Într-un efort de a economisi bani pe reparații, mulți oameni încearcă să facă ei înșiși majoritatea lucrărilor de finisare. Acesta este un efort lăudabil, dar merită să avem cel puțin o înțelegere de bază a activității care trebuie desfășurată. În caz contrar, bunele intenții și entuziasmul inițial vor fi înlocuite de dezamăgire și de costuri serioase de refacere.
Nu există prea multe reguli și metode de lucru când montezi gresia, dar este recomandabil să le luați pe toate în considerare dacă doriți să admirați designul băii pentru o perioadă lungă de timp, în loc să suspinați de fiecare dată când observați rânduri strâmbe sau neconcordanțe în colțuri.
Materialul este scump și, uneori, singura modalitate de a rezolva problema este de a dărâma gresia anterioară și de a pune una nouă.
Cum montezi gresia pe podea în baie cu mâinile tale pentru a evita dezamăgirea și reamenajarea? Să vedem la ce trebuie să acordați atenție în fiecare etapă.
Greșeli tipice atunci când se instalează gresie
Dacă, după un timp, gresia începe să “joace”, suprafața podelei este neuniformă, iar modelul și îmbinărilor nu se potrivesc între ele, atunci este clar că ați făcut o greșeală la un moment dat.
Alegerea gresiei greșite
Destul de des, atunci când alegem gresie pentru podea, suntem ghidați de preț sau de design, ceea ce nu este destul de corect. Pentru că gresia frumoasă, dar care nu este concepută pentru pardoseli, poate fi periculoasă, în timp ce gresia ieftină nu poate garanta un finisaj de înaltă calitate și fără cusur.
De regulă, gresia ieftină pentru podele de baie variază în dimensiunile lor liniare și nu sunt perfect plane. Când le instalați, s-ar putea să fiți surprins să constatați că îmbinările nu se potrivesc și că suprafața podelei este neuniformă.
Așezați cele două plăci una lângă alta. Nu ar trebui să existe spații între ele. Suprafața verticală a unui teanc de plăci de calitate trebuie să fie plană și toate colțurile trebuie să se potrivească.
În mod tradițional, gresia de înaltă calitate este produsă de companii bine cunoscute din Italia, Spania și Portugalia. Produsele lor au un design și parametri perfecți, ceea ce nu numai că vă permite să obțineți o suprafață de înaltă calitate, dar și să evitați cheltuielile excesive de material.
În plus, atunci când cumpărați, asigurați-vă că plăcile pe care le achiziționați provin din același lot. Dacă nu este cazul, este posibil să observați o ușoară diferență de mărime sau o diferență notabilă de nuanță.
Amestecuri selectate și pregătite incorect
Atunci când cumpărați grund, adeziv pentru plăci și chit, acordați atenție scopului și calității acestora. Plăcile de pardoseală, în comparație cu plăcile de perete, sunt supuse unei tensiuni mai mari, astfel încât trebuie acordată o atenție deosebită la alegerea unui amestec de instalare.
În zilele noastre, nu este necesar să se amestece ciment și nisip pentru a face un mortar, deoarece fiecare magazin de construcții vă va oferi o gamă largă de amestecuri uscate gata făcute pentru montarea plăcilor.
Mortarul ar trebui să fie de înaltă calitate. Este mai bine să luați un adeziv pentru gresie. Este o idee bună dacă este rezistent la umezeală și dacă este conceput pentru o fixare sporită.
Adezivul trebuie pregătit în strictă conformitate cu instrucțiunile. Este important să se pregătească un amestec elastic și omogen. Pentru un mortar de înaltă calitate, adăugați treptat amestecul uscat la apă și amestecați bine cu un malaxor de construcții.
Se lasă amestecul să stea timp de 5 minute, apoi se amestecă din nou. Mortarul va forma un amestec elastic și omogen. Acum puteți începe să așezați dalele. Este la fel de important să alegeți chitul potrivit pentru rosturi.
Suprafața nu a fost pregătită corespunzător
Este important și necesar să se pregătească suprafața înainte de a pune gresie. Nu sperați că neregularitățile minore vor fi nivelate prin aplicarea a mai mult sau mai puțin mortar.
Nu trebuie să existe mai mult de 2 mm de denivelări pe podea. Dacă este necesar, ar trebui să se realizeze în prealabil o șapă de beton și să se asigure impermeabilizarea.
Eșecul de a umple sau de a amorsa suprafața poate duce, de asemenea, la rezultate dezastruoase.
Măsurători incorecte în timpul lucrului
Poate că cel mai important instrument atunci când se lucrează cu gresie este nivelul cu bulă de aer. Dacă puneți cu ochiul liber, s-ar putea ca după câteva rânduri să constatați că rândurile s-au “împrăștiat” și că îmbinările nu se mai potrivesc.
Este recomandabil să aveți un nivel cu bulă de aer lung și unul scurt. Un nivel cu laser este mai precis și mai ușor de utilizat.
În plus, veți avea nevoie de un unghi, pentru marcarea și tăierea corectă a plăcilor, precum și de un ciocan special de cauciuc, care vă va permite să ajustați plăcile la nivel.
Secvență de pavare incorectă
Lucrarea ar trebui să înceapă în colțul băii. Nu ar trebui să plasați gresia subcotată într-un colț vizibil, deoarece acest lucru va da suprafeței un aspect neglijent. În cazul în care se intenționează și placarea pereților, plăcile trebuie să fie așezate mai întâi pe pereți.
Îmbinări neatente cu chituire neglijentă
Chitul trebuie să fie de bună calitate și să fie deosebit de stabil. Este important să folosiți instrumentul potrivit și să respectați tehnica de aplicare. În caz contrar, suprafața va arăta neîngrijită după uscare, iar după un timp, chitul va crăpa și va cădea din rosturi.
{{ content }}
Algoritm pentru mesterul începător
Să luăm în considerare tehnologia de stabilire a plăcilor de pardoseală și să încercăm să creăm o instrucțiune pentru mesterul novice. Implementarea strictă a tuturor punctelor va duce cu siguranță la un rezultat bun.
Curățați
Curățarea suprafeței podelei este un pas care nu trebuie subestimat. Calitatea pregătirii suprafeței determină în mare măsură rezistența viitoarei zidării.
Totul este foarte simplu: luați o mătură sau o lavetă uscată și curățați bine suprafața, astfel încât să nu rămână nici măcar un grăunte de praf.
Amorsarea podelei
Amorsați cu un grund precum Ceresit CT17. Pregătiți mortarul și aplicați-l pe suprafața șapei cu ajutorul unei raclete.
Nu este necesar doar să se amorseze suprafața podelei cu grund, ci și să se frece bine până când se formează o spumă albă.
Apariția spumei este un semnal că șapa este saturată cu grund și nu îl absoarbe.
Lăsați grundul să se usuce timp de cel puțin o oră. Cel mai bine este să pregătiți podeaua seara, astfel încât să puteți începe să puneți gresia dimineața. Uneori se aplică un al doilea strat de amorsare după ce primul s-a uscat. – Acest lucru nu va înrăutăți cu siguranță situația.
Primerul crește aderența suprafeței și face ca legătura dintre gresie și suprafața podelei să fie mai puternică, așa că nu ignorați acest pas.
Aplicarea adezivului pe podea și pe gresie
Veți avea nevoie de o spatula specială care are dinți de o anumită înălțime pentru a vă permite să aplicați adezivul în mod egal și cu o grosime uniformă. Adezivul trebuie aplicat pe podea într-o singură direcție. Acum folosiți aceeași spatulă pentru a aplica adezivul pe plăci.
Important: Producătorul a pus o săgeată pe partea din spate a plăcii – aceasta este direcția pe care trebuie să o urmați atunci când o instalați. Pentru a evita îngustarea sau lărgirea rosturilor sau schimbarea nuanței suprafeței, este necesar ca săgeata de pe toate plăcile să arate în aceeași direcție.
Dungile de lipici de pe plăci trebuie să fie perpendiculare pe direcția dungilor de pe podea. În acest fel se obține o umplere completă a spațiului de sub dale.
Instalarea plăcilor
Acest pas este atât ușor, cât și complicat, până când te obișnuiești cu el. Începeți așezarea într-un colț al băii, aliniind plăcile cu peretele. Veți avea nevoie de un dreptar cu bulă de aer. Nu este nevoie să vă grăbiți, este important să faceți munca cu atenție.
Meșterii vă sfătuiesc să puneți două plăci deodată, pentru a stabili planul și, de asemenea, pentru a seta corect nivelul.
Pentru o aderență mai strânsă, plăcile trebuie să fie lovite cu atenție cu un ciocan special de cauciuc, nivelându-le orizontal.Pentru rosturi uniforme, se folosesc cruci speciale din plastic, care sunt selectate în funcție de lățimea planificată a rosturilor. Fiecare nouă piesă trebuie să fie aliniată nu numai pe orizontală, ci și în colțuri.
Chituirea rosturilor
După ce adezivul se usucă complet, puteți începe să chituiți rosturile. Acest lucru se face de obicei cel mai devreme după o zi.
Se diluează pasta de chituire uscată cu apă până la consistența unei smântâni groase. Umpleți rosturile cu pastă cu ajutorul unei spatule de cauciuc. După 10-15 minute, ștergeți resturile de chit cu o cârpă moale.
Câteva cuvinte în concluzie
Cu toate acestea, așezarea plăcilor pe podeaua băii cu propriile mâini este destul de ușor de făcut dacă:
- Cumpărați materiale de calitate.
- Nu uitați să monitorizați în mod constant planul de așezare cu un nivel și să nivelați colțurile.
- Îndepărtați cu grijă excesul de adeziv de pe margini după ce fiecare placă a fost așezată.
- De preferință, așezați plăcile dintr-o singură dată – odată ce lipiciul s-a întărit, este aproape imposibil să mai schimbați ceva. Dacă trebuie să întrerupeți lucrul, asigurați-vă că terminați rândul pe care l-ați început. Nu uitați să curățați adezivul care a ieșit de pe părțile laterale.
Dacă vă îndoiți de abilitățile dumneavoastră, apelați la profesioniști. Aceștia își vor face treaba rapid și eficient. Pentru cei care nu se tem de dificultăți, sfaturile noastre vor fi utile.