Nicio altă încăpere nu solicită atât de mult podeaua ca bucătăria.
Pardoseala unei bucătării trebuie să fie deosebit de durabilă și ușor de întreținut, dar, desigur, trebuie să arate bine și să fie în același timp confortabilă.
Gresie, lemn sau parchet de vinil – nu doar aspectul este cel care decide ce pardoseală este potrivită pentru bucătăria dumneavoastră.
Vă vom da câteva sfaturi cu privire la ce material este recomandat pentru utilizarea în bucătărie.
1. Placi ceramice de bucătărie
Gresia în bucătărie este un clasic! Este ușor de întreținut și ia în considerare toate petele pe care grăsimea le poate provoca într-o bucătărie.
Care sunt cele mai bune placari pentru podele de bucătărie? Lăsați un specialist în bucătărie din zona dumneavoastră să vă sfătuiască în alegerea unui material durabil și ușor de întreținut. Deoarece plăcile sunt realizate dintr-o varietate de materiale.
Acestea sunt cel mai adesea fabricate din gresie sau chiar din ceramică porțelanată mai rezistentă. Alegerea culorilor, a formelor și a formatelor lasă, de asemenea, multe opțiuni – în afară de schemele originale de așezare. Acesta este motivul pentru care această opțiune populară de pardoseală poate fi adaptată atât de bine la bucătărie.
Curățarea gresiei:
Atunci când curățați gresia, trebuie să aflați mai întâi materialul exact al plăcilor. Cu toate acestea, este puțin probabil să dați greș cu plăcile ceramice smălțuite. Există câteva detalii importante de care trebuie să țineți cont atunci când curățați plăcile de ciment: trebuie să evitați utilizarea de detergenți acizi agresivi, care distrug cimentul.
O soluție de curățare a calcarului și a marmurei sau o cârpă moale și umedă cu săpun sunt suficiente. Pe lângă curățarea regulată a pardoselii de gresie, sigilantul de suprafață sau impregnantul trebuie reînnoit în mod regulat.
2. Podele din beton – deschis sau închis
În cazul pardoselilor din beton, absența îmbinărilor este impresionantă. Cu toate acestea, merită să acordați atenție calității. Nu orice firmă sau profesionist poate monta pardoseli din beton adecvate.
Betonul prost amestecat și turnat poate forma rapid microfisuri sau suprafața va fi prea sensibilă.
Podelele din beton din bucătărie pot fi realizate într-o mare varietate de culori și nuanțe.
Cum să curățați și să îngrijiți pardoselile din beton:
Betonul, ca material natural, are pori deschiși și este sensibil la acizi. Iar grăsimile și uleiurile își lasă inevitabil amprenta pe podeaua acestei bucătării.
Oricine nu are nicio problemă cu acest lucru și permite ca podeaua bucătăriei sale să aibă o mică patină fără îmbinări poate fi foarte fericit cu betonul.
Pe de altă parte, dacă acordați o mare importanță unei pardoseli fără umbre sau pete, singurul pas rămas cu betonul este să îl acoperiți cu un lac transparent.
3. Podele din piatră naturală în bucătărie
Piatra naturală are o tradiție îndelungată ca și pardoseală. Pardoselile din piatră naturală sunt ideale pentru bucătării, deoarece sunt rezistente la apă și solvenți.
Pardoselile din granit sunt deosebit de dure și durabile. Acestea sunt cele mai potrivite pentru bucătărie. Podelele din marmură sunt deosebit de populare.
Dar aveți grijă: podelele de bucătărie realizate din cărămizi nisipo-calcaroase, ardezie și marmură sunt foarte sensibile la grăsime.
Sfaturi pentru curățarea și îngrijirea pardoselilor din piatră naturală:
Pardoselile din piatră naturală necesită o îngrijire specială – petele trebuie îndepărtate cât mai curând posibil, altfel nu mai pot fi îndepărtate.
Marmura nesigilată, de exemplu, este sensibilă la acizi și nu trebuie să intre în contact cu oțet, vin sau acizi de fructe.
Pentru utilizarea în bucătărie, se recomandă tratarea la suprafață a pietrelor mai sensibile.
4. Podele din lemn sau parchet
Podelele din lemn din bucătărie sunt absolut confortabile. Dar, din păcate, nu este recomandat, deoarece pot apărea pete rapid. În cazul în care sufrageria și camera de zi sunt conectate direct una cu cealaltă, podeaua este adesea o decizie de design. Așadar, atunci când alegeți o pardoseală din lemn trebuie să recunoașteți dezavantajele menționate mai sus.
Dacă alegeți parchetul din motive estetice, nu numai că trebuie să aveți grijă de finisarea corectă a suprafeței pentru a proteja podeaua bucătăriei, dar alegerea lemnului determină și cât timp vă veți bucura de pardoseala dumneavoastră.
Care este cel mai bun lemn pentru o podea de bucătărie? Stejarul este un clasic robust care, cu o întreținere regulată adecvată, poate rezista la o utilizare intensă în bucătărie.
Curățarea podelelor din lemn din bucătărie:
Murdăria de pe podelele din lemn este ca șmirghelul, șlefuind suprafața de lemn și făcând-o plictisitoare. De aceea, pardoselile din lemn trebuie curățate în mod regulat.
Este suficient să aspirați (cu o perie de parchet!) sau să ștergeți cu o cârpă umedă. Câteva picături de detergent pentru podele din lemn nu vor face niciun rău.
Ceea ce mulți oameni nu știu: longevitatea unei podele din lemn depinde de umiditatea optimă – și nu doar în cazul unei podele din lemn din bucătărie. O umiditate relativă de 50% este ideală. Un umidificator sau plantele de interior pot compensa acest lucru.
5. Pardoseli PVC în bucătărie
PVC-ul este foarte practic și este disponibil în multe culori și modele. Este ușor de instalat, chiar și pe un substrat vechi, și nu are o înălțime mare de instalare.
De fapt, pardoselile din PVC, ca și cele din vinil, sunt mai ieftine, rezistente și ușor de întreținut.
În schimb, PVC-ul primește un plus în ceea ce privește igiena. Materialul are și avantaje de confort: picioarele nu îngheață la fel de repede ca pe gresie. Echilibrul ecologic al materialului vorbește împotriva utilizării PVC-ului în bucătărie.
6. Pardoseli de vinil pentru bucătării
Aici este la fel ca în cazul PVC-ului și al linoleumului. În cazul pardoselilor de vinil există, de asemenea, o mare diferență de calitate. În orice caz, trebuie să fiți atenți la compoziție. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu alergii. De asemenea, acordați atenție echilibrului ecologic.
Curățați temeinic podelele din PVC și vinil:
Cu oțet, detergent de vase – pardoselile de bucătărie din vinil sau PVC rezistente nu numai că rezistă la utilizare intensă, dar pot fi curățate din nou cu detergenți obișnuiți de uz casnic. Acestea nu necesită o îngrijire specială.
7. Linoleum pentru podele de bucătărie
Același lucru este valabil pentru linoleum ca și pentru PVC, dar echilibrul său ecologic este mai bun. Spre deosebire de PVC, linoleum este una dintre așa-numitele acoperitoare de podea naturale în bucătărie. Este alcătuit din materii prime naturale, cum ar fi uleiul de in, plută sau făină de lemn și iută.
Datorită combinației inteligente de materiale, această pardoseală de bucătărie este antiderapantă, antistatică și ușor de curățat. Datorită compoziției sale, linoleumul poate preveni chiar și răspândirea bacteriilor și este, de obicei, potrivit pentru persoanele care suferă de alergii. Dacă vă place o pardoseală puțin mai neobișnuită din punct de vedere al designului, veți găsi, de asemenea, multe opțiuni colorate cu linoleum.
Dar aveți grijă la modul în care o faceți: ar trebui să fie întotdeauna instalat de un specialist în pardoseli. Deoarece este un produs natural, este necesară o glazurare profesională pentru a preveni infiltrarea apei și putrezirea materialului. Este o pardoseală de bucătărie ecologică și sănătoasă, fără rosturi.
Cum cureți o podea de linoleum:
Curățați întotdeauna cu un detergent de uz casnic obișnuit sau cu săpun cu o cârpă umedă. Adăugați puțină lămâie, oțet sau alcool în apa de curățare pentru a readuce linoleumul la strălucire.
Apropo: urmele negre de pe tocuri pot fi îndepărtate cu ușurință cu o gumă de șters.
8. Podele laminate pentru bucătărie
Podelele laminate sunt adesea foarte subțiri și nu sunt suficient de rezistente pentru bucătării. Dar, de multe ori, este și o chestiune de buget. Faptul că acest material este potrivit pentru bucătării doar într-o măsură limitată se datorează lipsei de rezistență la umiditate.
În plus, căderea obiectelor grele poate lăsa urme neatractive pe podea.
Sfaturi pentru curățarea pardoselilor laminate:
Deoarece laminatul este sensibil la umezeală, “ușor umed” este cuvântul magic pe care ar trebui să îl rețineți, ca proprietar de parchet laminat.
9. Combinarea materialelor – două pardoseli de bucătărie diferite
Trebuie să vă gândiți cu atenție la proiectarea unei bucătării cu două materiale de pardoseală diferite. Nu puteți să vă reproiectați bucătăria fără să renovați și etajul “doi”.
Cu toate acestea, există momente în care sunt recomandate două tipuri diferite de pardoseli pentru bucătărie. De exemplu, ca în acest exemplu, pentru a evidenția vizual zona de bucătărie.