În acest articol, vă voi spune cum să vă alegeți propria pardoseală, cum să vă decideți asupra unui buget, ce trebuie să luați în considerare înainte de a o cumpăra și ce material de pardoseală este cel mai practic. Articolul va fi deosebit de util pentru cei care plănuiesc să înceapă finisarea apartamentului.
În timpul renovării apartamentului, mai devreme sau mai târziu, vine etapa mult așteptată de mulți clienți, cea a finisajelor, iar în această etapă apartamentul începe să se transforme în fiecare zi.
Desigur, nu toți clienții au experiență în renovarea apartamentelor și știu ce parchet este mai bine să aleagă pentru o anumită cameră, în raport cu bugetul planificat pentru renovare.
Și pentru ca selecția independentă de parchet să nu aibă dificultăți, voi împărtăși un simplu, dar util sfaturi pentru a vă ajuta în acest sens.
Stabiliți un buget
Una dintre cele mai importante părți ale renovării este pregătirea pentru renovare. În faza de pregătire, este recomandabil să decideți în prealabil asupra unui buget specific pe care sunteți dispus să îl alocați renovării, astfel încât în procesul de renovare să nu fie împovărat de cheltuieli neplanificate.
Cum pot decide bugetul de renovare?
Pentru a determina bugetul, mai întâi trebuie să faceți o listă cu toate achizițiile pe care va trebui să le faceți în timpul reparației. De fapt, nu este atât de complicat pe cât pare la prima vedere.
Pentru a face acest lucru, împărțiți pur și simplu toate achizițiile în 3 elemente:
- Materiale de bază, grosiere;
- Materiale de finisare;
- Mobilier și electrocasnice;
Pentru a calcula volumul total de materiale, noi, în calitate de clienți, trebuie să comunicăm cu managerul echipei de constructii, astfel, nu numai că vom ști cantitatea necesară de materiale, dar și costul manoperelor.
Pentru a calcula costul aproximativ al tuturor materialelor de finisare, trebuie să calculăm suprafața tuturor pereților, podelelor și plafoanelor din fiecare cameră a apartamentului, precum și să determinăm tipul de material de finisare.
Pentru a calcula costul aproximativ al mobilierului și al aparatelor electrocasnice, trebuie să scriem o listă cu toate obiectele pentru fiecare cameră și să facem un plan de amplasare a mobilierului. Cu o listă clară și concisă a întregului mobilier și a aparatelor în fața noastră, va fi mult mai ușor să completăm și să calculăm costul total.
Identificați avantajele și dezavantajele podelelor
În prezent, cele mai comune acoperitoare de podea sunt:
- Laminat;
- Parchet stratificat;
- Spc sau LVT;
- Gresie porțelanată și alte plăci ceramice;
Luați în considerare avantajele și dezavantajele fiecărui material și aflați care pardoseală va avea cel mai mare succes pentru o anumită cameră a apartamentului.
Laminat
Laminatul este probabil unul dintre cele mai comune tipuri de pardoseli și se datorează în primul rând disponibilității sale, ceea ce este cu siguranță un avantaj. Un metru pătrat de parchet laminat începe de la o medie de 50 – 100 de Ron, în funcție de producător și de magazin.
În cazul în care bugetul pentru reparații este extrem de limitat, atunci alegerea laminatului ca parchet va fi o soluție excelentă, singurul lucru pe care trebuie să vă asigurați că trebuie să luați în considerare faptul că nu poate tolera umiditatea ridicată și se teme de apă.
Dacă doriți ca parchetul laminat să reziste cât mai mult posibil, nu ar trebui să îl instalați niciodată în hol sau în bucătărie. La contactul constant cu apa, parchetul laminat va începe să absoarbă umezeala, ceea ce va duce la deformarea acestuia.
Parchet stratificat
Parchetul stratificat este un material cu finisaj natural și, prin urmare, unul dintre cele mai scumpe. Un metru pătrat pornește de la o medie de 150 de Ron, în funcție de speciile de lemn, gradul de prelucrare și de producător.
Dacă intenționați să vă finisați podeaua cu parchet stratificat, pe lângă costul plăcii în sine, ar trebui să luați în considerare și costul adezivului pentru instalarea acesteia și costul manoperei de instalare.
Pardoselile din lemn stratificat sunt calde și plăcute la atingere și sunt ușor de reparat în cazul în care sunt deteriorate. Nu este recomandată instalarea de placi din lemn în holurile de intrare unde exista umezeala de afară, deoarece aceasta nu ar fi cea mai practică soluție.
LVT
Mulți oameni cred că LVT-ul și linoleumul sunt același lucru, doar că sunt tăiate în lamele individuale, dar acest lucru este complet greșit. LVT-ul este format din 70-75% nisip de cuarț și 25-30% PVC. Linoleumul, pe de altă parte, este format din PVC 100% și este un material combustibil.
LVT-ul poate fi clasificat ca fiind o pardoseală mai accesibilă în comparație cu parchetul stratificat. Un metru pătrat începe de la o medie de 100 de RON, în funcție de producator.
Unul dintre principalele avantaje ale acestei pardoseli este rezistența sa ridicată la abraziune și umiditate, si puteți să montați Lvt inclusiv în hol și în bucătărie.
Gresie porțelanată și plăci ceramice
Gresia de porțelan este cel mai rezistent material și, prin urmare, poate fi utilizată în orice încăpere și pe toate suprafețele.
Plăcile ceramice pot fi de perete și de podea, așa că, dacă vă decideți să folosiți plăcile ceramice ca acoperire de podea, merită să specificați dacă sunt de podea sau de perete înainte de a le cumpăra.
În cele mai multe cazuri, plăcile ceramice și cele din porțelan sunt folosite în combinație cu parchet laminat sau cu parchet tehnic în bucătării și în holuri. Un metru pătrat de gresie porțelanată costă în medie 100 de RON.
Deci, care este cea mai bună alegere?
Dacă aveți un buget foarte restrâns, ar trebui să optați pentru un parchet laminat șanfrenat, iar în zonele din bucătărie și hol ar trebui să folosiți ceramică.
Dacă bugetul dvs. vă permite mai mult decât atât, puteți lua în considerare parchet stratificat, dar în zona holului, utilizați gresie porțelanată cu chit epoxidic.
În cazul în care bugetul de renovare este mediu și doriți să așezați podeaua într-un singur mosel, luați în considerare LVT cu imitație de lemn. Din punct de vedere vizual, LVT-ul este foarte greu de distins la prima vedere de lemnul adevărat, dar finisajul pardoselii va costa mult mai puțin.