Laminatul este considerat unul dintre cele mai comune, practice și rezistente acoperiri de podea. Dar, pentru ca aceasta să reziste ani de zile, trebuie să fie așezată corect pe un substrat pregătit. Foarte des, oamenii care renovează pun întrebarea: pot instala parchet laminat pe linoleum? Să analizăm mai îndeaproape această problemă.
Cerințe pentru instalarea pardoselilor laminate
Majoritatea producătorilor indică următoarele cerințe pe ambalajele lor:
- Materialul trebuie așezat pe o suprafață plană și uniformă, cu o margine care să nu depășească 3 mm.
- Umiditatea sapei nu trebuie să depășească 2%.
Astfel, linoleumul poate deveni un fel de substrat de nivelare pentru laminat pe pardoseli din lemn și șapă. Acesta este destul de des așezat peste pardoseala existentă sau peste linoleum special așezat pentru a nivela podeaua și a crea o subzidire puternică de izolare termică și acustică.

Cerințe pentru linoleum
În cazul în care materialul este vechi, trebuie să se asigure că nu există umflături sau imperfecțiuni evidente care să depășească 3 mm. În acest caz, vă recomandăm să tăiați cu grijă și să aplicați petice (materialul trebuie instalat cap la cap, fără goluri sau suprapuneri).
De asemenea, suportul nu trebuie să fie prea moale. În caz contrar, atunci când mergeți, podeaua va „juca”, ceea ce va duce la disconfort, iar stratul de izolație se va deforma treptat sub sarcină.

Inovații
Pot să pun parchet laminat deasupra linoleumului meu? Ba da, puteți. Dar există câteva lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când puneți linoleum.
- Linoleumul trebuie lipit de substrat și nu doar instalat. În caz contrar, se va umfla mai devreme sau mai târziu, ceea ce va duce la defectarea prematură a parchetului laminat.
- Atât substratul, cât și stratul superior trebuie să fie curat și uscat. Nu instalați stratul superior pe o suprafață umedă!
- Între linoleum și pardoseala laminată trebuie așezat un strat izolator cu o grosime de 2-3 mm.
- În cazul în care pardoseala din linoleum este mai veche de 10-15 ani, este recomandabil să o îndepărtați. Sub ea s-a acumulat mult praf și a ajuns la sfârșitul duratei de viață utilă. Acarienii și diverse bacterii patogene se înmulțesc adesea dedesubt, așa că nu trebuie să vă asumați niciun risc.
Vă rugăm să rețineți : suportul trebuie să fie așezat în direcția panourilor laminate. Puteți verifica dacă pardoseala este umedă prin așezarea unei pungi de plastic transparente obișnuite pe ea și apăsarea marginilor cu o greutate. Dacă în termen de două zile apare condens în interior, podeaua trebuie uscată.

Înainte de montaj
Aici sunt câteva sfaturi suplimentare despre cum să puneți podele laminate pe linoleum cu propriile mâini. Plăcile laminate cumpărate din magazin trebuie „aclimatizate” înainte de a fi așezate – lăsați-le în cameră timp de trei-patru zile.
În acest timp, acestea vor dobândi temperatura și umiditatea necesare. Este recomandabil să deschideți pachetele și să așezați câteva panouri pe podea pentru a vă asigura că culorile se potrivesc (diferitele loturi de laminat pot varia ușor).
Pregătiți, de asemenea, instrumentele de lucru. Veți avea nevoie de:
- Un fierăstrău cu un set de lame sau un fierăstrău obișnuit.
- O bandă de măsură.
- Ciocan sau ciocan de cauciuc.
- Colț metalic (lungimea acestuia trebuie să fie mai mare decât lățimea panoului).
- Un creion pentru marcare.
- Cunei de distanțare.
- Șuruburi autofiletante și o șurubelniță (șurubelniță) pentru montarea plintei.

Parchet laminat Stejar 8 mm Alsapan Elegant Herringbone Canavese Blond 706 AC5 4V

Parchet laminat Alsapan clasa trafic AC6 bizotat 4V 5G Click Jefferson Herringbone 435 – 12mm

Parchet laminat Egger Stejar Starwell natur EPL115 colectia Pro Laminate 10mm 32 Medium 1292×135 mm

Parchet laminat Egger Stejar Hunton deschis EPL043 colectia Pro Laminate 10mm 32 Medium 1292×135 mm

Parchet laminat Egger SStejar Bardolino EPL035 colectia Pro Laminate 8mm 33 Classic 1292×193 mm

Parchet laminat Egger Stejar alb Cesena EPL143 colectia Pro Laminate 12mm 33 Classic 1292×193 mm

Parchet laminat Egger Stejar Cortina alb EPL034 colectia Pro Laminate 8mm 33 Classic 1292×193 mm

Parchet laminat Egger Stejar Punata EPL131 colectia Pro Laminate 10mm 32 Classic 1292×193 mm

Parchet laminat Egger Stejar alb Olchon EPL141 colectia Pro Laminate 12mm 33 Classic 1292×193 mm

Linoleumul trebuie aspirat și spălat bine pentru a se asigura că nu rămân praf sau resturi pe suprafață. După ce s-a uscat, întindeți un strat de bază izolator peste suprafață și lipiți-l cu bandă adezivă dublă față.
Vă rugăm să rețineți : puteți utiliza rulouri specializate din spumă de polietilenă, spumă de polistiren sau plută cu o grosime de 2-3 mm ca suport. Nu ar trebui să se utilizeze un strat de bază mai gros, deoarece se poate produce o deformare.
Așezarea
Acum este timpul să ia în considerare modul de instalare a pardoselii laminate pe linoleum. Instalarea ar trebui să se facă în așa fel încât lumina să cadă de-a lungul articulațiilor (perpendicular pe fereastră). Începeți prin a plasa distanțiere de-a lungul peretelui pentru a crea un spațiu de 10 mm.
Acest decalaj între planul peretelui și panoul laminat se numește decalaj de dilatare și va permite suprafeței să „joace”, extinzându-se și contractându-se în funcție de schimbările de temperatură.

Laminatul trebuie așezat cu încuietoarea cu fața spre dumneavoastră, introducând panourile unul în celălalt la un unghi de 45 de grade și blocându-le în poziție prin glisare. Dacă este necesar, folosiți un ciocan pentru a îndepărta eventualele goluri. Fixați ultimul panou din rând cu o clemă.
De asemenea, de-a lungul pereților laterali se montează pene de distanțare pe măsură ce se așterne suprafața. În cazul în care există țevi sau elemente decorative în cameră, trebuie să tăiați o deschidere de forma necesară cu o marjă de 7-10 milimetri în foaie.
Vă rugăm să rețineți: nu lăsați lamele cu o lungime mai mică de 40 cm la marginile rândului, deoarece aceștia se vor transforma pur și simplu sub o anumită presiune. În acest caz, tăiați primul panou astfel încât îmbinările să fie distribuite uniform pe ambele părți.

După ce întregul plan a fost așezat, îndepărtați penele și instalați plinte. Cel mai bine este să le folosiți pe cele cu canale – în ele puteți ascunde cabluri sau fire. Achiziționați praguri metalice speciale pentru a conecta plăcile la alte tipuri de pardoseli. Acest lucru încheie instalarea de parchet laminat pe linoleum.
Citește și asta
- Podele din PVC: Mai sigur, mai ieftin și mai durabil decât știțiV-ați săturat să aveți de-a face cu podele care trebuie înlocuite la fiecare câțiva ani? Parchetul din PVC poate fi soluția perfectă pentru dumneavoastră! Acest tip de pardoseală este alcătuit […]
- Importanța covoarelor în designul interiorCovoarele sunt o piesă importantă în designul interior, oferind un plus de confort, stil și personalitate în orice spațiu. În acest articol, vom discuta despre detalii tehnice ale covoarelor, materialele […]
- Pardoselile SPC si beneficiile acestoraParchetul SPC (Stone Polymer Composite) devine o alegere din ce în ce mai populară pentru proprietarii de locuințe datorită durabilității, rezistenței la apă și ușurinței de instalare. În calitate de designer, este important să luați în considerare atracția estetică a pardoselilor SPC și modul în care acestea pot completa designul general al unui spațiu.
- Care plintă este mai bună: MDF vs. LDFO plintă este o modalitate excelentă de a încadra o renovare care este finalizată într-un mod demn. Alegerea acestui finisaj afectează nu numai starea de spirit a camerei, ci și […]
- Cum se utilizează roșu într-un interior? Arta pop modernăSa alegem culoare rosie într-un design este întotdeauna o soluție extraordinară și cu siguranță nu va trece neobservată. În plus, nu este nevoie să fii trist într-un spațiu cu accente […]
Profită de Promoții
