Ce substrat pentru parchetul laminat sa alegi: natural sau sintetic?

Pe piata exista o gama larga de straturi de baza pentru parchet. Toate acestea sunt potrivite pentru a crea o podea fiabila si durabila. Pentru a intelege care este cel mai bun substrat pentru parchet laminat pentru camera dvs., trebuie sa luati in considerare avantajele si dezavantajele celor mai populare tipuri de materiale.

Tipuri de substrat pentru parchet laminat

O mare varietate de materiale disponibile pe piata ridica involuntar intrebarea: ce underlay sa aleg pentru parchet laminat. Haideti sa vedem.

Toate tipurile de materiale de substrat pot fi impartite in doua mari grupe: naturale si sintetice. La fabricarea lor se utilizeaza diferite componente. La prima vedere, primele sunt mai ecologice, in timp ce cele din urma sunt probabil mai ieftine.

Fiecare tip are propriile avantaje si dezavantaje, care determina utilizarea sa intr-un caz sau altul. Sa discutam separat fiecare tip de substrat de sub laminat.

Natural

Substrat de pluta

Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?
Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?

Pluta este un material natural, ecologic si rezistent. Este fabricat din pluta sfaramata prin presare. Datorita originii sale, este considerata a fi ecologica si sigura pentru sanatatea dumneavoastra. Materialul este disponibil in role si placi de diferite dimensiuni. Grosimea variaza intre 2 si 12 mm.

Avantaje:

  • Pluta are proprietati excelente de elasticitate – este capabila sa isi recapete forma imediat dupa ce este eliberata de sarcina. Asadar, nu trebuie sa va faceti griji cu privire la deformarea materialului – acesta va reveni la aspectul sau original dupa un timp.
  • Materialul de pluta va asigura nivelul necesar de izolare termica datorita conductivitatii sale termice scazute.
  • Rezistenta acestui tip de suport face ca parchetul laminat sa fie mai durabil, protejand incuietorile de uzura.
  • Substratul de pluta pentru parchet laminat este excelent pentru pardoseli flotante.
  • Pluta nu putrezeste si nu se mucegaieste. Acest indicator va adauga, de asemenea, un “plus” la durata de viata a pardoselii.

Dezavantaje:

  • Pluta este poroasa, deci va absorbi cu usurinta apa. Ca urmare, se poate acumula umezeala sub pardoseala. In cazul in care nivelul de umiditate este ridicat, sapa de sub pardoseala se va deteriora treptat, iar pe ea se pot forma ciuperci.
  • Folositi placa de baza din pluta laminata numai pe un substrat perfect nivelat. Acest material are o capacitate slaba de nivelare a neregularitatilor din sapa.
  • Costuri ridicate.
Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?
Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?

Un substrat din pluta este alegerea ideala pentru podeaua dumneavoastra. Nu se deformeaza niciodata, nu se teme de apa (desi o absoarbe) si este destul de usor de utilizat si de instalat. Cel mai important, pluta nu provoaca reactii alergice la persoanele din camera.

Principalul dezavantaj al acestui material este un pret destul de ridicat. Dupa cum se spune: “Trebuie sa platesti pentru durabilitate si calitate”.

Substrat de conifere

Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?
Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?

In ultimii ani, un nou material – underlay din pin natural castiga popularitate. Se obtine prin presarea rumegusului si a acelor de conifere fin macinate. Iar ca liant nu se utilizeaza compozitii adezive suplimentare. Particulele de material sunt legate cu rasina de lemn, care este eliberata de aceleasi particule in timpul comprimarii la presiune ridicata.

Primul si principalul dezavantaj al materialului este raritatea sa. Nu este usor sa gasesti un suport natural pentru parchet laminat. Placile de pin se gasesc doar pe rafturile magazinelor specializate, sub denumirea interesanta de “isoplate”. Costul substratului de pin este mai ieftin decat pluta, ceea ce reprezinta un factor important la cumparare.

Producatorii sustin ca materialul – ecologic, hipoalergenic, destul de rezistent la uzura, cu o durata de viata lunga si este slab afectat de umiditate. Cu toate acestea, tiglele de conifere, datorita structurii lor, pot absorbi umezeala.

Aceasta nu distruge materialul in sine, dar, ca si in cazul plutei, poate duce la formarea de ciuperci sub pardoseala si, ulterior, la distrugerea sapei.

Daca luam in considerare placa de baza din conifere din punct de vedere al elasticitatii, aceasta este semnificativ inferioara plutei, dar are o structura fibroasa mai uniforma care ii permite sa reziste la sarcini punctiforme mai mari (pana la 15 tone pe metru patrat).

Materialul are proprietati bune de izolare fonica si de protectie termica, in timp ce materialul de baza respira bine. In plus, placile de conifere sunt potrivite pentru a fi utilizate cu incalzire prin pardoseala.

Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?
Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?

Substratul din lemn de esenta moale este disponibil numai sub forma de placi cu grosimea de la 3 la 10 mm, care trebuie asezate cap la cap in diagonala cu peretii camerei, astfel incat cusaturile sa nu coincida cu incuietorile laminatului.

Bitum si pluta sub strat

Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?
Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?

Substratul Bitum Pluta este un substrat foarte popular pentru pardoseli laminate printre profesionisti. Cum se realizeaza un astfel de substrat? Foarte simplu! La bitumul amestecat se adauga pluta sfaramata. Se toarna apoi pe carton sau hartie Kraft.

Datorita unei retete atat de simple, baza are o buna izolare termica, absorbtie a zgomotului si o impermeabilizare excelenta.

Va rugam sa retineti! Substraturile de bitum ar trebui sa permita o microcirculatie pentru a reduce apa de condensare sub parchetul laminat. Pentru a face acest lucru, ar trebui sa se lase spatii la margini pentru a permite umezelii sa iasa de sub pardoseala spre exterior.

Din cauza prezentei bitumului, care in cantitati mici emite substante nocive (in special la temperaturi ridicate), materialul nu este considerat ecologic si sigur pentru sanatate. Prin urmare, utilizarea sa rezidentiala este limitata.

Profile de trecere arbiton – t16 titanium a3 2 ml

Profile de trecere Arbiton – T16 TITANIUM A3 2 ml

29.99 lei
Profile de trecere arbiton – t16 auriu a2 2 ml

Profile de trecere Arbiton – T16 AURIU A2 2 ml

29.99 lei
Profile de trecere arbiton – t16 argintiu a1 2 ml

Profile de trecere Arbiton – T16 ARGINTIU A1 2 ml

29.99 lei
Profil de fixare mocheta/covor pe treapta s06 auriu 0,93 m

Profil de fixare mocheta/covor pe treapta S06 auriu 0,93 m

69.02 lei

Substrat de cauciuc si pluta

Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?
Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?

La suprafata, pare a fi un covor bituminos-argintiu, dar numai la prima vedere. Este un material inovator creat prin adaugarea de cauciuc sintetic si adeziv poliuretanic la bucatile de pluta.

Datorita prezentei cauciucului, suportul din cauciuc si pluta are o elasticitate mai mare. Acest factor sporeste durabilitatea substratului in comparatie cu pluta conventionala. In plus, materialul are proprietati excelente de amortizare, o buna izolare fonica si conductivitate termica.

Ca urmare, este aprobat pentru utilizarea cu incalzire prin pardoseala: eficienta va fi mai mare decat in cazul plutei pure. In plus, suportul din cauciuc si pluta are un efect antistatic si isi pastreaza dimensiunile chiar si sub presiune ridicata.

Substratul laminat nu este considerat a fi complet natural, dar, spre deosebire de pluta bituminoasa, nu emite substante nocive in timpul utilizarii.

Sintetic

Polistiren

In plus fata de substraturile naturale, exista si alte substraturi sintetice pentru pardoseli laminate.

Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?
Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?

In prezent, foile sau rolele de polistiren extrudat sunt unul dintre cele mai populare materiale utilizate ca substrat pentru pardoselile laminate. Acest underlay este potrivit pentru clientii care au nevoie de o grosime cuprinsa intre 2 si 5 mm. In magazine este adesea denumit “izofloor”. Puteti gasi acest material in orice hipermarket de constructii la preturi accesibile.

Substratul de polistiren pentru parchet laminat este de obicei fabricat sub forma de foi. Dimensiunea laturilor este de 100 * 50 cm, vandute in pachete de 9-10 foi.

Polistirenul este un material rezistent si durabil, cu proprietati ridicate de absorbtie a socurilor. Rezista la un impact fizic mare sub forma mutarii mobilei grele, a pasilor oamenilor, etc. In cazul in care o astfel de baza este plasata sub placile laminate, utilizatorul va experimenta doar senzatii placute atunci cand merge. Cele mai populare marci de suporturi din spuma de polistiren de pe piata interna sunt Arbiton.

Avantaje:

  • Substraturile din polistiren se mandresc cu o buna absorbtie fonica si conductivitate termica. Acest material este utilizat pentru toate tipurile de locuinte: de la case particulare la apartamente obisnuite. Datorita proprietatilor sale excelente de absorbtie a zgomotului, absoarbe sunetele straine cu pana la 30 dB.
  • Spre deosebire de polietilena, materialul are o structura mai densa. Prin urmare, acesta se va deforma mai putin si va dura mult timp fara a fi inlocuit.
  • Este potrivit pentru utilizarea in incaperile de trecere cu sarcina mare.
  • Polistirenul este complet inert la apa si mucegai. Prin urmare, poate fi utilizat in incaperi cu umiditate ridicata (bai, toalete, saune etc.).
  • De asemenea, poate fi utilizat in incaperi neincalzite si la temperaturi negative.
  • Pretul este rezonabil.

Dezavantaje:

  • In unele caracteristici, polistirenul expandat este superior binecunoscutei “pluta”, dar materialul nu este la fel de durabil, deoarece dupa cativa ani calitatile pozitive se deterioreaza.
  • Polistirenul nu este combustibil, dar daca ia foc in incapere, el emite substante nocive care dauneaza sanatatii umane.

Inainte de a fi asezat, sapa pe care va fi instalata placa de baza trebuie sa fie cat mai mult nivelata.

Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?
Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?

Substrat din spuma de polietilena

Un alt substrat popular pentru pardoselile laminate, nu numai in randul publicului larg, ci si in randul artizanilor insisi. Materialul este un strat de spuma de polietilena cu o grosime cuprinsa intre 2 si 8 mm, rulat in rola. Acesta este utilizat nu numai ca substrat, ci si in alte domenii de constructie si reparatii.

Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?
Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?

Datorita structurii cu celule inchise, materialul are proprietati bune de absorbtie a sunetului, de izolare termica si de protectie impotriva apei. Isolon este usor de instalat si s-a dovedit a fi un produs de buna calitate si ieftin pe piata noastra.

In plus, suportul din spuma de polietilena este foarte rezistent la variatiile de temperatura si la inghet, ceea ce face posibila utilizarea acestuia in incaperi neincalzite.

Principalele dezavantaje includ capacitatea scazuta de nivelare – izolatia nu se reface in urma unui impact fizic puternic. In locurile in care s-a intamplat acest lucru, bulele se sparg si substratul nu mai poate lua forma sa anterioara. Acest lucru duce la aparitia unor “goluri de aer” sub laminat, ceea ce poate duce la scartaieli.

In timpul instalarii, evitati sa aplicati incarcaturi punctiforme mari pe material sau sa lasati sa cada obiecte grele pe acesta, pentru a nu-l deteriora.

Underlay cu folie

Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?
Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?

Acesta este un tip de suport foarte popular pe piata pentru parchet laminat. Materialul este spuma de polietilena sau polistiren, cu o folie subtire pe suprafata. Ca urmare, acest substrat laminat are proprietati excelente de izolare termica si acustica, deoarece folia reflecta bine zgomotul si radiatia termica.

Deoarece substratul cu folie este un material sintetic, acesta este, de asemenea, perfect potrivit pentru locurile in care este prezenta umezeala – baie, bucatarie sau toate tipurile de incaperi de subsol.

Este disponibil in magazine cu un strat de folie pe o singura fata sau pe doua fete. Cea mai frecventa alegere este baza cu folie pe o parte.

Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?
Ce substrat pentru parchetul laminat să alegi: natural sau sintetic?

Avantaje:

  • Izolatia termica a pardoselii este crescuta cu aproximativ 25% in comparatie cu un substrat conventional realizat din spuma de polietilena sau polistiren;
  • Proprietati bune de respingere a apei;
  • Impiedica formarea mucegaiului.

Instalati suportul cu folie pe o parte, cu folia orientata in jos (spre pardoseala). Acest lucru ajuta la reflectarea frigului de pe podea si a sunetului din camerele de dedesubt.

Concluzii

In acest articol am luat in considerare principalele avantaje si dezavantaje ale mai multor tipuri de substraturi naturale si sintetice pentru parchet laminat prezente pe piata pardoselilor.

Fara indoiala, liderul in ceea ce priveste calitatea este considerat a fi materialul legat cu cauciuc. Este doar putin inferioara suportului din pluta.

Materialele sintetice sunt lideri in popularitate datorita pretului lor accesibil si rezistentei la umiditate. Acestea, la fel ca si cele naturale, sunt destul de ecologice si nu vor dauna sanatatii umane, cu conditia sa fie cumparate de la producatori dovediti (pentru a nu da peste un fals) si sa respecte regulile de instalare.

Daca merita sa platiti prea mult pentru o calitate superioara sau sa economisiti bugetul familiei alegand o optiune mai ieftina, fiecare decide pentru sine. In orice caz, ar trebui sa va bazati decizia cu privire la ce pardoseala sub parchet laminat ar trebui sa folositi pe baza finantelor dumneavoastra si pe utilizarea preconizata a camerei.

Ce fel de substrat ati alege?

Citeste si asta


Profita de Promotii

– 10%
Itc spry 60 somon

Mocheta dormitor somon Spry 60 ITC

Pretul initial a fost: 67.28 lei.Pretul curent este: 60.56 lei.
– 10%
Itc spry 74 albastra

Mocheta dormitor albastra Spry 74 ITC

Pretul initial a fost: 67.28 lei.Pretul curent este: 60.56 lei.
– 10%
Itc spry 33 bej

Mocheta dormitor bej Spry 33 ITC

Pretul initial a fost: 67.28 lei.Pretul curent este: 60.56 lei.
– 10%
Itc spry 24 gri

Mocheta dormitor gri Spry 24 ITC

Pretul initial a fost: 67.28 lei.Pretul curent este: 60.56 lei.
Epardoseli
Logo
Shopping cart