O renovare de calitate implică intervenția asupra tuturor elementelor încăperilor. Inclusiv în zonele puțin vizibile. În acest articol, vom vorbi despre cum să decorăm frumos colțurile apartamentului. Aceste zone sunt dificil de decorat, dar este cu atât mai interesant să găsești o soluție non-trivială.
Decorarea colțurilor într-un apartament: finisaje de top
Doar creativitatea nu este suficientă atunci când decorați colțuri. Cel mai important lucru este să privim partea practică – în ceea ce privește durabilitatea materialelor.
Colțurile sunt problematice, deoarece sunt supuse unei solicitări mecanice constante. Este dificil să alegeți căptușeli durabile care își vor păstra frumusețea pentru o perioadă lungă de timp. Iată câteva variante potrivite.
Piatră naturală
Piatra naturală este un material de placare de lungă durată care conferă încăperii o energie naturală surprinzătoare. Aceasta transformă dramatic atmosfera. Piatra este în armonie perfectă cu alte materiale, cum ar fi lemnul, sticla și metalul. Deci, este o idee bună să alegeți acest finisaj, chiar dacă pereții sunt decorați cu altceva.
Alegerea pietrei pentru finisaj:
- Gabro. Acest material seamănă foarte mult cu granitul. Piatră foarte eficientă și durabilă, cu proprietăți excelente de respingere a apei. Acest finisaj este ușor de întreținut – este suficient să îl curățați periodic cu o cârpă umedă.
- Labradorit. O piatră unică, cu o pigmentare originală. Este o piatră dură, care poate fi ușor de lustruit și de șlefuit. Dar pereții sunt rareori terminați complet cu labradorit. Dar pentru a decora colțuri materialul va face foarte bine.
- Marmură. Acest material nobil și scump se potrivește perfect în interioarele premium de lux. Piatra eterogenă este frumoasă, cu nuanțele sale unice și textura sa interesantă. Cu toate acestea, există un dezavantaj – marmura este foarte vizibil cu murdărie. Iar în timp, materialul se poate îngălbeni.
- Ardezie. Acest material este rezistent la influențele externe. Și, de asemenea, structura sa eterogenă maschează perfect denivelările pereților. Varietatea nuanțelor de ardezie – de la galben stins până la gri-negru – este, de asemenea, uimitoare.
- Gresie. O rocă interesantă, în principal de nuanțe deschise, se va potrivi cu colțurile din camera de zi, dormitor, birou sau hol. Piatra arată impresionant, dar nu reacționează bine la umiditate. Prin urmare, nu este cea mai bună alegere pentru băi și bucătării. Dacă doriți să riscați, tratați materialul cu compoziții speciale de protecție.
Piatra este o opțiune decorativă excelentă pentru colțuri. Sunt potrivite atât fracțiile mici, cât și cele mari. Fotografia de mai jos este un exemplu de idee de succes.
Pentru a termina colțurile, puteți folosi marmură neșlefuită, care arată ca și cum ar fi îmbătrânită.
Piatră decorativă și flexibilă
Piatra decorativă în interior este un material practic și spectaculos, care a devenit o alternativă demnă de urmat la cea naturală. Este mult mai ușoară în greutate decât cea originală. Și mult mai ușor de întreținut.
Decorul colțurilor pereților din apartament poate fi realizat cu următoarele tipuri de piatră artificială:
- Gips: un material realizat din gips alb, var și coloranți.
- Cuarț : o piatră realizată din cuarț vălurit, rășină poliesterică, pigmenți coloranți.
- Acrilic : căptușeală din argilă albă, așchii de piatră, rășină acrilică, pigmenți.
Piatra artificială de interior este ușor de făcut singur. Dacă vă este teamă să faceți o greșeală în proporțiile ingredientelor, cumpărați amestecuri gata făcute pentru producția de materiale de finisare. De asemenea, veți avea nevoie de forme pentru a crea chiar și “cărămizi”.
Cărămidă decorativă
Cărămida decorativă sau klinker este adesea folosită pentru a decora colțuri în stiluri interioare precum loft, țară, cabană, minimalism. Frumusețea acestui material este că nu trebuie să fie așezat în mod îngrijit.
Gresie și mozaicuri
Dacă vă confruntați cu întrebarea cum să închideți colțurile, acordați atenție plăcilor. Produse compacte texturate potrivite, materiale smălțuite, modele cu modele și imprimeuri. Acum, plăcile din lemn în stil ecologic sunt populare. Un astfel de material arată cel mai organic în nuanțe naturale. Și se potrivește cu succes în multe tendințe interioare moderne.
Revenind tendințele “vechi” – designul mozaicului de interior de mamă de perlă sau oglindă. Piesele mici de material sunt convenabile pentru montarea pe suprafețe dificile. Ele pot fi lipite atât pe pereții goi, cât și pe tapet, tencuială. Și cel mai important, acest design este potrivit chiar și pentru încăperi cu umiditate ridicată, de exemplu, pentru băi și piscine de casă.
Muluri și panouri MDF
Încadrarea colțurilor din apartament se poate face folosind muluri – cea mai simplă și cea mai bugetară opțiune. La dispoziția designerilor sunt produse din spumă, plastic, metal, lemn, gips. Nu va fi dificil să alegeți o mulură pentru stilul interiorului – materialele sunt prezentate în variante de la discret și concis până la luxosul artistic.
- Lampa suspendata Puerto medie 1xE27 aurie LP-004 1P M GD249,90 lei buc
- Lampa suspendata Tirana 3xE27 negru LP-945 3P BK352,45 lei buc
- Parchet Stratificat PROIECT 14 mm, 4 lamele Lac Albit, Boen 10162926156,19 lei mp
- Parchet stratificat PROIECT 13 mm Boen Stejar Soft Brown 10160667156,19 lei mp
- Coltar coextrudat fatade exterior WPC stejar EPAWALLS, 40x40x3600mm231,92 lei buc
- Riflaj WPC Negru Antracit, EPAWALLS, 219x26x3600 mm, pentru fatade214,20 lei buc
- Mocheta de lux bej, Cashmere Velvet 38, Balta247,52 lei mp
- Placa decking wpc natur, GREYDECK RFC, 145X26X3000199,92 lei buc
- Placi portelanate de gresie Marazzi Allmarble Tafu Lux, efect marmura, 60×120 cm504,94 lei mp
Panourile MDF vor servi, de asemenea, ca o modalitate excelentă de a masca colțurile. Acest material este indispensabil dacă aveți nevoie să tăiați ușile goale. O selecție largă de culori și dimensiuni vă permite să alegeți opțiunea potrivită pentru scopuri specifice.