Cum sa ingrijesti hortensiile: cele mai bune sfaturi pentru gradina

Hortensiile sunt niste plante ornamentale minunate, care iti pot impodobi gradina cu flori mari si colorate. Dar stii cum sa le ingrijesti corect? In acest articol, iti vom spune tot ce trebuie sa stii despre cum sa plantezi, sa cresti si sa ai grija de hortensii.

Hortensiile sunt niste arbusti versatili, care se adapteaza la diferite tipuri de sol si clima. Ele pot creste bine atat pe litoral, cat si in zonele umbrite de padure, si aproape oriunde intre ele. Pentru a avea grija de hortensii, trebuie sa le oferi soare plin in climatul moderat si soare dimineata in zonele calde, sol bogat in humus daca este posibil, si umiditate constanta fara a ineca planta.

Hortensiile sunt plante care cresc rapid, avand o medie de 60 cm sau mai mult pe an. Trebuie sa stii ca planta este toxica pentru animale, asa ca ai grija unde o plantezi.

Daca vrei sa plantezi hortensii in gradina ta, nu rata acest post. Iti vom oferi cele mai bune sfaturi pentru hortensii.

Ce sunt hortensiile?

Lumea botanica este imensa. Exista o gama incredibila de specii de plante si este usor sa le confunzi unele cu altele.

Hortensiile, in ciuda credintei populare, provin din Asia si sunt de fapt niste arbusti foiosi si nu niste flori. Exista aproximativ 43 de tipuri recunoscute de hortensii.

Florile cresc in buchete frumoase. Hortensiile au o gama larga de culori. In plus, ele emana un parfum unic si atragator.

Curios, culorile unei plante de hortensie nu depind de specie, ci de tipul de nutrienti pe care ii absoarbe planta. Iti vom explica acest lucru mai in detaliu mai tarziu in articol.

De asemenea, oamenii plaseaza aceste plante cel mai adesea in exterior, pe terase sau in gradini. Cu toate acestea, ele sunt plante perfecte si pentru interior.

Cum sa ai grija de hortensii

Ca orice fel de planta, acestea au si ele niste nevoi specifice.

Cu toate acestea, ele nu sunt foarte complicate. Intelegerea acestor nevoi va fi de mare ajutor daca vrem sa plantam hortensii in gradina noastra.

Apa

Unul dintre principalele aspecte de ingrijire pentru hortensii pe care trebuie sa le stim este udarea corecta.

Ele necesita multa apa. Astfel, trebuie sa le uzi zilnic si profund, mai ales in timpul verilor fierbinti si uscate, pentru a mentine solul umed si racoros.

Lumina

Pentru a avea grija de hortensii cum trebuie, ar trebui sa stii ca desi aceasta planta are nevoie de lumina solara, are nevoie si de umbra.

Prin urmare, ar trebui sa o plantezi intr-o zona care primeste lumina solara dimineata si umbra dupa-amiaza.

Sol

Cand vine vorba de sol, hortensiile pot fi pretentioase, deoarece nu pot prospera pe orice fel de sol.

Ele vor creste frumoase si puternice pe un sol acid si se vor ofili daca sunt plantate altfel. Asadar, compostul organic este esential, precum si ingrasamantul lichid o data la 15 zile pentru plante viguroase.

Un sfat distractiv: daca vrei hortensii albastre, pune niste cuie de metal, o bucata de aluminiu si coji de fructe pe stratul de sol. Planta va absorbi mineralele din aceste elemente si se va colora in albastru.

Culoarea unei plante de hortensie, asa cum am mentionat mai devreme, nu este legata de specia sa, ci de nutrientii pe care ii absoarbe.

A garden with flowers. Cum sa ingrijesti hortensiile: cele mai bune sfaturi pentru gradina
Cum sa ingrijesti hortensiile: cele mai bune sfaturi pentru gradina

Boli si insecte

Un alt aspect de ingrijire pentru hortensii este detectarea si prevenirea bolilor si insectelor care le pot dauna.

Afidele si paianjenii rosii sunt doua dintre cele mai frecvente insecte care ataca hortensiile.

In plus, ciupercile pot fi, de asemenea, o problema frecventa cu aceste plante, care le provoaca putrezirea.

Pentru a lupta impotriva acestor amenintari, poti incerca sa folosesti pesticide sau remedii naturale.

Tunderea

Pentru ca hortensiile sa creasca sanatos si sa produca mai multe flori in fiecare an, trebuie sa le tunzi.

Tunderea consta in indepartarea florilor si a ramurilor ofilite.

Tunderea ar trebui sa aiba loc dupa ce planta infloreste.

Facand acest lucru, vei preveni ca planta sa moara si vei asigura o planta sanatoasa si infloritoare in fiecare an pentru gradina ta.

Dupa cum ai citit, ingrijirea hortensiilor este destul de simpla. Cu putina informatie si experienta, ne putem bucura de hortensiile noastre frumoase din gradina.

Avem un ultim sfat pentru tine. In cazul frigului extrem sau al conditiilor meteo nefavorabile, acopera-le cu o cutie daca nu le poti muta in interior.

Intrebari frecvente despre hortensii

Cum se schimba culoarea hortensiilor?

Culoarea hortensiilor depinde de pH-ul solului in care sunt plantate. Solul acid (cu un pH mai mic de 6) produce flori albastre, iar solul neutru sau alcalin (cu un pH mai mare de 7) produce flori roz. Pentru a schimba culoarea hortensiilor, poti adauga substante care modifica aciditatea solului. De exemplu, poti adauga sulfat de aluminiu pentru a face solul mai acid si flori mai albastre sau poti adauga var pentru a face solul mai alcalin si flori mai roz.

Cand se planteaza hortensiile?

Cel mai bun moment pentru a planta hortensiile este primavara, dupa ce a trecut pericolul de inghet. Alege un loc cu soare dimineata si umbra dupa-amiaza si pregateste un sol bogat in materie organica si bine drenat. Planteaza hortensia la aceeasi adancime ca in ghiveciul ei si ud-o bine dupa plantare.

Cum se inmultesc hortensiile?

Hortensiile se pot inmulti prin butasi sau prin divizarea tufei. Pentru a face butasi, taie o ramurica tanara cu 3-4 noduri si indeparteaza frunzele inferioare. Pune butasul intr-un amestec umed de turba si nisip si acopera-l cu o punga de plastic. Ține-l la loc luminos dar fara soare direct pana cand radacinile se formeaza. Pentru a diviza tufa, sap-o cu grija si separ-o in bucati cu un cutit ascutit. Replanteaza in alte ghivece sau in pamant.

Uda bine plantele.

Fertilizeaza plantele cu un ingrasamant echilibrat.

Cum sa schimbi culoarea hortensiilor

Culoarea hortensiilor depinde de pH-ul solului in care sunt plantate. Solul acid (cu un pH mai mic de 6) produce flori albastre, iar solul neutru sau alcalin (cu un pH mai mare de 7) produce flori roz. Pentru a schimba culoarea hortensiilor, poti adauga substante care modifica aciditatea solului. De exemplu, poti adauga sulfat de aluminiu pentru a face solul mai acid si flori mai albastre sau poti adauga var pentru a face solul mai alcalin si flori mai roz.

Daca vrei sa schimbi culoarea hortensiilor, urmeaza acesti pasi:

  1. Testeaza pH-ul solului cu un kit special sau cu o banda de hartie.
  2. Alege culoarea pe care o doresti pentru florile tale si calculeaza cantitatea de substanta pe care trebuie sa o adaugi in functie de dimensiunea plantei si de gradul de modificare dorit.
  3. Adauga substanta in jurul plantei, la o adancime de 10-15 cm si amestec-o usor cu solul.
  4. Uda bine planta dupa aplicare si repeta operatiunea la fiecare 2-4 saptamani pana cand obtii culoarea dorita.
  5. Monitorizeaza pH-ul solului si culoarea florilor si ajusteaza doza daca este necesar.
Pink flowers in tilt shift lens. Cum sa ingrijesti hortensiile: cele mai bune sfaturi pentru gradina
Cum sa ingrijesti hortensiile: cele mai bune sfaturi pentru gradina

Cum sa tundem hortensiile

Tunderea hortensiilor este importanta pentru a mentine forma si sanatatea plantei si pentru a stimula inflorirea. Insa nu toate tipurile de hortensii se tund la fel. Trebuie sa stii ce fel de hortensie ai si cand infloreste, pentru a nu indeparta mugurii florali.

Hortensiile care infloresc pe lemn nou (cresterea anului curent) se tund primavara devreme, inainte sa apara mugurii noi. Acestea includ hortensiile paniculate (Hydrangea paniculata) si hortensiile arborescente (Hydrangea arborescens). Poti tunde aceste hortensii la orice inaltime doresti, dar nu mai mult de o treime din lungimea ramurilor.

Hortensiile care infloresc pe lemn vechi (cresterea anului trecut) se tund imediat dupa ce au inflorit, la sfarsitul verii sau inceputul toamnei. Acestea includ hortensiile macrofile (Hydrangea macrophylla), hortensiile cu frunze de stejar (Hydrangea quercifolia) si hortensiile asperule (Hydrangea aspera). Poti tunde aceste hortensii doar pentru a indeparta florile ofilite si ramurile uscate sau bolnave.

Pentru a tunde hortensiile, urmeaza acesti pasi:

  1. Alege o foarfeca de gradina ascutita si curata.
  2. Tunde ramurile la un unghi de 45 de grade, deasupra unui mugure sau a unei ramificatii.
  3. Tunde ramurile exterioare mai scurt decat cele interioare, pentru a crea o forma rotunda si aerisita.
  4. Indeparteaza ramurile incrucisate, subtiri sau bolnave.
  5. Curata resturile vegetale din jurul plantei.

Concluzie

Hortensiile sunt niste plante superbe, care iti pot imbogati gradina cu flori spectaculoase. Pentru a le ingriji cum se cuvine, trebuie sa le oferi conditii optime de lumina, sol, apa si fertilizare. De asemenea, trebuie sa le plantezi, sa le inmultesti si sa le tunzi in functie de tipul lor si de momentul infloririi.

Speram ca acest articol ti-a fost util si ca ai invatat cum sa ai grija de hortensii. Daca ti-a placut, nu uita sa il distribui si sa ne lasi un comentariu cu parerea ta.

Referinte:

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

This will close in 7 seconds

Epardoseli
Logo
Shopping cart