Dacă doriți să instalați singuri podele de vinil (pvc), puteți alege între material rolă sau dale prefabricate. Ambele variante pot fi așezate flotant, parțial lipite sau complet lipite. În timp ce dalele de vinil au o structură asemănătoare cu cea a laminatului, rola este mai mult asemănătoare cu covoarele.
Structura covorului pvc
Foarte des, plăcile compozite sunt alese pentru instalarea unei podele, a cărei suprafață este acoperită cu vinil. Substratul constă, de obicei, din plăci de fibre de înaltă densitate, mai bine cunoscute sub denumirea de plăci HDF. Suprafețele de vinil acoperite cu plută sunt, de asemenea, comune ca pardoseală.
În timp ce pvc-ul pur, ca material pentru plăci, are o grosime de aproximativ doi milimetri, plăcile de vinil cu suport din compozit sau plută au o grosime medie de patru milimetri. Stratul superior de vinil are o grosime de aproximativ un milimetru.
Produsele din vinil sunt disponibile într-o varietate de decoruri care imită lemnul sau piatra, sunt reliefate într-o singură culoare cu sau fără structură, sau au modele imprimate, până la acoperitoare de podea scumpe cu aspect tridimensional.
Izolație termică și fonică
Atât în cazul rolelor, cât și al placilor, vinilul poate avea izolația podelei deja “la bord”. Rolele de vinil cu izolație spumată pe partea inferioară și foile de vinil cu un strat izolator sau din plută înlocuiesc posibilele măsuri suplimentare de izolare termică și fonică.
Un efect suplimentar al stratului de izolație care se află deja pe vinil este o senzație mai moale a benzii de rulare, care este percepută ca fiind confortabilă. Deoarece vinilul modern nu conține agenți de înmuiere dăunători, aceasta este modalitatea ideală de a crește confortul sub picioare. Ca alternativă, se pot folosi substraturi speciale.
Placile tip parchet
Vinilul sub formă de placi tip parchet este disponibil, după ce secțiunile necesare au fost tăiate la dimensiune, este așezat ca flotant, fixat în puncte sau lipit complet. Vinilul sub formă de plăci sau planșe fără material de suport este disponibil cu partea inferioară autoadezivă sau deschisă. Vinilul pur, cu o grosime medie a materialului de doi milimetri, este predispus la deformări și la formarea de urme, care sunt mai puțin pronunțate în cazul decorurilor cu o structură în relief.
În timp ce panourile de vinil cu compozit ca strat de suport pot fi așezate pe o suprafață aproape nelimitată, așezarea flotantă sau liberă a vinilului pur este limitată la aproximativ 12 metri pătrați. Starea pardoselii este un alt factor decisiv pentru alegerea elementelor de fixare necesare.
Condiții exterioare și pre-depozitare
Podelele din vinil reacționează la temperatură, mai ales atunci când nu sunt încă instalate. Plăcile, scândurile și plăcile trebuie depozitate în condiții de aclimatizare înainte de instalare. Piesele individuale, în cazul foilor de acoperire deja tăiate, trebuie stivuite orizontal în camera în care urmează să fie așezate ulterior.
Temperatura ideală este între 18 și 25 de grade Celsius, iar parchetul de vinil trebuie depozitat în această formă timp de cel puțin două zile. Piesele individuale stivuite una peste alta nu trebuie să depășească zece straturi. Vinilul care este “îndoit” pe rolă se poate întinde din nou mai târziu din cauza acestei depozitări. Cea mai mare valoare a umidității ar trebui să fie de 65 %.
Cum se instalează podele de vinil (pvc)
- Rolă de vinil sau foi de vinil
- Silicon
- Adeziv spray sau
- Bandă adezivă pe două fețe
- Eventual covor de izolație
- Posibil compus de nivelare a podelei
- Distanțier
- Cutter sau cuțit pentru tapet
- Unghi din lemn sau metal
- Bandă de tăiere
- Hoover
1. Podea plană
La instalarea pardoselilor de vinil, aveți nevoie de un substrat foarte neted, cu excepția panourilor prefabricate cu un strat suport. La montarea PVC-ului sau a vinilului pe gresie, rosturile trebuie să fie nivelate, precum și orice denivelări care depășesc doi milimetri. Utilizați un compus lichid de nivelare a podelei.
2. Curățare
Asigurați-vă că suportul este curat și uscat în permanență, fără reziduuri de grăsime, vopsea sau adezivi vechi. Șapa sau masa de nivelare trebuie să îndeplinească cerințele de subpământ în conformitate cu DIN 18365 pentru lucrările de acoperire a pardoselii.
{{ content }}
3. Tăierea pvc-ului
Măsurați suprafața podelei și decideți în ce direcție ar trebui să fie rosturile de îmbinare. În încăperile înguste, îmbinările transversale de capăt lărgesc vizual încăperea, dar riscă să se ridice în timpul utilizării intensive. În cazul pardoselilor de vinil cu o structură în relief, cursul vizual determină direcția de aplicare. Lățimea minimă a pardoselii de vinil la marginile pereților nu trebuie să fie mai mică de zece centimetri. Dacă este necesar, tăiați fâșii, scânduri sau scânduri la dimensiunea dorită pe laturile opuse ale podelei.
4. Depozitare
Lăsați podeaua de vinil gata de instalare două zile pentru a se “instala”. Așezați foile sau plăcile într-o încăpere bine temperată, cu umiditate scăzută.
5. Izolație
În cazul în care instalați o izolație separată, este posibilă doar o fixare parțială la fața locului sau o instalare flotantă a pardoselii de vinil. Tăiați adâncituri în materialul de izolație dacă folosiți elemente de fixare punctiforme sau benzi adezive. “Întindeți” covorașele de izolație prin apăsarea marginilor adâncite pe suprafețele adezive ale benzilor adezive.
6. Montare
Cu temperatura și umiditatea camerei neschimbate, începeți să așezați podeaua de vinil pe o parte a peretelui. Pentru plăcile cu tehnologie click, urmați instrucțiunile producătorului. În cazul suportului autoadeziv, desprindeți aproximativ jumătate din folia protectoare, astfel încât să puteți plasa, presa și coborî fiecare bucată de vinil pe marginea dinspre capătul plăcii, scândurii sau foii lipite anterior.
Sfaturi & Trucuri Atunci când instalați pardoseli de vinil peste încălzire prin pardoseală, acordați atenție nu numai proprietăților plasticului, ci și oricăror adezivi sau materiale izolatoare utilizate.