Ce este pardoseala LVT și de ce să o alegi pentru casa ta

Ce este pardoseala LVT și de ce să o alegi pentru casa ta

Pardoseala LVT (Luxury Vinyl Tile) este un tip de pardoseală elastică realizată din minerale, carbonat de calciu si clorura de polivinil. Este adesea folosită în medii comerciale, industriale și rezidențiale, datorită avantajelor sale multiple. Acest tip de pardoseală este impermeabilă și rezistentă la uzură, substanțe chimice, pete și foc. De asemenea, are un aspect estetic plăcut, imitând foarte bine lemnul sau piatra. Pardoseala LVT este disponibilă în diferite culori, modele și dimensiuni, oferind o varietate de opțiuni pentru amenajarea interioară.

Dacă ești în căutarea unei pardoseli durabile, ușor de întreținut și care să îți ofere confort și stil, atunci pardoseala LVT este alegerea potrivită pentru tine. În acest articol îți vom prezenta ce este pardoseala LVT, ce avantaje are și cum se montează. De asemenea, îți vom recomanda câteva produse reprezentative de pe site-ul nostru, unde poți găsi o gamă variată de pardoseli LVT la prețuri avantajoase.

Ce este pardoseala LVT

Pardoseala LVT este o pardoseală compusă din mai multe straturi de vinil PVC, care îi conferă rezistență și flexibilitate. Straturile sunt următoarele:

  • Stratul superior – este stratul care vine în contact direct cu suprafața de mers și care protejează pardoseala de zgârieturi, abraziune și pete. Acest strat are o grosime variabilă în funcție de calitatea produsului și poate fi mat sau lucios.
  • Stratul decorativ – este stratul care imprimă aspectul vizual al pardoselii, fie că este vorba de lemn, piatră sau alte modele. Acest strat folosește tehnologii avansate de printare digitală pentru a reda cât mai fidel textura și culoarea materialului natural.
  • Stratul central – este stratul care asigură stabilitatea dimensională a pardoselii și care reduce zgomotul produs la mers. Acest strat poate fi rigid sau flexibil, în funcție de tipul de pardoseală LVT.
  • Stratul inferior – este stratul care se fixează pe suportul existent și care are rol de izolație termică și fonică. Acest strat poate fi adeziv sau autoadeziv, în funcție de sistemul de montaj al pardoselii.

Pardoseala LVT se clasifică în două categorii principale: pardoseală LVT flexibilă și pardoseală LVT rigidă (sau SPC). Diferența dintre cele două tipuri constă în compoziția stratului central: cel flexibil este realizat din PVC pur, iar cel rigid este realizat din PVC amestecat cu pulbere de piatră (stone plastic composite). Pardoseala LVT rigidă are o rezistență mai mare la încovoiere și la variațiile de temperatură, dar este mai grea și mai scumpă decât cea flexibilă.

Avantajele pardoselii LVT

Pardoseala LVT (Luxury Vinyl Tiles) este un tip de pardoseală realizată din mai multe straturi de vinil PVC. Are mai multe avantaje, cum ar fi:

Durabilitate sporită și rezistență la uzură
Pardoseala LVT este concepută pentru a rezista la trafic intens, zgârieturi, pete și alte factori de deteriorare. Stratul protector de pe suprafața plăcilor LVT oferă o durabilitate sporită și o protecție împotriva uzurii.
Flexibilitate și confort la mers
Pardoseala LVT este moale și flexibilă, ceea ce o face confortabilă la mers și ușor de adaptat la orice tip de suport. De asemenea, pardoseala LVT are un transfer termic optim, ceea ce înseamnă că nu este rece la atingere și poate fi compatibilă cu încălzirea în pardoseală.
Rezistență la apă și umiditate
Pardoseala LVT este 100% rezistentă la apă, ceea ce o recomandă pentru folosirea în încăperile cu umiditate ridicată, cum ar fi baia sau bucătăria. De asemenea, pardoseala LVT este rezistentă la substanțele chimice și nu se decolorează în contact cu acestea.
Atenuare a zgomotelor
Pardoseala LVT are proprietăți fonoabsorbante, ceea ce reduce nivelul de zgomot produs de pași sau de alte surse de sunet. Acest lucru contribuie la crearea unui spațiu interior liniștit și relaxant.
Montare ușoară și rapidă
Pardoseala LVT se montează ușor și rapid, fie prin sistemul click, fie cu adezivi speciali. Plăcile LVT se pot monta peste podele existente sau peste orice tip de suport, atâta timp cât suprafețele sunt plane și nu prezintă imperfecțiuni. De asemenea, plăcile LVT se pot tăia ușor cu un cutter sau o foarfecă.
Design modern și variat
Pardoseala LVT are un aspect estetic deosebit, care imită foarte bine lemnul sau piatra. Există o varietate mare de culori, modele și texturi, care se potrivesc oricărui stil de amenajare. Aceasta poate crea iluzia unei podele naturale, dar cu un cost mai mic și o întreținere mai simplă.

Dezavantajele pardoselii LVT

Pardoseala LVT are și câteva dezavantaje, cum ar fi:

Deformare sau zgâriere
Pardoseala LVT poate fi deformata sau zgâriată de mobilă cu o greutate mare sau de alte obiecte grele. De aceea, este recomandat să se folosească protecții pentru picioarele mobilei și să se evite contactul cu obiecte ascuțite sau abrazive.
Decolorare
Pardoseala LVT poate suferi modificări de culoare în timp, dacă este expusă la lumina directă a soarelui sau la razele UV. De aceea, este recomandat să se folosească perdele sau jaluzele pentru a proteja pardoseala de radiațiile solare.
Pliaj pe denivelări
Pardoseala LVT este foarte flexibilă, ceea ce înseamnă că se pliază pe denivelările suportului. De aceea, este recomandat să se pregătească bine suprafața pe care se montează pardoseala, astfel încât să fie plană și fără imperfecțiuni.

Cum se montează pardoseala LVT

Pardoseala LVT se poate monta în mai multe moduri, în funcție de tipul de produs și de suportul existent. În general, există trei metode de montaj: lipire, click și flotantă.

Lipire

Lipirea este metoda recomandată pentru spații cu trafic intens sau cu expunere la umiditate, cum ar fi băile sau bucătăriile. Această metodă presupune aplicarea unui adeziv special pe suportul pregătit în prealabil și fixarea plăcilor LVT pe acesta. Avantajele lipirii sunt o rezistență mai mare la încovoiere și la dilatare termică, precum și o izolare fonică îmbunătățită. Dezavantajele lipirii sunt dificultatea de demontare și necesitatea unui suport perfect nivelat și curat.

Click

Click-ul este metoda cea mai simplă și rapidă de montaj, care nu necesită adeziv sau alte materiale auxiliare. Această metodă presupune îmbinarea plăcilor LVT prin sistemul de click integrat în marginile lor, formând o suprafață unitară și stabilă. Avantajele click-ului sunt ușurința de instalare și de demontare, posibilitatea de a monta pardoseala peste alte tipuri de pardoseli sau peste orice suport plan și fără imperfecțiuni, precum și o izolare termică bună. Dezavantajele click-ului sunt o rezistență mai mică la trafic intens sau la variații de temperatură, precum și o izolare fonică mai slabă.

Flotantă

Flotanta este metoda care combină avantajele celor două metode anterioare, fiind potrivită pentru spații cu trafic mediu sau redus. Această metodă presupune așezarea plăcilor LVT direct pe suport, fără a le fixa cu adeziv sau cu sistemul de click. Plăcile se țin între ele prin greutatea lor proprie și prin presiunea exercitată de pereți sau de alte elemente fixe. Avantajele flotantei sunt o instalare foarte rapidă și ușoară, o demontare facilă și o adaptare bună la denivelările suportului. Dezavantajele flotantei sunt o stabilitate mai redusă a pardoselii și o sensibilitate mai mare la umiditate.

Pentru orice metodă de montaj alegi, este important să respecți câteva reguli generale:

Reguli generale pentru montarea pardoselii LVT

Pardoseala LVT este o pardoseală elastică, care se poate monta ușor și rapid, fie prin sistemul click, fie cu adezivi speciali. Pentru a obține un rezultat satisfăcător și durabil, este important să se respecte câteva reguli generale, cum ar fi:

Aclimatizarea produsului

Pardoseala LVT trebuie aclimatizată timp de 24 de ore la temperatura de 18-30°C, în spațiul unde va fi montată. În cazul transportării și/sau depozitării la temperaturi sub +5°C, timpul pentru aclimatizare trebuie mărit la 48 de ore. Pachetele/ambalajele desfăcute trebuie folosite imediat.

Pregătirea suportului

Pardoseala LVT se poate monta pe orice tip de suport, atâta timp cât suprafețele sunt plane și fără imperfecțiuni. Suportul trebuie să fie curat, uscat și fără denivelări mai mari de 2 mm pe o lungime de 2 m. În cazul pardoselilor ceramice, trebuie umplute rosturile cu lățime mai mare de 4 mm sau adâncime mai mare de 1 mm cu material de umplutură (chit pe bază de rășină). Suportul trebuie să aibă o umiditate sub 10% în cazul materialelor lemnoase și sub 2% în cazul materialelor minerale.

Montarea plăcilor

Pardoseala LVT se montează orientată către principala sursă de lumină pentru a obține cel mai bun efect vizual. Se recomandă să se sorteze plăcile în funcție de design și nuanțe înainte de a fi montate, apoi panourile vor fi instalate alternat pentru a obține un efect satisfăcător privind uniformitatea și diversitatea în cameră. Se recomandă să se lase un spațiu de dilatare de minim 5 mm între plăci și pereți sau alte obstacole fixe. Plăcile se pot tăia ușor cu un cutter sau o foarfecă.

Încălzirea în pardoseală

Pardoseala LVT se poate monta peste sistemul de încălzire în pardoseală, dacă temperatura pardoselii la suprafață va fi menținută la maxim 27°C. Sistemul de încălzire în pardoseală trebuie oprit cu o zi înainte de instalare, iar după finalizarea montajului așteptați încă o zi și apoi porniți sistemul gradat și măriți temperatura câte 5°C pe zi.

Cum se întreține pardoseala LVT

Pardoseala LVT este ușor de întreținut, necesitând doar câteva operațiuni simple și periodice. Iată ce trebuie să faci pentru a-ți păstra pardoseala LVT în stare bună și pentru a-i prelungi durata de viață:

  • Curăță pardoseala LVT regulat cu un aspirator sau o mătură pentru a îndepărta praful și murdăria.
  • Spală pardoseala LVT o dată pe săptămână sau ori de câte ori este nevoie cu o lavetă umedă și un detergent cu pH neutru. Evită să folosești produse abrazive, acide sau alcaline, care pot deteriora stratul protector al pardoselii.
  • Curăță petele de pe pardoseala LVT imediat ce apar cu o cârpă umedă și puțin detergent cu pH neutru. Începe de la marginea petei către mijloc, apoi clătește cu o cârpă înmuiată în apă curată. Pentru petele mai dificile, poți folosi un produs special pentru curățarea pardoselilor LVT.
  • Protejează pardoseala LVT de zgârieturi și șocuri mecanice prin folosirea unor fețe de scaun sau a unor covorașe la intrarea în încăpere. Evită să tragi sau să împingi obiecte grele pe pardoseală și să porți încălțăminte cu toc ascuțit sau cu talpă murdară.
  • Protejează pardoseala LVT de expunerea prelungită la razele UV prin folosirea unor perdele sau jaluzele la ferestre. Razele UV pot decolora stratul decorativ al pardoselii și pot reduce rezistența acesteia.

Pardoseala LVT este o soluție modernă, practică și convenabilă pentru amenajarea interioară a casei tale. Are multe beneficii, cum ar fi rezistența la umiditate, uzură și foc, aspectul estetic variat și ușurința de montaj și întreținere. Dacă vrei să îți schimbi pardoseala sau să renovezi casa, te invităm să vizitezi site-ul epardoseli.ro, unde vei găsi o gamă largă de pardoseli LVT de calitate la prețuri accesibile.

Recomandari de produse reprezentative

Pentru a-ți ușura alegerea unei pardoseli LVT potrivite pentru casa ta, îți prezentăm câteva produse reprezentative de pe site-ul epardoseli.ro, care se disting prin calitate, design și raport calitate-preț.

LVT SIERRA OAK 58346 15,8 x 63,2 MODULEO 55 HERRINGBONE

Podeaua LVT Sierra Oak 58346 din gama Impress Herringbone Short Plank de la Moduleo este un design din lemn mediu care lasă o amprentă atemporală în interiorul dvs. Sierra Oak este ideal pentru a crea aspectul și senzația unei pardoseli autentice de parchet în interioarele rezidențiale și comerciale.

LVT Arbiton AROQ Wood dryback Nevada 2.5 mm

Plăcile vinil de lux Nuc Nevada fac parte din colecția Aroq Wood Design Collection de la Arbiton Floor Expert. Este un produs ce se poate instala și în spațiile în care există încălzire în pardoseală. Luxury Vinyl Tiles, LVT, este o pardoseală de vinil cu posibilități nesfârșite de utilitate și design. Plăcile din vinil foarte rezistent se montează cu mare ușurință, iar combinațiile de texturi și stiluri sunt nelimitate.

Lvt IVC Hexagon 344 Dryback Studio Moods

Acest produs vă permite să vă puneți în valoare creativitatea, fără limite. Sobrietatea și simplitatea se întâlnesc în plăcile monocolore, în care formele hexagonale adaugă o textură interesantă. Imaginația își face de cap în variantele multicolore. Lăsați podeaua dvs. să vorbească.

Sperăm că acest articol te-a ajutat să afli mai multe despre pardoseala LVT și să îți faci o idee despre ce produse poți alege pentru casa ta. Dacă ai nevoie de mai multe informații sau sfaturi, nu ezita să ne contactezi sau sa vizitezi pe magazinul nostru, unde te așteptăm cu o ofertă variată și atractivă de pardoseli LVT și alte produse de amenajări interioare. De asemenea, îți oferim servicii de transport, montaj și garanție pentru toate produsele noastre. Alege pardoseala LVT pentru casa ta și bucură-te de un confort și un stil deosebit!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Epardoseli
Logo