Vanzari: (021) 316-3168 | Livrari: 0738 647 722 | Montaje: 0723 145 906

Cum să cureți corect parchetul laminat: 7 sfaturi utile

Sfaturi utile privind alegerea agenților de curățare, metodele de curățare și multe altele.

Parchetul laminat este atât frumos, cât și practic. Este considerat o alternativă demnă de urmat la parchetul scump.

Cu toate acestea, erorile de întreținere pot cauza deformarea lamelor și pierderea aspectului lor atractiv. Pentru a preveni acest lucru, este important să știți cum să vă îngrijiți parchetul.

Să aruncăm o privire asupra aspectelor fine de îngrijire: aflați dacă puteți spăla parchetul laminat cu detergenți și cum să o faceți în mod corespunzător.

Totul despre îngrijirea parchetului laminat

Caracteristicile speciale ale panourilor Metode de curățare permise Sfaturi utile – Ce fel de cârpă este mai bună – Ce gadgeturi pot fi folosite – Pot spăla cu un mop cu abur – Ce produs de curățare ar trebui să folosesc – Produse interzise – Cum să lustruiesc – Cum să scap de pete Reguli de îngrijire

Caracteristici speciale ale materialului de finisare

Îngrijirea adecvată a parchetului laminat este determinată de natura materialului. Laminatul este laminat în mai multe straturi, cu încuietori de-a lungul marginilor. Acestea sunt utilizate pentru a uni piesele într-o singură țesătură.

Suportul lamelor este un panou din lemn masiv cu un strat laminat decorativ. În funcție de model, finisajul poate fi lucios sau mat, în relief sau neted. Producătorul produce laminate de uz casnic din clasele 21 și 22 și modele comerciale din clasa 31 și mai sus.

Soiurile domestice sunt mai puțin rezistente la abraziune și umiditate. Prin urmare, acestea nu durează mult timp. Orice parchet laminat este sensibil la umiditate. Dacă pătrunde în substrat, lamela se umflă și se deformează. Acesta nu mai revine la forma inițială. Deosebit de vulnerabile sunt articulațiile.

Acestea nu sunt protejate de o peliculă laminată și pot absorbi cu ușurință apa. Sunt disponibile lamele rezistente la umiditate, ale căror capete sunt impregnate cu un compus hidrofob, dar acest lucru nu garantează o protecție completă.

Citește și
Cum să depozitezi lucrurile dacă nu există loc: 7 idei wow la care nu te-ai fi gândit

Un alt “punct slab” este stratul decorativ. În timp, se va uza, dar nu este singurul lucru care o poate deteriora. Lichidele agresive, cum ar fi clorul, acizii sau alcalii, vor distruge laminarea.

Anumiți coloranți, peroxidul, vinul negru și altele asemenea sunt, de asemenea, periculoase. Acestea pot lăsa pete indelebile. Acest lucru este valabil mai ales pentru fațadele ieftine de clasă de uz casnic.

Scale 1200 2022 10 24t141340. 791 cum să cureți corect parchetul laminat: 7 sfaturi utile
Cum să cureți corect parchetul laminat: 7 sfaturi utile 15

Tipuri de curățare permise

Având în vedere particularitățile materialului, se pot folosi două tipuri de curățare pentru a-l îngriji.

 • Uscata. Cea mai blândă opțiune cu o respingere completă a apei. Murdăria și praful sunt îndepărtate cu o mătură, o perie sau un aspirator. Curățarea uscată este permisă pentru toate tipurile de pardoseli laminate, chiar și pentru cele mai sensibile pardoseli de uz casnic.
 • Umedă. Acest lucru presupune utilizarea unei cârpe umede; unele modele rezistente la umiditate pot fi curățate și cu o perie moale. După spălare, este imperios necesară ștergerea cu o cârpă uscată și uscarea temeinică a suprafeței. Pentru ca apa să se evapore mai repede, cel mai bine este să spălați placarea laminată cu ferestrele deschise.

Sfaturi utile pentru curățarea pardoselilor laminate

Parchetul laminat nu este atât de greu de întreținut. Am alcătuit o listă de sfaturi grozave, concepute pentru a vă păstra parchetul curat și a vă ajuta să îi prelungiți durata de viață.

Cum de a alege o cârpă

Cea mai bună cârpă pe care trebuie să o folosiți pentru a vă curăța parchetul este o cârpă din microfibre. Acesta absoarbe foarte bine apa și, de asemenea, colectează părul, praful și alte resturi. Se “lipesc” literalmente de ea.

Se poate alege o pânză de vâscoză. Este un mod practic de a colecta apa, deoarece absoarbe mult lichid. Dar nu folosiți hainele vechi pe post de cârpe. Acestea pot lăsa dungi și scame care se lipesc de podea.

Nu toate textilele sunt capabile să absoarbă lichidele. Acestea pot lăsa suprafața umedă, ceea ce este extrem de nedorit.

Scale 1200 2022 10 24t141346. 557 cum să cureți corect parchetul laminat: 7 sfaturi utile
Cum să cureți corect parchetul laminat: 7 sfaturi utile 16

Ce accesorii sunt disponibile?

Cel mai bun aspirator pentru curățarea uscată este fie un aspirator cu băț, fie un aspirator robot. Ambele sunt la fel de eficiente. Un aspect important.

Perii aspiratorului trebuie să fie moi, astfel încât să nu zgârie suprafața laminată. Se poate folosi o mătură sau o perie. Acestea sunt deosebit de eficiente pentru resturile mari. Măturați pe deasupra lamelelor pentru a împiedica murdăria să se prindă în articulații.

Un mop este bun pentru curățarea umedă. Tamponul pentru mop ar trebui să fie de preferință din viscoză sau microfibră. Seturile de găleți, raclete și mopuri funcționează bine.

Citește și
20 Idei pentru depozitarea și organizarea bijuteriilor

Mopul rămâne ușor umezit, ceea ce este important pentru materialele nerezistente la apă. Mulți oameni se întreabă dacă parchetul laminat poate fi curățat cu un aspirator umed.

Este permis, dar numai dacă există un accesoriu special pentru curățarea pardoselilor laminate. În caz contrar, nu se recomandă folosirea unui aspirator. Aparatul stropește apa cu putere, ceea ce nu este ideal pentru podelele laminate.

Poate fi curățată parchetul laminat cu un mop cu aburi?

Aparatul curăță foarte bine cu abur fierbinte. Cu toate acestea, umiditatea la temperaturi ridicate poate deforma lamelele și deteriora suprafața laminatului.

Acesta este motivul pentru care mopurile cu aburi pot fi folosite numai pe pardoseli laminate din clasa 31 sau superioară, rezistente la umiditate, cu îmbinări etanșate. În acest caz, selectați cea mai mică putere de procesare. Chiar și în acest caz, mopul cu aburi trebuie folosit cât mai puțin posibil.

Ce detergent este potrivit pentru curățare?

Cea mai bună alegere este un produs special pentru îngrijirea pardoselilor laminate. Cele mai multe dintre ele vin sub formă de concentrat și sunt diluate cu apă.

Printre acestea se numără Synergetic pentru curățare, Mr. Proper, Glorix și altele. Soluția de detergent trebuie preparată în strictă conformitate cu instrucțiunile. În caz contrar, lichidul nu va spăla bine suprafața și vor rămâne dungi pe ea. O soluție pregătită corespunzător nu trebuie clătită, ceea ce este important pentru acoperire.

Soluțiile profesionale lasă o peliculă subțire de respingere a murdăriei pe suprafață după uscare. Astfel, este mai puțin probabil ca podeaua să se murdărească. Un aspect important atunci când selectați un produs de îngrijire a podelelor este să vă amintiți.

Pe ambalaj ar trebui să se menționeze că soluția poate fi utilizată pentru curățarea pardoselilor laminate. Acest produs va îndepărta eficient murdăria și este sigur pentru oameni și animale de companie.

În cazul în care este necesară dezinfectarea, suprafața trebuie tratată cu o soluție de oțet de 9%. Un pahar de oțet se diluează într-o găleată cu apă.

Scale 1200 2022 10 24t141352. 474 cum să cureți corect parchetul laminat: 7 sfaturi utile
Cum să cureți corect parchetul laminat: 7 sfaturi utile 17

Ce nu trebuie să folosiți pentru curățare

Suprafețele laminate vor fi deteriorate dacă folosiți produse de curățare nepotrivite. Iată o listă a celor mai “periculoși” detergenți.

 • Perii rigide și produse cu conținut abraziv. Acestea zgârie suprafața stratului protector, ceea ce duce la distrugerea rapidă a materialului.
 • Compuși cu amoniac și clor. Aceste lichide strică laminările și decolorează stratul de decor. Lasă pete permanente.
 • Acizi și baze agresive. Dizolvă stratul protector.

Nu trebuie să se utilizeze cârpe cu piloți pentru curățare. Puful se lipește de suprafață și formează un praf fin după uscare. Săpunul tare și praful de spălat sunt, de asemenea, nedorite. Acestea nu se dizolvă bine și lasă urme neplăcute atunci când se usucă.

Citește și
5 Semne că faci greșeli când faci curățenie (și nu-ți dai seama)

Unele gospodine preferă să își facă singure detergentul. Aceștia folosesc gel de vase, șampon sau săpun. O astfel de compoziție nu spală bine suprafețele laminate și lasă dungi. În plus, trebuie clătit, ceea ce înseamnă umezire repetată, ceea ce nu este de dorit pentru podelele laminate.

Cum să faci o suprafață spălată să strălucească

Acoperirea va străluci dacă o frecați cu o soluție de oțet. Pentru preparare se folosește o soluție de oțet de 9%. Un pahar de preparat se dizolvă în 4 litri de apă. O cârpă înmuiată în soluție se stoarce și se folosește pentru a șterge podeaua. De asemenea, se pot folosi lacuri pentru a da un finisaj strălucitor. Acestea sunt produse speciale care ajută la restabilirea strălucirii și la umplerea zgârieturilor și a zgârieturilor minore.

Un aspect important. Alegeți produse de lustruit care sunt etichetate ca fiind “pentru laminat”.

Cum să scapi de pete

Nu este neobișnuit ca pe podeaua dumneavoastră să apară pete. Scăpați de ele cât mai repede posibil, înainte ca acestea să se lipească de pardoseală. Petele de grăsime pot fi spălate cu detergent de vase sau cu detergent de vase, petele de talpă de pantofi pot fi îndepărtate cu o gumă albă, petele de ulei pot fi șterse cu white spirit, iar lipiciul de silicon sau markerul cu vârf de pâslă pot fi îndepărtate cu acetonă.

Înainte de a utiliza orice remediu, acesta trebuie testat pe un mic fragment. În caz contrar, există riscul de a deteriora parchetul.

Scale 1200 2022 10 24t141359. 596 cum să cureți corect parchetul laminat: 7 sfaturi utile
Cum să cureți corect parchetul laminat: 7 sfaturi utile 18

Cum să ai grijă de parchet laminat într-un apartament

Curățarea corectă a parchetului laminat necesită respectarea câtorva reguli. Le enumerăm pe toate aici.

 • Lăsați podeaua să se usuce înainte de a o curăța.
 • Pardoseala este inspectată cu atenție înainte de curățare. În cazul în care au apărut zgârieturi, acestea trebuie reparate, iar petele noi trebuie spălate.
 • Pentru curățare trebuie să se folosească numai apă caldă.
 • Se stoarce bine cârpa. Mențineți cantitatea de umiditate cât mai mică posibil.
 • În cazul în care podeaua este foarte murdară, apa trebuie schimbată de mai multe ori.
 • După ce procesul de curățare este finalizat, utilizați o cârpă uscată din microfibre pentru a menține suprafața strălucitoare.
Scale 1200 2022 10 24t141406. 516 cum să cureți corect parchetul laminat: 7 sfaturi utile
Cum să cureți corect parchetul laminat: 7 sfaturi utile 19

Curățați în mod regulat. Cu cât particulele de murdărie rămân mai mult timp pe pardoseala laminată, cu atât mai mare este probabilitatea apariției zgârieturilor.

Citește și asta


Profită de Promoții

Epardoseli
Logo
Compare items
 • Total (0)
Comparatie
Shopping cart