Cum sa va amenajati dormitorul pentru relaxare si somn odihnitor

Dormitorul este locul in care ne odihnim, visa, ne relaxa si ne incarcam bateriile. De aceea, este esential sa fie cat mai confortabil, curat si linistit. Insa crearea unui dormitor care favorizeaza somnul de calitate poate parea o provocare.

Iata 10 sfaturi simple prin care va puteti transforma dormitorul intr-un spatiu perfect pentru relaxare si un somn adanc, odihnitor:

1. Eliminati dezordinea vizuala si lucrurile inutile

O camera aglomerata transmite creierului semnale de stres. De aceea, primul pas este sa faceti ordine si sa eliminati lucrurile inutile sau care nu sunt folosite frecvent. Depozitati hainele, incaltamintea si accesoriile de care nu aveti nevoie zilnic in dulapuri, sertare sau cutii decorative.

Aruncati sau donati articolele de care nu va mai folositi. O camera simplificata va va relaxa mintea si va favoriza un somn linistit.

2. Ascundeti electronicelor si dispozitivele cand nu le folositi

Tabletele, laptopurile si smartphone-urile emit lumina albastra care afecteaza productia de melatonina, hormonul responsabil pentru somn.

De aceea, depozitati electronicele si incarcatoarele intr-un dulap sau sertar atunci cand mergeti la culcare. Daca trebuie neaparat sa le folositi seara, activati setarea de lumina portocalie care blocheaza lumina albastra.

3. Alegeti textilele de pat adecvate anotimpului

Cum sa va amenajati dormitorul pentru relaxare si somn odihnitor
Cum sa va amenajati dormitorul pentru relaxare si somn odihnitor

Textilele de pat joaca un rol important in confortul dormitorului. Pe timp de vara, alegeti asternuturi din bumbac organic, in sau bambu care permit pieii sa respire.

Iarna, folositi paturi, pilote si cuverturi mai groase, ideale pentru izolare termica. Asternuturile din flanela, lana sau bumbac sunt recomandate pentru anotimpul rece.

4. Parfumati dormitorul cu uleiuri esentiale relaxante

Aromele pot influenta dispozitia, gandurile si starea de spirit. Uleiurile esentiale precum lavanda, ylang-ylang sau vetiver au proprietati calmante si va pot ajuta sa adormiti mai repede.

Puteti utiliza difuzoare, sprayuri pentru camera, lumanari aromaterapeutice sau sa picurati cateva picaturi pe perna.

5. Eliminati sursele de zgomot si lumini puternice

Cum sa va amenajati dormitorul pentru relaxare si somn odihnitor
Cum sa va amenajati dormitorul pentru relaxare si somn odihnitor

Zgomotele exterioare pot impiedica intrarea in starea de relaxare necesara pentru un somn odihnitor. Daca aveti probleme cu zgomotul de afara, folositi dopuri de urechi de calitate sau un aparat de zgomot alb.

De asemenea, asigurati-va ca dormitorul este suficient de intunecat. Daca luminile stradale va deranjeaza, montati draperii groase, storuri sau masti de dormit.

6. Mentineti temperatura camerei intre 18-21 grade Celsius

Specialistii recomanda o temperatura de aproximativ 18-21 grade Celsius pentru un somn optim, confortabil. Daca va este prea cald sau prea frig, este dificil sa adormiti si sa aveti un somn odihnitor.

Asigurati-va ca aveti o patura suplimentara pentru noptile reci sau un ventilator in zilele toride de vara.

7. Schimbati lenjeria de pat saptamanal

Este important sa aveti lenjerie de pat curata, proaspat spalata pentru un somn confortabil si igienic. Transpiratia, celulele de piele moarta si uleiurile corporale se acumuleaza ins tesaturi.

Schimbati cearsafurile si fatele de perna cel putin o data pe saptamana, folosind un detergent bland, fara parfum. Lenjeria de pat din bumbac organic sau matase va spori senzatia de confort.

8. Renuntati la pernele decorative in plus

Cum sa va amenajati dormitorul pentru relaxare si somn odihnitor
Cum sa va amenajati dormitorul pentru relaxare si somn odihnitor

In timp ce pernele decorative colorate arata bine pe retelele de socializare, acestea pot aglomera spatiul. La fel si jucariile, papusile sau placile decorative.

Evaluati ce articole sunt cu adevarat necesare si pastrati doar 2-3 perne pe care le folositi in mod regulat. Un pat simplificat este ideal pentru un ambient linistit.

9. Instalati jaluzele sau draperii blackout

Draperiile si jaluzelele blocheaza lumina care poate perturba somnul. Materialele precum catifeaua sau velurul sunt ideale deoarece nu permit patrunderea luminii puternice a soarelui dimineata.

Daca bugetul va permite, achizitionati draperii tehnologice care blocheaza 100% lumina. Inchideti draperiile inainte de culcare pentru un mediu intunecat.

10. Creti o rutina relaxanta inainte de culcare

Rutina de seara este la fel de importanta precum amenajarea dormitorului. Evitati activitatile stimulative mental cu 1-2 ore inainte de a merge la culcare, precum folosirea dispozitivelor electronice.

In schimb, efectuati activitati linistitoare – cititul unei carti, o baie calda cu saruri aromatice, meditatie, exercitii de respiratie sau auditia unei muzici relaxante.

Implementand aceste sfaturi, va puteti transforma dormitorul intr-un spatiu armonios, care sa va ajute sa va deconectati de stresul zilnic si sa aveti parte de un somn reparator in fiecare noapte.

Proiectati-va dormitorul visurilor, cu textile de calitate, obiecte care va fac placere si accesorii menite sa va relaxeze simturile. Cu cat veti acorda mai multa atentie detaliilor, cu atat va va fi mai usor sa adormiti si sa va treziti odihniti, gata de o noua zi.

Somn usor si vise frumoase!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Epardoseli
Logo
Shopping cart