Cum să alegi covorul perfect pentru casa ta

Covorul era un semn de bogăție. Acesta era așezat nu doar pe podea, ci și pe pereți. Astăzi, un astfel de decor este considerat a fi de prost gust și se găsește doar la persoanele în vârstă, dar covoarele de podea nu își pierd relevanța. Cum să alegeți un covor de înaltă calitate și frumos pentru casa dvs., aflați din articolul următor.

Cum să alegi covorul perfect pentru casa ta
Cum să alegi covorul perfect pentru casa ta

Covorul este cumpărat, în primul rând, pentru decorarea camerei, plasarea accentelor și zonarea. Acesta poate fi oricând mutat și așezat în altă cameră.

Cum să alegi covorul perfect pentru casa ta
Cum să alegi covorul perfect pentru casa ta

Ce material să aleg pentru covor

Toate materialele din care sunt fabricate covoarele sunt împărțite în naturale și artificiale. Vom vorbi despre cele mai populare mostre de pe piața românească.

Fibre naturale pentru fabricarea covoarelor

Materialele ecologice au fost întotdeauna apreciate. Acestea sunt rezistente, durabile și plăcute la atingere. Produsul va dura 40-50 de ani. Dar prețul eco-tapeturilor este mult mai mare decât al celor sintetice.

 • Lâna de oaie este o soluție clasică, care arată scump și sofisticat. Produsele sunt călduroase și durabile, precum și ignifuge: în caz de incendiu, firele nu vor contribui la răspândirea flăcărilor. Cu toate acestea, are și dezavantaje. Lucrurile din lână se murdăresc repede, sunt afectate de mucegai și molii. Unii producători impregnează fibrele cu soluții speciale de respingere a murdăriei și anti-fungice. Atunci când alegeți un covor din lână, citiți dacă producătorul folosește această tehnologie. În plus, lâna este slab colorată, astfel încât gama de culori a acoperirilor este limitată și este reprezentată de culori pastelate clasice.

Lâna este unul dintre cei mai puternici alergeni. Vă rugăm să vă asigurați că nu sunteți alergic înainte de a cumpăra. 

 • Mătasea este cel mai scump material de pe piață. Firele de mătase vă permit să creați un model unic, extrem de detaliat, care are o strălucire lucioasă. Acoperirea este plăcută și netedă la atingere. Este durabil și rezistent la deteriorare. Covoarele din mătase au doar 2 dezavantaje: se decolorează la lumina ultravioletă și se deteriorează dacă sunt spălate incorect.
Cum să alegi covorul perfect pentru casa ta
Cum să alegi covorul perfect pentru casa ta
 • Bumbacul , spre deosebire de soluțiile anterioare, este o opțiune ieftină. Este potrivit pentru persoanele care suferă de alergii, are o conductivitate termică ridicată, este respirabil, ușor de curățat. Printre neajunsuri, se poate numi tendința la contracție, deformare și formarea de cute dacă covorul este pliat în timpul transportului.
 • Iuta este o fibră durabilă obținută din arbuști lemnoși. Covoarele din iută au aceeași țesătură. Prin urmare, gama de modele este destul de monotonă. Cu toate acestea, sunt ieftine și rezistente la zgârieturi. Ele sunt cumpărate pentru încăperi în care oamenii sunt prezenți în mod constant, de exemplu, pentru o cameră de zi sau bucătărie. Este imposibil să așezați o cârpă de iută în camere umede: poate absorbi umiditatea în greutate de 2-3 ori mai mult decât covorul în sine.

Iuta este adesea combinată cu materiale sintetice. 

 • Vâscoza este considerată de mulți ca fiind o fibră artificială, dar este fabricată din celuloză, care provine din lemn, așa că noi o clasificăm ca fiind o fibră naturală. În ceea ce privește calitățile operaționale și decorative, fibra de vâscoză nu este practic inferioară celei naturale. Covoarele sunt, de asemenea, durabile, moi, plăcute la atingere, au culori bogate și sunt, de asemenea, rezistente la decolorare și la abraziune. Nu pot fi plasate în încăperi cu umiditate ridicată. Țesătura absoarbe umezeala și își pierde proprietățile.

Acoperirile sintetice

Tehnologiile moderne fac posibilă crearea de covoare artificiale, dar de înaltă calitate, al căror principal avantaj este un preț accesibil. Luați în considerare principalele caracteristici ale fibrelor sintetice. 

 • Poliamida (nailon) este cel mai comun material artificial pentru fabricarea covoarelor. Este durabilă, rezistentă la foc, elastică și absoarbe bine pigmenții, astfel încât gama este prezentată într-o varietate de culori. Nailonul are puține dezavantaje. Se electrizează și se arde la soare. În timp, învelișul își pierde elasticitatea și devine dur și fragil.
Cum să alegi covorul perfect pentru casa ta
Cum să alegi covorul perfect pentru casa ta
 • Materialul cel mai nepretențios este polipropilena . Fibrele sale sunt, de asemenea, foarte pigmentate, ceea ce vă permite să creați modele originale și creative. Firul din polipropilenă este neted și nu lasă moleculele de praf să pătrundă în structură. Pentru ca un covor să arate din nou curat și proaspăt, este suficient să îl aspirați. Principalul său dezavantaj este rezistența scăzută la uzură. Pânza arată neîngrijită după 5-7 ani.

Utilizarea tehnologiei Heat Set face posibilă realizarea covoarelor din polipropilenă cât mai asemănătoare cu cele din lână. Acestea sunt la fel de moi și elastice, dar sunt mult mai ieftine. Acoperirea va dura până la 10 ani.

 • În industria textilă, acrilicul a fost dezvoltat ca un analog al lânii. Covoarele acrilice (poliesterice) sunt ușoare, plăcute la atingere, se usucă rapid și sunt ușor de curățat. Singurul aspect negativ este electrificarea ridicată a acoperirii.

Este imposibil să spunem fără echivoc că unele materiale sunt mai bune decât altele. Totul depinde de condițiile și scopul operațiunii, precum și de capacitățile dumneavoastră financiare.

Alegerea covorului în funcție de cameră

Mai jos vom oferi recomandări care vă vor ajuta să cumpărați nu doar un covor de înaltă calitate, ci și elegant. Acesta va deveni o legătură în întregul interior și va ajuta la crearea unei atmosfere confortabile și ușoare.

Covor în camera de zi: ne concentrăm pe mobilier

Atunci când decorați zonele dintr-o cameră de oaspeți, este important să luați în considerare nu atât frumusețea și confortul acoperirii, cât și compatibilitatea acesteia cu mobilierul și alte elemente de interior.

 • Covorul trebuie să fie mai lat decât canapeaua și să acopere întreaga suprafață a acesteia.
 • Dacă aveți mobilier luminos, alegeți un model simplu, discret. Încercați să îi potriviți culoarea cu cea mai saturată nuanță a mobilierului.
 • Pentru a crea un sentiment de completitudine, asortați elementele decorative la culoarea covorului. Pernele canapelei, perdelele, vazele sau o pătură, realizate în aceeași gamă cu un strat de acoperire, formează un singur spațiu finisat.
 • Combinația ideală: când acoperirea este cu un ton mai deschis sau mai închis decât nuanța podelei.
 • Nu vă concentrați pe culoarea pereților. În caz contrar, totul se va contopi și va fi perceput ca un singur loc.
 • În cazul în care mobilierul are un model, produsele simple vor fi suficiente. Dacă preferați un desen, atunci ar trebui să fie realizat în aceeași geometrie cu mobilierul. De exemplu, dacă tapițeria cu imaginea florilor(forme rotunjite) se află pe canapea, atunci liniile netede și moi ar trebui să fie prezente și pe covor.
 • Pentru a înțelege ce dimensiune de covor se va potrivi în interior, luați bandă colorată și acoperiți cu ea zona dorită.
 • Gândiți-vă la toate opțiunile de aranjare a oaspeților pe fotolii, canapele și scaune. Picioarele lor trebuie să fie așezate pe podea.

Covor pentru a crea confort în dormitor

În dormitor, covorul este de obicei așezat în zona de lângă pat. Cu ajutorul acestuia, creați o “cale caldă” în jurul patului. Vă vom spune cum să o faceți corect.

 • Dacă intenționați să puneți patul pe produs, asigurați-vă că acesta depășește cu cel puțin 40 cm.
 • Pentru camerele mici, unde patul ocupă cea mai mare parte a spațiului, alegeți covoare mici. De obicei, o persoană se așează la o distanță de 50 cm de pernă. Această parte a podelei trebuie să fie acoperită. Pe baza acestui indicator pentru a cumpăra cea mai bună opțiune de lungime.
 • În dormitor modelele cu firul lung sunt potrivite. Nu petrecem atât de mult timp în această cameră ca în camera de zi sau în bucătărie, așa că nu ne putem teme de dificultăți în curățare.
Cum să alegi covorul perfect pentru casa ta
Cum să alegi covorul perfect pentru casa ta

Covor în camera copiilor: principalele criterii de selecție

Copiii petrec mult timp pe podea și sunt în contact direct cu acoperirea, astfel încât principala cerință pentru aceasta este siguranța.

 • Țineți cont de faptul că un covor pentru copii va trebui schimbat pe măsură ce copilul crește: de cel puțin 3-4 ori. Prin urmare, nu ar trebui să cumpărați o opțiune inițial scumpă. Mai bine acordați atenție caracteristicilor sale de performanță: ușurința de curățare și anti-statismul.
 • Nu cumpărați produse cu fire dense și lungi. Deși sunt plăcute la atingere, ele acumulează praf, ceea ce poate provoca alergii. De asemenea, jucăriile mici se pierd adesea în fire, sunt ușor de ratat și se pot răni.
 • Alegeți materialele sintetice în locul fibrelor naturale. Materialele sintetice sunt, de asemenea, ecologice, dar hipo-alergenice și rezistente la poluare.

Aveți nevoie de covor în bucătărie?

Oportunitatea de a acoperi podeaua în bucătărie – fiecare o determină pentru el însuși. De obicei, cu ajutorul unui covor, se creează o sursă suplimentară de căldură dacă podeaua este acoperită cu gresie, iar camera este, de asemenea, împărțită în zonele de lucru și cele de luat masa. Vă recomandăm să cumpărați un covor sintetic fabricat din nailon sau propilenă cu fir scurt. Acestea sunt ușor de întreținut și sunt ieftine.

Cum să alegi covorul perfect pentru casa ta
Cum să alegi covorul perfect pentru casa ta

Am făcut o scurtă trecere în revistă a gamei de covoare de pe piață. În ciuda faptului că un covor este, în primul rând, un element de decor, acordați atenție nu frumuseții, ci funcționalității. Caracteristicile operaționale în acest caz ar trebui să fie o prioritate și abia apoi atracția estetică. Astfel, veți evita cheltuielile inutile care vor apărea la schimbarea unei acoperiri de calitate slabă.

Dacă ți-a plăcut acest articol, găsești AICI și alte articole cu sfaturi despre amenajări interioare.

Etichete:

   Epardoseli
   Logo