Cum sa iti faci propria biblioteca cu caramizi – un proiect DIY simplu si creativ

Daca esti un iubitor de carti si vrei sa iti amenajezi un colt de lectura acasa, dar nu ai suficient spatiu sau buget pentru o biblioteca traditionala, avem o solutie pentru tine: o biblioteca DIY (do it yourself) realizata cu caramizi si scanduri de lemn. Este un proiect simplu, ieftin si original, care iti va permite sa iti expui colectia de carti intr-un mod creativ si personalizat.

In acest articol iti vom arata cum sa iti faci propria biblioteca cu caramizi in cativa pasi usori, ce materiale ai nevoie si ce avantaje are acest tip de mobilier. De asemenea, iti vom oferi cateva idei de design si inspiratie pentru a-ti decora biblioteca dupa propriul stil.

De ce sa iti faci o biblioteca cu caramizi?

O biblioteca cu caramizi are mai multe beneficii fata de una obisnuita:

  • Este mai economica, deoarece nu necesita materiale scumpe sau prelucrate. Poti folosi caramizi recuperate sau cumparate la pret mic si scanduri de lemn simple sau melaminate.
  • Este mai ecologica, deoarece reciclezi materiale care altfel ar fi aruncate sau nefolosite. Astfel, contribui la reducerea consumului de resurse si la protejarea mediului.
  • Este mai flexibila, deoarece iti permite sa iti ajustezi dimensiunile si forma bibliotecii in functie de spatiul disponibil si de numarul de carti pe care le ai. Poti construi o biblioteca verticala sau orizontala, cu mai multe sau mai putine rafturi, cu spatii mai mari sau mai mici intre ele.
  • Este mai personala, deoarece iti poti alege culorile si finisajele preferate pentru scanduri si caramizi. Poti vopsi, lustrui sau lasa naturale elementele bibliotecii, in functie de efectul pe care vrei sa il obtii. De asemenea, poti adauga alte accesorii decorative, cum ar fi plante, lumanari, tablouri sau sculpturi.

Ce materiale ai nevoie pentru a-ti face o biblioteca cu caramizi?

Pentru a-ti face o biblioteca cu caramizi ai nevoie de urmatoarele materiale:

  • Caramizi – numarul depinde de dimensiunea si forma pe care vrei sa o dai bibliotecii. Poti folosi caramizi noi sau vechi, intregi sau jumatate. Caramizile pot fi din lut ars (rosii), din beton (gri) sau din alte materiale (piatra, ceramica etc.). Poti gasi caramizi la magazinele de materiale de constructii sau la depozitele de demolare.
  • Scanduri – numarul depinde de numarul de rafturi pe care vrei sa le ai in biblioteca. Poti folosi scanduri simple din lemn masiv (pin, stejar etc.) sau melaminate (cu diverse finisaje). Scandurile trebuie sa fie rezistente si sa aiba o latime potrivita pentru a sustine cartile. Poti gasi scanduri la magazinele de bricolaj sau la tamplarii.
  • Șuruburi – numarul depinde de numarul de scanduri pe care le folosesti. Șuruburile trebuie sa fie suficient de lungi pentru a fixa scandurile de caramizi si sa nu depaseasca grosimea acestora. Poti gasi suruburi la magazinele de bricolaj sau la feronerie.
  • Dibluri – numarul depinde de numarul de suruburi pe care le folosesti. Diblurile trebuie sa fie potrivite pentru tipul de caramizi pe care le folosesti si sa aiba un diametru egal cu cel al suruburilor. Poti gasi dibluri la magazinele de bricolaj sau la feronerie.
  • Unelte – pentru a-ti face o biblioteca cu caramizi ai nevoie de urmatoarele unelte:
    • O ruleta – pentru a masura lungimea, latimea si inaltimea bibliotecii si a rafturilor.
    • O creion – pentru a marca locurile unde vei gauri scandurile si caramizile.
    • O masina de gaurit – pentru a gauri scandurile si caramizile in locurile marcate.
    • O surubelnita – pentru a insuruba suruburile in dibluri si a fixa scandurile de caramizi.
    • Un nivel cu bula – pentru a verifica daca rafturile sunt drepte si paralele intre ele.
Alone, book, brick wall. Cum sa iti faci propria biblioteca cu caramizi - un proiect diy simplu si creativ
Cum sa iti faci propria biblioteca cu caramizi – un proiect diy simplu si creativ

Cum sa iti faci o biblioteca cu caramizi in cativa pasi simpli?

Pentru a-ti face o biblioteca cu caramizi trebuie sa urmezi urmatorii pasi:

  1. Planifica designul bibliotecii. Decide cate rafturi vrei sa ai, ce dimensiuni vor avea, ce forma va avea biblioteca (verticala, orizontala, in colt etc.) si unde o vei amplasa in camera. Deseneaza un schita simpla cu masurile bibliotecii si ale rafturilor.
  2. Cumpara materialele necesare. Calculeaza cate caramizi si cate scanduri ai nevoie in functie de schita facuta. Cumpara si suruburile si diblurile corespunzatoare. Daca nu gasesti scanduri cu dimensiunile dorite, poti cere la magazin sa ti le taie la marimea potrivita.
  3. Gaureste scandurile si caramizile. Marcheaza cu creionul locurile unde vei gauri scandurile si caramizile, astfel incat sa corespunda intre ele. Foloseste masina de gaurit cu un burghiu potrivit pentru lemn si unul potrivit pentru caramizi. Gandeste-te daca vrei sa pui doua sau patru suruburi pe fiecare raft, in functie de greutatea pe care o vor sustine.
  4. Asambleaza biblioteca. Alege un loc stabil si drept unde sa incepi asamblarea bibliotecii. Pune prima pereche de caramizi la distanta dorita intre ele, apoi pune prima scandura peste ele, aliniind gaurile. Introdu diblurile in gaurile din scandura, apoi insurubeaza suruburile prin dibluri si in caramizi, folosind surubelnita. Verifica daca scandura este dreapta cu nivelul cu bula, apoi repeta procesul pentru celelalte rafturi, pana termini biblioteca.
  5. Decoreaza biblioteca. Acum ca ai terminat de construit biblioteca, poti sa o personalizezi dupa gustul tau. Poti vopsi sau lustrui scandurile si caramizile, daca vrei sa le schimbi culoarea sau aspectul. Poti adauga si alte elemente decorative, cum ar fi plante, lumanari, tablouri sau sculpturi, pentru a crea un ambient placut si cozy. Și, bineinteles, poti aranja cartile pe rafturi dupa criteriile tale: dupa autor, gen, culoare, dimensiune etc.
Brown and white brick wall. Cum sa iti faci propria biblioteca cu caramizi - un proiect diy simplu si creativ
Cum sa iti faci propria biblioteca cu caramizi – un proiect diy simplu si creativ

Intrebari si raspunsuri frecvente

Ce tip de carti pot pune pe o biblioteca cu caramizi?

Poti pune orice tip de carti pe o biblioteca cu caramizi, atata timp cat nu depasesc greutatea pe care o pot sustine scandurile si caramizile. In general, poti pune carti de dimensiuni medii sau mici, cum ar fi romane, nuvele, poezii, eseuri etc. Daca ai carti foarte mari sau grele, cum ar fi enciclopedii, atlase, dictionare etc., este recomandat sa le pui pe rafturile inferioare sau pe alte suporturi mai solide.

Cum pot curata o biblioteca cu caramizi?

Pentru a curata o biblioteca cu caramizi, ai nevoie de o carpa umeda si un aspirator. Șterge praful de pe scanduri si caramizi cu carpa umeda, apoi aspira eventualele resturi sau scame. Daca vrei sa indepartezi pete sau murdarie mai persistenta, poti folosi un detergent bland sau un produs special pentru lemn sau pentru caramizi. Evita sa folosesti substante abrazive sau corozive care ar putea deteriora materialele.

Cum pot muta o biblioteca cu caramizi?

Pentru a muta o biblioteca cu caramizi, trebuie sa o demontezi inainte. Scoate suruburile care fixeaza scandurile de caramizi si pune-le intr-un loc sigur. Apoi ridica scandurile si depoziteaza-le cu grija. In final, ridica si caramizile si pune-le intr-o cutie sau intr-un sac rezistent. Pentru a remonta biblioteca, urmeaza pasii inversi: pune caramizile la locul dorit, pune scandurile peste ele, aliniind gaurile, si insurubeaza suruburile prin dibluri si in caramizi.

Cum pot personaliza o biblioteca cu caramizi?

Pentru a personaliza o biblioteca cu caramizi, poti folosi diferite metode de decorare. De exemplu, poti vopsi scandurile si caramizile in culorile tale preferate sau in cele care se potrivesc cu restul camerei. Poti aplica si diverse modele sau imprimeuri pe scanduri sau pe caramizi, folosind sabloane sau autocolante. Poti adauga si alte elemente decorative pe rafturi, cum ar fi plante, lumanari, tablouri sau sculpturi. Sau poti aranja cartile in functie de un criteriu estetic, cum ar fi culoarea copertilor sau dimensiunea lor.

Concluzie

O biblioteca cu caramizi este o modalitate simpla si creativa de a-ti amenaja un spatiu de lectura acasa. Cu putin efort si imaginatie, poti sa iti faci propria biblioteca in cativa pasi usori si sa o personalizezi dupa gustul tau. In plus, o biblioteca cu caramizi este economica, ecologica, flexibila si personala.

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa il impartasesti cu prietenii tai, te invitam sa dai un share pe retelele sociale si sa ne lasi un comentariu cu parerea ta. De asemenea, daca ai realizat o biblioteca cu caramizi dupa indicatiile noastre, ne-ar face placere sa ne trimiti o fotografie cu rezultatul. Spor la treaba!

Referinte

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

This will close in 7 seconds

Epardoseli
Logo
Shopping cart