TRANSPORT GRATUIT IN FUNCTIE DE VALOAREA COMENZII

De ce miroase urat in casa: obiceiuri nocive in gospodarie

De ce miroase urat in casa: obiceiuri nocive in gospodarie

Te-ai intrebat vreodata de ce, in ciuda curateniei regulate, mai apar mirosuri neplacute in apartamentul tau? Desi par deranjante la prima vedere, aceste mirosuri pot fi de fapt un semnal util ca ceva nu este in regula si trebuie remediat. Vestea buna este ca, in majoritatea cazurilor, scaparea de ele nu este deloc complicata. Hai sa exploram impreuna cele mai frecvente surse de mirosuri neplacute din casa si sa vedem cum putem scapa de ele eficient.

Cosul de gunoi – primul suspect

Știai ca un om modern produce intre 1 si 1,5 kg de deseuri menajere pe zi? Asta inseamna ca o familie mica poate umple cosul de gunoi intr-o singura zi! Daca nu-l golesti des, mirosul neplacut nu va intarzia sa apara, mai ales daca ai aruncat resturi de mancare.

Uneori, problema vine chiar de la cosul in sine, care poate retine lichide urat mirositoare pe fund. Ce e de facut? Spala-l bine cu un burete si detergent universal, apoi lasa-l sa se usuce complet. Chiar daca pare curat, e bine sa-l cureti macar de doua ori pe luna. Un truc util este sa pui ziare sau hartie pe fundul cosului – vor absorbi lichidele si vor preveni mirosurile.

Tocatorul de resturi – un miros ascuns

Daca ai un tocator de resturi instalat in chiuveta din bucatarie, si acesta poate deveni o sursa de mirosuri neplacute in timp. De obicei, particulele mici de resturi alimentare se acumuleaza pe deflectorul anti-stropi din gatul aparatului. Ca sa nu se infunde complet, scoate periodic deflectorul, curata-l de resturi si spala-l cu detergent de vase obisnuit.

Multe gospodine arunca in tocator coaja de lamaie sau portocala pentru dezinfectare si un miros placut. Pentru curatarea sitei de filtrare, poti arunca cativa cuburi de gheata in orificiu. Daca tocatorul s-a infundat serios, toarna in el un degresant sau o solutie speciala de curatare.

De ce miroase urat in casa: obiceiuri nocive in gospodarie
De ce miroase urat in casa: obiceiuri nocive in gospodarie

Masina de spalat – un focar ascuns de bacterii

Mirosul neplacut vine adesea si de la masina de spalat. Asta se intampla pentru ca in interior se mentine constant un mediu umed, favorabil dezvoltarii bacteriilor si ciupercilor. Acelasi lucru este valabil si pentru sertarul in care pui detergentul. Depunerile de calcar pot cauza si ele probleme in timp.

Daca mirosul este deja puternic, va trebui sa faci o spalare de service folosind solutii speciale de curatare. Unele gospodine folosesc in acest scop si remedii naturale precum otetul si bicarbonatul de sodiu – si acestea combat eficient murdaria mirositoare si au efect dezinfectant. Nu uita ca, pentru preventie, trebuie sa aerisesti masina dupa fiecare ciclu si sa cureti si usuci sertarul detergentului.

Masina de spalat vase – alt loc preferat al bacteriilor

O situatie similara apare si in cazul masinii de spalat vase. In interiorul cuvei se creeaza conditii ideale pentru dezvoltarea microorganismelor si mucegaiului – pe langa umiditatea ridicata, aici se pot aduna si particule minuscule de mancare de pe vase si oale.

De ce miroase urat in casa: obiceiuri nocive in gospodarie
De ce miroase urat in casa: obiceiuri nocive in gospodarie

Ca sa previi aceasta problema, ruleaza periodic un ciclu de curatare “in gol” la temperatura inalta, folosind solutii speciale pentru masina de spalat vase. Daca observi murdarie pe cosuri, poti sa le cureti cu o solutie pe baza de otet, sa le lasi jumatate de ora si apoi sa le clatesti si usuci bine. Bineinteles, nu uita sa aerisesti masina dupa fiecare utilizare.

Frigiderul – sursa surpriza de mirosuri

Un alt aparat electrocasnic din bucatarie care poate emana mirosuri neplacute este frigiderul. Nu e de mirare, avand in vedere ca uneori uitam acolo produse expirate, se mai varsa sau imprastie cate ceva. Recomandarea de baza este sa cureti imediat orice astfel de murdarie.

In plus, e bine sa speli rafturile si peretii frigiderului cel putin o data la 3-4 luni. Poti folosi o solutie slaba de sapun, apa oxigenata, otet sau produse speciale din comert. Unele gospodine pun in frigider boluri cu bicarbonat de sodiu sau felii de lamaie proaspata. Acestea actioneaza ca absorbante naturale de mirosuri si ca odorizante discrete.

Cosul de rufe murdare – un pericol ascuns

In timpul saptamanii, multi dintre noi adunam un cos plin cu haine care asteapta sa fie spalate. Daca acest cos se afla in baie, continutul lui se poate umezi, fermenta si incepe sa miroasa urat. De aceea, e mai bine sa muti cosul cu rufe murdare intr-un loc mai uscat, cum ar fi holul sau dormitorul.

Prosoapele de baie pe care le folosesti zilnic trebuie intinse complet pe uscator sau afara pe balcon dupa folosire. Daca le arunci neglijent gramada, in timp se poate forma mucegai. In fine, baia in sine trebuie aerisita temeinic in fiecare zi.

Covoarele – capcane pentru praf si mirosuri

Odata cu venirea toamnei, in multe apartamente apar covoarele pe podele. Desi poate nu emit ele insele mirosuri neplacute, pot crea o senzatie de inchis si statut. Suprafata pufoasa atrage ca un magnet praful, scamele, parul si alte resturi mici.

Solutia e evidenta – aspira covorul saptamanal, de preferinta cu un cap special. Daca ai copii mici sau animale de companie, va trebui sa faci asta mai des. Cel putin o data pe luna, e bine sa faci si o curatare umeda a covorului folosind detergenti. Nu uita sa cureti sau sa schimbi filtrele aspiratorului, caci si ele pot raspandi mirosuri neplacute in toata casa.

Animalele de companie – prieteni dragi, dar uneori mirositoare

Unii dintre prietenii nostri necuvantatori au tendinta de a mirosi. Evident, frecventa imbaierilor depinde de rasa cainelui sau pisicii, starea blanii, varsta, nivel de activitate si alti factori. Dar daca observi un miros caracteristic, nu amana sa-ti speli animalul de companie.

De ce miroase urat in casa: obiceiuri nocive in gospodarie
De ce miroase urat in casa: obiceiuri nocive in gospodarie

Pe langa asta, paturile, covoarele, jucariile de plus, mingile si alte accesorii ale animalelor trebuie spalate saptamanal. Ca sa nu mai vorbim de castronelele de mancare si apa. Bineinteles, e important sa mentii curat si litiera pisicii. Pentru siguranta, poti aspira suplimentar locurile unde animalele prefera sa se odihneasca si sa se joace.

Florile in ghiveci – frumoase, dar potential problematice

Plantele in ghiveci ar trebui, teoretic, sa purifice si sa improspateze aerul din apartament. Dar daca nu sunt ingrijite corespunzator, efectul poate fi exact opus. De exemplu, udatul excesiv poate duce la saturarea solului cu apa, iar radacinile vor incepe sa putrezeasca incet, raspandind un miros neplacut.

In acest caz, trebuie sa scurgi cat mai repede excesul de apa din ghivece si suporturi, apoi sa lasi plantele sa-si revina. Daca au suferit mult, s-ar putea sa fie nevoie sa le replantezi. De asemenea, trebuie sa ai grija de prospetimea florilor in vaza. Daca nu schimbi apa si nu tai tulpinile ofilite, un buchet frumos poate deveni o sursa de miros de putreziciune in loc de aroma placuta.

Incaltamintea de strada – un transportator neasteptat de mirosuri

In sezonul rece, holul e plin de incaltaminte de strada, cu care aducem in casa multa murdarie si nisip de afara. In plus, pantofii, adidasii si cizmele absorb foarte bine mirosurile naturale ale corpului, care in timp pot deveni destul de pregnante.

Asadar, trebuie sa ingrijesti incaltamintea regulat, nu doar pe exterior, ci si in interior. Daca ti-ai udat picioarele, asigura-te ca usuci si aerisesti bine incaltamintea. Pentru a preveni aparitia mirosurilor neplacute, poti trata suprafata interioara a incaltamintei si branturile cu deodorante speciale. De asemenea, se recomanda sa pui incaltamintea intr-un dulap sau un pantofar, nu sa o tii pe presul de la intrare.

Concluzii si sfaturi finale

Ai vazut cate surse neasteptate de mirosuri neplacute se pot ascunde in casa ta? Vestea buna e ca majoritatea pot fi combatute cu putina atentie si cateva obiceiuri simple:

  • Goleste si curata regulat cosul de gunoi
  • Intretine periodic electrocasnicele mari (masina de spalat, frigiderul, masina de spalat vase)
  • Aeriseste des incaperile, mai ales baia si bucataria
  • Aspira si curata in profunzime covoarele
  • Ingrijeste corespunzator animalele de companie si accesoriile lor
  • Ai grija la udarea plantelor de apartament
  • Curata si aeriseste incaltamintea de strada

Implementand aceste obiceiuri, vei reusi sa mentii o atmosfera proaspata si placuta in casa ta. Nu uita, un miros neplacut persistent poate fi un semnal ca ceva nu e in regula – nu-l ignora, ci cauta si elimina sursa. Cu putina atentie si ingrijire regulata, apartamentul tau va mirosi intotdeauna a curatenie si confort.

Te invit sa impartasesti si tu experientele tale legate de combaterea mirosurilor neplacute din casa. Ce metode ai descoperit ca functioneaza cel mai bine? Lasa un comentariu mai jos si hai sa invatam unii de la altii!

Sursa imagini: Unsplash

Etichete: mirosuri neplacute, curatenie, intretinere casa, igiena, electrocasnice, animale de companie

Acest articol a fost creat pe baza experientelor impartasite de gospodine si sfaturile expertilor in curatenie si igiena. Ține minte ca fiecare casa e unica, asa ca adapteaza aceste sfaturi la nevoile tale specifice!

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ePardoseli - Amenajari Premium. Design interior.