Sfaturi utile privind alegerea agentilor de curatare, metodele de curatare si multe altele.
Parchetul laminat este atat frumos, cat si practic. Este considerat o alternativa demna de urmat la parchetul scump.
Cu toate acestea, erorile de intretinere pot cauza deformarea lamelor si pierderea aspectului lor atractiv. Pentru a preveni acest lucru, este important sa stiti cum sa va ingrijiti parchetul.
Sa aruncam o privire asupra aspectelor fine de ingrijire: aflati daca puteti spala parchetul laminat cu detergenti si cum sa o faceti in mod corespunzator.
Totul despre ingrijirea parchetului laminat
Caracteristicile speciale ale panourilor Metode de curatare permise Sfaturi utile – Ce fel de carpa este mai buna – Ce gadgeturi pot fi folosite – Pot spala cu un mop cu abur – Ce produs de curatare ar trebui sa folosesc – Produse interzise – Cum sa lustruiesc – Cum sa scap de pete Reguli de ingrijire
Caracteristici speciale ale materialului de finisare
Ingrijirea adecvata a parchetului laminat este determinata de natura materialului. Laminatul este laminat in mai multe straturi, cu incuietori de-a lungul marginilor. Acestea sunt utilizate pentru a uni piesele intr-o singura tesatura.
Suportul lamelor este un panou din lemn masiv cu un strat laminat decorativ. In functie de model, finisajul poate fi lucios sau mat, in relief sau neted. Producatorul produce laminate de uz casnic din clasele 21 si 22 si modele comerciale din clasa 31 si mai sus.
Soiurile domestice sunt mai putin rezistente la abraziune si umiditate. Prin urmare, acestea nu dureaza mult timp. Orice parchet laminat este sensibil la umiditate. Daca patrunde in substrat, lamela se umfla si se deformeaza. Acesta nu mai revine la forma initiala. Deosebit de vulnerabile sunt articulatiile.
Acestea nu sunt protejate de o pelicula laminata si pot absorbi cu usurinta apa. Sunt disponibile lamele rezistente la umiditate, ale caror capete sunt impregnate cu un compus hidrofob, dar acest lucru nu garanteaza o protectie completa.
Un alt “punct slab” este stratul decorativ. In timp, se va uza, dar nu este singurul lucru care o poate deteriora. Lichidele agresive, cum ar fi clorul, acizii sau alcalii, vor distruge laminarea.
Anumiti coloranti, peroxidul, vinul negru si altele asemenea sunt, de asemenea, periculoase. Acestea pot lasa pete indelebile. Acest lucru este valabil mai ales pentru fatadele ieftine de clasa de uz casnic.
Tipuri de curatare permise
Avand in vedere particularitatile materialului, se pot folosi doua tipuri de curatare pentru a-l ingriji.
- Uscata. Cea mai blanda optiune cu o respingere completa a apei. Murdaria si praful sunt indepartate cu o matura, o perie sau un aspirator. Curatarea uscata este permisa pentru toate tipurile de pardoseli laminate, chiar si pentru cele mai sensibile pardoseli de uz casnic.
- Umeda. Acest lucru presupune utilizarea unei carpe umede; unele modele rezistente la umiditate pot fi curatate si cu o perie moale. Dupa spalare, este imperios necesara stergerea cu o carpa uscata si uscarea temeinica a suprafetei. Pentru ca apa sa se evapore mai repede, cel mai bine este sa spalati placarea laminata cu ferestrele deschise.
Sfaturi utile pentru curatarea pardoselilor laminate
Parchetul laminat nu este atat de greu de intretinut. Am alcatuit o lista de sfaturi grozave, concepute pentru a va pastra parchetul curat si a va ajuta sa ii prelungiti durata de viata.
Cum de a alege o carpa
Cea mai buna carpa pe care trebuie sa o folositi pentru a va curata parchetul este o carpa din microfibre. Acesta absoarbe foarte bine apa si, de asemenea, colecteaza parul, praful si alte resturi. Se “lipesc” literalmente de ea.
Se poate alege o panza de vascoza. Este un mod practic de a colecta apa, deoarece absoarbe mult lichid. Dar nu folositi hainele vechi pe post de carpe. Acestea pot lasa dungi si scame care se lipesc de podea.
Nu toate textilele sunt capabile sa absoarba lichidele. Acestea pot lasa suprafata umeda, ceea ce este extrem de nedorit.
Ce accesorii sunt disponibile?
Cel mai bun aspirator pentru curatarea uscata este fie un aspirator cu bat, fie un aspirator robot. Ambele sunt la fel de eficiente. Un aspect important.
Perii aspiratorului trebuie sa fie moi, astfel incat sa nu zgarie suprafata laminata. Se poate folosi o matura sau o perie. Acestea sunt deosebit de eficiente pentru resturile mari. Maturati pe deasupra lamelelor pentru a impiedica murdaria sa se prinda in articulatii.
Un mop este bun pentru curatarea umeda. Tamponul pentru mop ar trebui sa fie de preferinta din viscoza sau microfibra. Seturile de galeti, raclete si mopuri functioneaza bine.
Mopul ramane usor umezit, ceea ce este important pentru materialele nerezistente la apa. Multi oameni se intreaba daca parchetul laminat poate fi curatat cu un aspirator umed.
Este permis, dar numai daca exista un accesoriu special pentru curatarea pardoselilor laminate. In caz contrar, nu se recomanda folosirea unui aspirator. Aparatul stropeste apa cu putere, ceea ce nu este ideal pentru podelele laminate.
Poate fi curatata parchetul laminat cu un mop cu aburi?
Aparatul curata foarte bine cu abur fierbinte. Cu toate acestea, umiditatea la temperaturi ridicate poate deforma lamelele si deteriora suprafata laminatului.
Acesta este motivul pentru care mopurile cu aburi pot fi folosite numai pe pardoseli laminate din clasa 31 sau superioara, rezistente la umiditate, cu imbinari etansate. In acest caz, selectati cea mai mica putere de procesare. Chiar si in acest caz, mopul cu aburi trebuie folosit cat mai putin posibil.
Ce detergent este potrivit pentru curatare?
Cea mai buna alegere este un produs special pentru ingrijirea pardoselilor laminate. Cele mai multe dintre ele vin sub forma de concentrat si sunt diluate cu apa.
Printre acestea se numara Synergetic pentru curatare, Mr. Proper, Glorix si altele. Solutia de detergent trebuie preparata in stricta conformitate cu instructiunile. In caz contrar, lichidul nu va spala bine suprafata si vor ramane dungi pe ea. O solutie pregatita corespunzator nu trebuie clatita, ceea ce este important pentru acoperire.
Solutiile profesionale lasa o pelicula subtire de respingere a murdariei pe suprafata dupa uscare. Astfel, este mai putin probabil ca podeaua sa se murdareasca. Un aspect important atunci cand selectati un produs de ingrijire a podelelor este sa va amintiti.
Pe ambalaj ar trebui sa se mentioneze ca solutia poate fi utilizata pentru curatarea pardoselilor laminate. Acest produs va indeparta eficient murdaria si este sigur pentru oameni si animale de companie.
In cazul in care este necesara dezinfectarea, suprafata trebuie tratata cu o solutie de otet de 9%. Un pahar de otet se dilueaza intr-o galeata cu apa.
Ce nu trebuie sa folositi pentru curatare
Suprafetele laminate vor fi deteriorate daca folositi produse de curatare nepotrivite. Iata o lista a celor mai “periculosi” detergenti.
- Perii rigide si produse cu continut abraziv. Acestea zgarie suprafata stratului protector, ceea ce duce la distrugerea rapida a materialului.
- Compusi cu amoniac si clor. Aceste lichide strica laminarile si decoloreaza stratul de decor. Lasa pete permanente.
- Acizi si baze agresive. Dizolva stratul protector.
Nu trebuie sa se utilizeze carpe cu piloti pentru curatare. Puful se lipeste de suprafata si formeaza un praf fin dupa uscare. Sapunul tare si praful de spalat sunt, de asemenea, nedorite. Acestea nu se dizolva bine si lasa urme neplacute atunci cand se usuca.
Unele gospodine prefera sa isi faca singure detergentul. Acestia folosesc gel de vase, sampon sau sapun. O astfel de compozitie nu spala bine suprafetele laminate si lasa dungi. In plus, trebuie clatit, ceea ce inseamna umezire repetata, ceea ce nu este de dorit pentru podelele laminate.
Cum sa faci o suprafata spalata sa straluceasca
Acoperirea va straluci daca o frecati cu o solutie de otet. Pentru preparare se foloseste o solutie de otet de 9%. Un pahar de preparat se dizolva in 4 litri de apa. O carpa inmuiata in solutie se stoarce si se foloseste pentru a sterge podeaua. De asemenea, se pot folosi lacuri pentru a da un finisaj stralucitor. Acestea sunt produse speciale care ajuta la restabilirea stralucirii si la umplerea zgarieturilor si a zgarieturilor minore.
Un aspect important. Alegeti produse de lustruit care sunt etichetate ca fiind “pentru laminat”.
Cum sa scapi de pete
Nu este neobisnuit ca pe podeaua dumneavoastra sa apara pete. Scapati de ele cat mai repede posibil, inainte ca acestea sa se lipeasca de pardoseala. Petele de grasime pot fi spalate cu detergent de vase sau cu detergent de vase, petele de talpa de pantofi pot fi indepartate cu o guma alba, petele de ulei pot fi sterse cu white spirit, iar lipiciul de silicon sau markerul cu varf de pasla pot fi indepartate cu acetona.
Inainte de a utiliza orice remediu, acesta trebuie testat pe un mic fragment. In caz contrar, exista riscul de a deteriora parchetul.
Cum sa ai grija de parchet laminat intr-un apartament
Curatarea corecta a parchetului laminat necesita respectarea catorva reguli. Le enumeram pe toate aici.
- Lasati podeaua sa se usuce inainte de a o curata.
- Pardoseala este inspectata cu atentie inainte de curatare. In cazul in care au aparut zgarieturi, acestea trebuie reparate, iar petele noi trebuie spalate.
- Pentru curatare trebuie sa se foloseasca numai apa calda.
- Se stoarce bine carpa. Mentineti cantitatea de umiditate cat mai mica posibil.
- In cazul in care podeaua este foarte murdara, apa trebuie schimbata de mai multe ori.
- Dupa ce procesul de curatare este finalizat, utilizati o carpa uscata din microfibre pentru a mentine suprafata stralucitoare.
Curatati in mod regulat. Cu cat particulele de murdarie raman mai mult timp pe pardoseala laminata, cu atat mai mare este probabilitatea aparitiei zgarieturilor.
Citeste si asta
- Cazi de baie antice: O tendinta care ramane in vogaTe gandesti sa cumperi o noua cada de baie? Daca da, avem cateva avantaje si dezavantaje pentru tine legate de cazi de baie antice. Acestea sunt din ce in ce… Citeste mai mult: Cazi de baie antice: O tendinta care ramane in voga
- Instalarea Corecta a Unei Galerii pentru Perdele – Ghid Pas cu PasSa decorezi o fereastra poate parea o provocare, dar hai sa-ti spun un secret: totul devine mult mai simplu daca incepi cu instalarea corecta a galeriei pentru perdele. Cum se… Citeste mai mult: Instalarea Corecta a Unei Galerii pentru Perdele – Ghid Pas cu Pas
- Curatarea si intretinerea pardoselilor din vinil – Sfaturi EsentialeMentinerea parchetului din vinil este simpla, daca urmezi instructiunile corecte de curatare si eviti materialele nepotrivite. Parchetul vinilic este o alternativa populara la lemn, in special in zonele casei expuse… Citeste mai mult: Curatarea si intretinerea pardoselilor din vinil – Sfaturi Esentiale
- Cele mai bune mopuri pentru spalarea podelelor: un ghid completIti mai amintesti zilele in care spalarea podelelor era o misiune aproape imposibila, cu o carpa invartita in jurul unui bat? E clar ca vremurile acelea au apus demult! Astazi,… Citeste mai mult: Cele mai bune mopuri pentru spalarea podelelor: un ghid complet
- 11 Motive pentru care parchetul din lemn masiv nu este cea mai buna alegere pentru casa taParchetul din lemn masiv este la moda, dar se potriveste cu adevarat nevoilor si stilului tau de viata? Este alegerea potrivita pentru confortul si cerintele casei tale, sau ar putea… Citeste mai mult: 11 Motive pentru care parchetul din lemn masiv nu este cea mai buna alegere pentru casa ta