Camera copiilor: sfaturi de la designer si psiholog

Toate lucrurile importante pe care trebuie sa le stii despre amenajarea si designul unei camere de copil.

Copilaria este o perioada minunata, fericita si lipsita de griji. Atunci cand se naste un copil, acesta isi petrece cea mai mare parte a timpului cu parintii, impartind spatiul de locuit. Dar, indiferent cat de bine este cu parintii, vine un moment in care personalitatea in crestere are nevoie pur si simplu de propria camera pentru a dormi, a se juca si a se dezvolta. Despre cum sa mobilati camera copiilor, si vom vorbi in acest articol.

Camera copiilor – un loc unic, unde intr-o zona mica se afla zona de activitate si sport, zona de somn si odihna si o zona pentru invatare. Nu fiecare parinte va fi capabil sa determine imediat ce si unde ar trebui sa fie fiecare lucru, iar unele detalii, cum ar fi iluminatul si designul interior, sunt cel mai adesea facute “dupa propriul gust”. Daca nu sunteti un designer, s-ar putea sa va alegeti cu o multime de fadete in munca dumneavoastra. Gandeste-te la ce are de castigat el, nu tu.

Parchet laminat finfloor 12mm 33/ac6 4v wi 339b

Parchet laminat Finfloor 12mm 33/AC6 4V WI 339B

173.74 lei
Parchet laminat alsapan distingo 10mm/ac5 4v 5g nature oak 450 1,55mp/cut

Parchet laminat Alsapan Distingo 10mm/AC5 4V 5G Nature Oak 450 1,55mp/cut

121.98 lei
Parchet laminat herringbone clasa trafic ac6 bizotat 4v 5g click bolero oak 508 alsapan

Parchet laminat Herringbone clasa trafic AC6 bizotat 4V 5G Click Bolero Oak 508 Alsapan

144.07 lei
Parchet laminat stejar 8 mm alsapan elegant herringbone canavese blond 706 ac5 4v

Parchet laminat Stejar 8 mm Alsapan Elegant Herringbone Canavese Blond 706 AC5 4V

132.09 lei

Exista cateva reguli generale care trebuie urmate atunci cand se amenajeaza camera unui copil. In primul rand, ar trebui sa fie cea mai luminoasa camera din casa, fara balcon si departe de usa de la intrare.

Copiii petrec mult timp pe podea, mai ales la o varsta frageda, asa ca trebuie sa i se acorde o atentie deosebita: podeaua trebuie sa fie tare, calda si rezistenta la murdarie, de exemplu parchet laminat.

Zona de joaca poate fi subliniata de un covor, dar acesta trebuie sa fie mic si usor ingramadit, astfel incat sa fie usor de curatat. Multi parinti fac o izolare fonica in camera copiilor, mai ales daca nu locuiesc intr-o casa separata, ci intr-o cladire de apartamente. Credeti-ma, vecinii va vor multumi.

Camera copiilor: sfaturi de la designer și psiholog
Camera copiilor: sfaturi de la designer și psiholog

Totul este simplu cu mobilierul: trebuie sa fie sigur, adica sa fie facut din materiale ecologice, fara parti ascutite si alte parti care pot dauna sanatatii copilului.

Nu va zgarciti la corpurile de iluminat. Camerele moderne folosesc adesea spoturi luminoase plus surse suplimentare de lumina – o lampa de birou sau aplice de perete.

Am discutat cu designerul de interior si tanara mamica Maria din Bucuresti despre specificul amenajarii unei camere de copil.

– De unde incepeti sa pregatiti camera?

– Incepeti cu zonarea – alocati zone pentru dormit, joaca si depozitare. De asemenea, puteti adauga o zona de creatie, care mai tarziu devine o zona de lucru.

– Ce culori ar trebui sa fie preferate pentru pereti? Care ar trebui sa fie iluminarea?

– Culorile peretilor pentru copiii foarte mici ar trebui sa fie deschise, pastelate si sa adauge un accent luminos si contrastant. Pentru copiii mai mari, culorile trebuie alese in functie de temperamentul copilului, iar zonele trebuie evidentiate cu accente de culoare.

De exemplu, zona de joaca poate fi luminoasa, iar zona de somn in culori calme. Iluminatul din zona de joaca trebuie sa fie difuz si luminos, in timp ce zona de creativitate are nevoie de lumina naturala (soarele de la o fereastra) si de o lampa de masa. Zona de dormit are nevoie de o lumina de noapte.

Camera copiilor: sfaturi de la designer și psiholog
Camera copiilor: sfaturi de la designer și psiholog

– Daca aveti mai multi copii, are sens sa cumparati un pat supraetajat?

– Un pat supraetajat este o solutie buna pentru o camera mica. In cazul in care exista o diferenta mare de varsta intre copii, zonarea verticala faciliteaza organizarea camerei.

– Cum ar trebui sa fie amenajat un spatiu de lucru pentru activitati si creativitate?

– Locul de lucru trebuie sa fie bine iluminat. Asigurati-va ca respectati ergonomia locului: atunci cand sta pe un scaun, un copil trebuie sa stea cu tot piciorul pe podea.

– Cum sa-ti inveti copilul sa doarma independent, fara frica si fara a recurge la parinti?

– Zona de dormit poate fi decorata in stil de basm, puteti pune o lampa de noapte “cer instelat”, puteti desena pe perete un oras sau un copac cu personaje (o bufnita, o veverita), puteti pune carti care se citesc inainte de culcare, puteti alege lenjerie de pat in culori placute si lasati copilul sa participe la crearea coltului sau de dormit.

Camera copiilor: sfaturi de la designer și psiholog
Camera copiilor: sfaturi de la designer și psiholog

– Ce altceva ar trebui sa fie luat in considerare in camera unui copil?

– Este important sa va invatati copilul sa depoziteze lucrurile in mod corespunzator inca din copilarie. Ar trebui sa se asigure spatiu suficient in acest scop. Mobilierul trebuie ales in functie de inaltimea copilului.

Amintiti-va ca in camera unui copil totul trebuie sa fie cu moderatie si sa nu o supraincarcati cu o abundenta de mobilier sau obiecte de decor. Pentru sugari ar trebui sa alegeti culori pastelate, nu agresive, iar pentru copiii mai mari puteti adauga din ce in ce mai multe accente.

S-a observat ca prezenta culorilor violet si albastru in interior contribuie la dezvoltarea inteligentei copilului, galben si portocaliu – dezvolta creativitatea, intr-o camera in culori verzi sau albastre, vorbirea copilului va fi bine dezvoltata.

Cea mai frecventa greseala in amenajarea camerelor pentru copii expertii cred ca prezenta tapetului cu diferite modele: animale, masini, jucarii si altele. Psihologii cred ca astfel de accente provoaca o oboseala rapida a copilului.

Camera copiilor: sfaturi de la designer și psiholog
Camera copiilor: sfaturi de la designer și psiholog

Nu cumparati mobilier care nu se potriveste, de exemplu, paturi si dulapuri pentru adulti – astfel incat copilul sa nu se simta stapanul absolut al camerei. De asemenea, nu acoperiti toata podeaua cu mocheta si nu depozitati prea multe jucarii moi – acestea sunt o sursa de praf si murdarie.

Desi totul este clar din punct de vedere al designului, nu este atat de simplu din punct de vedere al psihologiei copilului.

Pentru sfaturi, am apelat la o doamna psiholog clinician pentru copii. In opinia ei, de la nastere va puteti obisnui copilul sa adoarma in patutul sau.

Apoi, de la varsta de trei ani, cand pozitia “eu insumi” devine evidenta, ar trebui sa i se ofere posibilitatea de a alege un patut in camera sa, mobilier pentru copii, pentru a mobila camera impreuna cu el.

Pentru inceput, pentru a evita stresul, oferiti-i un pui de somn in timpul zilei. Daca observati ca bebelusul dumneavoastra doarme linistit in camera lui in timpul zilei, este timpul sa treceti la o “mutare” completa in camera copilului.

Asigurati-va ca petreceti ceva timp impreuna cu copilul inainte de culcare, citind, vorbind, masand copilul, astfel incat sa inteleaga ca mutatul nu este un indiciu ca “nu este iubit”, ci ca are incredere in el si ca isi apreciaza independenta.

Camera copiilor: sfaturi de la designer și psiholog
Camera copiilor: sfaturi de la designer și psiholog

10 reguli de baza pentru mobilarea camerei unui copil

  1. O conditie prealabila importanta pentru confortul copilului dumneavoastra in camera sa este disponibilitatea lucrurilor de care are nevoie. In primul rand, este vorba de un pat confortabil si spatios, o zona de joaca, o masa de activitati, un dulap si rafturi pentru carti, jucarii si constructori.
  2. In cazul in care copilul dumneavoastra primeste certificate, diplome si premii, acestea trebuie sa fie la vedere si sa ii aminteasca de realizarile sale. Acest lucru va contribui la dezvoltarea unei stime de sine adecvate.
  3. Schema cromatica trebuie sa fie calma, in culori calde (verde, masliniu, nisip, auriu). Aceste culori vor favoriza reducerea stresului, relaxarea si relaxarea emotionala.
  4. Iluminatul trebuie sa fie suficient in timpul zilei pentru sarcini, lectii si joaca, dar si pe timp de noapte, astfel incat copilul sa poata controla lumina din camera sa daca este speriat. Poate aprinde singur o lumina de noapte sau chiar sa adoarma in ea.
  5. In camera trebuie sa existe jucarii de orice fel, dar nu televizoare sau console de jocuri. Acest lucru va distrage copilul de la somn si ii va suprastimula psihicul.
  6. Camera nu trebuie sa fie prea departe de camera parintilor. In cazul in care copilul se imbolnaveste sau se sperie, ar trebui sa-i fie usor sa-si strige parintii.
  7. Daca aveti mai multi copii, nu este recomandabil ca acestia sa stea in aceeasi camera. Este preferabil ca fiecare copil sa aiba propria zona privata, cel putin dupa varsta de sase ani.
  8. Camera trebuie mentinuta la o temperatura optima, astfel incat copilul sa se simta cat mai confortabil, in special atunci cand doarme.
  9. Daca in casa exista animale mici la care copilul nu este alergic, este acceptabil ca animalul sa doarma in camera copilului. Acest lucru ii va da copilului un sentiment de siguranta si liniste sufleteasca. Animalul de noapte ar putea sa faca zgomote, sa se miste, iar acest lucru il va ajuta pe copil sa se obisnuiasca cu sunetele straine si sa devina mai putin anxios, sa nu se teama de cele mai mici scartaituri in intuneric.
  10. Camera unui copil trebuie sa aiba o usa, pe care copilul are dreptul sa o inchida pentru a avea o anumita intimitate. Iar parintii sunt obligati sa tina minte regulile stabilite si sa bata la usa inainte de a intra. Mai ales daca in camera locuieste un adolescent de peste zece ani.

Citeste si asta


Profita de Promotii

– 10%
Itc spry 60 somon

Mocheta dormitor somon Spry 60 ITC

60.56 lei
– 10%
Itc spry 74 albastra

Mocheta dormitor albastra Spry 74 ITC

60.56 lei
– 10%
Itc spry 33 bej

Mocheta dormitor bej Spry 33 ITC

60.56 lei
– 10%
Itc spry 24 gri

Mocheta dormitor gri Spry 24 ITC

60.56 lei
Epardoseli
Logo
Shopping cart