Ultima actualizare: 5 decembrie 2024
Pe piață există o gamă largă de straturi de bază pentru parchet. Toate acestea sunt potrivite pentru a crea o podea fiabilă și durabilă. Pentru a înțelege care este cel mai bun substrat pentru parchet laminat pentru camera dvs., trebuie să luați în considerare avantajele și dezavantajele celor mai populare tipuri de materiale.
Tipuri de substrat pentru parchet laminat
O mare varietate de materiale disponibile pe piață ridică involuntar întrebarea: ce underlay să aleg pentru parchet laminat. Haideți sa vedem.
Toate tipurile de materiale de substrat pot fi împărțite în două mari grupe: naturale și sintetice. La fabricarea lor se utilizează diferite componente. La prima vedere, primele sunt mai ecologice, în timp ce cele din urmă sunt probabil mai ieftine.
Fiecare tip are propriile avantaje și dezavantaje, care determină utilizarea sa într-un caz sau altul. Să discutăm separat fiecare tip de substrat de sub laminat.
Natural
Substrat de plută
Pluta este un material natural, ecologic și rezistent. Este fabricat din plută sfărâmată prin presare. Datorită originii sale, este considerată a fi ecologică și sigură pentru sănătatea dumneavoastră. Materialul este disponibil în role și plăci de diferite dimensiuni. Grosimea variază între 2 și 12 mm.
Avantaje:
Cumpara din magazin:
- Pluta are proprietăți excelente de elasticitate – este capabilă să își recapete forma imediat după ce este eliberată de sarcină. Așadar, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la deformarea materialului – acesta va reveni la aspectul său original după un timp.
- Materialul de plută va asigura nivelul necesar de izolare termică datorită conductivității sale termice scăzute.
- Rezistența acestui tip de suport face ca parchetul laminat să fie mai durabil, protejând încuietorile de uzură.
- Substratul de plută pentru parchet laminat este excelent pentru pardoseli flotante.
- Pluta nu putrezește și nu se mucegăiește. Acest indicator va adăuga, de asemenea, un “plus” la durata de viață a pardoselii.
Dezavantaje:
- Pluta este poroasă, deci va absorbi cu ușurință apa. Ca urmare, se poate acumula umezeală sub pardoseală. În cazul în care nivelul de umiditate este ridicat, șapa de sub pardoseală se va deteriora treptat, iar pe ea se pot forma ciuperci.
- Folosiți placa de bază din plută laminată numai pe un substrat perfect nivelat. Acest material are o capacitate slabă de nivelare a neregularităților din șapă.
- Costuri ridicate.
Un substrat din plută este alegerea ideală pentru podeaua dumneavoastră. Nu se deformează niciodată, nu se teme de apă (deși o absoarbe) și este destul de ușor de utilizat și de instalat. Cel mai important, pluta nu provoacă reacții alergice la persoanele din cameră.
Principalul dezavantaj al acestui material este un preț destul de ridicat. După cum se spune: “Trebuie să plătești pentru durabilitate și calitate”.
Substrat de conifere
În ultimii ani, un nou material – underlay din pin natural câștigă popularitate. Se obține prin presarea rumegușului și a acelor de conifere fin măcinate. Iar ca liant nu se utilizează compoziții adezive suplimentare. Particulele de material sunt legate cu rășină de lemn, care este eliberată de aceleași particule în timpul comprimării la presiune ridicată.
Primul și principalul dezavantaj al materialului este raritatea sa. Nu este ușor să găsești un suport natural pentru parchet laminat. Plăcile de pin se găsesc doar pe rafturile magazinelor specializate, sub denumirea interesantă de “isoplate”. Costul substratului de pin este mai ieftin decât pluta, ceea ce reprezintă un factor important la cumpărare.
Cumpara din magazin:
Producătorii susțin că materialul – ecologic, hipoalergenic, destul de rezistent la uzură, cu o durată de viață lungă și este slab afectat de umiditate. Cu toate acestea, țiglele de conifere, datorită structurii lor, pot absorbi umezeala.
Aceasta nu distruge materialul în sine, dar, ca și în cazul plutei, poate duce la formarea de ciuperci sub pardoseală și, ulterior, la distrugerea șapei.
Dacă luăm în considerare placa de bază din conifere din punct de vedere al elasticității, aceasta este semnificativ inferioară plutei, dar are o structură fibroasă mai uniformă care îi permite să reziste la sarcini punctiforme mai mari (până la 15 tone pe metru pătrat).
Materialul are proprietăți bune de izolare fonică și de protecție termică, în timp ce materialul de bază respiră bine. În plus, plăcile de conifere sunt potrivite pentru a fi utilizate cu încălzire prin pardoseală.
Substratul din lemn de esență moale este disponibil numai sub formă de plăci cu grosimea de la 3 la 10 mm, care trebuie așezate cap la cap în diagonală cu pereții camerei, astfel încât cusăturile să nu coincidă cu încuietorile laminatului.
Bitum și plută sub strat
Substratul Bitum Pluta este un substrat foarte popular pentru pardoseli laminate printre profesioniști. Cum se realizează un astfel de substrat? Foarte simplu! La bitumul amestecat se adaugă plută sfărâmată. Se toarnă apoi pe carton sau hârtie Kraft.
Datorită unei rețete atât de simple, baza are o bună izolare termică, absorbție a zgomotului și o impermeabilizare excelentă.
Vă rugăm să rețineți! Substraturile de bitum ar trebui să permită o microcirculație pentru a reduce apa de condensare sub parchetul laminat. Pentru a face acest lucru, ar trebui să se lase spații la margini pentru a permite umezelii să iasă de sub pardoseală spre exterior.
Din cauza prezenței bitumului, care în cantități mici emite substanțe nocive (în special la temperaturi ridicate), materialul nu este considerat ecologic și sigur pentru sănătate. Prin urmare, utilizarea sa rezidențială este limitată.
{{ content }}
Substrat de cauciuc și plută
La suprafață, pare a fi un covor bituminos-argintiu, dar numai la prima vedere. Este un material inovator creat prin adăugarea de cauciuc sintetic și adeziv poliuretanic la bucățile de plută.
Datorită prezenței cauciucului, suportul din cauciuc și plută are o elasticitate mai mare. Acest factor sporește durabilitatea substratului în comparație cu pluta convențională. În plus, materialul are proprietăți excelente de amortizare, o bună izolare fonică și conductivitate termică.
Ca urmare, este aprobat pentru utilizarea cu încălzire prin pardoseală: eficiența va fi mai mare decât în cazul plutei pure. În plus, suportul din cauciuc și plută are un efect antistatic și își păstrează dimensiunile chiar și sub presiune ridicată.
Substratul laminat nu este considerat a fi complet natural, dar, spre deosebire de pluta bituminoasă, nu emite substanțe nocive în timpul utilizării.
Sintetic
Polistiren
În plus față de substraturile naturale, există și alte substraturi sintetice pentru pardoseli laminate.
În prezent, foile sau rolele de polistiren extrudat sunt unul dintre cele mai populare materiale utilizate ca substrat pentru pardoselile laminate. Acest underlay este potrivit pentru clienții care au nevoie de o grosime cuprinsă între 2 și 5 mm. În magazine este adesea denumit “izofloor”. Puteți găsi acest material în orice hipermarket de construcții la prețuri accesibile.
Substratul de polistiren pentru parchet laminat este de obicei fabricat sub formă de foi. Dimensiunea laturilor este de 100 * 50 cm, vândute în pachete de 9-10 foi.
Polistirenul este un material rezistent și durabil, cu proprietăți ridicate de absorbție a șocurilor. Rezistă la un impact fizic mare sub forma mutării mobilei grele, a pașilor oamenilor, etc. În cazul în care o astfel de bază este plasată sub plăcile laminate, utilizatorul va experimenta doar senzații plăcute atunci când merge. Cele mai populare mărci de suporturi din spumă de polistiren de pe piața internă sunt Arbiton.
Avantaje:
- Substraturile din polistiren se mândresc cu o bună absorbție fonică și conductivitate termică. Acest material este utilizat pentru toate tipurile de locuințe: de la case particulare la apartamente obișnuite. Datorită proprietăților sale excelente de absorbție a zgomotului, absoarbe sunetele străine cu până la 30 dB.
- Spre deosebire de polietilenă, materialul are o structură mai densă. Prin urmare, acesta se va deforma mai puțin și va dura mult timp fără a fi înlocuit.
- Este potrivit pentru utilizarea în încăperile de trecere cu sarcină mare.
- Polistirenul este complet inert la apă și mucegai. Prin urmare, poate fi utilizat în încăperi cu umiditate ridicată (băi, toalete, saune etc.).
- De asemenea, poate fi utilizat în încăperi neîncălzite și la temperaturi negative.
- Prețul este rezonabil.
Dezavantaje:
- În unele caracteristici, polistirenul expandat este superior binecunoscutei “plută”, dar materialul nu este la fel de durabil, deoarece după câțiva ani calitățile pozitive se deteriorează.
- Polistirenul nu este combustibil, dar dacă ia foc în încăpere, el emite substanțe nocive care dăunează sănătății umane.
Înainte de a fi așezat, șapa pe care va fi instalată placa de bază trebuie să fie cât mai mult nivelată.
Substrat din spumă de polietilenă
Un alt substrat popular pentru pardoselile laminate, nu numai în rândul publicului larg, ci și în rândul artizanilor înșiși. Materialul este un strat de spumă de polietilenă cu o grosime cuprinsă între 2 și 8 mm, rulat în rolă. Acesta este utilizat nu numai ca substrat, ci și în alte domenii de construcție și reparații.
Datorită structurii cu celule închise, materialul are proprietăți bune de absorbție a sunetului, de izolare termică și de protecție împotriva apei. Isolon este ușor de instalat și s-a dovedit a fi un produs de bună calitate și ieftin pe piața noastră.
În plus, suportul din spumă de polietilenă este foarte rezistent la variațiile de temperatură și la îngheț, ceea ce face posibilă utilizarea acestuia în încăperi neîncălzite.
Principalele dezavantaje includ capacitatea scăzută de nivelare – izolația nu se reface în urma unui impact fizic puternic. În locurile în care s-a întâmplat acest lucru, bulele se sparg și substratul nu mai poate lua forma sa anterioară. Acest lucru duce la apariția unor “goluri de aer” sub laminat, ceea ce poate duce la scârțâieli.
În timpul instalării, evitați să aplicați încărcături punctiforme mari pe material sau să lăsați să cadă obiecte grele pe acesta, pentru a nu-l deteriora.
Underlay cu folie
Acesta este un tip de suport foarte popular pe piață pentru parchet laminat. Materialul este spumă de polietilenă sau polistiren, cu o folie subțire pe suprafață. Ca urmare, acest substrat laminat are proprietăți excelente de izolare termică și acustică, deoarece folia reflectă bine zgomotul și radiația termică.
Deoarece substratul cu folie este un material sintetic, acesta este, de asemenea, perfect potrivit pentru locurile în care este prezentă umezeala – baie, bucătărie sau toate tipurile de încăperi de subsol.
Este disponibil în magazine cu un strat de folie pe o singură față sau pe două fețe. Cea mai frecventă alegere este baza cu folie pe o parte.
Avantaje:
- Izolația termică a pardoselii este crescută cu aproximativ 25% în comparație cu un substrat convențional realizat din spumă de polietilenă sau polistiren;
- Proprietăți bune de respingere a apei;
- Împiedică formarea mucegaiului.
Instalați suportul cu folie pe o parte, cu folia orientată în jos (spre pardoseală). Acest lucru ajută la reflectarea frigului de pe podea și a sunetului din camerele de dedesubt.
Concluzii
În acest articol am luat în considerare principalele avantaje și dezavantaje ale mai multor tipuri de substraturi naturale și sintetice pentru parchet laminat prezente pe piața pardoselilor.
Fără îndoială, liderul în ceea ce privește calitatea este considerat a fi materialul legat cu cauciuc. Este doar puțin inferioară suportului din plută.
Materialele sintetice sunt lideri în popularitate datorită prețului lor accesibil și rezistenței la umiditate. Acestea, la fel ca și cele naturale, sunt destul de ecologice și nu vor dăuna sănătății umane, cu condiția să fie cumpărate de la producători dovediți (pentru a nu da peste un fals) și să respecte regulile de instalare.
Dacă merită să plătiți prea mult pentru o calitate superioară sau să economisiți bugetul familiei alegând o opțiune mai ieftină, fiecare decide pentru sine. În orice caz, ar trebui să vă bazați decizia cu privire la ce pardoseală sub parchet laminat ar trebui să folosiți pe baza finanțelor dumneavoastră și pe utilizarea preconizată a camerei.
Ce fel de substrat ați alege?