Cum sa cureti corect si eficient mocheta acasa

Mocheta este o piesa de mobilier versatila. Acesta decoreaza un spatiu si creeaza un plus de confort intr-o camera. In ciuda aspectelor pozitive de a avea un astfel de accesoriu, curatarea mochetelor la domiciliu este un cosmar pentru oricine. La aceasta dificultate se adauga greutatea produsului, care nu poate fi ridicat si curatat cu grija. In plus, multe zone cu mocheta sunt ascunse sub plinta.

Indiferent de culoare, mocheta trebuie curatata in mod regulat: petele intunecate de la ceaiul varsat, copiii care se joaca cu vopsele si pixuri, animalele de companie – toate aceste lucruri afecteaza. In timp, devine plictisitor, se depune praf pe el, iar aspectul ii strica dispozitia.

Cum să cureți corect și eficient mocheta acasă
Cum să cureți corect și eficient mocheta acasă

Am decis sa demonstram ca meticuloasa curatare a mochetelor nu este atat de dificila pe cat pare. Exista multe metode populare care sunt de multe ori mai eficiente decat remediile cumparate din magazine. Exista mai mult de 10 moduri de a curata mocheta acasa. Exista, de asemenea, remedii la indemana care se gasesc mereu in bucatarie pentru a ajuta in caz de urgenta.

Publicitate si realitate in curatarea covoarelor

Reclamele recomanda alegerea Vanish, dar acest detergent pentru covoare nu este potrivit pentru toate produsele. Atunci cand incepeti curatarea, ar trebui sa aflati in prealabil caracteristicile mochetei pentru a nu inrautati situatia. Exista mai mult de patru tipuri de produse de curatare:

  • Eliminatorii de mirosuri.
  • Inalbitor pentru covoare albe.
  • Antibacterian.
  • Indeparteaza petele.
Cum să cureți corect și eficient mocheta acasă
Cum să cureți corect și eficient mocheta acasă

Produsele de curatare a covoarelor, cum ar fi Vanish, nu sunt concepute pentru a indeparta petele vechi, ci sunt un remediu de urgenta pentru o pata proaspata de cafea sau de suc varsat. Nici macar marcile celebre nu va vor ajuta sa indepartati o pata veche de un an.

Daca va decideti sa folositi un alt produs, este important sa respectati instructiunile si sa aplicati doar spuma, nu apa amestecata cu lichidul. In acest fel, mocheta va ramane intacta si nu-si va pierde forma.

Cum sa curatati mocheta fara sa o luati de pe podea

Metodele eficiente va permit sa scapati de murdarie fara a lua mocheta de pe podea. Una dintre cele mai cunoscute metode este curatarea cu sapun de rufe. Folositi sapunul in conformitate cu urmatoarele instructiuni atunci cand trebuie sa indepartati petele proaspete.

  1. Radeti un sapun de rufe pe o razatoare.
  2. Se amesteca sapunul cu 1 litru de apa calda. Se amesteca pana se dizolva complet.
  3. Se toarna amestecul intr-un pistol de pulverizare si se aplica pe pata.
  4. Asteptati pana cand pata se usuca si apoi aspirati-o.

Aceasta metoda este potrivita pentru o utilizare saptamanala, atunci cand mocheta trebuie improspatata. Nu este la fel de eficient impotriva petelor vechi, dar indeparteaza murdaria proaspata rapid si fara reziduuri.

Cum să cureți corect și eficient mocheta acasă
Cum să cureți corect și eficient mocheta acasă

Sucul de lamaie este un alt remediu bine cunoscut pentru indepartarea petelor. Aplicati suc proaspat pe pata. Asteptati cateva ore, adaugati apa pe locul respectiv si asteptati sa se usuce complet, dupa, aspirati. Trebuie sa se adauge apa, altfel, din cauza sucului de lamaie, va lipi firele mochetei.

Curatarea mochetei acasa cu alcool este o modalitate de a elimina murdaria si germenii care traiesc in firele mochetei si care pot fi cauza imbolnavirilor. Este unul dintre cele mai usor de gasit produse de curatare.

  1. Luati 10 ml de amoniac si 0,5 litri de apa. Se amesteca si se toarna lichidul rezultat intr-un pistol de pulverizare.
  2. Se curata cu o perie sau un burete.
  3. Dupa ce s-a uscat complet, se curata cu un aspirator.

Curatarea mochetei cu bicarbonat de sodiu

Soda este un produs natural versatil. Este sigur pentru oameni si nu provoaca alergii sau alte efecte neplacute. Este posibil sa fie nevoie de mai multe sesiuni de curatare pentru a obtine un efect vizibil.

Cum să cureți corect și eficient mocheta acasă
Cum să cureți corect și eficient mocheta acasă

Soda poate fi folosita uscata sau umeda. Curatarea uscata este mai rapida, dar nu este potrivita pentru indepartarea petelor vechi de pe mochete, ci este o modalitate de improspatare a produsului si de a-i reda aspectul comercializabil.

Prima metoda:

  1. Aspirati in prealabil podeaua cu ajutorul unui aspirator.
  2. Turnati bicarbonatul de sodiu pe mocheta, intinzandu-l uniform.
  3. Verificati timp de 30-60 de minute.
  4. Aspira mocheta. Pentru a scapa complet de bicarbonatul de sodiu, trebuie sa aspirati de mai multe ori.
  5. Atunci cand exista o pata pe mocheta, dupa aplicarea bicarbonatului de sodiu, trebuie sa frecati pata cu o perie sau cu o flanela.

Atunci cand exista o pata pe mocheta, dupa aplicarea bicarbonatului de sodiu, frecati pata cu o perie sau cu o flanela.

Chiar si petele dificile pot fi indepartate prin curatarea in umezeala cu bicarbonat de sodiu. Aceasta metoda nu este destinata mochetelor de origine naturala, deoarece materialele naturale, cum ar fi bumbacul sau lana, nu pot rezista la curatarea umeda si se pot deforma.

A doua metoda:

  1. Adaugati o cana de bicarbonat de sodiu la 10 litri de apa si amestecati.
  2. In prealabil, curatati mocheta de praf si murdarie cu un aspirator.
  3. Pulverizati solutia pe suprafata. Daca intampinati pete incapatanate, aplicati solutia cu o perie si frecati usor pe pete.
  4. Lasati sa se usuce timp de o ora, apoi indepartati murdaria si bicarbonatul de sodiu cu un aspirator.

Mocheta nu trebuie sa fie excesiv de umeda, deoarece acest lucru va duce la aparitia ciupercilor daca este curatata iarna sau in timpul sezonului rece, cand dureaza mult timp sa se usuce. Cel mai bun moment pentru a face acest lucru este vara, cand mocheta nu se va usca mai mult de 40 de minute.

Curatarea mochetei cu sare

Sarea de calitate alimentara este un alt produs pentru curatarea mochetelor. Mocheta trebuie aspirata bine inainte de curatare. Daca dimensiunile va permit sa scoateti-o afara, si puteti folosi metoda de moda veche si sa o curatati in zapada.

Cum să cureți corect și eficient mocheta acasă
Cum să cureți corect și eficient mocheta acasă

Dupa pre-curatare, turnati sare de masa pe mocheta, luati o perie si incepeti sa o frecati usor. Lasati-o timp de o jumatate de ora si folositi un aspirator pentru a indeparta particulele de sare. Dupa o astfel de actiune, mocheta va incepe sa straluceasca, ca dupa cumparare.

Curatarea mochetelor cu otet

Cum sa curatati eficient o mocheta la domiciliu cu mijloace improvizate? Faceti o solutie de otet! Vom avea nevoie de 2 linguri de otet si 0,5 litri de apa. Amestecam cele doua ingrediente si apoi le aplicam cu ajutorul unui burete sau al unei perii. Lasati sa se usuce si apoi aspirati mocheta. Exista si alte metode de curatare a mochetelor cu bicarbonat de sodiu si otet.

Metoda 1

  1. Se amesteca 1 lingura de otet cu 1 litru de apa calda.
  2. Aplicati bicarbonat de sodiu uscat pe mocheta, intinzandu-l uniform.
  3. Asteptati 40 de minute si aspirati din nou.
  4. Luati o solutie de otet si, cu un pistol de pulverizare, aplicati-o pe mocheta sau pe pe pete individuale.
  5. Lasa-l sa actioneze timp de 40 de minute. In acest timp, otetul ar trebui sa reactioneze cu bicarbonatul de sodiu ramas.
  6. Folositi o perie pentru a curata scamele si aspirati din nou.
Cum să cureți corect și eficient mocheta acasă
Cum să cureți corect și eficient mocheta acasă

Metoda 2.

Avem nevoie de otet si bicarbonat de sodiu:

  1. Amestecati o lingura de otet cu patru linguri de apa calda.
  2. Aspira mocheta in prealabil.
  3. Folosind un burete sau o perie, aplicati amestecul pe mocheta si frecati usor.
  4. Absorbiti solutia cu o carpa curata si uscata si lasati-o sa se usuce.
  5. Aspirati mocheta pentru a indeparta reziduurile de bicarbonat de sodiu si murdarie.

Cum sa cureti cele mai dificile pete de pe o mocheta

Fiecare tip de pata necesita o abordare diferita. Cea mai frecventa pata intalnita este de cafea. Culoarea maro este imediat vizibila in somn. Asadar, cel mai bine este sa nu ezitati sa curatati mocheta imediat ce lichidul s-a varsat.

Cafea si ceai

Cum să cureți corect și eficient mocheta acasă
Cum să cureți corect și eficient mocheta acasă

Tamponati o pata proaspata cu un prosop de hartie sau o carpa oarecare. Cand carpa a absorbit lichidul, incepeti curatarea. Vanish sau solutia de otet pe care am descris-o mai sus va face treaba.

Daca varsati cafea si lapte pe podea, poate aparea un miros neplacut, acru, care poate fi eliminat cu suc de lamaie si aerisirea camerei.

Sange

Unele dintre cele mai greu de indepartat sunt petele de sange. Atunci cand pata de pe o mocheta este proaspata si nu s-a uscat, chiar si mocheta cu par lung poate fi salvata. Luati un prosop de hartie si tamponati pata, apoi inmuiati carpa in apa rece si aplicati-o pe pata. Acest proces va ajuta la oprirea absorbtiei si uscarii sangelui.

Veti avea nevoie de peroxid de hidrogen pentru a curata mocheta. Umeziti o carpa cu peroxid de hidrogen si aplicati-o pe zona murdara, apoi aplicati din nou o carpa uscata si alternati pana cand observati imbunatatiri. In locul peroxidului se poate folosi orice solutie alcoolica.

Vin, fructe citrice

Cum să cureți corect și eficient mocheta acasă
Cum să cureți corect și eficient mocheta acasă

Petele de vin si de ciocolata de pe mocheta pot fi, de asemenea, curatate. Veti avea nevoie de sapun de rufe. Radeti un sapun si adaugati 1 litru de apa + 1 lingura de otet. Pulverizati solutia pe locul murdar si, dupa ce s-a uscat, aspirati.

Biros, pixuri cu varf de pasla

Pe pata proaspata trebuie aplicata o solutie de sapun, dar daca a trecut ceva timp, este nevoie de vaselina. Tamponati pata pe mocheta si lasati-o timp de 3 ore. Vaselina va inmuia pata si apoi se va trece la curatare.

Se ia 1 lingurita de amoniac si se amesteca cu 2 cani de apa. Puneti o carpa in solutie, apoi stoarceti-o si aplicati-o pe murdarie. Lasati carpa cu solutia timp de 2-3 ore. Dupa ce s-a uscat complet, se aspira cu un aspirator.

Cum sa cureti mocheta cu bicarbonat de sodiu, otet si Fairy

In concluzie, haideti sa impartasim o alta modalitate de a curata mocheta de pete la domiciliu si de a scapa de urmele incapatanate de lac de pantofi, urina, lipici, vopsea si alte urme neplacute.

  1. Intr-o galeata de peste 3 litri, se amesteca 1 lingura de bicarbonat de sodiu + 1 lingura de detergent sau de zana + 1 lingura de otet 70% + 1 lingura de apa calda.
  2. Aspirati inainte de aplicare.
  3. Aplicati lichidul cu pistolul de pulverizare pe mocheta si lasati-l timp de 5 minute.
  4. Luati o perie moale si frecati usor mocheta.
  5. Luati carpe curate si stergeti mocheta. Este recomandat sa folositi carpe albe pentru a determina cat de bine a fost curatata murdaria de pe suprafata.
  6. Asteptati pana cand mocheta este complet uscata. Aceasta metoda va permite sa curatati mocheta fara a folosi un aspirator.

Speram ca v-au fost de folos sfaturile noastre si ca le veti folosi cu siguranta atunci cand va veti curata mocheta. Aceste metode nu vor functiona pe materiale naturale – cel mai bine este sa lasati aceasta ingrijire delicata pe seama unei curatatorii profesionale. Mult noroc!

Daca ti-a placut acest articol, gasesti AICI si alte articole cu sfaturi despre amenajari interioare.

Etichete:

Epardoseli
Logo
Shopping cart