Inlocuirea rezervorului de toaleta: instructiuni in 3 pasi simpli

Va spunem cand trebuie sa schimbati rezervorul vasului de toaleta si cum sa o faceti corect. Va oferim sfaturi utile pentru alegerea unui echipament nou.

Rezervorul de apa este considerat cel mai vulnerabil element al vasului de toaleta. El este cel care se defecteaza cel mai des. In cele mai multe cazuri, este posibila inlocuirea unitatii defecte fara a demonta si inlocui intregul set de instalatii sanitare. Este convenabil si economic, mai ales ca, daca doriti, puteti face totul singur. Sa luam in considerare in detaliu toate subtilitatile de inlocuire a rezervorului de toaleta cu propriile maini.

Este posibil sa inlocuiti singur rezervorul vasului de toaleta?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de tipul de dispozitiv sanitar. Producatorul produce patru tipuri principale de echipamente. Toate au caracteristici in instalarea rezervorului, ceea ce determina posibilitatea de inlocuire. Sa caracterizam pe scurt fiecare dintre ele.

 • Monolit. Numele sugereaza ca bolul si rezervorul sunt combinate intr-un corp comun. Acest lucru simplifica instalarea, dar exclude inlocuirea produsului defect. Maximul care se poate face este inlocuirea unui accesoriu rupt. In alte cazuri, va trebui sa demontati si sa reinstalati intregul set de instalatii sanitare.
 • Compact. Rezervorul este instalat pe un raft special in spatele bolului, unde este fixat cu ajutorul a doua suruburi. Instalarea instalatiilor sanitare este mai complicata decat cea a monolitului. Dar exista o oportunitate de a inlocui un element defect.
 • Separat. Rezervorul este fixat pe perete la o anumita inaltime fata de bol, cu care este conectat printr-un furtun sau o teava. In acest caz, inlocuirea rezervorului este cea mai usoara.
 • Suspendat sau ascuns. Rezervorul este montat pe instalatie. Acesta este un cadru special care este instalat in perete sau in spatele unei cutii decorative. Doar bolul ramane in exterior. Inlocuirea echipamentului este posibila, dar va necesita indepartarea captuselii sau a cutiei. Acest lucru necesita foarte mult timp.

Astfel, inlocuirea unui rezervor de toaleta defect nu este intotdeauna posibila. Este cel mai usor de facut pentru un echipament divizat si pentru un compact.

Înlocuirea rezervorului de toaletă: instrucțiuni în 3 pași simpli
Înlocuirea rezervorului de toaletă: instrucțiuni în 3 pași simpli

De ce trebuie sa inlocuiti rezervorul

De cele mai multe ori, problemele cu rezervorul sunt semnalate de scurgeri de apa neplacute. In unele cazuri, reparatia se limiteaza la inlocuirea supapei de inchidere a rezervorului de toaleta, dar se intampla ca este necesara schimbarea completa a acestuia. Sa enumeram principalele motive pentru care este necesar sa o facem.

 • Deteriorarea corpului. Aceasta poate fi o fisura sau o aschie. Uneori, produsul se despica, de exemplu, atunci cand se lasa sa cada un obiect greu. Lipirea unor astfel de defecte nu are sens.
 • Ruperea mecanismului. Nu este intotdeauna posibil sa gasiti piese potrivite pentru reparatii, mai ales daca modelul este foarte vechi sau exclusivist. In astfel de cazuri, este mai usor sa schimbati rezervorul.
 • Model invechit. Intr-un astfel de caz, cel mai simplu este sa inlocuiti rezervorul rezervorului in soiuri separate, deoarece nu este necesar sa fie compatibil cu bolul.
Înlocuirea rezervorului de toaletă: instrucțiuni în 3 pași simpli
Înlocuirea rezervorului de toaletă: instrucțiuni în 3 pași simpli

Cum sa alegeti un produs nou

Este cel mai usor sa faceti acest lucru pentru designul divizat, aici aproape orice optiune va fi buna. Cu sistemul compact, vor exista anumite dificultati. Locul de fixare a rezervor la vas nu este standardizat, astfel incat diferiti producatori pot avea optiuni diferite. Este bine daca documentatia tehnica este pastrata. Deci, va fi mai usor sa alegeti modelul potrivit. Dar acest lucru nu este intotdeauna cazul.

Daca modelul este necunoscut, ceea ce trebuie facut este urmatorul lucru. Vechiul rezervor este demontat. Dupa aceea, se fotografiaza raftul vasului de toaleta. Apoi, luati toate dimensiunile, nu uitati de distanta dintre gaurile de montare. Cu datele obtinute mergeti la magazin si, cu ajutorul unui consultant de vanzari, cumparati un dispozitiv potrivit.

De ce veti avea nevoie atunci cand lucrati

Pentru instalare veti avea nevoie de un produs nou cu un set de mecanism de scurgere. Cand il cumparati, trebuie sa va asigurati ca este complet cu elemente de fixare si garnituri. Daca nu sunt, trebuie sa cumparati mai mult. In plus, veti avea nevoie de material de etansare si furtunuri flexibile. Este mai bine sa cumparati unele noi, chiar daca cele vechi par inca puternice. Dintre unelte trebuie sa pregatiti chei, un set de surubelnite. Este posibil sa aveti nevoie de un ferastrau pentru metal.

Înlocuirea rezervorului de toaletă: instrucțiuni în 3 pași simpli
Înlocuirea rezervorului de toaletă: instrucțiuni în 3 pași simpli

Instructiuni pas cu pas despre cum sa inlocuiti rezervorul toaletei-compact cu un buton

Este foarte frecventa instalarea toaletelor compacte in case. Este convenabil si practic. Prin urmare, proprietarul casei cel mai adesea trebuie sa se ocupe de astfel de echipamente. In detaliu, sa luam in considerare modul de inlocuire a rezervorului sau.

Demontarea vechiului produs

Incepeti cu dezmembrarea elementului folosit. Faceti-o in felul urmator.

 1. Opriti alimentarea cu apa. Puteti face acest lucru la conducta de intrare in apartament, dar este mai bine sa blocati supapa care merge la toaleta. Conectat la acesta este un furtun care merge la rezervor. Gasiti-l si rotiti manerul pana la oprire in sens invers acelor de ceasornic.
 2. Coborati maneta de scurgere si tineti-o apasata. Acest lucru este pentru a permite ca tot lichidul sa se scurga din rezervorul rezervorului. Daca dupa aceea apa incepe sa curga inapoi in rezervor, inseamna ca acesta nu este blocat.
 3. Desurubati butonul de scurgere care tine capacul. Ridicati cu grija capacul si puneti-l pe podea.
 4. Asigurati-va ca lichidul s-a scurs din rezervor si ca nu mai intra in el. Daca a ramas ceva pe fund, stergeti-l cu o carpa.
 5. Desurubati suruburile de fixare situate in partea de jos a produsului. Prindeti piulita de fixare cu un cleste. Aceasta se afla pe partea exterioara a rezervorului. Țineti-o in timp ce rotiti capul surubului cu o surubelnita. Rasuciti piulita slabita. Aplicati in prealabil WD-40 sau kerosen pe feroneria ruginita. Daca acest lucru nu functioneaza, taiati cu grija suruburile cu un fierastrau.
 6. Ridicati recipientul si scoateti-l de pe raft. Nu este necesar sa scoateti mecanismul de scurgere, deoarece noul rezervor are deja unul.
Înlocuirea rezervorului de toaletă: instrucțiuni în 3 pași simpli
Înlocuirea rezervorului de toaletă: instrucțiuni în 3 pași simpli

Pregatirea rezervorului pentru instalare

Inainte de a instala rezervorul, trebuie sa instalati flotorul si mecanismul de golire in rezervor. Faceti acest lucru dupa cum urmeaza.

 1. Puneti mecanismul de golire la locul lui. Pentru a face acest lucru, luati inelul de etansare, puneti-l pe supapa de racord si introduceti-l in gaura din partea de jos a rezervorului. Pe partea exterioara a tevii de ramificatie puneti a doua garnitura, fixati pozitia mecanismului cu o piulita de plastic. Pentru a preveni deformarea, care ar putea provoca scurgeri, asezati rezervorul vertical atunci cand il strangeti.
 2. Instalati supapa de amorsare. Scaunul pentru aceasta poate fi pe diferite parti ale rezervorului, depinde de model. Daca se afla in partea de jos, lubrifiati filetele si garnitura cu silicon pentru a preveni scurgerile. Puneti garnitura pe racord, introduceti-o in orificiu, glisati-o in afara. Fixati teava de bransament cu o piulita de plastic.
 3. Intoarceti recipientul, puneti-l pe podea sau pe orice suprafata plana. Puneti o garnitura de cauciuc pe orificiul de iesire. Puteti face altfel. Instalati garnitura in canelura care se afla pe raftul toaletei. Inainte de a instala garnitura, lubrifiati-o pe ambele parti cu material de etansare sau silicon.
Înlocuirea rezervorului de toaletă: instrucțiuni în 3 pași simpli
Înlocuirea rezervorului de toaletă: instrucțiuni în 3 pași simpli

Instalarea noii unitati

Incepand instalarea noului rezervor, trebuie sa va asigurati inca o data ca acesta se potriveste cu vasul de toaleta. Daca totul este in regula, instalarea echipamentului se realizeaza dupa cum urmeaza.

 1. Luati suruburile de montare si puneti distantiere pe ele. Dupa aceea, introduceti-le in gaurile din partea de jos a rezervorului, astfel incat garniturile sa inchida toate golurile posibile.
 2. Asezati rezervorul pe raftul toaletei. Procedand astfel, toate gaurile trebuie sa fie aliniate. Faceti totul cu atentie, pentru a nu scapa ceramica.
 3. Introduceti suruburile in gaurile de montare. Aplicati presiune pe capetele suruburilor pentru a le impinge in jos. Acestea ar trebui sa se potriveasca perfect pe fund. Puneti piulitele pe suruburile de jos si strangeti-le usor. Nu trageti prea tare, altfel ceramica se poate fisura.
 4. Luati un furtun flexibil, conectati un capat la conducta de alimentare cu apa si celalalt capat la supapa de amorsare.
 5. Deschideti alimentarea cu apa. Observati umplerea rezervorului si functionarea mecanismului de plutire. Efectuati un test de golire. Toate ar trebui sa functioneze normal. In caz contrar, corectati orice problema pe care ati constatat-o.
 6. Puneti la loc capacul si strangeti butonul de golire.
Înlocuirea rezervorului de toaletă: instrucțiuni în 3 pași simpli
Înlocuirea rezervorului de toaletă: instrucțiuni în 3 pași simpli

Trebuie sa stiti ca, daca trebuie sa inlocuiti mecanismul din rezervorul vasului de toaleta, reparatia se efectueaza in mod similar. Singura diferenta este ca, dupa demontarea dispozitivului, unitatea stricata este scoasa din el si se pune una noua in locul ei.

Cum se regleaza supapa

Mecanismul de flotor nu functioneaza intotdeauna corect. Atunci cand functioneaza corect, rezervorul este umplut complet. Daca acesta se revarsa sau, dimpotriva, nu este umplut, este necesara reglarea supapei. Acest lucru nu este dificil de facut. Pentru a face acest lucru, trebuie sa reglati lungimea parghiei, pe care este fixat flotorul. La modelele mai vechi, elementul este realizat dintr-o bucata de sarma. In cele noi, este o sina de plastic cu dinti. In primul caz, pentru a schimba lungimea, firul este indoit, in al doilea caz, flotorul este deplasat de-a lungul ghidajului. Pentru a creste volumul de lichid, acesta este mutat mai aproape de supapa de golire, pentru a reduce – invers.

Particularitati ale inlocuirii rezervorului de instalatii sanitare separate

Schimbarea rezervorului in instalatii sanitare de tip separat este mult mai usoara. Rezervorul este atasat la perete deasupra vasului. Cel mai usor este daca monturile echipamentului vechi si nou coincid. In caz contrar, va trebui sa montati suporturi sub noile gauri de montare. Restul instalarii se realizeaza in mod similar cu cele descrise mai sus. Mai intai indepartati vechiul produs. Dupa aceea, instalati fitingurile in noul recipient si fixati-l pe perete. Ramane doar sa conectati dispozitivul la alimentarea cu apa si sa instalati conducta de evacuare la toaleta. Efectuati un test de functionare a sistemului, corectati deficientele care au aparut.

Înlocuirea rezervorului de toaletă: instrucțiuni în 3 pași simpli
Înlocuirea rezervorului de toaletă: instrucțiuni în 3 pași simpli

Sistem incorporat

Principala dificultate a inlocuirii unui produs ascuns este de a indeparta ornamentul decorativ. Aceasta trebuie sa fie indepartat pentru a avea acces la instalatie. Dupa aceea, se indeparteaza produsul stricat. In locul acestuia, se instaleaza un nou produs. Conectati-l la alimentarea cu apa si la toalete. Efectuati un test de spalare. Corectati deficientele, daca este cazul. Dupa aceea, fixati rezervorul pe cadru-instalatie, inchideti-l cu un finisaj decorativ. Un punct important. Noul rezervor trebuie sa fie exact acelasi model cu cel vechi. In caz contrar, nu se va potrivi in dimensiune si va trebui sa refaceti placarea decorativa.

Citeste si asta


Profita de Promotii

– 10%
Itc spry 60 somon

Mocheta dormitor somon Spry 60 ITC

Pretul initial a fost: 67.28 lei.Pretul curent este: 60.56 lei.
– 10%
Itc spry 74 albastra

Mocheta dormitor albastra Spry 74 ITC

Pretul initial a fost: 67.28 lei.Pretul curent este: 60.56 lei.
– 10%
Itc spry 33 bej

Mocheta dormitor bej Spry 33 ITC

Pretul initial a fost: 67.28 lei.Pretul curent este: 60.56 lei.
– 10%
Itc spry 24 gri

Mocheta dormitor gri Spry 24 ITC

Pretul initial a fost: 67.28 lei.Pretul curent este: 60.56 lei.
Epardoseli
Logo
Shopping cart