TRANSPORT GRATUIT IN FUNCTIE DE VALOAREA COMENZII

Vopsea lavabila pentru living: 5 culori de evitat in amenajarea casei

Vopsea lavabila pentru living: 5 culori de evitat in amenajarea casei

Livingul este inima casei, locul unde ne relaxam si ne petrecem timpul cu familia si prietenii. Tocmai de aceea, alegerea culorii pentru peretii acestei incaperi este cruciala pentru crearea unei atmosfere placute si primitoare. Dar ce se intampla cand facem alegeri gresite? Haideti sa aruncam o privire critica asupra unor culori de vopsea lavabila care, desi par tentante la prima vedere, pot transforma livingul intr-un cosmar cromatic.

Va spun din start – sunt un sustinator infocat al experimentelor in design interior. Dar dupa ani buni de experienta in domeniu, am ajuns la concluzia ca exista anumite nuante care pur si simplu nu au ce cauta pe peretii camerei de zi. Și nu, nu e vorba doar de gustul meu personal. Exista motive solide, bazate pe psihologia culorilor si principii de design, pentru care aceste culori ar trebui evitate. Haideti sa le luam la puricat!

Rosu aprins – culoarea care iti fura energia

Sa incepem cu bomba cromatica – rosul intens. Multi il adora pentru ca simbolizeaza pasiunea si energia. Dar ganditi-va bine – vreti sa va simtiti ca intr-o arena de tauri de fiecare data cand intrati in living?

Rosul este o culoare puternica, care stimuleaza creierul si creste ritmul cardiac. Pe termen scurt, poate parea energizant. Dar imaginati-va ca stati ore in sir intr-o camera cu pereti rosii. Va garantez ca veti termina ziua epuizati, cu o durere de cap sora cu moartea.

In plus, rosul domina vizual orice incapere. Mobilierul, decoratiunile, tablourile – toate vor pali in fata unui perete rosu ca focul. Practic, va anulati orice alt efort de design pe care l-ati facut in camera.

Daca tot insistati sa folositi rosu, limitati-va la accente – o perna decorativa, o vaza, poate un fotoliu statement. Dar pentru numele lui Dumnezeu, lasati peretii in pace!

Verde salvie – sau cum sa transformi livingul intr-un acvariu deprimant

Ah, verdele salvie – culoarea anului 2022 potrivit unor experti in design. Dar stiti ce zic eu? E o mare greseala sa-ti vopsesti livingul in aceasta nuanta!

Da, verdele in general este o culoare linistitoare, care ne conecteaza cu natura. Dar verdele salvie are o problema majora – absoarbe lumina ca un burete. Intr-o camera cu lumina naturala din belsug ar putea functiona. Dar cati dintre noi au norocul asta?

In realitate, verdele salvie poate transforma rapid livingul intr-un spatiu sumbru si apasator. Mai ales in zilele innorate sau seara, camera va capata un aspect murdar, de parca peretii ar fi acoperiti de alge.

In plus, verdele salvie e o culoare pretentioasa cand vine vorba de restul amenajarii. Se ciocneste cu multe nuante de lemn si poate face mobila sa para demodata. Practic, va limitati drastic optiunile de design.

Daca vreti neaparat verde in living, orientati-va spre nuante mai luminoase si mai vibrante. Sau mai bine, aduceti natura in casa prin plante – efectul va fi mult mai placut si mai usor de schimbat cand va plictisiti.

Galben mustar – sau cum sa-ti dai singur dureri de cap

Galbenul e culoarea soarelui, a optimismului si a energiei pozitive. Dar galbenul mustar? E reteta perfecta pentru migrene si iritabilitate!

Aceasta nuanta intensa de galben are puterea de a te asalta vizual de fiecare data cand intri in camera. La inceput poate parea vesel si indraznet. Dar dupa cateva zile, va garantez ca veti simti nevoia sa va puneti ochelari de soare in propria casa.

Galbenul mustar are si dezavantajul de a fi extrem de greu de combinat cu alte culori. Riscati sa creati un decor care tipa “anii ’70” – si nu in sensul bun, retro-sic. Mai degraba in sensul de “ce naiba am avut in cap cand am ales culoarea asta?”.

In plus, galbenul mustar are tendinta de a face camera sa para mai mica si mai incarcata. Daca aveti un living generos, s-ar putea sa nu fie o problema. Dar pentru spatiile mai mici, e ca si cum v-ati auto-sabota.

Daca tot vreti o doza de optimism galben in living, alegeti nuante mai pale, ca galbenul pai sau lamaie. Sau limitati-va la accente – o canapea galbena poate arata spectaculos pe un fundal neutru.

Roz prafuit – sau cum sa transformi livingul in dormitorul unei adolescente

Roz prafuit, blush pink, millennial pink – cum vreti sa-i spuneti. A fost la moda in ultimii ani, dar asta nu inseamna ca e o alegere buna pentru livingul vostru.

Problema principala cu rozul prafuit e ca e o culoare extrem de specifica unui anumit stil si unei anumite demografii. Poate arata minunat intr-un dormitor feminin sau intr-un salon de infrumusetare. Dar intr-un living? Riscati sa creati un spatiu care pare incomplet, de parca ati fi uitat sa terminati de amenajat camera.

Vopsea lavabila pentru living: 5 culori de evitat in amenajarea casei
Vopsea lavabila pentru living: 5 culori de evitat in amenajarea casei

In plus, rozul prafuit are tendinta de a face totul sa para… ei bine, prafuit. Chiar si cea mai curata camera poate parea putin neglijata cand e imbracata in aceasta nuanta.

Și sa nu uitam – livingul e de obicei un spatiu comun, folosit de toata familia. Alegand o culoare atat de puternic asociata cu feminitatea, riscati sa alienati o parte din membrii familiei sau din musafiri.

Daca vreti neaparat o nota de roz in living, ganditi-va la accente – perne decorative, o piesa de arta, poate chiar o piesa de mobilier statement. Dar peretii? Mai bine ii lasati intr-o culoare mai neutra si versatila.

Albastru deschis – sau cum sa transformi livingul in baie

Albastrul e una dintre cele mai populare culori pentru interior, si pe buna dreptate. E linistitor, relaxant si versatil. Dar nu orice nuanta de albastru e potrivita pentru living!

Albastrul deschis, in special nuantele de bleu, au o problema majora – sunt prea puternic asociate cu baile si centrele spa. Folosind aceasta culoare in living, riscati sa creati un spatiu care pare rece si impersonal, de parca ati locui intr-un hotel ieftin.

In plus, bleul are tendinta de a face camera sa para mai rece din punct de vedere termic. Intr-un dormitor sau o baie, asta poate fi placut. Dar in living? Vreti ca invitatii vostri sa simta nevoia sa-si puna puloverul cand vin in vizita?

Albastrul deschis poate fi si problematic cand vine vorba de iluminat. In lumina naturala poate arata minunat, dar seara, sub lumina artificiala, risca sa devina plat si lipsit de viata.

Daca tot vreti albastru in living, orientati-va spre nuante mai profunde si mai sofisticate – un albastru regal, un albastru petrol sau chiar un albastru inchis, aproape negru. Acestea vor adauga profunzime si caracter camerei, fara sa o transforme intr-o baie supradimensionata.

Alegerea culorii potrivite pentru peretii livingului e o decizie importanta, care poate face diferenta intre o camera in care va simtiti bine si una care va irita de fiecare data cand intrati in ea. Nu va lasati influentati de trenduri trecatoare sau de ce vedeti pe Pinterest. Ganditi-va la cum folositi spatiul, la ce atmosfera vreti sa creati si, cel mai important, la ce va face pe voi sa va simtiti bine.

Și nu uitati – culoarea peretilor e doar o parte din ecuatie. Mobilierul, textilele, iluminatul – toate joaca un rol in crearea ambiantei perfecte. Asa ca nu va stresati prea tare. In cel mai rau caz, daca chiar nu va place rezultatul, puteti intotdeauna sa revopsiti!

Ati experimentat vreuna din aceste culori in livingul vostru? Cum a iesit? Sau poate aveti alte sugestii de culori de evitat? Impartasiti-va experientele in comentarii – sunt curios sa aflu parerile voastre!

Sursa imagini: Unsplash

Etichete: vopsea lavabila, amenajare living, design interior, culori pereti

Acest articol a fost scris de un expert in design interior cu o experienta de peste 20 de ani in domeniu si un palmares impresionant de livinguri salvate de la dezastru cromatic.

Articole similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ePardoseli - Amenajari Premium. Design interior.