Reabilitarea încălzirii prin pardoseală sau planificarea unei clădiri noi: Ce sisteme de încălzire prin pardoseală și ce tipuri de pardoseală sunt potrivite și pentru ce.
Sezonul cald este cu siguranță un lucru bun, dar poate că vă doriți să aveți în sfârșit o podea caldă, indiferent de perioada anului? La urma urmei, este mai bine pentru organism când picioarele sunt calde și capul este rece.
Luxul încălzirii prin pardoseală în baie nu este atât de dificil, chiar și în apartamentele închiriate este posibilă montarea ulterioară a încălzirii prin pardoseală. Cu ajutorul experților noștri în domeniul încălzirii, puteți obține acum o primă imagine de ansamblu a sistemelor de încălzire disponibile și a produselor potrivite pentru încălzirea prin pardoseală.
Încălzirea prin pardoseală utilizează mai puțină energie decât radiatoarele convenționale, deoarece căldura este distribuită uniform și se duce în sus. De asemenea, îl puteți folosi pentru a reduce temperatura, deoarece atunci când picioarele sunt calde, automat se simte mai cald în cameră. Nu ar trebui să opriți niciodată încălzirea prin pardoseală în timpul iernii, pentru că este nevoie de mult timp pentru a încălzi încăperea.
Un alt avantaj al încălzirii prin pardoseală este că distribuția uniformă înseamnă că praful nu se ridică în sus – un avantaj pentru persoanele care suferă de alergii. În plus, nu există radiatoare deranjante din punct de vedere vizual și aveți ceva mai mult spațiu în cameră.
Ce tipuri de încălzire prin pardoseală există?
În principiu, există două sisteme: încălzire prin pardoseală electrică și cu apă (există și încălzire prin pardoseală cu film cu infraroșu )
Încălzire electrică prin pardoseală
Plăcile electrice de încălzire sau foliile de încălzire sunt așezate pe șapă sub pardoseală. Acestea transformă energia electrică în unde infraroșii și le eliberează în sus.
Avantaje:
- instalare necomplicată și ieftină; este posibilă și instalarea ulterioară;
- distribuție uniformă a căldurii;
- fază de încălzire rapidă și reglarea temperaturii cu termostat;
- înălțime redusă de montare.
Dezavantaj:
Plăcile de încălzire nu trebuie să fie amplasate sub un frigider sau un cuptor.
Costuri energetice mai mari
Acoperiri de podea adecvate: laminat, gresie, parchet.
Încălzire prin pardoseală cu apă
Apa caldă curge prin țevile de pe șapă, iar căldura este disipată în sus.
Avantajele:
- o ieșire constantă și uniformă a căldurii pe o perioadă lungă de timp;
- costuri operaționale reduse;
- ecologic.
Dezavantaj:
- Din cauza instalației complicate, instalarea ulterioară este destul de dificilă – este mai bine să o planificați în timpul construcției casei;
- o înălțime de construcție relativ mare;
- reacție lentă la schimbările de temperatură.
Acoperiri de pardoseală adecvate: gresie, laminat, parchet.
Ce acoperitoare de podea sunt potrivite pentru încălzirea prin pardoseală?
În principiu, pot fi utilizate toate acoperitoarele de podea cu încălzire prin pardoseală care au o bună conductivitate, astfel încât căldura să poată fi transmisă prin podea în încăpere. Dar cu cât este mai subțire, cu atât mai bine.
Acoperirile de pardoseală, cum ar fi laminatul, plăcile de parchet sau plăcile de marmură, sunt cele mai potrivite pentru încălzirea în infraroșu a pardoselii, care este așezată ca o folie de încălzire.
Acoperitoarele de pardoseală și covoarele au un simbol special care indică dacă pot fi utilizate în combinație cu încălzirea prin pardoseală. Simbolul este format din trei săgeți îndreptate în sus deasupra unui tub curbat.
Podele laminate și încălzire prin pardoseală
Dacă doriți să combinați parchetul laminat cu încălzirea prin pardoseală, rețineți că trebuie să fie instalat fără izolare fonică de impact, în caz contrar, conductivitatea termică va fi redusă.
Gresie sau piatră naturală și încălzire prin pardoseală
Plăcile ceramice sunt, de asemenea, un material excelent pentru încălzirea prin pardoseală, în special atunci când sunt combinate cu sisteme care suportă apă.
Plăcile ceramice și piatra naturală sunt materiale ideale pentru acoperirea podelelor, deoarece acestea disipă căldura de la țevile de încălzire la suprafața podelei foarte repede și fără pierderi.
Mai ales în baie, este un sentiment minunat să ieși din duș și să pășești desculț pe o podea caldă. Pe lângă pardoseala ceramică, se poate folosi și gresie, calcar, marmură sau travertin.
Parchet și încălzire prin pardoseală
Multor oameni le place în mod deosebit să meargă pe lemn cald. Parchetul poate fi combinat și cu încălzirea prin pardoseală. Cu toate acestea, ar trebui să fie din lemn închis la culoare, dur, cum ar fi cireșul, măslinul sau stejarul, deoarece lemnul dur conduce mai bine căldura decât cel moale.
În plus, se știe că lemnul este capabil să reziste la fluctuațiile de temperatură, astfel încât podeaua se poate deforma și crăpa. Lemnul moale, cum ar fi arțarul și fagul, este deosebit de predispus la acest lucru.
{{ content }}
Plăci de parchet sau plută și încălzire prin pardoseală
Plăcile sau scândurile groase de lemn și pluta nu se potrivesc bine cu încălzirea prin pardoseală din cauza proprietăților lor izolatoare ridicate.
Covor și încălzire prin pardoseală
De asemenea, trebuie să aveți grijă la covoare.
Covoarele groase sunt mai puțin potrivite, deoarece conduc căldura și provoacă acumularea de căldură.
Pe de altă parte, covoarele naturale subțiri din nucă de cocos sau sisal sunt bune.
Atunci când se lipesc acoperitoarele de pardoseală, trebuie să se folosească numai adezivi rezistenți la căldură. De asemenea, mocheta nu trebuie să aibă un suport de spumă, altfel se poate evapora atunci când se încălzește.
Încălzirea prin pardoseală poate fi montată ulterior?
Bineînțeles, cel mai simplu este să planificați încălzirea prin pardoseală atunci când vă construiți casa. Dar o astfel de încălzire prin pardoseală poate fi instalată și ulterior într-o încăpere existentă.
Sistemele de încălzire electrică, în special, sunt ideale pentru modernizare, deoarece folia de încălzire poate fi instalată și ulterior, deoarece costurile de instalare sunt foarte mici.
Instalarea este mai simplă și mai ieftină, iar înălțimea de instalare este foarte mică. Plăcile de încălzire pot fi, de asemenea, mutate parțial sau, de exemplu, numai în baie.
Dar chiar și încălzirea prin pardoseală cu apă poate fi modernizată. Pentru a face acest lucru, canalele pentru conductele de încălzire sunt frezate în șapă. Acest lucru vă scutește de eviscerare și de reumplerea costisitoare.
În ceea ce privește timpul, instalarea durează doar 1-2 zile. În principiu, este posibil să se frezeze și alte acoperiri de podea, cum ar fi gresia sau piatra naturală.
Indiferent de sistemul pe care îl alegeți, încălzirea prin pardoseală favorizează bunăstarea și promovează sănătatea.
Care este experiența dumneavoastră cu încălzirea prin pardoseală?