Pardoseli din terrazzo: cum se fabrică, cum se curăță corect și cât costă. Terrazzo este un cuvânt italian cu un motiv: podelele cu mici pietre închise erau deja răspândite în Veneția și Trento în antichitate.
La acea vreme, șapa era formată din bucăți de piatră legate între ele cu var. Amestecul a fost aplicat în mai multe straturi.
În prezent, termenul se referă de obicei la acoperiri legate cu ciment care sunt turnate pe loc.
Terrazzo era deja răspândit în antichitate, dar data invenției sale este chiar mai veche: cea mai veche podea care a supraviețuit a fost construită în anul 8000 î.Hr. Î.Hr. (adică în neolitic!) În sud-estul Turciei de astăzi – la Nevali Chori.
La acea vreme, pietrele erau “legate” cu var. Apoi pardoseala a fost șlefuită și lustruită până când a căpătat o suprafață netedă și strălucitoare.
Ce este un terrazzo?
Astăzi, ca și atunci, terrazzo este format din marmură, calcar sau dolomită. Se poate folosi pietriș de râu dacă solul este foarte încărcat.
Între timp, pietrele sunt, de obicei, legate între ele cu ciment Portland, care este turnat la fața locului. Amestecul este apoi compactat prin rulare și șlefuit după uscare.
Cum se face o podea de terrazzo?
Pietrele, de obicei cu o grosime de cel mult 16 milimetri, cunoscute și sub numele de agregate, sunt alese în funcție de culoare și model și trebuie șlefuite. Acest lucru este important pentru efectul de podea ulterior.
Terrazzo are o grosime de 15 până la 35 de milimetri atunci când este creat. Se șlefuiesc aproximativ 5 milimetri până când suprafața este netedă. Dedesubt se află, de obicei, un strat de beton.
Porii apăruți în timpul șlefuirii sunt umpluți, apoi șlefuiți din nou – uneori de mai multe ori. Ca și în cazul unei șape deschise, suprafața este în final sigilată cu ceară, uleiuri sau polimeri.
Ca și în cazul șapei deschise, podelele din terrazzo au nevoie de rosturi de dilatare, altfel se pot forma fisuri.
Ultima perioadă de glorie a terasei a fost la începutul secolului XX. Îl puteți găsi încă în multe case, adesea decorat cu dragoste cu inserții de mozaic pe margini.
La acea vreme, terrazzo era turnată acolo unde pardoselile erau folosite intensiv: în coridoare, bucătării și băi. Apoi a venit triumful PVC-ului.
Acum, terrazzo revine triumfător. Nu în ultimul rând pentru că este format din componente naturale, este practic indestructibil și, spre deosebire de plastic, nu emite toxine.
Blocurile de beton sunt, de asemenea, adesea numite plăci de terrazzo. De fapt, acestea sunt similare cu terrazzo, deoarece sunt compuse din agregate de rocă și au un efect vizual comparabil.
Dar ele sunt fabricate într-o fabrică, șlefuite și apoi așezate ca niște dale pe un strat de mortar.
Cum trebuie curățate pardoselile din terrazzo?
La fel ca și marmura, terrazzo este format în principal din calcar (agregat, ciment) sau marmură (agregat, nisip de marmură) și necesită un produs de întreținere ușor hidratant pentru curățare.
Săpunul blând clasic este de asemenea preferabil din punct de vedere ecologic.
Pardoselile din terrazzo trebuie curățate doar cu o cârpă umedă; săpunul trebuie adăugat pur și simplu la apa de curățare a podelei.
Produsele de curățare chimice dure și agenții de curățare acizi distrug suprafața strălucitoare a pardoselii de terrazzo și o fac să devină plictisitoare.
Pardoselile de terrazzo în aer liber ar trebui să fie impregnate o dată pe an înainte de iarnă. Nu ar trebui să se stropească cu sare, dar nisipul este întotdeauna cea mai bună alegere din motive ecologice.
Cât costă terrazzo?
Prețurile pentru terrazzo variază în funcție de materialul folosit, dar terrazzo este cu siguranță una dintre cele mai scumpe pardoseli, începând de la 40-50 de Euro pe metru pătrat.
Prețul ridicat în comparație cu alte acoperitoare de pardoseală se datorează în principal producției complicate și “tehnologiei de aplicare” la fața locului, care necesită echipamente speciale, multă experiență și de la câteva zile (pentru terasa de ciment) până la luni (pentru terasa de var) de muncă.
Reparații la pardoseli de terrazzo
Curățarea necorespunzătoare cu detergenți acizi, murdăria aspră, fisurile sau deteriorarea suprafeței pot duce la necesitatea de a trata din nou podeaua.
Șlefuirea suprafeței și, ulterior, lustruirea acestuia până la o strălucire ca o oglindă trebuie să fie efectuată de un specialist care are cunoștințele necesare și o experiență vastă în lucrul cu terrrazzo-ul.
Deci, este mai bine să vă abțineți de la ideea de a repara singur terrazzo.
În acest caz, specialiștii în piatră naturală sunt mai competenți.
Nu numai că terrazzo poate fi folosit pentru a face pardoseli, ci și astfel de blaturi. Deoarece blaturile sunt mai puțin solicitate decât podelele, acestea pot fi realizate diferit.
Ce părere aveți despre pardoseala terrazzo? Ai făcut-o la tine acasă sau ai vrea să o încerci?