Ultima actualizare: 3 decembrie 2024
Vă spunem de ce petele de ulei de mașină sunt greu de îndepărtat și cum să o faceți rapid și corect. Avem sfaturi utile pentru alegerea unui produs de îndepărtare a petelor.
Nu este neobișnuit să aveți pete întunecate și uleioase pe haine după ce lucrați în garaj sau reparați utilaje. Nu sunt ușor de îndepărtat, dar nu vă supărați prea tare de aspectul lor.
Există o mulțime de modalități de a scăpa de astfel de murdărie fără a lăsa urme. Am pregătit o selecție a celor mai eficiente mijloace decât pentru a spăla uleiul de mașină de pe țesături.
Totul despre îndepărtarea petelor de ulei de motor
Cum și cu ce se îndepărtează petele – Produse practice – Produse chimice de uz casnic Lucrul cu diverse materiale
De ce sunt petele de ulei greu de îndepărtat?
Noțiunea de “ulei de mașină” este destul de largă. Acesta include tot felul de compuși. Printre acestea se numără masticurile închise la culoare pentru lubrifierea motoarelor, lichidele uleioase ușoare pentru lubrifierea aparatelor de uz casnic și alți lubrifianți solizi și lichizi.
Compoziția acestora include în mod necesar produse petroliere. Cu toate acestea, ele pot fi diferite. În funcție de aceasta, se face o distincție între trei tipuri diferite de substanțe chimice
Cumpara din magazin:
- Sintetic. Acestea se bazează pe hidrocarburi, care sunt obținute pe cale sintetică prin distilarea diferitelor produse petroliere.
- Semisintetic. Nu mai mult de 20% din material este sintetic.
- Mineral. Baza lor este uleiul rafinat și prelucrat.
Astfel, toate uleiurile pentru mașini conțin o anumită cantitate de produse petroliere. Acestea sunt foarte stabile și se absorb rapid în textile. Prin urmare, este dificil să se descompună structura contaminantului. Acest lucru necesită agenți caustici sau solvenți puternici.
Cum să eliminați murdăria uleioasă
Să analizăm câteva reguli simple pentru a scăpa de o pată de ulei.
- Ar trebui să începeți să tratați pata imediat ce o observați. Vestea bună este că poluarea este observată imediat. Acesta poate fi apoi îndepărtat cu orice degresant.
- Pentru a opri răspândirea petei proaspete, este necesar să o presărați cu pulbere absorbantă. Creta măcinată, bicarbonatul de sodiu, pudra de talc, amidonul, sarea etc. sunt suficiente. Pulberea trebuie încălzită într-o tigaie sau în cuptorul cu microunde pentru a spori efectul.
- Înainte de a dizolva pata uleioasă, puneți un suport dedesubt: orice cârpă sau haina veche. Aceasta va absorbi lichidul murdar.
- Dacă lucrul cu o pată absorbantă netratată este înmuiat într-o soluție de spălare fierbinte sau spălat, murdăria se va răspândi pe materialul textil. Acest lucru nu trebuie să se întâmple.
- Orice produs de curățare trebuie mai întâi testat pe un mic fragment de țesătură și abia apoi trebuie aplicat.
- Solvenții înțepători și toxici trebuie folosiți numai cu mănuși și cu un aparat de respirație. Acestea sunt foarte inflamabile, așa că nu trebuie să fie prezente flăcări goale.
Cum și ce puteți face pentru a îndepărta grăsimea de pe haine și textile
Există diferite moduri de a dizolva și de a îndepărta petele de ulei. Le-am adunat pe cele mai eficiente.
Remedii la îndemână
Acestea sunt remedii de uz casnic ușor de folosit, care sunt ușor de găsit în orice casă. Acestea sunt bune în special pentru murdăria proaspătă, dar este puțin probabil să fie de ajutor împotriva urmelor încăpățânate. Dar merită încercat.
1. Detergent pudră
Orice detergent este bun, cu excepția celor cu aditivi de înălbitor. Cu toate acestea, chiar și acestea sunt suficiente pentru țesăturile albe. Pulberea se transformă într-o pastă groasă prin amestecarea granulelor cu apă clocotită.
Cumpara din magazin:
Amestecul rezultat se freacă pe zona murdară și se lasă în această formă timp de 5-10 minute. După aceea, puneți chestia într-o pungă și trimiteți-o la cuptorul cu microunde. Se prelucrează acolo timp de 3-4 minute la putere mare. Apoi puneți haina în tamburul mașinii și spălați-o în mod normal.
2. WD-40
O unsoare universală bine cunoscută va face o treabă excelentă la dizolvarea contaminării cu ulei. Înainte de a trata, asigurați-vă că substanța nu dizolvă nici un colorant pentru țesături.
După ce acest “WD-40” este aplicat cu generozitate pe pată, așteptați 2-3 minute și îndepărtați ușor lichidul cu o cârpă sau cu vată de bumbac.
Deplasați-vă de la marginile semnului spre centru, pentru a nu “mânji” murdăria. Repetați procedura până când nu mai rămân urme de ulei.
3. Benzină
Lichidul dizolvă rapid produsele petroliere. Cifra octanică nu este importantă. Se poate folosi orice benzină care provine de la o benzinărie sau lichid de brichetă.
Un șervețel este înmuiat cu generozitate în lichid și aplicat pe semn. Așteptați până când țesătura este complet saturată și substanța uleioasă s-a dizolvat. Apoi spălați pata cu săpun sau detergent.
4. Săpun de rufe
Cel mai cunoscut și destul de eficient mod decât să îndepărtezi uleiul de mașină de pe pantaloni și alte lucruri. Cel mai bine este să folosiți un săpun de rufe cu un conținut ridicat de grăsimi, care spune 72%.
Murdăria se freacă abundent cu săpun și se freacă energic în material. Apoi se lasă timp de 30-40 de minute, după care se clătește și se spală haina în mod normal.
5. Săpun de vase lichid
Puteți lua un gel sau un lichid de spălat vase, oricare dintre preparate va fi bun, dar amestecurile foarte concentrate, cum ar fi “Fae”, “Aosa” etc., funcționează mai bine. Este o opțiune mai bună decât spălarea uleiului de la mașină de spălat pe pantaloni sau alte articole. Este deosebit de eficient împotriva urmelor proaspete.
Gelul se aplică direct pe zona murdară, se ia o cârpă sau un burete și se masează compoziția în materialul textil. Clătiți periodic sub robinet și frecați din nou. Clătiți orice reziduu de săpun și apoi trimiteți haina la spălat.
6. Fier de calcat
Esența metodologiei constă în faptul că lichidul uleios încălzit este ușor de absorbit de suprafețele poroase. Două hârtii sau cârpe moi se așează sub și pe pata de ulei de motor.
Puneți un fier de călcat fierbinte deasupra, țineți fierul în această poziție timp de 10-12 secunde și scoateți-l. Murdăria lichidă va începe să se absoarbă în cârpe. Repetați procedura până când hârtia sau cârpa nu mai este murdară. Orice murdărie reziduală este apoi spălată cu săpun.
Produse chimice de uz casnic
Detergenții de rufe obișnuiți nu sunt concepuți pentru a îndepărta murdăria uleioasă. Puteți încerca să folosiți produse cu oxigen activ, dar efectul nu este garantat.
Acestea pot ajuta la îndepărtarea unei pete foarte proaspete, dar nu sunt recomandate pentru petele mai vechi.
Pentru astfel de cazuri, există un grup de substanțe chimice disponibile special pentru urmele de ulei.
Particularități ale îndepărtării petelor de pe diferite țesături
Nu toate materialele reacționează la tratament în același mod. Din acest motiv, compoziția și densitatea țesăturii trebuie luate în considerare atunci când se selectează detergentul care va fi utilizat pentru îndepărtarea petelor.
De exemplu, țesăturile subțiri nu pot rezista la frecare intensă și la expunerea la substanțe chimice agresive. Pentru bumbac sau lenjerie, sunt permise nefrasele, alcalii și agenți de îndepărtare a petelor mai degrabă agresivi.
Materialele sintetice, artificiale și amestecate pot fi complet distruse de substanțele chimice agresive. Acestea își pot dizolva parțial sau decolora fibrele. Din acest motiv, săpunul de rufe, detergentul și substanțele chimice neagresive sunt “răspunsul”.
Acestea din urmă trebuie diluate cu apă înainte de curățare. De asemenea, nu se recomandă spălarea sau frecarea activă a acestor textile. Este mai bine ca țesătura să fie curățată la uscat.
Textilele grele, dense și aspre pot rezista la spălări intensive și la substanțe chimice agresive. Blugii, mahalalele grele, prelatele și altele asemenea pot fi curățate cu produse alcaline, solvenți din petrol și benzină.
“De asemenea, pot fi curățate cu orice produs special de îndepărtare a petelor. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm să testăm detergentul pe un mic fragment înainte de curățare. Acest lucru va evita ca haina să se strice dacă produsul este prea agresiv.
Citește și asta
- Noi tendințe în amenajarea dormitorului: sfaturile designerilor de interior pentru un spațiu perfect în 2025Designerii de interior prezintă cele mai noi tendințe în amenajarea dormitorului pentru 2025, de la mobilier personalizat până la soluții creative pentru spații provocatoare.
- Atenție! Această greșeală banală îți poate strica parchetul în timpul ierniiUltima actualizare: 3 decembrie 2024Știm cu toții cât de frustrant poate fi să vezi cum parchetul tău frumos începe să arate rău din cauza unei greșeli simple pe care mulți… Citește mai mult: Atenție! Această greșeală banală îți poate strica parchetul în timpul iernii
- Top 10 Beneficii ale Finisajului Ultra-Mat pentru Podele din LemnUltima actualizare: 3 decembrie 2024Finisajul ultra-mat reprezintă cea mai recentă inovație în domeniul tratării podelelor din lemn, aducând o serie de avantaje atât estetice, cât și practice. În acest articol,… Citește mai mult: Top 10 Beneficii ale Finisajului Ultra-Mat pentru Podele din Lemn
- Cum se montează corect pavele și borduri – Sfaturi practice pentru amenajarea curții taleMontajul corect al pavelelor și bordurilor necesită atenție la detalii și respectarea unor pași esențiali, de la pregătirea terenului până la umplerea rosturilor. Află cum să obții un pavaj durabil și aspectuos.
- Metode naturale de albire a perdelelorPerdelele tale și-au pierdut strălucirea? Află cum să le albesti cu metode naturale precum bicarbonatul, oțetul sau sarea pentru rezultate impecabile.