Multă vreme, griul a fost asociat cu birourile plictisitoare și cu birourile guvernamentale, dar designerii moderni i-au descoperit puterea secretă de a scoate în evidență culoarea gri in interior, tonurile ei închise și de a le estompa pe cele prea luminoase. Pur și simplu, să fie fundalul perfect.
Astăzi, culoarea gri in interior este un oaspete binevenit în casă. La fel ca orice alt oaspete, acesta are propriile caracteristici. Vom vorbi despre ele în continuare.
Percepția psihologică a griului

(sursa În Balansul culorilor)
Până în secolul al XIX-lea, culoarea gri in interior a fost culoarea preferată a aristocraților și a fost asociat cu luxul nobililor. Astăzi evocă sentimente contradictorii: pe de o parte, este armonie, liniște și stabilitate, iar pe de altă parte, este obosit, plictisitor și lâncezesc.

Gri se potrivește persoanelor cu o viteză mare de viață. Acesta încetinește sistemul nervos și îl calmează. Culoarea gri in interior influențează creierul, ajută să privim problema fără emoții, cu mintea limpede. Decorul de birou este cea mai bună dovadă în acest sens.

Scala de gri

Culoarea gri in interior este o culoare infinit de versatilă. Pentru a dovedi acest lucru, aruncați o scurtă privire în urmă la ora de artă. Un gri neutru este creat prin amestecul de alb și negru. Această culoare de graniță este asociată cu puritatea și prospețimea. În funcție de proporții, se obțin nuanțe mai închise sau mai deschise.

Pentru a obține nuanțe calde și reci de gri, adăugăm la alb și negru un amestec de culori diametral opuse: roșu și albastru, albastru și portocaliu, galben și violet, sau combinăm celebrul trio roșu, verde și albastru.

Așa cum am promis, distrugem stereotipul înrădăcinat conform căruia există mai mult de 50 de nuanțe de gri. Și chiar mai mult de 250. Din păcate, nu se poate calcula numărul lor exact prin cele mai complicate calcule matematice. Majoritatea culorilor au nume foarte poetice, derivate în principal din asocieri: ceață londoneză, nori de furtună, piatră umedă, perla de râu.
Cu ce culori se potrivește culoarea gri in interior?

Griul este noul bej, spun designerii. La fel ca și celelalte culori neutre (alb, negru, bej, maro, fildeș), se potrivește cu toate nuanțele spectrului cromatic. În plus, griul aduce armonie într-un interior – evidențiază tonurile mute și le echilibrează pe cele prea saturate. Să aruncăm o privire la cele mai populare combinații și soluții.
1. Gri și bej

Combinația dintre griul practic și bejul cald se află în culmea popularității. Amestecul lor a dat lumii o nouă culoare la modă – greige (din gri și bej). Arată cel mai bine în dormitor sau în camera de zi, creând o atmosferă confortabilă și liniștită.

Imi place combinația de gri deschis și fildeș. Este subtila și sofisticata. Dacă se dorește, poate fi diluat cu accente de culoare, texturi interesante sau textile cu modele.
2. Gri și roz

Griul și rozul se completează și se pun în valoare reciproc, primul fiind mai puțin formal, iar cel de-al doilea mai puțin expresiv.

Combinația de roz caramel și gri deschis este ideală pentru camera unui copil sau pentru o cameră de zi mică. Albul și bejul pot ajuta la punerea în valoare a culorilor principale.

Doriți ca decorul dumneavoastră să iasă în evidență? Grafitul și movul ar fi de ajutor. Griul acționează de obicei ca fundal, dar în acest caz, distribuiți în mod egal culorile active saturate.
3. Gri și galben

Combinația de gri și galben necesită o manipulare atentă. Arată bine împreună, dar în unele combinații nu sunt prietenoase. Designerii au încercat să reconcilieze cele două încă din anii 1960.


Galbenul îmbunătățește activitatea cerebrală și sporește starea de spirit, așa că diluarea interioarelor gri neutru cu acesta este o soluție excelentă.
Cu toate acestea, combinația de galben strălucitor și gri închis poate crea o atmosferă tensionată, în timp ce combinația de gri deschis și galben pastelat pare plictisitoare, așa cum se vede în fotografia de mai sus.

Galbenul atrage toate privirile. Accentuați-o cu o culoare de accent (cum ar fi verde sau negru) și variați griul cu un fundal alb. Rezultatul este o combinație impresionantă de două culori primare și două culori de accent.
4. Gri și albastru

Gri și albastru este o combinație destul de puternică. Arată armonios în biroul de acasă sau în baie. Culoarea albastră calmează și suprimă agresivitatea și îmbunătățește concentrarea. Rețineți: cu cât albastru este mai închis, cu atât mai deschis trebuie să fie griul. Și viceversa.
5. Gri și roșu

Roșul este o culoare destul de agresivă și iritantă, așa că și combinația gri-roșu trebuie folosită cu prudență. Este pentru gustul fiecăruia. Roșul închis și grafitul, de exemplu, arată frumos și elegant, dar nu se simte confortabil. Încercați detaliile și rezultatul final vă va surprinde.

Griul și roșul sunt perfecte pentru baie. Combinația dintre fundalul gri, accesoriile roșii și corpurile de iluminat alb lucios arată pur și simplu uimitor.
Principalul lucru este să țineți cont de regula – roșul accentuat trebuie să ocupe aproximativ 10% din schema de culori.

O altă combinație bună este crem/bej/color lapte de cafea + gri deschis + nuanțe subtile de roșu. Aceasta este o rețetă simplă pentru un interior foarte subtil și neobișnuit.
Gri în bucătărie

Pentru o bucătărie mică, alegeți tonuri de gri deschis, gri-albastru sau gri-bej. Acestea măresc vizual spațiul și reîmprospătează interiorul. Nuanțele mai închise sunt de evitat. Excepție face un perete de accent într-o cameră bine luminată.


Pereții și podelele gri sunt un fundal bun pentru mobila colorată. Culorile calde (în special galben, portocaliu și măsliniu) vă fac să vă simțiți confortabil și favorizează pofta de mâncare. Culori mai luxuriante pot fi adăugate cu veselă și textile.

Există multe argumente pro și contra pentru proiectarea unei bucătării gri, dar există și unele dezavantaje:
- pereții gri merg bine cu fronturile metalice strălucitoare ale aparatelor electrocasnice
- griurile sunt mai practice decât albul și maronii
- griurile sunt în armonie cu texturile de lemn
- o bucătărie mică, cu lumină naturală și artificială slabă, poate părea monotonă și inconfortabilă
- bucătăriile monocrome sunt deseori considerate plictisitoare și nu foarte primitoare
Camera de zi în tonuri de gri

Atmosfera din camera de zi trebuie să dispună la odihnă, relaxare și conversații fără grabă. Culoarea gri in interior face o treabă excelentă, dar există riscul de a da un aspect tern.

Trei sau patru pete luminoase de culoare sunt suficiente pentru a rezolva problema. Poate fi vorba de mobilier, plante de apartament, tablouri, figurine. Folosiți nuanțe luminoase și suculente pentru un contrast cât mai mare: portocaliu, roșu, verde, violet, albastru.

Griul este culoarea metalului și a betonului. Aceste materiale arată bine în contrast cu mobilierul tapițat, covoare și texturi din lemn, astfel încât va fi potrivit pentru decorarea camerei de zi în stil minimalist, loft sau high-tech.
Gri în dormitor

Culoarea gri in interior neutră și calmă protejează împotriva influențelor externe negative și a stimulilor puternici și reduce, de asemenea, nivelul de stres. Nu este un motiv bun pentru a-l alege pentru dormitorul tău?

Știm deja că griul este partenerul perfect pentru nuanțele mai deschise. Cu toate acestea, fiecare combinație este unică și afectează oamenii în mod diferit. Atunci când alegeți o schemă de culori, gândiți-vă mai întâi la atmosfera pe care doriți să o creați. Iată câteva combinații populare pentru dormitor:
- griuri + verdel creează o atmosferă liniștitoare
- gri + albastru creează o atmosferă armonioasă
- gri + galben dau camerei o atmosferă caldă, festivă
- gri + alb dau un sentiment de prospețime și curățenie
- gri deschis + roz creează o atmosferă romantică și un pic jucăușă

În ciuda reputației sale, culoarea gri in interior este versatilă, practică, vine în multe nuanțe și se potrivește cu majoritatea culorilor. Da, uneori este capricioasă și necesită o abordare inteligentă. Dar care dintre noi este perfect?
Citește și asta
- Cum să alegi dulapurile de baie potrivite: ultimele tendințe în designul băilorÎn acest articol îți prezentăm cum să alegi dulapurile de baie în funcție de dimensiunea, stilul și bugetul tău. De asemenea, îți arătăm ce materiale și culori sunt la modă în 2023.
- Cum să decorezi cu microciment: ultimele tendințe în design interiorMicrocimentul este un material modern, versatil și rezistent, care se poate folosi pentru a decora orice spațiu din casa ta. Află în acest articol cum să aplici microcimentul pe podele, pereți sau mobilier și ce tendințe există în design interior.
- Cum să alegi perdelele potrivite pentru camera copilului tău: recomandările noastreVrei să îți decorezi camera copilului tău cu perdele frumoase și potrivite? În acest articol, îți prezentăm cele mai populare și potrivite modele de perdele pentru camera copilului tâu, dar și unde să le găsești la prețuri accesibile.
- 5 moduri creative de a decora cu scauneVrei să îți transformi casa într-un loc mai frumos și mai primitor? Descoperă 5 moduri creative de a decora cu scaune, care îți vor inspira să îți exprimi personalitatea și gusturile prin aceste piese de mobilier.
- Cum să alegi ușa de duș potrivită pentru baia ta: sfaturi și idei pentru o amenajare modernă și funcționalăUșa de duș este un element esențial pentru confortul și aspectul băii tale. În acest articol, îți oferim sfaturi și idei pentru a-ți alege cea mai bună ușă de duș.
Profită de Promoții
