TRANSPORT GRATUIT IN FUNCTIE DE VALOAREA COMENZII

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii

Aflați cum să combini culorile potrivite în interior. Dacă doriți să vă faceți casa sau biroul mai viu și mai confortabil, atunci trebuie să știți cum să combinați culorile. Acest articol oferă 5 sfaturi și idei cheie pentru a combina culorile în interior. Cu exemple despre cum să combinați și să asortați diferite nuanțe, puteți crea un spațiu armonios și frumos.

Fie că este vorba de o renovare majoră sau de o mică îmbunătățire a interiorului, în ambele cazuri este important să alegeți culori care sunt plăcute ochiului și care se potrivesc bine împreună. Cum să o facem, înțelegem împreună cu experții in decorațiuni.

Culoarea interioară are un impact direct asupra stării noastre de spirit, a comportamentului și a stării de bine. Exagerarea excesului de roșu ne poate face să ne simțim inconfortabil, tonurile de verde sunt calmante, iar rozul sau albul ne armonizează starea de spirit. Albastrul are un efect pozitiv asupra sănătății, iar portocaliul poate adăuga curaj, entuziasm și stimula apetitul.

Culorile stabilesc atmosfera dintr-o cameră și ajută la exprimarea personalității proprietarului. Deci, alegerea unei palete de tapet, mobilier, textile pentru o cameră sau o întreagă casă este o sarcină destul de responsabilă.

Cum de a combina culorile și nuanțele, astfel încât, după reparație nu a vrut să refacă totul, și o gamă de culori aduce plăcere – spune-ne în articolul nostru.

Cum combini culorile în interior: principii

Există câteva principii și sfaturi utile care vă vor ajuta să alegeți combinațiile de culori potrivite, astfel încât interiorul să arate armonios.

Roata culorilor

Roata culorilor este o schemă picturală specială care ajută la determinarea combinației potrivite de culori între ele. Majoritatea modelelor sunt compuse din 12 culori. Există, de asemenea, versiuni mai detaliate, cu 24 sau mai multe nuanțe.

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii
Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii

Culorile sunt împărțite în trei tipuri principale:

  • De bază: roșu, albastru și galben. Aceste culori nu pot fi obținute prin amestecarea celorlalte.
  • Secundar: portocaliu, violet și verde. Acestea se obțin prin amestecarea culorilor primare.
  • Terțiar: Șase nuanțe obținute prin amestecul culorilor primare și secundare.

Există mai multe utilizări ale roții culorilor. Prima este de a alege o culoare primară ca bază pentru paleta de culori interioare. Este completată de alte două sau trei culori.

Dacă nu doriți contraste, este mai bine să alegeți trei culori la rând. Pentru combinații de culori mai îndrăznețe, sunt potrivite combinațiile complementare: culori care se află pe un cerc opus una față de cealaltă.

Cea de-a treia culoare este cel mai bine aleasă conform principiului triadei de contrast – două culori complementare plus o a treia culoare poziționată lângă una dintre ele.

De obicei, culorile mai calme sunt folosite ca bază, iar cele mai luminoase sunt folosite pentru detalii și accente.

Roata de culori este un fel de foaie de parcurs cu scheme de culori de bază, fiind foarte convenabil să selectați combinații armonioase de nuanțe cu ajutorul acesteia. Se presupune o culoare de bază și de la aceasta se pornește. Apoi puteți alege culori care se potrivesc bine împreună sau puteți căuta triade îndrăznețe, contrastante.

Roata de culori vă permite să creați combinații inconfundabile. De exemplu, dacă luăm un ton deschis și dorim să obținem un contrast, alegem nuanțe mai închise cu ajutorul roții cromatice. Combinația potrivită de culori este un aspect important al oricărui design interior.

Temperatura culorii

Culorile sunt împărțite în calde și reci. Nuanțele de roșu, galben, portocaliu, bej sau crem sunt calde. Albastrul, verdele și griul sunt cool. Pe roata de culori, nuanțele sunt grupate în funcție de temperatură. Atunci când se amestecă culori reci și calde, se formează hibrizi – cum ar fi movul.

Culorile calde și luminoase stimulează emoțiile, așa că se consideră că este mai bine să le folosiți în zonele comune, cum ar fi camera de zi, sufrageria și bucătăria. Culorile reci, dimpotrivă, sunt mai liniștitoare.

Partea albastră a spectrului, alături de maro, gri și alb rece, promovează calmul și concentrarea, o combinație potrivită pentru birouri, camere de copii și băi. Culorile reci favorizează, de asemenea, un somn odihnitor, așa că sunt recomandate pentru dormitor.

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii
Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii

Atunci când alegeți o temperatură de culoare pentru o cameră, trebuie să luați în considerare dimensiunea acesteia. Folosirea unor culori calde intense într-o cameră mică riscă să o facă să pară mai mică. O supraabundență de culori reci într-o cameră mare poate face ca aceasta să fie prea austeră și neutră, “fără suflet”.

Regula 60/30/10

Aceasta este o regulă clasică de decorare care ajută la crearea unei palete de culori pentru un spațiu. Acesta specifică raportul dintre cele trei culori principale care au fost alese pentru interior.

Este esențial ca nuanța dominantă să domine 60% din cameră – este logic să o alegeți pentru culoarea pereților. Culorile secundare ar trebui să ocupe aproximativ 30% din spațiu – textile, tablouri, rafturi, unele piese de mobilier. Restul de 10% este o culoare de accent, care se exprimă în accesorii, în mici detalii.

Alb și negru

Alegând albul ca bază pentru un interior, puteți cădea într-o capcană: fără accente de culoare, camera va părea rece și lipsită de suflet.

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii
Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii

De asemenea, este important să vă gândiți la condițiile meteorologice: în țările în care este puțin soare și în care o mare parte a anului este frig, pereții albi pot părea inconfortabili. Prin urmare, aveți nevoie de un suport “cald” în materie de accesorii, textile și mobilier.

Prea mult negru poate face ca un spațiu să pară sumbru și auster – este important ca acesta să nu fie supraîncărcat cu accente întunecate.

Interioarele alb-negru sunt mai frecvente în zonele publice – birouri, hoteluri, restaurante. De asemenea, îl puteți alege și pentru casa dvs., dar în acest caz este important să alegeți o varietate de forme și texturi, astfel încât interiorul să nu pară plictisitor.

Culori neutre

De teamă să nu facă o greșeală cu culoarea, mulți oameni aleg o soluție neutră – bej și nuanțele sale. Dar această culoare este cea care necesită o atitudine atentă și grijulie: fără accente potrivite și combinații interesante, o cameră în tonuri de bej riscă să pară plictisitoare și impersonală.

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii
Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii

Avantajul nuanțelor bej este că sunt foarte flexibile și pot fi ușor combinate cu alte nuanțe mai deschise. Opțiunile de combinare variază de la roșu cald și nuanțe de ciocolată cu lapte la griuri închise mai reci și nuanțe de piatră și bejuri deschise cu alb.

Culorile neutre rareori evocă emoții de sine stătătoare, dar devin un fundal sofisticat și elegant pentru o culoare primară mai saturată.

Alegeți o culoare de bază care vă place. Puteți alege alb, bej, gri, dar nu uitați câte nuanțe are fiecare. Pentru ca un interior să se joace, toate componentele sale sunt importante – de la culoarea mobilierului la textile, de la pernele de interior la dimensiunea camerei și așa mai departe.

Dacă vă plac culorile îndrăznețe, puteți face un singur perete de accent în cameră. Dacă vă doriți varietate, dar nu aveți curaj, accentele pot fi realizate cu materiale textile, imagini, accesorii și texturi diferite.

Atunci când doriți un interior monocrom, dar nu doriți contraste, puteți folosi nuanțe diferite ale aceleiași culori, urmând principiul 60/30/10.

Cele mai populare culori din 2023

Toate nuanțele de verde

În acest an, majoritatea trendsetterilor se bazează pe palete mute și nuanțe pastelate. Maroanele calde, albastrul vibrant și suculent, roșul și rozul sunt, de asemenea, în centrul atenției. Deosebit de plăcută este gama largă de nuanțe de verde: iarbă, smarald, verde sticlă și chiar verde lămâie.

Verdele este popular în interioarele de astăzi. Datorită varietății de nuanțe, fiecare poate găsi ceva pe placul său în paleta verde. De asemenea, verdele este favorabil și datorită capacității sale cameleonice de a se integra liber în diferite scheme de culori și stiluri decorative, împrospătându-le mereu.

Combinațiile specifice de nuanțe de verde depind de natura interiorului și de preferințele personale.

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii
Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii

Culorile naturale ale pădurii vor arăta bine înconjurate de nuanțe de crem, galben-portocaliu, maro. Smaraldul este cel mai bine folosit ca o culoare de accent, iar măslinul este potrivit pentru orice interior.

Nuanțe roșu-roz

Nuanțele complexe de roșu și roz arată bine în interior, dacă alegeți texturile și combinațiile potrivite. Stilul interiorului este, de asemenea, important. Teracota este potrivită pentru interioarele de mansardă, iar cărămida este mai potrivită pentru motive sudice, orientale. Ambele culori se potrivesc bine cu laptele, bejul și crem. Dacă doriți culori contrastante, alegeți albastru, verde.

Bordeaux este perfect pentru interioare clasice, în timp ce roșul pur este potrivit pentru detalii strălucitoare, contrastante. De asemenea, este important să acordați atenție iluminatului din cameră: iluminatul natural și cel electric fac culoarea să arate diferit. Combinați burgundia și roșul cu nuanțe naturale de lemn, albastru și maro.

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii
Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii

Nuanțele de roz oferă o paletă variată, de la fucsia strălucitoare la piersica pastelată. Sunt ușor de încorporat în orice interior, arată bine cu diferite culori și oferă mult spațiu pentru creativitate.

Rozul pal este bun ca fundal neutru și se armonizează bine cu culorile saturate. Fuchsia strălucitoare arată neobișnuit și îndrăzneț în combinație cu verde, portocaliu, albastru. Dar dacă doriți opțiuni calme, puteți echilibra interiorul roz cu nuanțe de lemn, gri și bej.

Nuanțe albastru-albastru

Nuanțele de albastru și albastru sunt încă foarte în vogă. Acestea pot înnobila și reîmprospăta orice interior. Albastrul adânc și dramatic poate fi folosit și în camere mai mici: limitele vor dispărea vizual, iar camera va arăta intimă și confortabilă.

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii
Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii

Albastrul moale are o calitate liniștitoare și se adaptează bine la diferite combinații, sarcini și formate. Atunci când este folosit împreună cu albul, creează o senzație de peisaj marin, iar ca bloc de culoare unică poate adăuga aer unui spațiu.

De asemenea, este ușor de combinat cu alte nuanțe pastelate: lămâie palidă și roz moale. Pentru un interior mai contemporan, combinațiile cu rugină și teracotă ar fi potrivite.

Culori Pantone 2023

Griul este o culoare universală, neutră. Cele mai multe nuanțe se potrivesc cu ea, poate funcționa ca o pânză albă pentru orice fantezie interioară. Griul palid și cel mediu pot echilibra cele mai strălucitoare tonuri de portocaliu și galben închis.

Griul îndulcește galbenul, rezultând un decor relaxat și plăcut, care nu pare plictisitor. Combinat cu nuanțe de galben strălucitor, griul poate crea un sentiment de vivacitate și poate stimula procesul de lucru.

Combinația este perfectă atunci când vă doriți un contrast cald și modern. Dar dacă se dorește un efect mai moale, se pot alege nuanțe naturale de pietricele și piatră, care se armonizează cu nuanțele naturale de nisip, cretă și materiale precum inul și lemnul deschis. Acest lucru creează o atmosferă de calm și confort.

Galbenul este o culoare veselă, care însuflețește un spațiu și îl face luminos. Funcționează bine în holuri, unde pereții sau accentele galbene ajută la crearea unei atmosfere calde și primitoare.

Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii
Cum combini culorile în interior: 5 sfaturi, idei, fotografii

Galbenul are un efect de încălzire și de luminozitate pe coridoare și în alte zone în care există puțină lumină și nu există ferestre. Se potrivește foarte bine ca accent, subliniind cele mai importante elemente din interior.

Galbenul arată foarte bine în decoruri simple și neutre. În încăperile mai mari, galbenul poate fi folosit ca nuanță secundară, pentru a evita utilizarea unor culori puternice și puternice. Arată foarte proaspăt, vesel și de vară atunci când este combinat cu verde.

Articole similare:

ePardoseli - Amenajari Premium. Design interior.