Amenajare in stil marin: principii si exemple de design

Tema marina este infinita, motiv pentru care milioane de oameni care traiesc in colturi absolut diferite ale planetei noastre o apreciaza. Fiecare isi gaseste in ea propria sursa de inspiratie, de pozitivitate, o evadare din stres, oboseala si din “alergatura in cerc” de zi cu zi.

Морской интерьер в квартире
Amenajare în stil marin: principii și exemple de design

Designerii de interior nu fac exceptie. Acestia sunt bucurosi sa va ajute sa creati un stil marin intr-un apartament, o casa de oras sau o casa de tara. De ce? Pentru ca este dragut, accesibil, versatil si unic in acelasi timp! Cititi pana la sfarsit – si convingeti-va singur.

Istorie vs. actualitate

Aceasta tendinta a fost folosita in designul interior de peste un secol. Este originara din Marea Britanie, asa ca nu fiti surprinsi daca veti vedea caracteristici similare cu stilul tipic englezesc. Stilul de epoca poate fi inca atarnat in camere si coridoare cu tablouri care infatiseaza cucerirea unor noi teritorii sau o calatorie in jurul lumii pe un vapor, iar utilizarea lemnului brut, netratat, in amenajarea camerelor este inca foarte prezenta.

Generatiei moderne ii place stilul iaht, care este laconic si proaspat, cu accente romantice.

Яхтенный стиль в комнате
Amenajare în stil marin: principii și exemple de design

Acest stil este asociat cu valurile si soarele, cu placerea de a naviga pe o barca confortabila.

Pentru cine este aceasta destinatie?

Acest stil va atrage in special persoanele de varsta mijlocie si matura, care s-au saturat de munca grea, de monotonie si agitatie. Aceasta le permite sa fie instantaneu in largul lor, in armonie, relaxati si detasati de factori iritanti. O parte din designul unui apartament sau al unei cabane ar fi un substitut pentru o vacanta intr-o statiune sau pe o insula pustie. De asemenea, ar fi cu siguranta preferat de:

  • Inginerii, tehnologii si fizicienii au ocupatii tehnologice sau tehnice. Adesea, acestia doresc sa se indeparteze de civilizatie, cel putin pentru o vreme, si sa se bucure de natura, de o viata obisnuita, fara constructii complicate, calcule si numeroase echipamente.
  • Copiii, in special baietii. Multora le place sa citeasca si sa se uite la filme despre aventurile piratilor si sa faca machete de nave.
  • Baieti si barbati tineri cu spirit de conducere si ambitie. Carma le va reaminti mereu de pozitia lor in viata.
  • Aparatori ai mediului, animalelor si plantelor.
  • Toti cei care sunt obositi fizic si psihic sau resimt o lipsa de oxigen. Femeile si barbatii care sunt predispusi la “burnout”, depresie.

Numai persoanele instabile si bolnave din punct de vedere mental pot fi afectate de astfel de interioare. Pentru ei, o abundenta de nuante albastre, plictisitoare si intunecate este contraindicata. Nu este cea mai buna alegere pentru persoanele singure si pentru iubitorii de companii zgomotoase. In primul caz, nu va face decat sa accentueze si sa exacerbeze sentimentul intern de goliciune, iar in al doilea caz, va parea cel putin ridicol.

“Instrumentele” stilului marin

Spatiul ar trebui sa fie asociat cu puritatea, usurinta si libertatea. Astfel de sentimente sunt de obicei evocate de tonuri de albastru, bej si ocru in toate manifestarile sale, alb si albastru-verde. Accentul este pus pe obiecte decorative, mai degraba decat pe mobilier si pe lemnul natural.

Интерьер квартиры, инструменты и декор
Amenajare în stil marin: principii și exemple de design

Daca doriti, puteti include elemente retro care se potrivesc cu tema. De exemplu, expertii sfatuiesc sa se uite la diferite modele de nave, peisaje, cufere vechi, cosuri de rachita si fotografii vechi. Produsele realizate manual si tapetul foto sunt, de asemenea, adecvate.

In general, veti recunoaste aceasta tendinta de design prin:

  • mobilier din lemn;
  • jaluzele si perdele fara greutate;
  • abundenta de decoratiuni marine si de plaja;
  • dungi albastre si albe;
  • scoici si pietricele;
  • produse de epoca;
  • materiale naturale.

Va rugam sa retineti: motivele legate de apa trebuie sa fie moderate. Nu uitati ca trebuie sa pastrati interiorul aerisit, spatios. O culoare de baza si o culoare contrastanta, completate de cateva accente luminoase, sunt suficiente.

Paleta de culori

Морской стиль
Amenajare în stil marin: principii și exemple de design

Interiorul se bazeaza pe o schema alb-albastra si alba, care este diluata cu tonuri de lemn. Plictisitor? Deloc, daca ne gandim ca exista multe nuante de albastru si ca in fiecare an, preferatele designerilor sunt diferite. In ultimele sezoane, nuantele mai deschise de albastru au fost cele mai populare.

Pentru pereti, este chiar mai bine sa alegeti mai multe culori, care pot alterna in dungi. In camerele pentru copii, sunt permise culorile portocalii si rosii “suculente”, active si vesele. In dormitor, in bucatarie, nuantele de caramel si lapte sunt bune ca o completare. Principalul lucru este sa evitati negrul.

Puncte de finisare

Daca nu stiti ce finisaje sunt potrivite, amintiti-va din ce erau facute colibele si navele din lemn. Fara lemn lustruit, meticulos lucrat si fara componente high-tech, trebuie sa fie o suprafata naturala, aspra, pe cat posibil.

Scandurile sunt adesea imbatranite artificial sau in culori maro deschis, galben-pai sau rosiatice. Gresia isi are locul doar in toalete si bai, dar pardoselile laminate si parchetul nu se gasesc nicaieri. Grinzi decorative din lemn pe tavan sunt foarte la moda. Daca nu doriti sa faceti interiorul atat de “natural”, vopsiti tavanul in alb, albastru sau gri deschis.

Amenajare în stil marin: principii și exemple de design
Amenajare în stil marin: principii și exemple de design

Tapetul mat sau vopseaua albastru murdar ar fi cea mai potrivita pentru pereti. A doua optiune este pentru proprietarii de apartamente mari, bine luminate. In incaperile mici, astfel de culori inchise nu ar trebui sa fie folosite: ele “mananca” vizual metrii si centimetrii deja lipsa, folosind la maximum corpurile de iluminat si mobilierul usor.

Uneori, o parte din pereti este captusita cu tabla alba sau decorata cu tapet de peisaj marin, dar cu siguranta nu este nevoie de caramida, gresie, serigrafie, tencuiala neteda si texturata, piatra sau panouri din plastic. Cautati o solutie mai contemporana? Transformati peretele intr-un tablou din folie PVC si adaugati iluminare din spate.

Mobilier pentru un apartament in stil marin

Морская комната
Amenajare în stil marin: principii și exemple de design

Din nou, ganditi-va la tipul de mobilier folosit pe nave. Erau facute din lemn masiv. Acestea puteau rezista la sarcini mari si la conditii meteorologice nefavorabile. In conditii normale, nu este necesar sa utilizati astfel de materiale de inalta rezistenta si scumpe, puteti sa luati placi, imitand lemnul natural. Piesele de mobilier realizate din ratan, bambus, lemn taiat pe lungime si rasina epoxidica vor fi, de asemenea, utile.

Totul despre decoratiunile tematice

Decoratiunile sunt numeroase, atragatoare si mari, spre deosebire de majoritatea celorlalte stiluri. Nimeni nu se concentreaza pe servetele, sfesnice sau statuete mici. De regula, hartile geografice, picturile de arta, vasele, farurile si navele, fotografiile si cartile vechi sunt imediat vizibile.

Морской декор
Amenajare în stil marin: principii și exemple de design

Unii pot considera ca este interesant si neobisnuit sa se foloseasca cochilii mari de scoici, cochilii de raci, corali, colaci de salvare, scari si franghii, volane si busole ca decor. Solutiile mai conventionale includ sicrie facute in casa sau cumparate, placi de surf, cufere, vasle, cosuri si cutii. Bineinteles, este instalat si un acvariu mare si pesti colorati, iar iluminatul caracteristic nu este uitat. Cea mai buna alegere este o lampa de masa cu o baza de ratan si lampi moderne cu abajururi albe.

Holul de inspiratie marina

Прихожая в морском стиле
Amenajare în stil marin: principii și exemple de design

Expertii recomanda folosirea dungilor albe si albastre ca fundal. Puteti adauga detalii din alte stiluri, cum ar fi country si Provence. Concentrati-va pe tendintele de design care sunt apropiate de tarile mediteraneene.

Nu ezitati sa folositi tonuri si combinatii calme: nisip, bej, albastru-albastru, turcoaz, smarald. Asigurati-va o iluminare buna, oglinzile, suprafetele de sticla si tavanele vor fi de asemenea de ajutor. Evita materialele artificiale si gandeste-te din timp ce decoratiuni ar arata mai organic.

Un dormitor senin, “plutind pe valuri”

In aceasta camera, accentul este pus pe imprejurimi, imprimeuri si culori relaxante. Amintiti-va ca tema marina este vasta si nu se manifesta intotdeauna doar in apa si in locuitorii sai, in nave, in vanatori de comori si in lupte cu piratii. Exista, de asemenea, o plaja insorita, palmieri verzi, fructe si flori tropicale, bronzuri si sezlonguri. Alegeti ceea ce va aduce cu adevarat pace si placere.

Спальня в морском стиле
Amenajare în stil marin: principii și exemple de design

Folositi piatra naturala, materiale textile frumoase, lemn masiv, scoici, covoare albastre sau scanduri. Panourile din lemn alb, tencuiala, tapetul cu dungi sau un model ondulat, tapetul foto sau imagini de marinari, un ceas sub forma unui volan, o oglinda decorata cu franghie sau sfoara sunt utile pentru pereti. Ferestrele sunt decorate cu perdele din bumbac, panza de in sau panza de vela, adesea cu noduri simbolice.

Camera de zi pe litoral

V-ati pregatit deja sa alegeti mobilierul si elementele de decor si sa va ganditi la combinatii de culori? Opriti-va! In primul rand, trebuie sa va asigurati ca sufrageria dvs. este potrivita pentru stilul marin. Camera ar trebui sa fie bine luminata, atragand razele soarelui. In cazul in care camera este situata in partea de nord, ia in considerare alte tendinte de design. Cu fata spre vest sau spre sud? Grozav, va puteti juca chiar si cu nuante mai reci si puteti adauga o nota de prospetime.

Гостиная в морском стиле
Amenajare în stil marin: principii și exemple de design

Mobilierul este ales in functie de dimensiunea camerei. Cei mici incearca sa nu fie supraincarcati cu obiecte masive, asa ca adesea instaleaza piese din bambus si ratan. Dimpotriva, in camerele de zi spatioase, arata bine seturile masive, care sunt “luminate” cu mese de sticla si oglinzi. Un balansoar, un cufar mare din lemn, un dulap elegant sau rafturi grele unde puteti pune sticle de nisip sau scoici frumoase ar fi de asemenea utile.

Tavanul trebuie sa fie cu siguranta scazut si usor, altfel este alegerea ta: intins, suspendat, pe mai multe niveluri etc. Peretii sunt finisati cu tencuiala decorativa sau lambriuri. Uneori lipit o parte a tapetului foto cu mare, altele – decora macrameu, panouri “coaja”. Peretii sunt iluminati la diferite niveluri sau cu ajutorul unor lumini LED sau al unor accesorii de perete tematice.

Комната в морском стиле
Amenajare în stil marin: principii și exemple de design

Multi oameni cumpara un acvariu si il stilizeaza plasand pe fundul acestuia cutii si cufere de comori, modele de epave, alge marine, recife cu corali. Un ceas de perete sub forma unui inel, un volan, un glob frumos sau o harta de epoca a lumii pot completa, de asemenea, anturajul.

Bucatarie “non-pirat”

De regula, aceasta camera este lasata neutra sau foloseste un minim de simbolism. Daca nu sunteti un expert, este cu siguranta cel mai bine sa faceti acest lucru. Renuntati la detaliile superflue si indreptati-va atentia catre finisaje si materiale deosebite. Uneori, este suficienta o schema de culori asociata cu litoralul, relaxarea pe plaja, calatoriile, plus lucruri dragute, cum ar fi prosoapele de bucatarie, fetele de masa, manusile de bucatarie etc.

Кухня в морском стиле
Amenajare în stil marin: principii și exemple de design

Daca nu va place caldura si visati la o gura de prospetime, la putina racoare, optati pentru o culoare cu valuri de mare. Tonurile de albastru-verde vor mari vizual dimensiunea camerei, creand o impresie de lux scump, “fara pretentii”. In general, puteti experimenta si puteti incerca sa va faceti bucataria sa arate ca o bucatarie, o goeleta de pescar, o cabana, o plaja, o vila pe malul marii sau o plaja de nisip. Principalul lucru este sa nu exagerati. Cateva detalii si accente luminoase sunt suficiente.

Posibilitatile de a crea un proiect unic si neconventional sunt mai mari daca combinati bucataria cu camera de zi. Exista o multime de spatiu pentru cosuri, fotolii frumoase cu perne decorative, cufere de rachita, mobilier din ratan si chiar o masa masiva din lemn inchis si scaune cu huse albastre. Pentru a o face mai confortabila, puneti un covor moale.

Cum se proiecteaza o baie in stilul marin?

Acesta poate semana cu o nava de pirati, o lume subacvatica, o plaja cu nisip sau o cabana. Luati in considerare caracteristicile speciale ale camerei. Aici, puteti sa va abateti usor de la reguli si sa optati pentru gresie portelanata sau placi ceramice functionale, placi de mozaic albastru. In cazul in care bugetul permite, se poate folosi si o pardoseala turnata tridimensional.

Ванна в морском стиле
Amenajare în stil marin: principii și exemple de design

Pentru pereti este ideala o vopsea de nisip monocolora sau gresie. O solutie mai originala si mai scumpa ar fi un perete in relief cu “polen” din piatra naturala. Experimentele cu instalatiile sanitare sunt binevenite, dar nu si cu mobilierul. O perdea cu panze, stele de mare sau scoici plasate in toata camera, precum si sapuniere si dozatoare asortate pot ajuta la crearea atmosferei.

O camera neobisnuita pentru copii de inspiratie marina

Pentru copii si adolescenti, acesta este un adevarat avantaj, mai ales pentru baieti.

Детская в морском стиле
Amenajare în stil marin: principii și exemple de design

O scuza excelenta pentru a va juca de-a piratii, marinarii, constructorii de nave si scafandrii. Camera este frumos organizata si luminata, cu mobilier si accesorii grele si fiabile pentru lupte, modelare si pur si simplu pentru a crea o atmosfera originala. Apropo, daca se doreste si este posibil, se poate instala un pat in forma de nava.

Pentru fete si femei tinere, interiorul seamana mai mult cu o vila de coasta. Dantela, volanele, textilele frumoase si mobilierul din ratan ar fi potrivite. Culorile pastelate sunt un substitut demn pentru albastru.

Дизайн морской для девочки
Amenajare în stil marin: principii și exemple de design

In ambele cazuri, pentru pardoseala se va folosi pluta, parchet sau laminat, iar deasupra se va pune un covor pufos albastru sau alb. Tavanul poate recrea o imagine a cerului. Unora le plac norii in timpul zilei, altora le plac stelele pe timp de noapte. In acest din urma caz, un model luminescent este un plus important.

O optiune bugetara pentru camera copiilor sunt autocolantele de perete din vinil cu crabi, meduze si tot felul de pesti. O harta de navigatie uriasa, din podea pana in tavan, ar fi un accent izbitor. Este de dorit sa oferiti copiilor mai mari libertate, sa nu le constrangeti imaginatia, asa ca ar trebui sa alegeti un tapet neutru monocrom. Dati preferinta culorilor turcoaz, alb si caramel, folositi ca decor mini-palme, coifuri sau cufere cu “comori”.

Морской стиль, гамак
Amenajare în stil marin: principii și exemple de design

Hamacele sunt acum foarte la moda, chiar si in camerele de zi si pe coridoare, si sunt un must-have pentru adolescenti si copii mici. Este un accesoriu elegant si un loc de relaxare si de joaca. O lampa in forma de peste sau de meduza, o tastatura si un mouse stilizat, casti si boxe neobisnuite pentru jocuri ar arata bine pe un birou.

In concluzie

Dupa cum puteti vedea, stilul marin nu va limiteaza. Va puteti lasa inspirati de plaja insorita, de linia de coasta, de sporturile marine, de vacantele in vile, de povestile cu pirati, de marea insasi si de locuitorii sai. Este important doar sa invatati regulile de baza in prealabil si sa vedeti ce functioneaza cel mai bine pentru apartamentul dumneavoastra.

Daca ti-a placut acest articol, gasesti AICI si alte articole cu sfaturi despre amenajari interioare.

Epardoseli
Logo
Shopping cart