Stilul shabby chic in interiorul casei sau apartamentului

Persoanele care nu sunt familiarizate cu arta si designul ar putea crede ca acest stil aminteste oarecum de baroc sau rococo. De fapt, cel mai apropiat stil este Provence. Este atmosfera unei case de papusi, dar nu a lui Barbie, ci a bunicii ei. Exista o multime de mobilier de epoca bun, volane, dantela, flori si romantism.           

Стиль шебби-шик
Stilul shabby chic în interiorul casei sau apartamentului

“Shabby chic” a aparut intr-o casa britanica in anii 1980 si a migrat treptat in casele si apartamentele a milioane de oameni din intreaga lume. Rachel Ashwell (stramosul acestui stil, potrivit majoritatii expertilor) a dat o noua viata mobilierului vechi. Scaunele, mesele, fotoliile si canapelele vechi arata acum ca si cum ar fi noi si confera interiorului o culoare distincta. Va vom spune mai multe despre cum arata chic-ul astazi si cui i se potriveste.

Caracteristici si avantaje

Este o ramura a stilului vintage, asa ca nu este de mirare ca acest stil este pe placul iubitorilor de epoca, al romanticilor si al celor care se simt prost sa isi arunce lucrurile ancestrale. Spre deosebire de alte tendinte, shabby chic este o mana cereasca pentru femei. Nu exista mecanisme invechite, picturi scumpe, mult metal, contraste si linii frante, dar exista o multime de rozete, broderii, perne, fotografii in rame frumoase si textile. Acest stil de interior nu poate fi imaginat fara:

  • Obiecte antice. Acestea pot fi cumparate de la un magazin de antichitati, de la piata de vechituri, sau dintr-un magazin obisnuit. Mobilierul este realizat cu ajutorul unei tehnici speciale. Sunt nou-noute, dar arata o varsta respectabila. Totul depinde de epoca pe care vor sa o intruchipeze.
  • Scuffs. Daca au fost aplicate mai multe straturi de vopsea, acestea ar trebui sa fie vizibile. Vreo crapatura? Bine, asa ar trebui sa fie.
  • Patrate clasice sau dungi subtiri. Fara forme geometrice!
  • O abundenta de obiecte handmade. Cu cat mai multe servetele, cuverturi de pat, abajururi, cosulete, papusi, perne, panouri si figurine realizate manual, cu atat mai bine.
  • Culori pastelate blande si un tapet nu prea pretentios.
  • Motive pastorale precum ingeri, trandafiri, pasari.
  • Lemn sau o imitatie buna.

Mobilierul trebuie sa aiba forme decorative, vartejuri, linii curbe, diverse decoratiuni si suprafete imbatranite.

Шеббик шик стиль
Stilul shabby chic în interiorul casei sau apartamentului

Este vorba despre comodele bunicii cu multe sertare, scaune balansoare, o canapea “colorata” cu tapiterie moale. Puteti folosi in siguranta husele pentru scaune, dar ar trebui sa fiti mai atenti cu decorul. Doua sau trei piese “shabby chic” vor fi suficiente.

O paleta de culori adecvata

Baza este alba. In fiecare culoare, ii veti simti prezenta in mod voit. De ce? Este ca si cum s-ar vedea prin zonele “uzate”. Veti avea impresia ca este uzata sau arsa de soare. Este foarte posibil ca, in loc de “bucati” albe, sa vedeti culori crem sau laptoase, crem.

Цвет шеббик шик
Stilul shabby chic în interiorul casei sau apartamentului

Nuantele pastelate de verde si albastru vor face ca interiorul sa para si mai provensal. Griul perlat sau gri cenusiu ar adauga o nota discreta si nobila. In dormitor, peretii ar arata avantajos in special pe roz stins, in bucatarie – bej cu note calde de galbui. Faceti o camera mai dinamica va ajuta la un ton de menta moale, misterios – violet inchis cu o patina cenusie. Nuantele de lemn natural, cupru si alama sunt, de asemenea, foarte utile.

Cum se deosebeste shabby chic de alte stiluri?

Stilul shabby chic combina perfect caracterul practic si esteticul, romantismul cu o nota de haos. Uneori, se pare ca gazda pur si simplu nu a avut timp sa puna deoparte rama de brodat si mulina, acele si ata sau masina de cusut. A fost distrasa de un apel telefonic sau pur si simplu a uitat de ora si s-a pregatit in graba pentru munca. Fara dezordine creativa, antichitati aranjate neglijent sau obiecte decorative.

Shabby-chic este mai elegant decat Provence. Tonurile de albastru, roz si bej, modelele florale, dantela, sculpturile in lemn si antichitatile sunt cele mai importante. Acest stil este foarte accesibil, pentru ca puteti folosi lucruri vechi care de mult timp au adunat praf in pod, stand degeaba. Cu putina teorie, practica si materiale, voila, aveti o piesa de mobilier vintage eleganta.

Комод шебби шик
Stilul shabby chic în interiorul casei sau apartamentului

Shabby chic in interioarele… si exterioarele caselor

Oricat de ciudat ar parea, acest stil nu este asociat cu paturi de dacha si sere. Sunt garduri vii, trandafiri, copaci mari si, bineinteles, un gazon ingrijit, tipic englezesc. Florile albe, mov, violete, roz si liliachii sunt o prioritate. Alegeti dintre phlox, liliac, fucsia, salvie, petunie, bujor, hortensie, cimbru si verbina. Principalul lucru este sa evitati burgundy, rosul si galben-portocaliu.

Интерьер в частном доме
Stilul shabby chic în interiorul casei sau apartamentului

Pe veranda si in interiorul casei exista mese si scaune restaurate, rafturi, lampi de podea, noptiere, comode si rame. Totul este decorat cu fete de masa, sfesnice si lumanari, servetele ajurate si perne decorative. Uneori exista custi pentru pasari care servesc drept jardiniere. Retineti ca nu trebuie sa decorati toate incaperile casei sau intreaga gradina in acest stil, ci doar un colt sau o camera.

Pregatirea si selectarea combinatiilor

Mai intai trebuie sa eliberati spatiu si sa-l umpleti cu culori deschise. Apoi, designerii va sfatuiesc sa alegeti piesele de mobilier si, la final, o varietate de lucruri mici, placute ochiului si inimii. Incearca sa nu exagerezi cu decoratiunile si alege de la inceput cu ce stil vrei sa combini shabby chic.

Daca aveti un simt al gustului si experienta in design, mergeti cu gotic si oriental. Loftul, arta pop, minimalismul si derivatele sale, high-tech si toate stilurile futuriste sunt interzise. Combinatiile cu art nouveau, art deco si fusion sunt, de asemenea, dezirabile.

Crearea unui interior de sufragerie shabby chic

Гостиная в стиле шеббик шик
Stilul shabby chic în interiorul casei sau apartamentului

Cea mai confortabila si mai potrivita pardoseala este lemnul, de preferinta natural. Cu peretii, puteti experimenta putin: faceti o tencuiala cu textura simpla, tapet sau vopsiti caramizile fara grija pentru a le face vizibile. In casele de la tara, un semineu real sau artificial este o necesitate si, uneori, in spatele acestuia se ascunde un televizor. Cel mai simplu lucru de facut cu tavanul este sa il varuiesti.

Un candelabru, un dulap cu vesela de moda veche si farfurii pictate si o canapea de epoca sunt in centrul unui interior sic. Perdelele, lampile de podea, aplice si fotolii sunt selectate cu grija. Multe doamne folosesc cu placere un truismo si o masuta de cafea. Deschiderile ferestrelor si peretii sunt adesea acoperite cu tesaturi care au fost tratate in prealabil cu un agent care respinge praful.

Un dormitor confortabil pentru doamna moderna

Cel mai important lucru este sa alegeti un pat inalt, mare, cu detalii din fier forjat si lenjerie de pat alba sau cu motive florale. Depozitati-va lucrurile in valize vechi si cosuri de rachita sau in tavite de casa tapitate cu tesatura traforata.

Camera spatioasa ar trebui sa fie impartita in mai multe zone functionale – o zona de relaxare si o zona de zi cu zi. Cea de-a doua zona poate contine un spatiu de lucru, o biblioteca pentru carti si reviste, albume, o masuta de toaleta si o comoda. In fiecare zona sunt folosite surse de lumina locala pentru a crea o atmosfera calda si confortabila.

Спальня шебби шик
Stilul shabby chic în interiorul casei sau apartamentului

Un fotoliu suspendat va poate ajuta sa va relaxati si sa va distrageti. Ca element de zonare, este potrivit un ecran de lumina sau o partitie teatrala cu draperii. Fantani, cosuri cu produse cosmetice de ingrijire si decorative, figurine si vase sunt adesea folosite pentru decorare. O masa si o oglinda cu un cadru decorativ, solid, sunt excelente pentru a crea un aspect festiv si un arc pentru fiecare zi.

O camera de printesa, sau o camera de copii shabby-chic

Baietilor rareori le place o abundenta de tonuri delicate si volane in interior, pentru a face mestesuguri si a colecta papusi, farfurii si vase frumoase. In cazul in care metri patrati sunt catastrofal de putini si trebuie sa decorezi o camera de copil pentru fiul si fiica ta, un compromis rezonabil este sa folosesti suprafete monocrome si o schema de culori discrete si reci.

Paturile fetelor sunt adesea impodobite cu un baldachin si figurine frumoase sunt asezate pe rafturi. Un design shabby-chic pentru camera unei adolescente promoveaza feminitatea si respectul pentru traditie si pentru generatia mai in varsta.

Интерьер в детской комнате
Stilul shabby chic în interiorul casei sau apartamentului

Nu trebuie sa cumparati sau sa aduceti mobila retro de la bunici, sau sa o fortati pe fiica dvs. sa foloseasca scaune si comode de epoca. Daca vrea, las-o sa stea pe un scaun de calculator modern, la un birou nou si confortabil, dar acestea trebuie sa fie completate de piese de mobilier de epoca din trecut, precum si de accesorii. Acelasi lucru este valabil si pentru schema de culori: daca nu doriti sa va aruncati complet in aspectul shabby chic, atunci folositi doar o parte din el. De exemplu, un fundal gri combinat cu insertii roz ar fi foarte elegant.

Baia shabby-chic

Baia in acest stil este de fapt o camera de zi separata. Aici se face baie, asa cum ar trebui sa fie, plus relaxare si activitati preferate. O canapea mica si confortabila si mobilier fin sculptat, decoratiuni pentru ferestre si o oglinda frumos inramate sunt obligatorii.

Шебби шик в ванне
Stilul shabby chic în interiorul casei sau apartamentului

Deoarece camera are un microclimat specific, se aleg placile ceramice impermeabile si tapetul, alternativ mozaicurile din sticla sau oglinda. Unii oameni aleg o cabina de dus, dar baia clasica este inca mai mult o declaratie de stil. Decorarea este limitata aici, deoarece multe materiale acumuleaza rapid murdarie si sunt dificil de curatat ulterior. Exceptiile sunt posibile doar in camerele cu o suprafata mare.

O bucatarie sau o sufragerie ca cea a bunicilor

Shabby-chic nu este adesea ales pentru designul bucatariei, deoarece majoritatea obiectelor trebuie sa fie lasate la vedere. Uneltele de toate felurile, borcanele, tacamurile si tacamurile trebuie sa fie stivuite cu grija si sterse de praf, iar formele si culorile lor trebuie sa se potriveasca pentru a nu perturba compozitia generala. Doar aparatele electrocasnice sunt ascunse la vedere atat din interiorul cat si din exteriorul casei.

Mobilierul este lacuit, iar placile sunt rezistente la umiditate ridicata, temperatura si stropiri. In bucataria-sufragerie, zona de luat masa este cea care este decorata in stil shabby chic. Designerii recomanda sa comandati un set de mobilier baroc sau provincial. Un bufet, un sideboard sau un dulap poate fi folosit ca element decorativ in sufragerie.

Кухня в стиле шебби шик
Stilul shabby chic în interiorul casei sau apartamentului

Zona de lucru este de obicei liniara; modelele de colt sunt utilizate mult mai rar. In cabane, un pervaz de fereastra jos si lat poate fi o zona de relaxare suplimentara. Pur si simplu puneti pernele acolo, luati o plapuma pe timp rece, faceti-va confortabil si cititi, desenati, faceti cuvinte incrucisate, jucati-va pe o tableta sau ascultati muzica. Sau pur si simplu savurati o ceasca buna de cafea sau de ceai in timp ce priviti peisajul din fata ferestrei.

Canapeaua shabby-chic este un accesoriu elegant pentru interiorul romantic

Cautati mobilier tapitat vintage cu caracteristici rustice in cataloagele online sau in showroom-urile generale. Cautati piese care sunt realizate din materiale durabile si de calitate, care creeaza o atmosfera romantica si evoca dorinta de a visa la ceva indepartat si sublim.

Stilul shabby chic în interiorul casei sau apartamentului
Stilul shabby chic în interiorul casei sau apartamentului

Fotoliile si canapelele in stil shabby chic ar trebui sa aiba o forma aerodinamica, moale, cu linii fluide. Fara culori stralucitoare sau imprimeuri! Tapiteria in culori pastelate este binevenita, cu huse care par usor incretite.

Mobilierul tapitat in stil baroc cu tesatura de tapiterie alba in rozete este, de asemenea, potrivit si se imbina bine cu tesatura grosiera. Pe de alta parte, pernele decorative au in general huse din matase cu ingeri si rozete pictate pe ele.

Daca ti-a placut acest articol, gasesti AICI si alte articole cu sfaturi despre amenajari interioare.

Articole similare:

Epardoseli
Logo
Shopping cart