Pregătirea apartamentului pentru absența îndelungată, asigurarea și anticiparea eventualelor probleme.
1. Găsirea unui nou cămin pentru plante
Primul lucru de care trebuie să vă ocupați este un nou cămin sau o repriză temporară pentru plantele de apartament pe care nu le puteți lua cu dumneavoastră. Dacă sunteți gata să le dați definitiv, pregătiți fotografii bune și un ghid de îngrijire rapidă.
Începeți să trimiteți informații prietenilor, vecinilor și colegilor de serviciu. Poate că unul dintre ei va fi dispus să accepte donația unui palmier sau ficus într-un ghiveci frumos.
Dacă niciun cunoscut nu este dispus, mergeți pe un site de anunțuri. Cu cât începeți mai repede să căutați, cu atât mai mult timp veți avea la dispoziție pentru a găsi pe cineva de încredere.
2. Cereți o recalculare a facturii la utilități
Acest element este util doar pentru cei al căror apartament nu are contoare, este imposibil din punct de vedere tehnic să le instalați și există un document care dovedește acest lucru.
În acest caz, se trimite la compania de administrare o declarație de absență a chiriașilor de la domiciliu timp de cinci zile sau mai mult, documente justificative (cum ar fi bilete de avion) și un act de constatare.
Aceasta trebuie făcută înainte de plecare sau cel târziu la 30 de zile de la întoarcere.
3. Duceți gunoiul și scoateți alimentele
Cu o zi înainte de a pleca, scoateți restul gunoiului și scoateți toate alimentele din apartament. Dacă știi că probabil nu vei fi acasă în următoarele câteva luni, scapă chiar și de cereale și conservele din borcane de sticlă. Alimentele pot căpăta insecte sau molii, iar borcanele se sparg uneori.
4. Opriți apa
Înainte de a pleca din casă, închideți apa. Pentru a face acest lucru, găsiți robinetele din apartament (de obicei accesibile prin fereastra instalațiilor sanitare din baie).
Fiți atenți: este important să închideți apa doar în apartament, și nu în întreaga coloană. De asemenea, ar trebui să opriți radiatoarele de încălzire centrală din apartament.
Dacă există două robinete pe radiator, asigurați-vă că o închideți pe cea corectă – acolo unde se ramifică conducta comună și intră în radiatorul dumneavoastră.
Dacă aveți îndoieli, apelați la un instalator. Puteți face acest lucru chiar ca măsură de precauție, pentru a vă asigura că în ziua plecării închideți totul corect.
5. Închideți gazul și electricitatea
Pentru a vă proteja locuința de scurgeri de gaz sau de supratensiuni, puteți întrerupe fluxul acestora către apartament. Deconectați toate aparatele electrice de la prize, apoi îndreptați-vă spre tabloul electric din hol. Dacă există unul, nu va fi dificil să opriți electricitatea. Uneori, tabloul de distribuție se află pe palierul din holul comun.
Asigurați-vă că pe ea este scris numărul apartamentului dumneavoastră. Dacă aveți îndoieli, trebuie să apelați la un electrician. Dacă tabloul de distribuție se află în afara locuinței dumneavoastră, angajatul poate opri curentul după ce plecați.
Dar este mai bine să încredințați tăierea gazului unui specialist. În același timp, îi puteți cere acestuia să verifice echipamentele din apartament pentru a se asigura că sunt în stare de funcționare.
6. Asigurați-vă locuința
Atunci când plecați pentru o perioadă lungă de timp, este logic să asigurați locuința pentru perioada absenței dumneavoastră. Puteți încheia diverse tipuri de polițe de asigurare:
- Împotriva inundațiilor provocate de vecini – cea mai frecventă neplăcere care i se întâmplă unui apartament.
- Împotriva incendiilor și a exploziilor de gaz.
- De furt și vandalism.
Citiți cu atenție clauzele contractului de asigurare. Dacă, de exemplu, doar bunurile personale și mobilierul sunt protejate împotriva incendiilor, asigurarea nu va acoperi ferestrele care au fost sparte în acel moment.