Lucrul cu spațiul, seturile de raze și minimalismul confortabil – vă spunem ce ne așteaptă în designul de bucătărie la modă în 2023 și ce stiluri vor fi relevante.
Tendințele se schimbă în fiecare an, dar este puțin probabil că va fi posibil să se facă reparații și să se actualizeze interiorul la fel de des.
În acest articol, am colectat cele mai clare tendințe de design care vor da tonul pentru interioarele de bucătărie pentru anul 2023. Veți găsi, de asemenea, o selecție de stiluri care nu își vor pierde relevanța în anii următori.
Design de bucătărie în tendințe 2023
Tendințe de top
- Spațiu comun
- Culori confortabile
- Siluete rotunjite
- Zonă de gătit compactă
- Două culori sau texturi
- Decor natural
- Fără masă de luat masa
Stiluri la modă
- Minimalism
- Stil ecologic
- Neoclasic
Cum să creați un design interior de bucătărie la modă
1. Spațiu unic
Nu veți surprinde pe nimeni cu o bucătărie combinată-cameră de zi – tendința la modă a trecut de mult în categoria clasicilor. Conceptul unui singur spațiu în cadrul căruia puteți găti, comunica cu familia sau prietenii, lucra și vă puteți relaxa este ferm stabilit atât în mintea oamenilor, cât și în amenajările noilor apartamente.
Există din ce în ce mai multeevrokvushek și evrotreshek – aceasta este o locuință proiectată în conformitate cu canoanele europene, în care dormitoarele sunt făcute mici și izolate, iar până la 50% din suprafață este alocată pentru o bucătărie-salon spațioasă, unde toată viața este în plină desfășurare.
Ce este important de luat în considerare la proiectarea unui astfel de spațiu?
- Ideea principală este unitatea. Nu îngrămădiți pereții și pereții despărțitori, nu blocați lumina, nu împărțiți camera în zone mici și înguste. Acest lucru este deosebit de important pentru apartamentele mici, unde trebuie să creați iluzia unei camere spațioase.
- Principala problemă a unui astfel de cartier este că sunetele și mirosurile din zona de gătit vor pluti și în camera de zi. Problema se rezolvă printr-o hotă puternică și o bună ventilație. Dacă gătiți mult și trebuie să creați intimitate în hol, putețiutiliza partiții ușoare , de preferință transparente sau cel puțin translucide. Cele mai bune opțiuni sunt ecranele de sticlă, ecranele mobile și structurile cu rafturi.
- Zona de gătit este cel mai adesea făcută discret, mutând centrul atenției în camera de zi cu un grup de canapele. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de fațade laconice, de sisteme de depozitare ascunse (inclusiv aparate de uz casnic) și de o paletă neutră care aproape că se va contopi cu finisajul.
- Modul standard de zonare a zonei de gătit și a părții de living a camerei este grupul de luat masa, situat între ele și formând o tranziție lină. Acesta ar putea fi completatmasă de luat masa sau tejghea de bar – în funcție de stilul de viață al proprietarilor.
2. Culori confortabile
O altă tendință pe termen lung care este puțin probabil să își piardă popularitatea în viitorul apropiat.
Dacă în ultimii ani, tonurile naturale neutre au fost o tendință evidentă, în special alb și gri, acum direcția se schimbă puțin. Există două categorii de scheme de culori confortabile, prietenoase cu ochii și cu creierul pentru bucătărie.
Bază caldă
În primul rând, acestea sunt toate tipurile de variații de bej: de la o nuanță ușoară de dune de nisip sau cremoasă delicată până la un grâu mai dens. Precum și orice alte tonuri “comestibile”:
- Miere.
- Lactic.
- Biscuiți.
- Șampanie.
- Cappuccino.
- Creme brulee.
- Vanilie.
- Ciocolată cu lapte, etc.
Cea mai populară alegere este o combinație de bej și gri deschis, care poate fi diluată și mai mult cu o bază albă caldă sau, dimpotrivă, cu accente. Rezultă un design aerisit și ușor, cu o aluzie la stilul scandinav.
Nuanțe saturate
În 2023, în designul bucătăriei, ca în fotografia de mai jos, vor fi din ce în ce mai multe culori luminoase. Aceasta este tendința foarte nouă a unei tendințe durabile pentru naturalețea paletei, care se dezvoltă acum în mod activ.
Nu este nevoie să vă limitați la nuanțe de bază, zona de gătit și grupul de luat masa pot fi revigorate cu nuanțe bogate, de asemenea, desprinse din natură.
Nu alegeți tonuri acide, ci tonuri profunde și liniștitoare. Apoi, chiar și pe o suprafață mare (de exemplu, dacă este vorba de un set sau de un perete întreg), acestea vor arăta armonios și nu enervant.
Simțiți-vă liber să adăugați la paletă:
- Albastru și cyan. Orice variație va fi suficientă: nuanțe ale apelor reci ale Oceanului Atlantic, nori de tunet, indigo, cerul într-o zi însorită, albastru de porumb.
- Portocaliu și galben. Nu vă fie teamă de nuanțele solului: teracotă, ocru, argilă, cărămidă, culoarea pământului pârjolit din sud va face interiorul mai confortabil. Se va face față cu aceleași sarciniun galben sau o nuanță de ghee.
- Roșu. Alegeți nuanțe profunde de vin, rodie și fructe de pădure.
- Verde. Pentru fațade, este potrivită o culoare salvie cu o estompare gri (pentru o schemă de culori mai ușoară) sau un ton profund și cald de ulei de măsline (pentru unul mai întunecat). Acestea pot fi folosite și ca accente.
3. Siluetele rotunjite
Linii netede și linii moi și forme rotunjite – tendință globală în 2023 . Se manifestă, de asemenea, în designul la modă al bucătăriilor.
Dacă în camera de zi sau în dormitor este clar cum să o implementezi – canapele curbate, scaune în formă de cochilie, covoare rotunde – atunci în zona de gătit suntem obișnuiți să vedem modele cu unghiuri drepte.
Acum, în proiecte, capetele cu fațade cu raze încep să fie utilizate în mod activ, insule rotunjite , linii curbe în elementele decorative, forme arcuite.
Și, în cele din urmă, există o modalitate ușoară de a îndulci interiorul – puneți o masă rotundă sau ovală în zona de luat masa.
4. Zona de gătit compactă
Stilul de viață al unui locuitor urban modern, în special în zonele metropolitane, se schimbă.
Multe procese sunt optimizate, eliberând astfel timp pentru o carieră, autodezvoltare și comunicare cu cei dragi, inclusiv pentru gătit. Cineva folosește Glovo cu mâncare gata preparată, cineva preferă să mănânce în oraș. Dar faptul rămâne: în medie, oamenii gătesc mai puțin, iar cineva chiar face doar micul dejun ușor acasă.
Designul bucătăriei din apartament se adaptează, de asemenea, la aceste nevoi în schimbare. Structurile masive care ocupă complet doi pereți sunt înlocuite de sisteme compacte de colț sau liniare cu aragazuri cu două focuri, depozitare ascunsă și o suprafață de lucru mică.
5. Două culori sau texturi
Culorile contrastante sunt în vogă. căști bicolore . Ele sunt din ce în ce mai des întâlnite în fotografia bucătăriilor dintr-un apartament sau dintr-o casă privată.
Culorile pot fi împărțite pe verticală sau pe orizontală, în mod clar 50×50, sau în conformitate cu principiul blocării culorilor: un ton este de bază, al doilea este de accent.
Varianta clasică este o culoare mai închisă în partea de jos a mobilierului, una mai deschisă în partea de sus, dar nimeni nu interzice să încalce aceste canoane.
De exemplu, două zone funcționale diferite pot fi împărțite prin culoare: o zonă de gătit cu un șorț, o chiuvetă, un aragaz, un blat de lucru și o structură cu depozitare și aparate încorporate .
Un amestec de texturi va face ca perechea de culori să fie și mai interesantă: de exemplu, piatră și lemn, marmură și metal, MDF și sticlă.
Pentru combinația de fațade netede mate cu o textură pronunțată de lemn funcționează foarte bine pentru proiectarea bucătăriei într-un stil modern . Paleta poate fi orice, dar combinația gri-bej sau taupe este considerată un clasic.
6. Decor natural
Orice decor care este cumva legat de natură va arăta foarte bine într-o bucătărie modernă în 2023.
Acesta va completa perfect tendința generală de respectare a mediului și de apropiere de natură, precum și va adăuga discret confort și originalitate chiar și unor stiluri atât de stricte și “reci” precum minimalismul sau hi-tech.
Pentru a decora zona de luat masa și de lucru se potrivesc:
- Ceramica, în special vasele realizate manual.
- Vase de lut sau figurine.
- Flori proaspete, flori uscate, ierburi aromatice.
- mini-grădină frumos proiectată (de exemplu, ierburi picante în aceleași ghivece).
- Vase cu fructe.
- Scânduri din lemn și alte accesorii de gătit .
- Lămpile cu abajur de paie.
7. Fără masă de luat masa
Astăzi, proprietarii de apartamente renunță din ce în ce mai mult la masa de luat masa tradițională. Și nu contează dacă se află într-un studio mic sau într-un apartament spațios.
Tendința va lua în mod clar amploare. Acest lucru se datorează ritmului modern de viață: luăm din ce în ce mai des prânzul, cina și chiar micul dejun în afara casei, astfel încât, pentru mulți, bucătăria din apartament încetează să mai fie camera principală.
Este suficient un mic colț pentru o pauză de cafea sau o gustare rapidă. Și dacă o singură persoană sau un cuplu fără copii locuiește într-un apartament, atunci o insulă, o tejghea de bar este suficientă pentru a înlocui o masă de luat masa cu drepturi depline.
Desigur, această soluție nu este potrivită pentru toată lumea: de exemplu, va fi incomod pentru persoanele în vârstă să stea chiar și pe cele mai moi scaune de bar. Dar, în rest, tendința este destul de strălucitoare și, evident, își va consolida doar poziția – mai ales în fața creșterii prețurilor imobiliare și, în consecință, a popularității în creșterelocuințe mici .
Stiluri actuale de interior
În ciuda noilor tendințe care apar în designul bucătăriei, designul acestei camere va rămâne neschimbat timp de cel puțin câțiva ani. Iată câteva stiluri care cu siguranță nu-și vor pierde relevanța în viitorul apropiat.
Minimalism
Minimalismul poate fi numit cu greu o tendință – este o întreagă filozofie de viață fără canoane rigide de design. Direcția se dezvoltă, se schimbă și se integrează în viața de zi cu zi, mergând dincolo de interior.
Pentru a face ca designul interior al bucătăriei în acest stil să fie relevant, urmați următoarele reguli.
- Utilizați nuanțe calde diluate – acestea vor adăuga căldură camerei și vor compensa cantitatea minimă de decor.
- Puțin nu înseamnă plictisitor. interioarele minimaliste funcționează datorită formelor verificate, profunzimii culorilor și combinației de texturi. Texturile sunt cele care trebuie să primească o atenție deosebită. Combinați texturi reci și calde, suprafețe lucioase și mate. Betonul aspru sau piatra arată grozav cu lemnul cald și textilele confortabile din bucătărie. Pentru a anima interiorul, puteți adăuga 1-2 flori proaspete în ghivece de flori minimaliste, precum și pentru a face un șorț de accent: așezați plăci neobișnuite sau continuați materialul de pe masă.
- Designul urmează funcția, nu invers. Toate mobilierul și aparatele trebuie să fie multifuncționale și să fie aranjate conform principiilor ergonomiei.
Eco
Oamenii vor continua să se străduiască pentru natură, inclusiv în interiorul apartamentului lor.
Eco-stilul nu va părăsi lista tendințelor populare pentru o lungă perioadă de timp, dar, ca și minimalismul, a devenit deja mai mult un concept decât un set de repere stilistice.
Ideea cheie a ecodesignului este naturalețea tuturor materialelor. În partea de sus se află un copac sau analogii săi ecologici, care pot fi completate cu piatră artificială sau naturală, textură de marmură, metale prețioase. Ar trebui să existe multă lumină în cameră, decorul ar trebui să fie doar natural.
Vase din lut și ceramică, textile din țesături naturale, accesorii din lemn, piatră, bambus și alte materiale vegetale. Din punct de vedere vizual, stilul eco poate fi apropiat deinterioare scandinave , minimalism sau boho – în funcție de gusturile personale și de stilul general al apartamentului.
Neoclasic
Dacă sunteți atras de interioarele tradiționale, alegețiNeoclasicismul este o versiune mai modernă și mai confortabilă a stilului clasic.
În astfel de spații nu există greutate “naftalină”, structuri voluminoase și culori prea dense, uneori “înfundate”. În schimb, linii grațioase, mobilier ușor, decor la modă și culori nobile, aerisite, foarte confortabile pentru ochi. În același timp, neoclasicismul nu renunță la canoanele tradiționale: simetria, utilizarea materialelor naturale, a metalelor prețioase, a sticlei și a cristalului sunt binevenite. În zona de luat masa, puteți atârna câteva picturi originale și puteți decora pereții cu muluri. Pentru căști, atât lemnul, cât și omologii săi de înaltă calitate sunt potriviți, precum și elementele din piatră, marmură, metal în aur.