TRANSPORT GRATUIT IN FUNCTIE DE VALOAREA COMENZII

Selectarea culorilor ușilor și a finisajelor pentru designul interior

Selectarea culorilor ușilor și a finisajelor pentru designul interior

Ușile de interior sunt o parte foarte importantă a interiorului. O ușă corect aleasă, care se armonizează sau contrastează perfect cu pardoseala, poate îmbunătăți radical interiorul sau, dimpotrivă, îi poate submina complet beneficiile.

Datorită varietății mari de materiale, nu este ușor să găsești o potrivire perfectă între culoarea ușii și a plintei. Sfaturile și trucurile noastre, bazate pe experiența practică a designerilor și pe tendințele globale în materie de design interior, vă vor ajuta să obțineți un design interior general corect si de invidiat.

Culori deschise sau nuanțe întunecate

Culorile, alese pentru amenajarea interioară a spațiilor de locuit, joacă un rol major în crearea unui mediu confortabil și primitor. Culoarea poate mări vizual spațiul, poate sublinia anumite zone ale camerei sau poate pune accentul pe detaliile din interior.

Multe experimente și tendințe în materie de design se bazează pe o gamă de culori și contraste. Dar dacă nu intenționați să experimentați, ci mai degrabă doriți soluții dovedite care să garanteze rezultate perfecte, luați în considerare regulile de bază pentru potrivirea culorii ușii și a plintei.

Culorile deschise măresc vizual spațiul. Prin urmare, pentru spațiile mici se recomandă un strat de bază deschis sau neutru. Pe lângă creșterea vizuală a volumului încăperii, pardoseala luminoasă ajută la compensarea deficitelor de lumină în încăperile în care ferestrele sunt rareori expuse la lumina zilei.

Prezența tonurilor întunecate în interior va face ca încăperile mari să fie mai liniștite și mai confortabile. Plăcile de parchet întunecate micșorează vizual camera, furând o parte din spațiul de podea. Cu toate acestea, această caracteristică ar trebui să fie utilizată cu grijă, deoarece supraîncărcarea totală a tonurilor excesiv de întunecate și violente în interior poate crea o atmosferă copleșitoare în cameră.

Nu combinați culorile calde cu cele reci. Inelele ușilor și ale plintei trebuie să fie ori pe partea caldă ori pe cea rece a spectrului. Valorile contrastante ale temperaturii nu se potrivesc bine între ele, astfel încât interiorul poate părea mai puțin ideal.

Asortarea culorii ușilor cu plinta: armonie sau contrast?

Combinarea culorilor acoperirilor de pardoseală și ale ușilor se bazează pe două principii de bază: armonie și contrast. În cazul în care schema de culori a plintei este în armonie sau în contrast perfect cu nuanța interioarelor și cu alte detalii ale spațiului de locuit, interiorul arată natural și primitor.

Pentru a crea o compoziție unitară, în care ușile, plinta, tapetul de perete și mobilierul interacționează și se completează reciproc, puteți combina culorile și tonurile de bază în diferite variante pentru a găsi soluția optimă. Pentru a nu trece linia fină dintre design și imperfecțiune, ar trebui folosite combinații încercate și testate în nenumărate proiecte de design.

Câte nuanțe ar trebui să folosesc atunci când aleg o culoare pentru ușă și plintă?

Pentru a crea o combinație de uși și căptușeli care să arate armonios cu accesoriile, căptușelile și acoperirile de perete, este important să nu fiți prea entuziasmat de numărul de culori diferite. În trio-ul ușă-frontieră-plinte, se folosesc adesea plinte de ușă-frontieră:

  • Două culori – astfel încât este mai ușor să găsiți variantele potrivite pentru a combina o învelitoare suspendată și o ușă care să arate bine împreună;
  • Trei culori – adăugarea unei culori suplimentare sau a unui pi-ton poate îngreuna alegerea celei mai bune combinații, așa că cel mai bine este să vă uitați la exemple gata făcute sau să consultați un designer.

Jucându-vă cu ambianța, culorile, tonurile și intensitățile tonurilor, puteți pune în valoare aceste sau alte aspecte ale interiorului și puteți găsi combinația care arată cel mai natural într-o anumită încăpere.

Legătura dintre acoperitoarele de podea și uși

În mod obișnuit, materialele pe bază de lemn sunt folosite pentru ușile și podelele din locuințe sau au aspectul exterior de lemn tratat. Acestea au reflexii bune și modele similare, ceea ce face ca alegerea culorii ușii și a plintei să fie relativ simplă.

Acest model este frecvent utilizat în cazul în care ușile și soclurile sunt acoperite cu un lemn din aceeași specie. Selecția culorilor și a oglinzilor nu trebuie să fie cât se poate de exactă. Nu este necesară o potrivire perfectă. O diferență de un ton sau două este acceptabilă. De obicei, este suficient ca scara și culoarea satului să fie pur și simplu similare. În cazul în care ușile și podelele au tonuri asemănătoare, puteți folosi o culoare contrastantă și pentru plinte și mobilier (mobilă, rame de tablouri etc.).

În prezent, în vogă este designul care combină ușile și acoperirea pardoselii în culori contrastante: o pardoseală deschisă și uși închise la culoare sau ambele. Soluția este folosită pentru a folosi detalii simple pentru a crea un accent distinctiv la intrarea în cameră și pentru a îmbunătăți percepția vizuală a interiorului. O varietate de uși și ferestre se combină într-un ansamblu omogen prin selecția de accesorii, gresie și mobilier.

Armonia dintre culorile ușii și ale soclului sau contrastul dintre ele poate fi întărită prin utilizarea unor elemente sau inserții în tonuri de pivot. Decoratorii au în arsenalul lor o serie de soluții testate și încercate, care sunt practic garantate pentru un rezultat excelent.

  • Uși închise la culoare, soclu închis și soclu deschis – această combinație de culori arată viu și respectabil. Această soluție este potrivită pentru camerele spațioase care nu duc lipsă de lumină. Pentru a nu da prea multă importanță designului, tonurile întunecate pot și ar trebui să fie diluate cu extensii largi și căptușeli într-o nuanță deschisă contrastantă.
  • Uși închise la culoare, un soclu de culoare deschisă și încă un soclu de culoare deschisă – în acest caz, culoarea ușii și a soclului vor fi în contrast clar, iar foaia ușii va ieși vizibil în evidență pe corpul principal al interiorului. Soluții similare sunt folosite pentru a sublinia intrarea în zona spațioasă de living sau în camera de zi. Această combinație arată bine în casele unifamiliale, dar nu este întotdeauna obișnuită în apartamentele mai mici.
  • Uși deschise, subtapet întunecat și soclu deschis – această combinație arată foarte bine în interioarele spațioase și bine luminate. Substratul de nuanță închisă fură parțial spațiul în exces, în timp ce detaliile luminoase fac interiorul mai luminos și mai aerisit.
Selectarea culorilor ușilor și a finisajelor pentru designul interior
Selectarea culorilor ușilor și a finisajelor pentru designul interior
  • Uși luminoase și subțiri – camerele mici au nevoie de multă lumină pentru a extinde vizual spațiul. Acest lucru este cel mai ușor de realizat folosind culori deschise și pastelate. Culorile reci din interior dau mai mult volum decât cele calde.
Selectarea culorilor ușilor și a finisajelor pentru designul interior
Selectarea culorilor ușilor și a finisajelor pentru designul interior

Culoare neobișnuită sau modelul neobișnuit al ușii ca element de design

Ușile și ramele nu trebuie să fie întotdeauna clasice și să arate ca lemnul. Ușile brodate în tonuri violente câștigă popularitate în rândul designerilor care experimentează cu stiluri moderne.

De exemplu, ușile cu geamuri pot fi o plajă izbitoare și contrastantă într-un interior. Se poate “ciocni” vizual cu alte piese de mobilier: palete de culori similare, perdele de culori puternice sau o dungă contrastantă de tonuri similare pe peretele opus.

Este important să nu exagerați, astfel încât inserțiile contrastante să nu transforme designul spațiului de locuit într-o paletă sumbră în care se amestecă culori ireconciliabile.

Selectarea culorilor ușilor și a finisajelor pentru designul interior
Selectarea culorilor ușilor și a finisajelor pentru designul interior

O altă modalitate de a evita monotonia în interior este cu uși cu un design original. Ușile cu inserții vitrate, muluri contrastante și alte elemente decorative pot fi folosite pentru a decora interiorul, mai degrabă decât o foaie de ușă goală de o singură culoare. Prin separarea vizuală a ușilor, acestea le transformă dintr-un detaliu funcțional într-un element estetic al volumului interior al camerei.

Interiorul ar trebui să arate armonios și natural, chiar dacă camera nu are mobilier și decorațiuni. Dar mobilierul îngrijit și accesoriile selectate în mod corespunzător pot schimba complet percepția vizuală a întregii încăperi.

Dacă știi deja ce set de mobilier va face parte din interior, poți încerca să influențezi aspectul interiorului prin folosirea unor uși sau muluri în aceeași gamă de culori. Experimentul de a lega ușile de culoarea mobilierului sau de a crea un design bazat pe contraste între ele va crea o opțiune de design câștigătoare pentru spațiul de locuit, în care fiecare detaliu este în armonie cu celelalte.

Articole similare:

ePardoseli - Amenajari Premium. Design interior.