 albastra

Mocheta dormitor albastra Spry 74 ITC

Pretul initial a fost: 67.28 lei.Pretul curent este: 60.56 lei.
– 10%
Itc spry 33 bej

Mocheta dormitor bej Spry 33 ITC

Pretul initial a fost: 67.28 lei.Pretul curent este: 60.56 lei.
– 10%
Itc spry 24 gri

Mocheta dormitor gri Spry 24 ITC

Pretul initial a fost: 67.28 lei.Pretul curent este: 60.56 lei.
Epardoseli
Logo
Shopping cart