Placarea cu gresie este una dintre cele mai comune acoperiri de podea. Folosit anterior doar în băi și toalete, acum este folosit și pe coridoare, în bucătării, pe holuri și chiar în dormitoare. Gresia este foarte practică: poate rezista la toate tipurile de uzură și nu se teme de umiditate.
De asemenea, acestea funcționează bine cu sistemele de încălzire prin pardoseală și, prin urmare, sunt potrivite pentru utilizarea în camerele de zi. Dar pentru ca ceramica să fie durabilă și plăcută ochiului, trebuie să fie așezată corespunzător. Vă vom oferi o prezentare generală a diferitelor moduri în care vă puteți pune gresia și ce gresie ar trebui să folosiți.
Metode de instalare
Există o serie de moduri diferite de a așeza plăcile ceramice – în funcție de gustul dumneavoastră, tipul de placă, dimensiunea camerei etc. Există șase posibilități principale:
- Tradițional (așezarea de bază a plăcilor în paralel cu pereții).
- Diagonală (la un unghi de 45º față de pereți).
- La jumatate (plăci de gresie cu decalaj).
- Herringbone (tip parchet).
- Combinat (care combină mai multe tipuri de placi ceramice).
- Modular (model aleatoriu).
Fiecare dintre aceste metode are avantajele și dezavantajele sale. Să le analizăm mai în detaliu.
Tradițional
Metoda tradițională de stabilire a plăcilor este cea mai frecvent utilizată. Principalele sale avantaje: simplitate și deșeuri minime. Ceramica este așezată paralel cu pereții, cap la cap. Ca o regulă, pentru această opțiune alege o țiglă pătrată, dar a permis să se instaleze în mod tradițional și un dreptunghiular.
Vă rugăm să rețineți : Este posibil să faceți o podea mai exotică și mai atractivă prin utilizarea de plăci de diferite culori și nuanțe. Acestea pot fi așezate fie într-un model eșalonat, fie într-un model.
Metoda tradițională este foarte simplă și este, de obicei, metoda aleasă de începători. Nu este nevoie de instrumente speciale sau de abilități profesionale. Tot ce aveți nevoie este un tăietor de gresie sau o mașină de șlefuit cu un disc diamantat, o mistrie crestată, un set de distanțiere, adeziv și plăcile în sine.
Iată câteva sfaturi de montaj:
- Începeți cu al doilea rând de la perete. Măsurați distanța exactă care permite distanța dintre plăci (sau pur și simplu puneți prima placă pe podea). Acest lucru vă va permite să scăpați de orice neregularități, deoarece podeaua este adesea strâmbă, iar dacă puneți prima placă strâmbă, și restul rândurilor vor fi neuniforme.
- Cel mai bine este să începeți în mijlocul rândului, mai degrabă decât la perete. În acest fel, modelul este mai armonios: plăcile tăiate nu vor fi plasate într-un singur colț, ci peste tot.
Dispunerea diagonală
Această variantă este mult mai complicată decât metoda tradițională. Plăcile nu sunt așezate paralel cu pereții, ci la un unghi de 45º. În mod obișnuit, pentru această metodă se folosesc plăci pătrate. Principalul dezavantaj este cantitatea mare de tăiere și de deșeuri.
Principalul avantaj este aspectul frumos și neobișnuit. Așezarea în diagonală ascunde bine podelele inegale și extinde vizual camera.
Veți avea nevoie de două tipuri de plăci pentru această metodă. Primul rând (perimetrul de-a lungul pereților) este așezat în mod tradițional, folosind plăci dreptunghiulare a căror lungime este egală cu diagonala plăcii pătrate așezate în centru. Triunghiurile tăiate sunt apoi lipite de primul rând, după care se așează plăcile pătrate.
{{ content }}
La jumătate
Folosind această metodă, puteți așeza plăcile de pardoseală în mod tradițional, dar decalând rândurile cu jumătate din dimensiunea ceramicii.
Această metodă funcționează bine cu gresie dreptunghiulară, ascunde toate neregulile podelei și arată foarte bine în bucătării și holuri. Asigurați-vă că rostul dintre plăci coincide cu centrul plăcii anterioare.
Vă rugăm să rețineți: sunt posibile atât așezarea orizontală, cât și cea diagonală. Folosiți un ciocan de cauciuc pentru alinierea înălțimii.
Herringbone
Această metodă se aseamănă cu metoda de montaj a parchetului. Numai plăcile ceramice dreptunghiulare sunt potrivite pentru aceasta, iar cu cât sunt mai lungi și mai înguste, cu atât mai frumoase arată.
Arată foarte bine în camerele cu o formă neregulată. Dacă doriți să vă aranjați apartamentul în stil herringbone, alegeți variantele inspirate din lemn, deoarece acestea arată cel mai armonios și coerent.
Există două metode de așezare: herringbone tradițional și herringbone cu tacking (din dale așezate pe perimetru și inserat un mozaic mic de o nuanță diferită de mozaic).
Combinat
Această metodă implică o combinație a mai multor tipuri de montaj. O parte a camerei, de exemplu, este așezată într-un model de dispersie, iar cealaltă parte într-un model în formă de spic. Acest lucru permite împărțirea camerei în zone vizuale, făcând podeaua mai interesantă și mai frumoasă.
Combinația de aleatorie arată bine în camere mari. Acest lucru deschide o mare posibilitate de creativitate și permite crearea unor interioare de înaltă calitate.
Modular
Acesta este un mod destul de complicat de a pune gresie: mai întâi trebuie să vă gândiți la model, apoi să selectați culorile și să calculați cu precizie cantitatea de materiale necesare.
Metoda modulară este foarte potrivită pentru camerele mici, deoarece creează un aspect original combinat cu diferite stiluri de design.
Sunt disponibile kituri modulare care se adaptează la dimensiuni specifice ale camerelor, astfel încât nu trebuie să faceți o hartă de design sau să vă alegeți singuri materiale.
Cum se alege o ceramică de pardoseală
Ar trebui să se înțeleagă că durata de viață a unei pardoseli depinde atât de calitatea ceramicii, cât și de așezarea corectă. Acestea sunt împărțite în diferite clase de rezistență la uzură, așa că alegeți materialul potrivit!
- Gresie pentru băi și toalete. Aceste încăperi sunt considerate a fi puțin circulate și nu sunt supuse la trafic mare, prin urmare, aici pot fi așezate cele mai comune plăci ceramice din a doua clasă de abraziune. Principalul lucru este că nu trebuie să aibă defecte vizuale și fisuri care ar putea permite intrarea apei.
- Gresie pentru holuri și coridoare. Practica arată că aceste camere sunt expuse la cea mai mare încărcătură, așa că alegeți ceramică din clasa a patra de abraziune. În holuri apare adesea nisip – este un abraziv periculos care poate zgâria acoperirea de calitate scăzută, deci nu salvați atunci când alegeți.
- Gresie de bucătărie. Bucătăriile sunt încăperi destul de aglomerate, cu o utilizare moderată, astfel încât o gresie din clasa a treia de abraziune va funcționa bine aici. Trebuie să fie cât mai netedă posibil, dar cu un finisaj mat. Dacă optați pentru gresie cu textură, acestea se înfundă rapid cu grăsime și murdărie, care fac parte integrantă din bucătăriile de lucru. Există o mulțime de opțiuni atunci când vine vorba de placarea podelei bucătăriei – totul depinde de dimensiunea camerei și de designul acesteia. Nu uitați că plăcile ceramice trebuie să vă completeze decorul, nu să iasă în evidență.
Vă rugăm să rețineți : la montarea plăcilor ceramice pe podelele din baie, baie și bucătărie, se recomandă impermeabilizarea. Membranele specializate sau rolele de pâslă pentru acoperișuri pot fi folosite ca membrană de impermeabilizare. Asigurați-vă că sigilați îmbinările dintre ele cu bandă adezivă.
În acest articol, am descris cele mai comune metode de stabilire a ceramicii de podea. Există și alte metode, dar acestea sunt mai puțin frecvente.
Principalul lucru de care aveți nevoie atunci când efectuați o renovare este un substrat bine pregătit. Nivelați-o, umpleți fisurile mari, îndepărtați resturile și nisipul și aplicați-i un grund bun – și podeaua dvs. vă va fi utilă pentru zeci de ani de acum încolo!