Cum îngrijești parchetul acasă – curățare și tratamente

Este normal să ne așteptăm la durabilitate de la un parchet scump. Acest lucru este posibil cu o îngrijire adecvată. Este destul de specific, deoarece lemnul natural este capricios și este imposibil să îl supuneți unei curățări standard. Mai jos este o descriere a modului în care se poate îngriji în mod corespunzător o placă de parchet.

Rules for the care of parquet
Cum îngrijești parchetul acasă - curățare și tratamente

Tipuri de straturi de acoperire

Zona de parchet se caracterizează prin particularitățile de stabilire a plăcilor. Îngrijirea acestuia va depinde de acoperirea și instalarea inițială a plăcilor. Acesta este “flotant” – adică lamelele sunt fixate împreună cu încuietori sau montat cu adeziv – o astfel de acoperire nu poate fi demontată sau înlocuită de unități individuale, deoarece stratul de compoziție îl menține ferm pe bază. De aici rezultă următoarele:

 • Pentru instalarea de parchet flotant, plăcile sunt achiziționate fie cu un strat de lac aplicat în fabrică, fie “curat”. În viitor, lăcuirea este interzisă, deoarece compoziția va înfunda rosturile dintre lamele. Pentru a proteja plăcile de umiditate, acest lucru este bun, dar cu o presiune minimă, acoperirea cu lac la nivelul îmbinărilor va începe să se crape. Se recomandă aplicarea uleiului sau a cerii pentru a curățare.
 • Parchetul, aranjat “strâns” (elemente de fixare, lipici) acceptă orice acoperire – lacul este prioritar. Cu toate acestea, trebuie să știți că plăcile curate după primul tratament cu ulei acceptă cu greu lacul – numai după o curățare și o lustruire temeinică.

Înainte de a începe să îngrijiți o podea de lemn, este important să aflați natura acoperirii și modul în care este așezată aceasta.

Organizarea de conservare a parchetului în forma sa originală

Îngrijirea parchetului la domiciliu începe din momentul în care acesta este așezat. Este important să cunoașteți factorii care afectează starea acestuia, acțiunile permise și interzise și metodele de curățare:

Permise

 • Folosiți un aspirator cu duze moi pentru curățarea zilnică, ca în fotografie:
Parquet vacuum cleaner
Cum îngrijești parchetul acasă - curățare și tratamente
 • Utilizați o cârpă umedă pentru curățarea fără detergenți.
 • Curățați murdăria grea cu mijloace speciale.
 • Tratați zgârieturile, abraziunile și deteriorările minore cu polish (pentru plăcile lăcuite).

Interzis

 • Folosiți un aspirator de spălare. Acesta are prea multă umiditate.
 • Utilizați agenți de curățare universali.
 • Mergeți în pantofi de stradă. În hol, trebuie să existe un covor pentru a ține pietricele mici și nisip.
 • Mutați mobilierul supradimensionat fără duze de pâslă pe picioare (lipite de talpă, sunt invizibile).
 • Asigurații ventilația. Este mai bine să instalați un sistem de control al climei, care va selecta automat umiditatea optimă.

Mopul cu abur

Spălatul de mână este de domeniul trecutului. Acesta a fost înlocuit de gadgeturi convenabile – tot felul de mopuri. Aburul este deosebit de popular – în plus față de cea mai mare parte a poluării, dezinfectează suprafața podelei. Acest lucru este important atunci când există copii mici în casă. Dar puteți curăța parchetul cu un mop cu abur?

Can i clean parquet with a steam mop?
Cum îngrijești parchetul acasă - curățare și tratamente

Din nefericire, acesta este inamicul pentru majoritatea plăcilor de parchet. Motivele sunt următoarele:

 • Acoperirile cu ulei și lac se tem de temperaturile ridicate. După curățare, pe suprafața rămân pete, apoi lacul se desprinde treptat. Uleiul este spălat, expunând porii lemnului, unde se permite intrarea umidității.
 • O mulțime de umiditate. Plăcile vor începe să se umfle. La temperaturi mai ridicate, absorbția va fi mai rapidă. Când acțiunea termică se termină, copacul va începe să se deformeze din cauza diferenței de temperatură. Rezultatul sunt fisurile.
 • Acțiunea aburului este critică pentru parchetul ușor. Ciocul și marginile se întunecă. Dacă se concepe un anumit model, atunci limitele își vor pierde claritatea.

Tipuri de poluare

Evaluarea poluării va ajuta la clasificarea acestora:

 • La suprafață. Acestea includ petele de la produse – suc, cafea, fructe. Componentele chimice ale cernelii, produselor cosmetice, creioane – puteți auzi adesea o întrebare de la mame – ce ar trebui să fac dacă copilul meu a pătat parchetul cu desene?
 • Adânci. Cele care mănâncă în structura lemnului. Acestea sunt produse petroliere – lustruirea pantofilor, urme gudron, vopsele. Printre petele dificile se numără urina animalelor de companie.
Animals and parquet
Cum îngrijești parchetul acasă - curățare și tratamente

Curățarea plăcilor

Se poate spăla parchetul? În sensul cel mai larg al cuvântului, nu. Prea multă apă este interzisă. Cu toate acestea, este necesară curățarea.

Can parquet be washed?
Cum îngrijești parchetul acasă - curățare și tratamente

Abordarea individuală a curățării depinde de tipul de acoperire:

Cu lac

Plăcile lăcuite sunt ușor de întreținut prin aspirare zilnică și curățare umedă săptămânală.

Lacquered parquet care
Cum îngrijești parchetul acasă - curățare și tratamente

Este important să vă străduiți să prelucrați ușor plăcile, fără presiune și fricțiune. Înainte de “bătălia” cu petele, suprafața locului este eliberată de gunoi fin și nisip.

 • Petele ușor de îndepărtat sunt tratate cu un spray special, aplicând produsul nu direct pe podea, ci pe cârpele care se curăță.
 • Petele greu de îndepărtat din lichide se umezesc mai întâi cu un produs, se păstrează și se freacă.
 • Gudronul, guma de mestecat, mai întâi se îngheață. Pentru a face acest lucru, se pune gheață într-o pungă de plastic și se aplică pe podea. Apoi, îndepărtați cu grijă substanța cu o spatulă. Nu este permisă zgârierea și răzuirea cu cuțite.

Cu ulei

Întreținerea parchetului uns cu ulei necesită mai multă muncă. Compoziția creează o peliculă care respinge umezeala pe suprafață, dar nu este polimerizată – adică nu este solidă.

Maintenance of oiled parquet
Cum îngrijești parchetul acasă - curățare și tratamente

Toate zgârieturile și asperitățile posibile sunt prezente – murdăria persistă în ele pentru o lungă perioadă de timp, curățarea este problematică, dar posibilă:

 • Murdăria slabă este spălată cu apă la care se adaugă un detergent special – un mijloc de îngrijire.
 • Pentru a îndepărta urmele de cauciuc sau de cauciuc de la pantofi, se folosește un aerosol cu spumă – acesta va lăsa petele să se “micșoreze” și apoi sunt îndepărtate.
 • Petele deosebit de rezistente se șterg cu un detergent special.

Cu ceară

Cum se spală o placă tratată cu ceară? Există un singur răspuns – nu se poate. O astfel de podea nu poate fi spălat în sensul literal al cuvântului.

Caring for waxed parquet
Cum îngrijești parchetul acasă - curățare și tratamente

Există și alte modalități pentru aceasta:

 • Curățarea uscată cu un aspirator moale.
 • Tratament cu spray și spumă.
 • Ceararea regulată după curățare.

Cum se restabilește strălucirea

Chiar dacă vă străduiți din răsputeri să nu zgâriați podeaua, pe suprafața lăcuită apar zgârieturi microscopice. Puteți restabili strălucirea parchetului lustruit cu ajutorul unor instrumente speciale numite “polish”. Produsele conțin polimeri dizolvați care umplu microfisurile și lasă o peliculă protectoare subțire pe suprafață. Strălucirea revine, iar suprafața nu devine alunecoasă. Totuși – o peliculă de polimeri protejează acoperirea de apă. Acest lucru nu înseamnă că bălțile pot sta în picioare, dar lacul nici măcar nu strălucește după ce apa a fost vărsată pe el.

Most polishes do not require thorough polishing. It is enough to rub evenly and wait for drying
Majoritatea produselor de lustruit nu necesită o lustruire temeinică.  este suficient să frecați uniform și să așteptați să se usuce.

Există lacuri lucioase și mate. Periodic, se recomandă ca luciul să fie aplicat nediluat – primul tratament ar trebui să fie cu siguranță așa. Acest lucru creează o peliculă protectoare, iar apoi este doar actualizată. Pentru îngrijirea regulată, se adaugă 5-7 părți de apă la o parte din produs, podeaua este ștearsă cu o soluție. Dar fiți atenți – după ce s-a frecat cu polish, nu puteți merge pe el timp de 40-50 de minute. După aproximativ o oră, vă puteți mișca, iar “funcționarea normală” este posibilă într-o zi. Nu este foarte confortabil, dar podeaua va strălucii.

Concluzie

Întrebarea – cum să aibă grijă de o podea de lemn – pare complicat, doar la prima vedere. Ultima regulă va fi prevenirea regulată a aspectului pardoselii. Acțiunea în timp util este cheia longevității plăcii. Este posibil să comandați un serviciu de curățare de la specialiști, dacă nu există timp pentru o curățare și restaurare temeinică.

The only immutable rule: it is necessary to maintain a stable humidity
Cum îngrijești parchetul acasă - curățare și tratamente

Dacă ți-a plăcut acest articol, găsești AICI și alte articole cu sfaturi despre amenajări interioare.

   Epardoseli
   Logo
   Shopping cart