Împărțirea unei încăperi în două sau mai multe zone cu o draperie sau o perdea este o tehnică elegantă pe care designerii o folosesc de mult timp. Vă vom spune cum să creați un ecran de partiție în cameră și unde să îl plasați. Din acest articol veți învăța toate subtilitățile zonării cu materiale textile.
Ce este zonarea și de ce să o faci
Zonarea spațiilor este împărțirea vizuală a spațiului în zone funcționale. Este un mod de a crea un mediu confortabil și de a păstra lucrurile în ordine.
Designerii folosesc mai mult de 10 moduri de zonare. Iată câteva dintre ele:
- Lumină.
- Culoare.
- Mobilier.
- Partiții.
- Un șemineu.
- O pasarelă.
- Textile.
Metodele de zonare pot fi împărțite în complexe și universale. Divizarea spațiului cu ajutorul draperiilor aparține celui de-al doilea grup. Cu toate acestea, textilele nu sunt adesea singura armă în lupta pentru spații confortabile și separate. În bucătărie sau în camera de zi, de exemplu, zonarea se poate face cu o bară, iar efectul poate fi întărit cu draperii de separare.
Zonarea camerei cu draperii: argumente pro și contra
Draperiile de zonare a camerei sunt o modalitate ușoară de a transforma o cameră. Avantajele acestei soluții:
- Costuri materiale minime.
- Idei pentru fiecare stil de interior.
- Ușurința de realizare.
- Păstrarea spațiului liber.
- Posibilitatea de a ascunde defecte în renovare.
Metoda nu are dezavantaje obiective. Singurul punct – cu apariția în interior a unui număr mare de textile va crește nevoia de curățare. Dezavantajul poate fi redus la minimum dacă se preferă țesăturile de draperie cu proprietăți antistatice și de respingere a murdăriei.
Dacă alegeți textilele pentru zonare, vă veți salva de la necesitatea de a reproiecta camera. Înainte de a pune în aplicare ideea, ar trebui să învățați regulile de bază ale designului și să vă gândiți la culori.
Materiale pentru pereți despărțitori tip cortină
Atunci când alegeți un material pentru peretele despărțitor, trebuie să luați în considerare nivelul de lumină, dimensiunea camerei și stilul interiorului. În cazul în care în cameră intră puțină sau deloc lumină solară, cel mai bine este să folosiți perdele de tul semitransparente. Jaluzelele sunt, de asemenea, potrivite – acestea pot fi deschise în orice moment.
Dacă nivelurile de iluminare sunt potrivite, puteți alege orice țesătură doriți. Designerii folosesc adesea jacquard, in, bumbac, bambus și organza. Aceste materiale își păstrează bine forma, au un aspect organic în interior și sunt permeabile la aer.
Culori de draperii sau perdele pentru zonarea camerei
Atunci când alegeți nuanța textilelor, fiți atenți la schema de culori a camerei. O perdea de o singură culoare, de culoare deschisă, va arăta bine pe pereții luminoși. În cazul în care decorul este realizat în tonuri neutre, puneți accente expresive. Zonează camera cu perdele sau draperii cu imprimeuri în nuanțe contrastante.
Pentru o cameră spațioasă, puteți alege orice nuanță de material. În camerele compacte, textilele de culoare deschisă sunt mai avantajoase. Cu cât tonul este mai cald, cu atât mai largă va părea camera.
În cazul în care ferestrele au deja perdele, folosiți schema de culori. Sunt acceptabile ușoare diferențe de nuanțe.
Textile de separare a camerei: tipuri de draperii și perdele
Nu toate tipurile de perdele sau draperii sunt potrivite pentru a împărți spațiul unei camere. Luați în considerare opțiunile avantajoase pentru ambele părți.
Perdele filetate
Zonarea cu perdele filetate este considerată o soluție îndrăzneață și neconvențională. Perdelele delicate, cu decor de mărgele, franjuri și fire colorate, sunt potrivite pentru stiluri interioare creative. Perdelele ușoare din lemn și sticlă sunt o opțiune excelentă pentru acele direcții în care sunt preferate materialele naturale.
Opțiuni pentru perdele filetate:
- Panglică.
- Cu lurex.
- Tifonul obișnuit.
- Perdele în spirală.
- Tifon de ploaie.
Designerii folosesc pentru zonare construcții aerisite și aproape fără greutate și perdele destul de groase din materiale solide. Modelele cu plasă nu fură spațiu, au un aspect impresionant, asigură fluxuri de lumină egale și sunt ușor de instalat.
Perdele japoneze
Perdelele japoneze sunt bune pentru zonarea camerelor decorate în stil oriental. Cea mai bună alegere sunt modelele realizate din materiale naturale: mătase, in, bumbac, trestie, bambus, hârtie de orez. Astfel de produse sunt ușoare și au un design original.
Pentru a fixa perdelele, trebuie prevăzută în prealabil o șină specială. Dacă vor fi mai multe pânze, trebuie să faceți ghidaje pentru fiecare dintre ele.
Jaluzelele japoneze pot fi folosite pentru a separa o parte a unei încăperi sau pentru a crea o partiție albă pentru a împărți camera în două sau trei zone. De exemplu, pentru a separa o zonă confortabilă pentru o sală de mese în camera de zi. Sau ascundeți un dulap în dormitor în spatele unui paravan solid.
Tul
Tulul a fost folosit doar recent ca separator de camere. Mulți oameni nu recunosc materialul opac ca fiind o modalitate de închidere a zonelor funcționale. Cu toate acestea, perdelele de zonare din tul au câteva calități deosebite:
- Materialul este aproape fără greutate, deci nu va fi dificil de instalat.
- În ciuda texturii sale semitransparente, tulul este capabil să ascundă o zonă a unei încăperi de ochii publicului.
- Materialul delicat care curge creează o atmosferă romantică și confortabilă.
- Tulul mărește vizual spațiul disponibil.
O altă concepție greșită comună este că tulul translucid este întotdeauna ușor. Cu toate acestea, nu este cazul. Puteți obține tul într-o varietate de culori și texturi. Le puteți folosi în siguranță ca materiale de zonare pentru camere.
Jaluzele
Jaluzelele sunt perfecte ca modalitate originală de a împărți o cameră în zone. În acest scop, designerii folosesc structuri verticale – acestea sunt mai ușor de manevrat și au un aspect mai interesant ca ecran.
Aveți nevoie de un pervaz special pentru tavan pentru a fixa jaluzelele. Dacă aveți nevoie de o partiție solidă, puteți plasa șine suplimentare pe podea.
Ca separatoare de camere, se folosesc de obicei jaluzele cu lamele dense din metal, plastic, lemn sau bambus. Când sunt închise, sunt aproape impermeabile la lumină și, prin urmare, contribuie la crearea de semi întuneric atmosferic.
Porți textile
Perdelele clasice din material textil sunt ideale dacă doriți să împărțiți o cameră în două. Ideea necesită instalarea unei șine de perdele solide pe tavan.
Un aspect important este că draperiile grele pot face ca o cameră să pară mai îngustă, reducând astfel nivelul de lumină din încăpere. Dacă nu vă simțiți confortabil cu acest lucru, cel mai bine este să optați pentru țesături semitransparente, ușoare.
Jaluzele rulante
Jaluzelele rulou sunt o modalitate bună de a ascunde colțurile izolate ale camerei de ochii publicului. Puteți crea un paravan original, care ar fi potrivit pentru orice cameră.
Puteți alege jaluzele semitransparente sau perdele groase cu o textură interesantă. Dacă designul pare prea auster, adăugați câteva accente decorative la ansamblu. De exemplu, ciucurii și pandantivele arată foarte bine pe jaluzelele cu rulante.
Șine de cortină pentru zonarea unei camere cu perdele sau draperii
Înainte de a plasa separatoare de țesătură, trebuie să decideți tipul de șină pentru perdele. Opțiuni disponibile:
- Șine de tavan șine de perdele. Proiectanții folosesc cel mai adesea modele cu un singur rând. Astfel de elemente de fixare sunt potrivite pentru perdele și draperii.
- Șine de perdele pentru jaluzele și jaluzele japoneze. Construcții specifice pentru fixarea perdelelor cu mecanisme de ridicare.
- Șine de perete semicirculare. O opțiune ideală atunci când un colț al unei camere sau un pat trebuie îngrădit.
- Lemn. Perdelele făcute în casă din fire fine și mărgele pot fi ușor atașate la construcții improvizate.
O opțiune mai complicată este șinele de perdele cu perdele glisante în stil japonez. Astfel de construcții sunt dificil de instalat, dar arată foarte bine în camere cu tavane înalte și ferestre panoramice.
Ce stiluri sunt potrivite pentru zonarea cu partiții de țesături
Pereții despărțitori din material textil se încadrează în multe tendințe de design. Cu toate acestea, sunt cel mai bine compatibili cu următoarele stiluri:
- Vintage.
- Provence.
- Rustic.
- Shabby-chic.
- Țară.
- Modern.
- Etno (japoneză, chineză, marocană, indiană).
Dacă doriți, perdelele de zonare pot fi integrate chiar și în mediile urbane. Loft, de exemplu. Va trebui să renunțați la pereții despărțitori decorativi și să optați pentru ecrane simple, realizate din materiale dense.
Zonarea camerei cu perdele sau draperii: idei și fotografii
Zonarea cu perdele poate fi atât funcțională, cât și decorativă. Să discutăm idei interesante de design pentru diferite camere.
Zonarea dormitorului și sufrageriei cu perdele
Camera de zi și dormitorul sunt chiar camerele în care este necesar să se delimiteze spațiul. În hol, designerii recomandă separarea zonelor pentru odihnă, primirea oaspeților, mesele de familie.
Puteți atârna o draperie semitransparentă în toată camera, împărțind-o în două zone. Într-o cameră de zi pătrată, cel mai bine este de a plasa o partiție paralelă cu fereastra, într-o cameră alungită perpendicular.
Sfat: În cazul în care camera este mare, este indicat să se dispună mai multe perdele pentru a separa zonele de living.
Opțiuni de zonare pentru dormitor:
- Separați un dulap deschis cu o țesătură grea.
- Amenajați o zonă de budoar – blocați budoarul cu o perdea de sfoară sau cu tul din dantelă translucidă.
- Ascundeți patul în spatele unui baldachin.
Planificați în prealabil ce zonă doriți să închideți. Dacă este posibil, faceți mai întâi pereții despărțitori, apoi mobilați camera. Astfel, va fi mai ușor să obțineți armonie în fiecare domeniu funcțional.
O partiție de bucătărie din perdele
În mod normal, aveți nevoie de pereți din țesătură în bucătărie pentru a separa zonele de lucru și de luat masa. De cele mai multe ori, o singură partiție este suficientă.
Perdelele care flutură aerisite nu sunt o soluție sigură pentru o zonă de preparare a alimentelor. O alegere mai bună ar fi jaluzelele sau storurile.
Dacă doriți să vă împărțiți bucătăria cu perdele, alegeți cu atenție materialul pentru perete. Țesăturile mai ușoare, cu vopsea grasă, nu sunt potrivite, deoarece devin rapid neatractive. Optim este un material care este rezistent la murdărie. Petele de praf și de grăsime pot fi îndepărtate cu ușurință de pe aceste țesături.
Pereți textili în camera copilului
Pentru ca cel mic să se simtă confortabil în cameră, folosiți pereți despărțitori pentru a crea o zonă de dormit și de ședere confortabilă. Soluția ideală este reprezentată de pereții despărțitori montați pe șine superioare și inferioare.
Baldachinele se găsesc adesea în camerele copiilor. Designerii sfătuiesc ca patul să fie îmbrăcat într-o țesătură translucidă și respirabilă. Evitați materialele grele, cum ar fi catifeaua și brocartul.
Zonarea unei garsoniere cu perdele
Amenajarea unui studio înseamnă că toate zonele funcționale trebuie să se afle în aceeași încăpere. Mulți oameni ies din această situație prin instalarea de pereți despărțitori din gips-carton. Cu toate acestea, aceasta nu este o opțiune pentru camerele mici. Este mai ușor și mai rapid să se delimiteze un spațiu cu materiale textile.
Dacă există o nișă în cameră, puteți instala un pat și puteți separa zona cu o draperie grea. Zona pentru o masă este cel mai bine amenajată lângă o fereastră și separată de restul camerei cu o plapumă sau jaluzele. Loc de relaxare sau de primire a oaspeților mai aproape de ieșirea din cameră. Tulul translucid poate fi o soluție bună pentru a separa zona.
Câteva idei bune pot fi văzute în imagini. Designerii lucrează cu succes cu studiouri compacte și găsesc soluții pentru cele mai neașteptate amenajări.