Persoanele care nu sunt familiarizate cu arta și designul ar putea crede că acest stil amintește oarecum de baroc sau rococo. De fapt, cel mai apropiat stil este Provence. Este atmosfera unei case de păpuși, dar nu a lui Barbie, ci a bunicii ei. Există o mulțime de mobilier de epocă bun, volane, dantelă, flori și romantism.

„Shabby chic” a apărut într-o casă britanică în anii 1980 și a migrat treptat în casele și apartamentele a milioane de oameni din întreaga lume. Rachel Ashwell (strămoșul acestui stil, potrivit majorității experților) a dat o nouă viață mobilierului vechi. Scaunele, mesele, fotoliile și canapelele vechi arată acum ca și cum ar fi noi și conferă interiorului o culoare distinctă. Vă vom spune mai multe despre cum arată chic-ul astăzi și cui i se potrivește.
Caracteristici și avantaje
Este o ramură a stilului vintage, așa că nu este de mirare că acest stil este pe placul iubitorilor de epocă, al romanticilor și al celor care se simt prost să își arunce lucrurile ancestrale. Spre deosebire de alte tendințe, shabby chic este o mană cerească pentru femei. Nu există mecanisme învechite, picturi scumpe, mult metal, contraste și linii frânte, dar există o mulțime de rozete, broderii, perne, fotografii în rame frumoase și textile. Acest stil de interior nu poate fi imaginat fără:
- Obiecte antice. Acestea pot fi cumpărate de la un magazin de antichități, de la piața de vechituri, sau dintr-un magazin obișnuit. Mobilierul este realizat cu ajutorul unei tehnici speciale. Sunt nou-nouțe, dar arată o vârstă respectabilă. Totul depinde de epoca pe care vor să o întruchipeze.
- Scuffs. Dacă au fost aplicate mai multe straturi de vopsea, acestea ar trebui să fie vizibile. Vreo crăpătură? Bine, așa ar trebui să fie.
- Pătrate clasice sau dungi subțiri. Fără forme geometrice!
- O abundență de obiecte handmade. Cu cât mai multe șervețele, cuverturi de pat, abajururi, coșulețe, păpuși, perne, panouri și figurine realizate manual, cu atât mai bine.
- Culori pastelate blânde și un tapet nu prea pretențios.
- Motive pastorale precum îngeri, trandafiri, păsări.
- Lemn sau o imitație bună.
Mobilierul trebuie să aibă forme decorative, vârtejuri, linii curbe, diverse decorațiuni și suprafețe îmbătrânite.

Este vorba despre comodele bunicii cu multe sertare, scaune balansoare, o canapea „colorată” cu tapițerie moale. Puteți folosi în siguranță husele pentru scaune, dar ar trebui să fiți mai atenți cu decorul. Doua sau trei piese „shabby chic” vor fi suficiente.
O paletă de culori adecvată
Baza este albă. În fiecare culoare, îi veți simți prezența în mod voit. De ce? Este ca și cum s-ar vedea prin zonele „uzate”. Veți avea impresia că este uzată sau arsă de soare. Este foarte posibil ca, în loc de „bucăți” albe, să vedeți culori crem sau lăptoase, crem.

Nuanțele pastelate de verde și albastru vor face ca interiorul să pară și mai provensal. Griul perlat sau gri cenușiu ar adăuga o notă discretă și nobilă. În dormitor, pereții ar arăta avantajos în special pe roz stins, în bucătărie – bej cu note calde de gălbui. Faceți o cameră mai dinamică va ajuta la un ton de mentă moale, misterios – violet închis cu o patină cenușie. Nuanțele de lemn natural, cupru și alamă sunt, de asemenea, foarte utile.
Cum se deosebește shabby chic de alte stiluri?
Stilul shabby chic combină perfect caracterul practic și esteticul, romantismul cu o notă de haos. Uneori, se pare că gazda pur și simplu nu a avut timp să pună deoparte rama de brodat și mulina, acele și ața sau mașina de cusut. A fost distrasă de un apel telefonic sau pur și simplu a uitat de oră și s-a pregătit în grabă pentru muncă. Fără dezordine creativă, antichități aranjate neglijent sau obiecte decorative.
Shabby-chic este mai elegant decât Provence. Tonurile de albastru, roz și bej, modelele florale, dantela, sculpturile în lemn și antichitățile sunt cele mai importante. Acest stil este foarte accesibil, pentru că puteți folosi lucruri vechi care de mult timp au adunat praf în pod, stând degeaba. Cu puțină teorie, practică și materiale, voila, aveți o piesă de mobilier vintage elegantă.

Shabby chic în interioarele… și exterioarele caselor
Oricât de ciudat ar părea, acest stil nu este asociat cu paturi de dacha și sere. Sunt garduri vii, trandafiri, copaci mari și, bineînțeles, un gazon îngrijit, tipic englezesc. Florile albe, mov, violete, roz și liliachii sunt o prioritate. Alegeți dintre phlox, liliac, fucsia, salvie, petunie, bujor, hortensie, cimbru și verbină. Principalul lucru este să evitați burgundy, roșul și galben-portocaliu.

Pe verandă și în interiorul casei există mese și scaune restaurate, rafturi, lămpi de podea, noptiere, comode și rame. Totul este decorat cu fețe de masă, sfeșnice și lumânări, șervețele ajurate și perne decorative. Uneori există cuști pentru păsări care servesc drept jardiniere. Rețineți că nu trebuie să decorați toate încăperile casei sau întreaga grădină în acest stil, ci doar un colț sau o cameră.
Pregătirea și selectarea combinațiilor
Mai întâi trebuie să eliberați spațiu și să-l umpleți cu culori deschise. Apoi, designerii vă sfătuiesc să alegeți piesele de mobilier și, la final, o varietate de lucruri mici, plăcute ochiului și inimii. Încearcă să nu exagerezi cu decorațiunile și alege de la început cu ce stil vrei să combini shabby chic.
Dacă aveți un simț al gustului și experiență în design, mergeți cu gotic și oriental. Loftul, arta pop, minimalismul și derivatele sale, high-tech și toate stilurile futuriste sunt interzise. Combinațiile cu art nouveau, art deco și fusion sunt, de asemenea, dezirabile.
Crearea unui interior de sufragerie shabby chic

Cea mai confortabilă și mai potrivită pardoseală este lemnul, de preferință natural. Cu pereții, puteți experimenta puțin: faceți o tencuială cu textură simplă, tapet sau vopsiți cărămizile fără grijă pentru a le face vizibile. În casele de la țară, un șemineu real sau artificial este o necesitate și, uneori, în spatele acestuia se ascunde un televizor. Cel mai simplu lucru de făcut cu tavanul este să îl văruiești.
Un candelabru, un dulap cu veselă de modă veche și farfurii pictate și o canapea de epocă sunt în centrul unui interior șic. Perdelele, lămpile de podea, aplice și fotolii sunt selectate cu grijă. Multe doamne folosesc cu plăcere un truismo și o măsuță de cafea. Deschiderile ferestrelor și pereții sunt adesea acoperite cu țesături care au fost tratate în prealabil cu un agent care respinge praful.
Un dormitor confortabil pentru doamna modernă
Cel mai important lucru este să alegeți un pat înalt, mare, cu detalii din fier forjat și lenjerie de pat albă sau cu motive florale. Depozitați-vă lucrurile în valize vechi și coșuri de răchită sau în tăvițe de casă tapițate cu țesătură traforată.
Camera spațioasă ar trebui să fie împărțită în mai multe zone funcționale – o zonă de relaxare și o zonă de zi cu zi. Cea de-a doua zonă poate conține un spațiu de lucru, o bibliotecă pentru cărți și reviste, albume, o măsuță de toaletă și o comodă. În fiecare zonă sunt folosite surse de lumină locală pentru a crea o atmosferă caldă și confortabilă.

Un fotoliu suspendat vă poate ajuta să vă relaxați și să vă distrageți. Ca element de zonare, este potrivit un ecran de lumină sau o partiție teatrală cu draperii. Fântâni, coșuri cu produse cosmetice de îngrijire și decorative, figurine și vase sunt adesea folosite pentru decorare. O masă și o oglindă cu un cadru decorativ, solid, sunt excelente pentru a crea un aspect festiv și un arc pentru fiecare zi.
O cameră de prințesă, sau o cameră de copii shabby-chic
Băieților rareori le place o abundență de tonuri delicate și volane în interior, pentru a face meșteșuguri și a colecta păpuși, farfurii și vase frumoase. În cazul în care metri pătrați sunt catastrofal de puțini și trebuie să decorezi o cameră de copil pentru fiul și fiica ta, un compromis rezonabil este să folosești suprafețe monocrome și o schemă de culori discrete și reci.
Paturile fetelor sunt adesea împodobite cu un baldachin și figurine frumoase sunt așezate pe rafturi. Un design shabby-chic pentru camera unei adolescente promovează feminitatea și respectul pentru tradiție și pentru generația mai în vârstă.

Nu trebuie să cumpărați sau să aduceți mobilă retro de la bunici, sau să o forțați pe fiica dvs. să folosească scaune și comode de epocă. Dacă vrea, las-o să stea pe un scaun de calculator modern, la un birou nou și confortabil, dar acestea trebuie să fie completate de piese de mobilier de epocă din trecut, precum și de accesorii. Același lucru este valabil și pentru schema de culori: dacă nu doriți să vă aruncați complet în aspectul shabby chic, atunci folosiți doar o parte din el. De exemplu, un fundal gri combinat cu inserții roz ar fi foarte elegant.
Baia shabby-chic
Baia în acest stil este de fapt o cameră de zi separată. Aici se face baie, așa cum ar trebui să fie, plus relaxare și activități preferate. O canapea mică și confortabilă și mobilier fin sculptat, decorațiuni pentru ferestre și o oglindă frumos înrămate sunt obligatorii.
.jpg)
Deoarece camera are un microclimat specific, se aleg plăcile ceramice impermeabile și tapetul, alternativ mozaicurile din sticlă sau oglindă. Unii oameni aleg o cabină de duș, dar baia clasică este încă mai mult o declarație de stil. Decorarea este limitată aici, deoarece multe materiale acumulează rapid murdărie și sunt dificil de curățat ulterior. Excepțiile sunt posibile doar în camerele cu o suprafață mare.
O bucătărie sau o sufragerie ca cea a bunicilor
Shabby-chic nu este adesea ales pentru designul bucătăriei, deoarece majoritatea obiectelor trebuie să fie lăsate la vedere. Uneltele de toate felurile, borcanele, tacâmurile și tacâmurile trebuie să fie stivuite cu grijă și șterse de praf, iar formele și culorile lor trebuie să se potrivească pentru a nu perturba compoziția generală. Doar aparatele electrocasnice sunt ascunse la vedere atât din interiorul cât și din exteriorul casei.
Mobilierul este lăcuit, iar plăcile sunt rezistente la umiditate ridicată, temperatură și stropiri. În bucătăria-sufragerie, zona de luat masa este cea care este decorată în stil shabby chic. Designerii recomandă să comandați un set de mobilier baroc sau provincial. Un bufet, un sideboard sau un dulap poate fi folosit ca element decorativ în sufragerie.

Zona de lucru este de obicei liniară; modelele de colț sunt utilizate mult mai rar. În cabane, un pervaz de fereastră jos și lat poate fi o zonă de relaxare suplimentară. Pur și simplu puneți pernele acolo, luați o plapumă pe timp rece, faceți-vă confortabil și citiți, desenați, faceți cuvinte încrucișate, jucați-vă pe o tabletă sau ascultați muzică. Sau pur și simplu savurați o ceașcă bună de cafea sau de ceai în timp ce priviți peisajul din fața ferestrei.
Canapeaua shabby-chic este un accesoriu elegant pentru interiorul romantic
Căutați mobilier tapițat vintage cu caracteristici rustice în cataloagele online sau în showroom-urile generale. Căutați piese care sunt realizate din materiale durabile și de calitate, care creează o atmosferă romantică și evocă dorința de a visa la ceva îndepărtat și sublim.

Fotoliile și canapelele în stil shabby chic ar trebui să aibă o formă aerodinamică, moale, cu linii fluide. Fără culori strălucitoare sau imprimeuri! Tapițeria în culori pastelate este binevenită, cu huse care par ușor încrețite.
Mobilierul tapițat în stil baroc cu țesătura de tapițerie albă în rozete este, de asemenea, potrivit și se îmbină bine cu țesătura grosieră. Pe de altă parte, pernele decorative au în general huse din mătase cu îngeri și rozete pictate pe ele.
Dacă ți-a plăcut acest articol, găsești AICI și alte articole cu sfaturi despre amenajări interioare.