Placile ceramice – finisajul perfect pentru mobilier, blaturi si insule de bucatarie

In mod obisnuit, placile ceramice sunt folosite in interior, in special pe podeaua si peretii din bucatarie, baie si hol. Este dificil de gasit un produs competitiv cu parametri si aspect similar. Datorita durabilitatii si usurintei de curatare, clientii folosesc din ce in ce mai mult placile ceramice si gresia portelanata intr-o gama mai larga de aplicatii, datorita tehnologiei de prelucrare.

In continuare, vom discuta despre posibilitatile de conectare a placilor, precum si despre tehnologia de a le aseza pe blaturi si fronturi de mobilier. Vom aborda cele mai frecvente greseli si cum sa le evitam.

Plăcile ceramice - finisajul perfect pentru mobilier, blaturi și insule de bucătărie
Plăcile ceramice - finisajul perfect pentru mobilier, blaturi și insule de bucătărie

In ultimii ani, am observat utilizarea frecventa a placilor ceramice pentru fabricarea de mobilier intr-o mare varietate de domenii. Piatra naturala, in ciuda nobilimii si a parametrilor sai excelenti, nu este un material usor de prelucrat si accesibil. Ea poate fi voluminoasa, grea si dificil de instalat. Prin urmare, producatorii au cautat mult timp o alternativa la piatra si au gasit-o sub forma de gresie portelanata, care este uneori numita aglomerat ceramic.

Placile ceramice va permit sa obtineti o suprafata mare fara chituire si imbinari, mentinand in acelasi timp modelul. Datorita acestor calitati, placile au devenit mai frecvent utilizate pe alte suprafete, cum ar fi semineele si mobilierul, unde utilizarea placilor de format mic nu ar da un efect satisfacator. Aparitia placilor mai subtiri de format larg a oferit designerilor posibilitatea de a utiliza placa pentru productia de mobilier.

Formatul de format mare a inlocuit placarea cu piatra naturala. Placile de format mare au facut posibila utilizarea ceramicii in locuri in care anterior se folosea piatra in productie. Piatra naturala este disponibila intr-o gama practic nelimitata de dimensiuni si grosimi. Acest lucru permite producerea de blaturi autoportante fara suport si cadru. Racordarea pietrei permite producerea de blaturi monolitice, lipite la un anumit unghi si lustruite. Acesta este avantajul sau incredibil. Cu toate acestea, folosind tehnologia adecvata, proiecte similare pot fi realizate si din placi de gresie portelanata pe un cadru.

Piatra este un material special. Este divers nu numai vizual, ci si in utilizare. Unele tipuri sunt foarte dure, altele pot fi fragile, iar altele sunt foarte absorbante si necesita impregnare. Placile ceramice sunt omogene, parametrii lor sunt foarte asemanatori, iar numarul de finisaje si modele posibile este nelimitat. Blaturile din placi ceramice sunt mai usoare, mai usor de transportat si, cu siguranta, mai ieftine. Atunci cand sunt fabricate in mod corespunzator, durabilitatea lor va fi aceeasi cu cea a produselor din piatra naturala.

Plăcile ceramice - finisajul perfect pentru mobilier, blaturi și insule de bucătărie
Plăcile ceramice - finisajul perfect pentru mobilier, blaturi și insule de bucătărie

Caracteristici ale placilor ceramice pentru mobilier

Spre deosebire de piatra naturala, placile ceramice pot fi utilizate ca placare a fatadelor pentru mobilier. Greutatea lor este de 15 kg/m2, ceea ce nu reprezinta o problema cu alegerea corecta a capacitatii de incarcare si a numarului de bucle.

Mobilierul finisat cu placi ceramice este exceptional de rezistent la murdarie si usor de curatat. Ceramica este rezistenta la pete si poate fi curatata, de obicei, cu o carpa umeda sau cu un detergent usor pentru murdarie mai puternica.

Gresia portelanata de format mare este produsa printr-un proces de ardere in care temperatura atinge 1200℃. Datorita acestui fapt, gresia portelanata este foarte rezistenta la temperaturi ridicate. Asezarea de vase fierbinti pe suprafata nu va deteriora in niciun fel ceramica. Instalarea placilor de backsplash intre dulapurile de bucatarie este foarte populara datorita usurintei de curatare si rezistentei la caldura (caracteristici importante si pentru blaturile de bucatarie sau insulele de bucatarie).

O faianta cu grad ridicat de abraziune este o alegere excelenta pentru placarea blatului. Este durabila, rezistenta la impacturi, pete si, spre deosebire de piatra naturala, nu necesita impregnare.

Plăcile ceramice - finisajul perfect pentru mobilier, blaturi și insule de bucătărie
Plăcile ceramice - finisajul perfect pentru mobilier, blaturi și insule de bucătărie

Blaturile sunt cele mai susceptibile de deteriorare in timpul functionarii. Din acest motiv, este mai bine sa folositi gresie smaltuita, care va permite sa mascati orice deteriorare si aschii. O astfel de tigla are cel mai mare numar de posibilitati de prelucrare a marginilor imbinarilor.

Blaturi de bucatarie din gresie portelanata – mai rezistente si mai usoare decat piatra

Plăcile ceramice - finisajul perfect pentru mobilier, blaturi și insule de bucătărie
Plăcile ceramice - finisajul perfect pentru mobilier, blaturi și insule de bucătărie

Blaturile sunt, de obicei, structuri de piatra autoportante, nesustinute, cu o grosime de cel putin 2 cm. Aceasta nu este cea mai buna optiune – greutatea blatului, problemele logistice, complexitatea asamblarii si costul ridicat. Un efect vizual similar poate fi obtinut prin placarea cadrului cu faianta, folosind o imbinare orizontala a placilor cu o slefuire verticala la un unghi de 45 de grade. Suprafata plana a blatului este conectata la o piesa care ingroasa blatul, astfel incat acesta sa arate ca un monolit. Aceasta metoda va permite sa creati imaginea unui bloc solid de piatra sau de beton.

Trebuie remarcat faptul ca nu se pot folosi chituri de ciment obisnuite pentru a conecta ambele suprafete din cauza rezistentei mecanice slabe a acestora. Chitul de ciment nu tine cele doua piese impreuna suficient de mult si tinde sa se fisureze. In plus, acesta absoarbe mai usor murdaria. Profesionistii care instaleaza zilnic aceste blaturi folosesc produse chimice profesionale care sunt folosite si in prelucrarea pietrei.

Folosirea rasinilor pentru chituirea pietrei sau a materialelor epoxidice va permite sa obtineti efectul unui monolit. Cu toate acestea, acest lucru necesita o precizie extrema in procesare si lipire, asa ca este recomandat sa incredintati aceasta sarcina unor profesionisti cu experienta.

Plăcile ceramice - finisajul perfect pentru mobilier, blaturi și insule de bucătărie
Plăcile ceramice - finisajul perfect pentru mobilier, blaturi și insule de bucătărie

Șlefuirea unei imbinari la un unghi de 45 de grade este imposibila fara un spatiu adecvat. De obicei, se iau spatii de 1-1,5 mm pentru chituire. Exceptia este atunci cand lipim ambele elemente cu rasina. In aceasta situatie, lipirea cap la cap este acceptabila.

O alta modalitate de finisare a gresiei portelanate pe un blat de bucatarie este de a rotunji marginile. Aceasta este o solutie mai simpla, care functioneaza bine pentru imbinarea placilor de culori diferite.

Blaturile din ceramica se instaleaza pe structuri portante realizate din mobilier sau placi de constructie. Ambele solutii au avantajele lor, dar este important ca antreprenorul sa foloseasca tehnologii cunoscute si dovedite.

Placile de mobilier sunt relativ usor de prelucrat si sunt preferate de antreprenorii din industria mobilei. In cazul unei astfel de solutii, merita sa se acorde atentie stabilitatii structurii si, mai ales, protectiei impotriva umiditatii. Placile din lemn sunt absorbante in grade diferite, astfel incat, atunci cand se aseaza placi pe o baza din lemn, este necesar sa o protejati de umiditate pentru a preveni deformarea ulterioara (din cauza patrunderii umezelii adezivului dintre placa si baza). Pentru a face acest lucru, pe suprafata din lemn se aplica hidroizolatie.

Placa de constructie este un material realizat din panouri PIR acoperite cu o plasa pe un adeziv. Țiglele prefera aceasta optiune, care, atunci cand este executata corect, garanteaza fiabilitatea. Placa de constructie este mai flexibila decat lemnul, astfel incat reduce stresul si vibratiile care pot cauza fisurarea imbinarii.

Adezivii folositi pentru a fixa gresia portelanata pe un blat de bucatarie sunt destul de diferiti de materialele folosite la faianta. Adezivii reactivi sau(atunci cand sunt instalati pe o baza de lemn) adezivii pentru parchet sunt cei mai potriviti pentru astfel de lucrari. Este important ca produsul sa fie bine cunoscut de catre montator si sa fie testat pentru materialele corespunzatoare.

Insule de bucatarie – descoperiti moduri neconventionale de a utiliza gresia portelanata

Solutiile folosite pentru blaturi sunt excelente si pentru insulele de bucatarie. Suprafata, acoperita cu gresie portelanata cu un model de piatra naturala, creeaza impresia unui bloc monolit. Prin utilizarea unei rectificari la 45 de grade pe toate imbinarile, puteti obtine efectul unui model continuu.

Plăcile ceramice - finisajul perfect pentru mobilier, blaturi și insule de bucătărie
Plăcile ceramice - finisajul perfect pentru mobilier, blaturi și insule de bucătărie

In timpul instalarii insulelor si a blaturilor din placi ceramice, apar adesea intrebari cu privire la posibilitatea de a instala o plita sau o chiuveta. Pentru chiuvetele montate pe perete, este necesara pregatirea corespunzatoare a bazei, care va prelua sarcina de a sustine chiuveta ca intreg. In cazul placilor cu o grosime de 6 sau 10 mm, nu se recomanda sa agatati chiuveta direct pe plita. Este important ca fiecare gaura din faianta sa aiba colturi rotunjite pentru a evita ciobirea. Marginile rotunjite reduc foarte mult riscul aparitiei fisurilor.

Atunci cand proiectati insule de bucatarie, acordati atentie detaliilor placilor utilizate. Efectul unui bloc de marmura masiva se obtine cu placile mate din ceramica. O alegere excelenta este oferita de colectiile Marazzi. Aceasta gresie de portelan mata, uniform colorata in masa, este usor de conectat in unghi. Pe planurile verticale, pot fi folosite cu succes placi satinate si lustruite, iar pe suprafata blatului este mai bine sa se foloseasca mat pentru durabilitate si rezistenta la murdarie.

Gresia si faianta sunt materiale de fatada ideale pentru mobilier

Un domeniu interesant de aplicare a gresiei portelanate de format mare este reprezentat de fatadele de mobilier. Acest lucru este foarte original, datorita corespondentei texturii si stilului fatadelor cu placile de pe perete si podea. Cu toate acestea, multi consumatori se indoiesc de usurinta de utilizare a unui astfel de mobilier din cauza greutatii si fragilitatii materialului. Este necesar un profesionist pentru a instala corect fatadele si blaturile pe cadru. Din fericire, din ce in ce mai multi furnizori de servicii de instalare se lauda cu experienta si expertiza in utilizarea materialelor ceramice in proiectele lor.

Pentru instalarea pe fatadele de mobilier, se folosesc placi cu o grosime mai mica decat cea standard, adica 6 mm. Greutatea a 1 m2 de astfel de placi este mai mica de 15 kg. In cazul unei usi de bucatarie standard de 60 x 80 cm, greutatea placilor ceramice instalate pe aceasta este de numai 7 kg. Un set de 3 balamale de mobilier standard pe o suprafata a unei usi de o anumita dimensiune asigura o siguranta totala in functionare.

Este demn de remarcat faptul ca finisarea cu placa ceramica este posibila si pentru mobilierul incorporat. Usa frontala a masinii de spalat vase sau a frigiderului va permite sa instalati o placa ceramica pe baza cadrului mobilierului.

O alta problema care apare la finisarea fatadelor este prelucrarea marginilor usilor si sertarelor. Alegerea unei solutii adecvate ar trebui sa se bazeze pe culoarea placilor si a gamei de mobilier, pe bugetul investitorului, pe preferintele clientului si pe know-how-ul antreprenorului. Elementele fixate cu o friza de aluminiu vor fi cele mai rezistente la deteriorari, dar nu toata lumea va dori aceasta prezentare. Marea majoritate aleg finisaje cu margini deschise de gresie, care, in ciuda rezistentei ridicate a gresiei portelanate, sunt predispuse la ciobire atunci cand sunt deteriorate mecanic

Sa incepem cu cea mai simpla optiune – montarea incastrata fara finisaje suplimentare. Aceasta consta in lipirea gresiei portelanate pe fatada de aceeasi dimensiune, fara finisare cu margini, vopsire si lipire. Daca folositi un cadru cu o acoperire de culoare apropiata de cea a placii sau o placa vopsita in culoarea cadrului, atunci, cu o slefuire atenta, efectul vizual va avea un aspect finisat. Montarea placilor pe partea din fata fara protectie suplimentara a marginilor necesita cea mai mare precizie in lipire. Ceramica trebuie lipita astfel incat placa sa nu iasa in afara si sa nu existe sclipiri de lipici, si asigurati-va ca este bine fixata pe intreaga suprafata.

Aceasta metoda este la indemana majoritatii maestrilor si nu are consecinte sub forma de fisuri la jonctiunea a doua materiale. O alegere excelenta! In cazul utilizarii gresiei portelanate cu o diferenta de culoare a smaltului si a bazei placii, merita sa luati in considerare alte metode de finisare.

Partea frontala a mobilierului poate fi finisata cu furnir, friza de aluminiu si pictura. Cea mai estetica dintre ele este chituirea marginilor partii frontale. Este necesar sa se netezeasca marginea din fata, astfel incat jonctiunea celor doua materiale sa fie inchisa. Aceasta solutie poate fi intarita cu o bordura metalica, care este utilizata pentru a intari marginea si decorarea.

O alta modalitate este de a utiliza furnir de mobilier de-a lungul marginii fatadei. Aceasta este o plinta de mobilier aplicata termic – o abordare traditionala a mobilierului. Cu o precizie de fabricatie adecvata, va avea un aspect estetic placut si va fi rezistent. In plus, furnirul este un element decorativ si poate fi combinat in culoare cu alte elemente de interior. Cadrul de fatada din aluminiu se gaseste adesea in structurile de sticla. Un astfel de cadru poate ramane in culoarea sa naturala sau poate fi acoperit in orice mod. Fatada, protejata de rama, este rezistenta la orice deteriorare a marginii.

Alte moduri de a utiliza portelanul pentru mobilier

Una dintre cele mai interesante idei de mobilier din gresie portelanata de format mare pe care le-am intalnit a fost o usa glisanta de dulap. Usile rabatabile, care masoara doua placi intregi de 120 x 240 cm fiecare, gliseaza extrem de usor datorita unui sistem de ghidare de calitate. Cand este deschisa, usa ofera acces larg la dulap, dar cand este inchisa, totul arata ca un perete solid captusit cu ceramica de lux.

Plăcile ceramice - finisajul perfect pentru mobilier, blaturi și insule de bucătărie
Plăcile ceramice - finisajul perfect pentru mobilier, blaturi și insule de bucătărie

Tendintele in materie de design interior sugereaza ca utilizarea placilor ceramice dincolo de scopul lor initial va continua sa creasca. Pe langa finisarea suprafetelor interioare ale peretilor si pardoselilor, fatadelor si semineelor, a sosit timpul pentru mobilier.
Preturile pentru astfel de solutii au devenit mult mai ieftine datorita disponibilitatii materialelor si a numarului tot mai mare de antreprenori cu experienta in industria mobilei si a placilor ceramice.

Posibilitatea de a fabrica mobilier finisat cu placi ceramice depinde in intregime de priceperea unui specialist. In acest sens, trebuie sa selectati cu atentie un profesionist si sa ii incredintati executarea designului. Amintiti-va ca, mai ales in cazul mobilierului de bucatarie, manopera meticuloasa si detaliile joaca un rol esential.

Daca ti-a placut acest articol, gasesti AICI si alte articole cu sfaturi despre amenajari interioare.

Epardoseli
Logo
Shopping cart