Ultima actualizare: 22 decembrie 2024
Nu găsiți parchetul potrivit pentru podeaua dumneavoastră? Laminatul clasic și linoleumul sunt plictisitoare și doriți ceva nou? Plăcile din PVC sunt o opțiune modernă și interesantă pentru pardoseli.
Potrivite pentru a fi utilizate în toate spațiile de locuit și chiar în spațiile comerciale, plăcile din PVC pot fi așezate cu ușurință – chiar și de către începători.
Puțin despre plăcile din PVC
Această pardoseală are o structură complexă. Acesta este format din:
- Un strat superior texturat și protector.
- Un strat decorativ cu un model sau o culoare.
- Un strat de umplutură portantă, format din spumă PVC și cuarț.
- Strat de echilibru.
- Un strat suport din PVC rigid.
Ce face ca această pardoseală să fie bună? Este rezistentă, are o gamă largă de culori, ascunde imperfecțiunile minore ale suprafeței, nu se teme de umiditate și de lumina ultravioletă, iar mucegaiul nu creste în ea. Materialul este perfect pentru placarea băilor, toaletelor, bucătăriilor și coridoarelor, arată interesant în dormitoare, birouri și camere de zi.
O gamă imensă vă permite să alegeți o placare pentru orice stil și să creați o adevărată capodoperă a interiorului. Mulți producători produc plăci cu textura și modelul diferitelor tipuri de lemn, piatră naturală, ceramică etc.
Întreținerea pentru o astfel de podea este foarte simplă – poate fi aspirată și curățată cu orice detergent de uz casnic fără nicio teamă. Parchetul din PVC are o durată de viață de cel puțin 10 ani (în camerele de zi își va păstra proprietățile timp de până la 15 ani).
Cumpara din magazin:
Vă rugăm să rețineți : plăcile din PVC sunt ambalate în cutii mici, ceea ce le face ușor de transportat și de adus în interior. Cutiile sunt destul de compacte ca dimensiuni și ușoare ca greutate.

Acest material se compară favorabil cu linoleumul – cei care obișnuiau să transporte o rolă de trei-patru metri pe scări vor aprecia confortul. Greutatea medie a unui singur pachet este de 10-15 kg.
Odată ce plăcile au fost achiziționate și livrate pe șantier, trebuie lăsate să se aclimatizeze. Așezați cutiile cu material pe o podea plană și lăsați-le timp de 24 de ore, timp în care PVC-ul va prelua temperatura și umiditatea camerei.
Ar trebui să o instalați numai pe o suprafață uscată, altfel nu veți putea evita apariția mucegaiului. Este incombustibil, păstrează bine căldura și reține sunetul datorită structurii sale poroase.
De asemenea, poate fi utilizat cu sisteme de încălzire prin pardoseală. Plăcile din PVC sunt excelente în acest scop – distribuie energia în mod eficient și au o suprafață plăcută la atingere.
Cumpara din magazin:

Vă rugăm să rețineți : culoarea plăcilor poate varia ușor de la un lot la altul. Din acest motiv, vă recomandăm să instalați plăci din cutii diferite, astfel încât diferențele de culoare să poată fi atenuate.
Înainte de a începe așezarea, întindeți materialul pe suprafață și distribuiți-l uniform pereți. Ar putea fi o idee bună să tăiați prima lamelă astfel încât întregul rând să fie cât mai uniform posibil – acest lucru va reduce numărul de resturi.
Pregătirea pardoselii
Să vedem cum se așează plăcile de pardoseală din PVC pe diferite tipuri de substraturi. Acest material poate fi așezat pe orice suprafață – atât pe șapă de beton, cât și pe podele din lemn.
Podele din beton
Examinați șapa existentă pentru a determina starea acesteia. Îndepărtați vopseaua veche și petele de ulei fără a folosi substanțe acide.
Dacă podeaua este în stare bună și nu există fisuri/diferențe majore, umpleți pur și simplu zonele cu probleme cu chit de gips.
În cazul în care pardoseala are diferențe mari de înălțime, umflături, delaminări sau este în stare proastă, turnați un nou strat de șapă. Puteți folosi un amestec clasic de ciment-nisip, șapă uscată gata preparată sau șapă autonivelantă.
Cele două variante sunt cele mai bune, deoarece va fi nevoie de o lună pentru ca șapa de ciment să se usuce complet. Cu toate acestea, în cazul în care diferența de înălțime în camera dvs. este mai mare de 3-5 cm, atunci amestecul de ciment-nisip va fi mult mai ieftin decât produsele gata preparate.

Nu uitați că puteți pune plăcile doar pe o suprafață complet uscată.
Verificați nivelul de umiditate șapă, fie cu un dispozitiv special, sau modul “folk”, plasând pe podea o pungă obișnuită de la magazin. Presați-l cu o greutate, astfel încât să nu poată circula aerul sub el, și lăsați-l acolo timp de 24-30 de ore.
Dacă în acest interval de timp nu apare rouă în interior, placa de bază este pregătită pentru a fi montată. Dacă apare umezeala, trebuie să așteptați până se usucă sau să uscați forțat încăperea.
Vă rugăm să rețineți : O podea bine nivelată nu trebuie să aibă o diferență de înălțime mai mare de 2 mm la 2 metri de lungime, altfel vă veți simți inconfortabil.
Asigurați-vă că aspirați bine suprafața și că o amorsați înainte de montaj, deoarece astfel veți îndepărta excesul de praf și veți îmbunătăți aderența. Este posibilă așezarea PVC-ului pe plăci ceramice (acestea trebuie să fie plane și stabile).

Podele din lemn
Plăcile din PVC pot fi așezate pe pardoseli din lemn numai dacă aveți un substrat suficient de bun. Scândurile și grinzile putrede trebuie îndepărtate și înlocuite cu un tratament de conservare. Suprafața trebuie să fie lipsită de diferențe mari (mai mult de 2 mm) și de fisuri. Dacă este necesar, umpleți-le cu un material de umplere special.
Dacă aveți o pardoseală brută în apartament sau în casă, iar starea acesteia nu este foarte bună, suprafața poate fi acoperită în prealabil cu OSB, plăci de fibră de lemn sau plăci conglomerate. Acest lucru nu numai că va nivela pardoseala, dar îi va conferi și capacități suplimentare de izolare termică și acustică.
Plăcile sunt fixate pe podeaua de lemn cu șuruburi normale autofiletante, la o distanță de 40-50 cm. Golurile dintre ele pot fi sigilate cu chit de la un magazin sau cu un chit făcut în casă (diluați cleiul PVA cu rumeguș până la o stare asemănătoare smântânii).

Trusa de unelte
Nu veți avea nevoie de multe unelte pentru a instala corect și rapid plăcile din PVC:
- O bandă de măsură.
- Un cuțit multifuncțional cu lame de rupere.
- Un ciocan de cauciuc (îl puteți înlocui cu un ciocan de lemn, lipind o bucată de pvc pe partea de lovitură).
- O rolă de tasare (se poate face și fără ea).
- Adeziv pentru PVC.
- O mistrie dințată.
- O mistrie obișnuită (nu largă).
- Un burghiu și un accesoriu.
Veți avea nevoie, de asemenea, de o pensulă sau de o rolă pentru a aplica adezivul, de un creion și de o cârpă.

Înainte de a merge la cumpărături pentru material, asigurați-vă că măsurați lungimea și lățimea camerei. Vă recomandăm să numărați numărul de plăci de care aveți nevoie în funcție de unități, nu de suprafață.
Aflați lungimea plăcilor și împărțiți-o la lungimea camerei, faceți același lucru cu lățimea. Dacă primiți o cifră fracționară, rotunjiți întotdeauna în plus. Nu uitați de praguri și de spațiul de sub radiatoare. Cel mai bine este să se așeze paralel cu lumina soarelui, astfel încât rosturile să fie mai puțin vizibile.
Cum se montează
Unii meșteri vor începe de la peretele mai în spate, dar acest lucru este pur și simplu greșit. Profesioniștii sunt de acord în unanimitate că ar trebui să începeți în centrul camerei. Pentru a găsi centrul camerei, trageți două frânghii din colțuri opuse. Punctul de intersecție este centrul camerei.
Apoi trageți perpendicularele din acel punct la pereți (sau bisectoarele la colțuri, dacă intenționați să puneți în diagonală). Pe această linie vor fi așezate plăcile.

Se dizolvă adezivul în proporția specificată. Pentru a o amesteca se poate folosi un burghiu spiralat. Apoi, întindeți adezivul pe podea cu o mistrie dințată și așezați câteva dale la rând una lângă alta.
Cu ajutorul unui ciocan, bateți plăcile pe întreaga suprafață (acordând o atenție deosebită marginilor) și apoi îndepărtați excesul de adeziv cu o cârpă umedă.
Vă recomandăm să îndepărtați imediat adezivul, deoarece acesta se întărește aproape instantaneu. Va fi foarte dificil să îndepărtați adezivul uscat.
Așteptați câteva minute pentru ca plăcile să se lipească și apoi puneți al doilea rând.

Vă rugăm să rețineți: gândiți-vă din timp la planul de așezare. Plăcile lungi trebuie așezate cu o decalare de jumătate din dimensiune, iar plăcile pătrate trebuie așezate cu o îmbinare în cusătura.
După ce ați așezat 2-3 metri pătrați de dale, rulați suprafața cu o rolă de tasare. Acest procedeu va aplatiza bine materialul și îl va presa pe substrat.
Puteți merge pe PVC imediat după ce l-ați așezat, dar este mai bine să așteptați câteva minute pentru a vă asigura că nu plutește sub sarcină.

Este recomandabil să se lase un spațiu de 5-10 mm între plăci și pereți. Ulterior, acesta va fi închis cu o plintă, iar suprafața nu va suferi de dilatare termică. În colțuri, tăiați pur și simplu materialul cu un cuțit de construcție – acest lucru este foarte ușor de făcut. Suprafața poate fi utilizată după 24-48 de ore, în funcție de calitatea și marca adezivului.
Acum știi cum să lipești dalele din PVC pe podea. După cum puteți vedea, nu trebuie să vă faceți griji – asigurați-vă doar că aveți o suprafață plană. Încearcă-l!