Cum sa alegi blatul de bucatarie – Sfaturi utile si optiuni de materiale

Blatul de bucatarie este un element esential in amenajarea oricarei bucatarii, atat din punct de vedere functional, cat si estetic. Alegerea blatului de bucatarie poate fi o sarcina dificila, avand in vedere varietatea de materiale, culori si designuri disponibile pe piata. In plus, trebuie sa tii cont de stilul, materialul si designul pe care il doresti, dar si de modul in care se potrivesc cu restul mobilierului de bucatarie.

De asemenea, trebuie sa gasesti cele mai durabile blaturi de bucatarie posibile, astfel incat sa reziste mai mult timp. La urma urmei, un fel sau altul, le vei folosi literalmente in fiecare zi a anului.

Evident, nu toti folosim blaturile de bucatarie pentru aceleasi lucruri. Este important sa te gandesti la ce le vei folosi. Și nu uita cat de mult le place copiilor sa “ajute” in bucatarie. Este mai bine sa alegi blaturi care sa reziste la toate loviturile, zgarieturile si petele pe care acele degete lipicioase le lasa prin casa…

De asemenea, este important sa nu uiti de design – la urma urmei, trebuie sa se potriveasca cu restul mobilierului de bucatarie. Dar, ai in vedere ca nu vor arata la fel dupa cativa ani.

Blaturile sunt, fara indoiala, un element indispensabil in orice gospodarie, indiferent de cantitatea de spatiu din bucatarie. Nu poti subestima importanta lor. De asemenea, trebuie sa te gandesti la materialul, dimensiunea, designul, daca vrei blaturi la nivel sau cu prelungire…

Ce face un blat de bucatarie bun?

In primul rand, trebuie sa se potriveasca cu cantitatea de spatiu disponibil in bucataria ta. Astfel, nu vor distrage atentia de la celelalte elemente din camera. Inaltimea este de asemenea importanta aici. Vei folosi blaturile tale in fiecare zi si pentru asta ai nevoie ca ele sa fie la o inaltime care sa faciliteze sarcinile zilnice. Ideal ar fi sa ai un blat diferit pentru fiecare activitate, dar cum acest lucru nu este de obicei posibil, va trebui sa optezi pentru o inaltime care este undeva la mijloc.

Inaltimea blatului este mai mult sau mai putin universala, aproximativ 80-90 cm.

De asemenea, trebuie sa te gandesti daca preferi blaturi care arata bine sau blaturi care sunt usor de curatat. Dupa aceea, poti decide daca vrei unul care sa ascunda petele. Daca nu, doar aminteste-ti ca va trebui sa le cureti in fiecare zi. Acest lucru nu este ceva pentru care toata lumea are timp. Totul va depinde de cat de organizat esti si cat de hotarat.

Un alt factor este rezistenta. Vrem sa reemfazizam faptul ca blaturile tale de bucatarie sunt ceva ce vei folosi in fiecare zi si, prin urmare, este usor sa le uzam. Nu le folosim doar cand gatim – le folosim si pentru vase, sau pentru a lasa sacosele de cumparaturi cand vii de la magazin. Blaturile noastre suporta multe, asa ca nu poti ignora importanta de a gasi unul care este rezistent.

Evident, vei cumpara un blat diferit in functie de faptul ca vei locui in casa ta pe termen lung sau scurt. Daca vei locui acolo pe termen lung, iti recomandam sa cheltuiesti putin mai mult. Astfel, poti gasi blaturi de bucatarie de calitate superioara, mai rezistente si mai durabile.

Blaturi de bucatarie – materiale comune si proprietatile lor

Sa aruncam o privire la unele dintre cele mai diferite tipuri de blaturi de bucatarie pe care le poti cumpara si la proprietatile principalelor materiale pe care le vei gasi pe piata.

  • Laminat. Este realizat dintr-un strat subtire de material plastic peste o baza sintetica, lipit de un miez de placi aglomerate sau MDF (fibra densitate medie). Laminatul este fabricat de multi producatori, inclusiv Formica si Wilsonart, si exista sute de optiuni de culoare si stil. Avantajele sunt ca este unul dintre cele mai accesibile materiale, instalarea este un proiect usor DIY atunci cand instalezi sectiuni prefabricate (post-form) si exista o mare varietate posibila daca construiesti un blat de la zero folosind laminate designer. Mii de culori si modele sunt disponibile. Dezavantajele sunt ca laminatul poate fi considerat inferior de unii cumparatori de case; poate fi un dezavantaj atunci cand incerci sa-ti vinzi casa. Laminatul se poate desprinde, ciobi si arde usor. Blaturile din laminat pot parea goale si usoare in comparatie cu alte materiale.
Green cacti potted plant beside white sink. Cum sa alegi blatul de bucatarie - sfaturi utile si optiuni de materiale
Cum sa alegi blatul de bucatarie – sfaturi utile si optiuni de materiale
  • Cuart. Usor de curatat – ceea ce este intotdeauna un plus – blaturile din cuart sunt compacte si durabile. Cu toate acestea, nu pot rezista la temperaturi ridicate, asa ca va trebui sa fii atent cu vasele direct de pe aragaz sau din cuptor.
  • Granit. Aceste blaturi se remarca prin durabilitatea si durata lor lunga de viata. Modelele gri sau negre sunt cele mai comune designuri pe care le vei gasi in acest material.
Flower arrangement on vase on kitchen island. Cum sa alegi blatul de bucatarie - sfaturi utile si optiuni de materiale
Cum sa alegi blatul de bucatarie – sfaturi utile si optiuni de materiale
  • Marmura. Nu se poate nega faptul ca acest material va aduce o nota de eleganta simpla in bucataria ta. Desi s-ar putea sa vezi unele alte finisaje, alb este cel mai comun. In plus, este un material poros, deci va absorbi majoritatea petelor.
Ceramic dish on shelf. Cum sa alegi blatul de bucatarie - sfaturi utile si optiuni de materiale
Cum sa alegi blatul de bucatarie – sfaturi utile si optiuni de materiale
  • Otel. Inspirat de bucatariile in stil industrial, blaturile din otel inoxidabil sunt adesea vazute in bucatariile profesionale. Problema este ca petele si zgarieturile se pot vedea usor. Dar pe de alta parte, au o durata lunga de viata.
  • Lemn. Ideal pentru bucatariile in stil rustic cu un stil natural sau nordic, acest material este usor de intretinut, dar poate fi afectat de factori precum umiditatea. Este o idee buna sa le perii, sa le slefuiesti si sa le lachezi din cand in cand pentru a le mentine in stare buna.
  • Gresie. Cel mai bun lucru despre acest material este gama enorma disponibila. Exista atat de multe designuri, incat sigur vei gasi unul care sa se potriveasca gustului tau si stilului bucatariei tale.

Concluzie

Dupa cum ai vazut, alegerea blatului de bucatarie este mai complicata decat pare la prima vedere. Dupa parerea noastra, rezistenta este cel mai important factor, asa ca este poate mai bine sa te concentrezi pe asta inainte de a te gandi la design sau la finisaj.

Exista o gama destul de larga de materiale disponibile pe piata. Trebuie doar sa cantaresti avantajele si dezavantajele fiecaruia, tinand cont de felul de sarcini si activitati pe care le vei face in bucataria ta.

Speram ca aceste sfaturi te-au ajutat sa incepi proiectarea bucatariei tale noi.

Daca ti-a placut acest articol, nu uita sa-l distribui si sa ne lasi un comentariu cu parerea ta. De asemenea, daca ai intrebari sau sugestii, nu ezita sa ne contactezi.

Intrebari si raspunsuri frecvente

Ce blat de bucatarie este cel mai ieftin?

Cel mai ieftin blat de bucatarie este cel din laminat, care are un pret mediu de 100-200 lei pe metru liniar. Laminatul este un material plastic care imita aspectul altor materiale, cum ar fi lemnul, piatra sau metalul. Avantajele sale sunt ca este usor de instalat, are o varietate mare de culori si modele si este rezistent la pete. Dezavantajele sale sunt ca se poate deteriora usor prin ciobire, arsura sau desprindere si ca nu are o valoare mare la revanzare.

Ce blat de bucatarie este cel mai rezistent?

Cel mai rezistent blat de bucatarie este cel din granit, care are un pret mediu de 500-1000 lei pe metru liniar. Granitul este o roca naturala care are o duritate foarte mare si o durata lunga de viata. Avantajele sale sunt ca este impermeabil, ignifug, antibacterian si nu se decoloreaza. Dezavantajele sale sunt ca necesita o instalare profesionista, o intretinere periodica cu produse speciale si o atentie la socurile termice.

Ce blat de bucatarie este cel mai usor de curatat?

Cel mai usor de curatat blat de bucatarie este cel din cuart, care are un pret mediu de 600-1200 lei pe metru liniar. Cuartul este un material compozit format din minerale naturale si rasini sintetice. Avantajele sale sunt ca este neted, uniform, fara pori si fara rosturi. Dezavantajele sale sunt ca nu suporta temperaturi foarte ridicate si ca poate fi zgariat de obiecte ascutite.

Ce blat de bucatarie este cel mai ecologic?

Cel mai ecologic blat de bucatarie este cel din lemn masiv, care are un pret mediu de 300-600 lei pe metru liniar. Lemnul masiv este un material natural si regenerabil, care creeaza o atmosfera calda si confortabila in bucatarie. Avantajele sale sunt ca este versatil, personalizabil si reparabil. Dezavantajele sale sunt ca necesita o protectie impotriva umiditatii, a zgarieturilor si a petelor si ca poate fi afectat de insecte sau mucegai.

Referinte:

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

This will close in 7 seconds

Epardoseli
Logo
Shopping cart