Cum sa alegi covorul potrivit pentru interiorul tau

Interiorul camerei de zi nu este complet daca nu exista un covor, dar cu atat de multe covoare pe piata, gasirea celui mai bun pentru tine poate fi ca si cum ai incerca sa pui cap la cap un puzzle.

Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău
Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău

Pentru a obtine armonie in camera dvs. si pentru a combina toate elementele de interior, cei mai buni designeri va vor spune: “Pentru asta aveti nevoie de un covor.” 
Covoarele pot fi destul de scumpe, deoarece o astfel de piesa impunatoare va avea un mare impact asupra perceptiei dvs. asupra panoramei si energiei din camera dvs. Covorul “corect” poate trai in casa dvs. timp de zeci de ani. Covorul nepotrivit va servi ca o amintire zilnica a banilor cheltuiti – si a banilor pe care trebuie sa-i cheltuiti daca doriti sa-l inlocuiti. 
La urma urmei, este foarte usor sa faci o alegere gresita, avand in vedere gama de materiale, culori, modele si dimensiuni. Gasirea covorului perfect, este un “puzzle greu”. 

Unul sau mai multe

Nu exista nicio regula care sa va spuna sa folositi doar un singur covor in sufragerie. Deseori, designerii folosesc mai multe covoare intr-o camera de zi pentru a marca zonele dintr-o suprafata mare. Deci, cum este mai bine – sa alegeti un covor sau mai multe?

Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău
Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău

Modelul indraznet al covorului poate servi ca o caracteristica definitorie a unui spatiu de locuit.

Spatiile mici si camerele de zi inchise de pereti si usi beneficiaza, de obicei, de un covor mare.

Spatiile aerisite si deschise, cum ar fi un loft in care nu exista partitii, este mai probabil sa arate bine cu cateva covoare care pot ajuta la unificarea grupurilor de mobilier dispersate sau pot fi folosite pentru a evidentia un grup de luat masa sau o zona de lounge.

Nu va puteti decide? Puneti covoarele unul peste altul

O alta optiune este sa asezati covoare unul peste altul, cu unul mare in partea de jos pentru a acoperi cea mai mare parte a podelei, iar covoare mai mici deasupra pentru a reprezenta diferite zone de sedere.

Unul dintre trucurile mele preferate este sa folosesc un covor sisal foarte mare(Sisalul este un material durabil de origine naturala, a fost utilizat pe scara larga pentru fabricarea franghiilor. Covoarele din sisal sunt asa-numitele “mats”, “covoare”), care este relativ ieftin, si apoi suprapus cu covoare mai moi, cum ar fi kilims sau dharri(Dharri sunt acoperitoare de podea traditionale indiene, identice ca metoda cu kilims). Din cauza dimensiunii covorului de jos, se simte ca si cum ati fi cu totii la aceeasi petrecere.

Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău
Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău

Decideti asupra dimensiunii

Este foarte important sa lucrati cu elementele de interior atunci cand intentionati sa cumparati un covor.

Intotdeauna incepem cu partea practica si apoi trecem la cea decorativa, tinand cont de arhitectura si mecanica casei. Exista usi sau usi de luat in considerare? Exista diferite grile de podea HVAC(Heating, Ventilation & Conditioning) pe care nu doriti sa le inchideti? Exista un semineu in care aveti de-a face cu un foc deschis?.

Odata ce aveti aceste detalii in minte, fiti atenti la miscarea din jurul zonelor in care veti sta.

Nu este nimic mai rau decat sa fii obligat sa mergi pe marginea covorului. Un picior pe covor, celalalt picior pe podea.

Alegeti o dimensiune de covor care fie va acoperi complet zona de trecere, fie nu se va extinde in zona de trecere. Apoi decideti cat de departe se va extinde covorul dincolo de mobilier. O modalitate obisnuita de a determina dimensiunea unui covor este de a va asigura ca acesta se potriveste sub toate cele patru picioare ale tuturor mobilei.

Ati putea folosi un covor mai mic care sa ajunga pana la picioarele din fata ale canapelelor si scaunelor si sa se opreasca acolo. Asigurati-va doar ca obiectele mici aflate in apropierea marginilor covoarelor, cum ar fi marginile meselor si lampile de podea, trebuie fie sa fie complet pe covor, fie sa fie in afara covorului. Nu aveti nevoie de blaturi de masa instabile care se clatina de fiecare data cand puneti ceva pe ele.

Ce spuneti despre covoarele mici care “plutesc” in centrul camerei, fara a fi conectate la picioarele canapelelor si scaunelor? Multi experti nu recomanda aceasta abordare.

Covoarele mici par putin pierdute si neterminate. Ar putea arata ca o stampila postala pe un plic, ceea ce nu este foarte placut ochiului.

Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău
Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău

Alegeti un covor cu un model sau unul calm, fara model

Un covor cu un model indraznet poate servi drept centrul atentiei in camera de zi, dar pentru ca va avea un impact urias, aceasta alegere este riscanta si necesita determinare. Decizia de a folosi un covor cu model sau ceva mai discret tine de preferintele personale, precum si de viziunea dvs. generala si de locul in care se afla locuinta.

In marile orase, clientii doresc adesea sa investeasca intr-un covor antic de la o licitatie sau intr-unul dintre covoarele unor producatori renumiti, ca piesa de rezistenta, dar in casele de la tara si casele de pe plaja, folosim adesea covoare din sisal, din fibre obtinute din alge marine, covoare din fire, derivate din palmierul de cocos, deoarece sunt putin mai informale si mai simple.

Daca va decideti sa cumparati un covor cu model, optiunile sunt nelimitate, de la modele moderne abstracte pana la modele orientale mai traditionale si elementele lor caracteristice. Dar daca va exprimati preferinta pentru un covor mai simplu, de asemenea exista o multime de oportunitati de a incorpora designul in interiorul dvs. la o scara mai mica decat cu un covor.

Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău
Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău

Pentru un cadru mai relaxat, de tip zen, exista covoare din sisal fantastic de frumoase, cu modele precum herringbone si dungi delicate. Pentru a le infrumuseta un pic, adaugati niste legaturi uimitoare din piele sau piele de caprioara. Nu va adauga prea mult la pret, dar este foarte dragut si arata cu adevarat sic.

Selectati materialul

Covoarele sunt realizate din mai multe materiale, inclusiv din fibre vegetale, cum ar fi: bumbac, in, sisal, iuta, nuca de cocos, viscoza, matase de bambus, fibre naturale pufoase, cum ar fi lana, matasea si mohairul. Materiale artificiale, cum ar fi: nailon, acrilic, polipropilena, poliester. Exista, de asemenea, covoare netesute realizate din materiale cusute impreuna, cum ar fi pielea de vaca.

Fiecare dintre aceste materiale are un aspect si o senzatie diferita, caracteristici diferite legate de cat de durabile sunt aceste materiale si cat de usor sunt de curatat. De asemenea, acestea au o gama larga de preturi.

Covoarele realizate din fibre de origine vegetala sunt adesea cele mai accesibile si ofera un aspect dezinvolt, casual. Fibrele diferite au durabilitate diferita: bumbacul si inul, de exemplu, se uzeaza destul de repede, in timp ce sisal si nuca de cocos pot fi expuse la un impact mai intens(datorita cerintelor pietei din tara noastra, se prefera o gama de covoare ieftine din fibre vegetale covoare din polipropilena – o fibra artificiala care are o senzatie tactila placuta, hipoalergenicitate, lipsa de statica, o gama foarte larga si o gama de preturi redusa).

“Am avut unele incidente cu covoare din in”, spune dl Carrier, “care sunt foarte, foarte frumoase” – cel putin atunci cand sunt noi. Dar pentru ca sunt usor de deteriorat de uzura si de varsari, adauga el, “am inlocuit o multime de covoare din in de-a lungul vietii noastre si acum le evitam ca pe ciuma”.

Coirul, pe de alta parte, este foarte usor de curatat si rezistent la pete.

Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău
Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău

Unul dintre cele mai populare materiale este lana, care poate fi oferita intr-o gama larga – de la fire fine pana la covoare cu parul zburlit. In mod traditional, lana are un pret mai mare decat majoritatea materialelor vegetale, dar este rezistenta la pete, are o senzatie tactila mai placuta si este foarte durabila, ceea ce ii permite sa dureze secole intregi.

Lana contine lanolina, ceea ce o face usor de curatat, iar firele sunt mai rezistente la murdarie. Cand varsati ceva, lichidul ramane deasupra o vreme inainte de a se absorbi, ceea ce va da timp sa curatati. Chiar si atunci cand scurgerea s-a imbibat, vom reusi sa scoatem petele cu succes.

Nu se poate spune acelasi lucru despre matase, care tinde sa fie si mai scumpa si mai delicata, dar are o senzatie tactila unica si un luciu incredibil. Unele covoare de inalta calitate sunt realizate in intregime din matase, altele sunt realizate din combinatii de lana si matase pentru a crea diferite efecte.

In cazul covoarelor cu modele, este foarte frecvent sa fie o baza de lana si apoi sa evidentiat modelul cu matase, deoarece acest lucru permite ca designul sa fie pus in evidenta. Va puteti distra foarte mult urmarind jocul dintre aceste doua texturi, deoarece matasea are un luciu puternic, iar lana are un finisaj mat.

Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău
Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău

Luati in considerare covoarele recomandate pentru utilizarea in exterior si in interior

In cazul in care scurgerile si petele lasate de copii si de animalele de companie reprezinta o preocupare, ar putea fi o idee buna sa alegeti covoare versatile, potrivite pentru exterior si interior. Astfel de covoare sunt realizate din materiale artificiale, cum ar fi: Acrilic, Polipropilena sau Poliester. Covoarele realizate din aceste materiale artificiale moderne sunt foarte placute la atingere si atractive prin faptul ca sunt greu de distins de materialele organice.

Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău

Covoarele din lana si matase nu absorb lichidul: nu le poti vopsi; sunt greu de deteriorat. In anumite conditii, aceasta este calea corecta.

Multe dintre covoarele fabricate pe care le avem in sortimentul nostru sunt realizate din materiale artificiale moderne, cum ar fi: Polipropilena, Acrilic, Poliester. Exista, de asemenea, covoare fabricate in fabrica realizate din materiale naturale, cum ar fi: Vascoza, Matase de bambus.

Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău
Cum să alegi covorul potrivit pentru interiorul tău

Nu uitati de substratul pentru covor

Este placut sa aduci un covor acasa si sa il asezi imediat pe podea, dar exista un pas pe care nu ar trebui sa il sari peste: sa pui o substrat antiderapant. Taiati suportul putin mai mic decat covorul. Regula de baza este ca substratul sa fie taiat cu aproximativ un centimetru mai putin pe toate laturile decat covorul pentru a oferi o aderenta maxima si pentru a-l impiedica sa fie vizibil din cauza schimbarilor de inaltime a covorului in raport cu podeaua.

Substraturile ofera o amortizare suplimentara, dar scopul lor principal este sa mentina covorul la locul sau si sa nu-si piarda forma, prelungindu-i astfel durata de viata. Cu alte cuvinte, acest lucru asigura faptul ca noul covor nu aluneca ca o coaja de banana.

Intrebari frecvente

Este necesar substratul pentru covor?

Substratul covorului este necesar daca doriti sa aveti o podea durabila si rezistenta. Covorul are nevoie de substrat pentru a proteja suprafetele dure de pardoseala de sub el, iar cele mai multe garantii pentru covoare sunt anulate fara un substrat adecvat.

Ce tip de covor este cel mai bun pentru zonele cu trafic intens?

Sintetice – Covoarele fabricate din materiale artificiale, cum ar fi nailon sau polipropilena, sunt unele dintre cele mai comune tipuri de covoare de pe piata. Acestea sunt facute pentru a rezista la trafic pietonal intens, sunt usor de curatat si rezista la pete.

Care este diferenta dintre un covor si o mocheta?

Ceea ce numim mocheta este o acoperire de podea care se intinde de la un perete la altul si este fixata pe podea. Covoarele, pe de alta parte, tind sa fie mai mici decat metrii patrati ai camerei(cu mult sau putin) si nu sunt fixate pe podea. Ele pot fi rulate si mutate dintr-un loc in altul.

Daca ti-a placut acest articol, gasesti AICI si alte articole cu sfaturi despre amenajari interioare.

Etichete:

Epardoseli
Logo
Shopping cart