Confortul și confortul au o importanță deosebită în zilele noastre, deoarece casa noastră este un loc în care petrecem mult timp relaxându-ne cu familia, pregătind cina împreună, refăcând energia și chiar lucrând.
Camerele pentru copii nu fac excepție – stilul și ergonomia afectează în mod direct starea de spirit a copilului, formarea de obiceiuri bune, atitudini față de învățare, ordine și jocuri și, prin urmare, trebuie să facem interiorul camerei de copii confortabil.
Am intervievat câțiva designerii de interior, pentru a afla ce trebuie avut în vedere atunci când se creează o cameră pentru copii. Am analizat în detaliu ce aspecte trebuie luate în considerare la crearea camerelor pentru copii, atât din punct de vedere ergonomic, cât și psihologic. De asemenea, a pregătit pentru tine exemple vizuale de interioare, a făcut o selecție de decoruri și a colectat o mulțime de sfaturi valoroase.
Iată care sunt cele 9 trucuri de care trebuie să țineți cont atunci când amenajați camerele copiilor!
1. Cum împarți în mod corespunzător spațiul camerei copiilor?
Zonarea spațiului pentru copii este cea mai relevantă, deoarece interiorul camerelor pentru copii trebuie să ia în considerare mai multe zone importante pentru diferite activități:
- Zona de dormit
- Zona de studiu
- Zona de joacă
- Zona de depozitare
Cele mai multe camere de copii sunt adesea mici, iar natura multitasking a unei camere de copii necesită ca toate cele patru zone să fie acoperite fără a restricționa spațiul copilului. Mai mult, toate aceste zone trebuie să fie gândite în avans, astfel încât interiorul să nu arate dezordonat, iar grădinița să fie nu numai confortabilă, ci și confortabilă.
Acest interior prezintă o combinație compactă a celor trei zone. Zonele de dormit, de lucru și de depozitare sunt legate între ele din punct de vedere stilistic și structural.
Pentru a utiliza la maximum spațiul limitat, dulapul cu balamale este construit de la podea până la tavan. Pe rafturi se pot depozita jucării, cărți, rechizite școlare, papetărie. În dulapurile superioare sunt ideale pentru lucrurile care nu folosesc un copil de multe ori, iar într-un dulap mare cu balamale bine plasate haine și pantofi.
Vă rugăm să rețineți că patul poate include sertare pentru lenjeria de pat, pentru a economisi spațiu și a face ordine. Toată mobila este aliniată de-a lungul unui perete, ceea ce vă oferă mai multe opțiuni, de exemplu, să construiți peretele opus într-un mod similar.
2. Cum faci camera unui copil să fie sigură?
Pentru ca copilul dumneavoastră să crească independent, să exploreze lumea din jurul său și să rămână în siguranță, trebuie să vă gândiți în prealabil la câteva puncte importante din interior:
- Folosiți materiale ecologice, de exemplu podele din plută. În primul rând, nu este alunecos și, în al doilea rând, este un produs ecologic.
- Montați prize de curent cu sistem antiefracție.
- Proiectați mobilierul fără colțuri ascuțite, astfel încât copiii să nu se rănească accidental.
- Luați în considerare utilizarea de plăci conglomerate de înaltă calitate, cu emisii minime de formaldehidă în mobilier.
- Folosiți accesorii de înaltă calitate, sigure, în dulapuri și diverse mecanisme de ridicare și balamale.
- Asigurați-vă că mobilierul pentru copii are margini cu o grosime de cel puțin 0,8 sau 2 mm.
- Este foarte de dorit ca mobilierul să fie încorporat – în acest fel, dulapurile, rafturile și mesele sunt atașate de pereți, spre deosebire de mobilierul de cabinet.
Proiectul de design al acestui design interior prevede paturi cu colțuri rotunjite, ceea ce face ca deplasarea în cameră să fie sigură.
Ergonomia mobilierului este un factor important de confort, în special în timpul studiilor. Înălțimea birourilor este de 750 mm, iar cea a scaunelor de 450 mm.
3. Cum aleg culoarea potrivită pentru camera copilului meu?
Alegerea corectă a culorii va asigura confortul psihologic pentru joacă, relaxare, creștere și dezvoltare, iar pentru a face acest lucru trebuie să țineți cont de sexul și vârsta copilului.
Pentru a vă oferi o imagine de ansamblu clară a combinațiilor de culori și a decorurilor pentru interiorul dormitorului în funcție de sex și vârstă, am pregătit sisteme de culori de bază:
1. O selecție de decoruri pentru copii sub 2 ani
Această selecție constă în culori calme și pastelate, deoarece acestea reduc excitarea, liniștesc și calmează. Nuanțele blânde și pastelate îl introduc cu delicatețe pe bebelușul dumneavoastră în lumea culorilor, fără a-i obosi psihicul sensibil.
Este suficient să alegeți 1-2 nuanțe de bază pentru suprafețele mari și alte câteva pentru mobilier, lenjerie de pat, perdele și covoare. Celelalte nuanțe trebuie adăugate de preferință local.
2. O selecție de decoruri pentru un băiat mai mare
Această selecție constă în tonuri mai luxuriante și mai expresive. O combinație de nuanțe opuse, cum ar fi albastru rece și portocaliu cald, este folosită în contrast cu decorurile albe și din lemn.
Tonul albastru profund ajută la eliberarea tensiunii emoționale și favorizează concentrarea. Portocaliul inspiră comunicarea și îl face pe copil mai energic. Albul energizează, dă încredere și ajută la recuperare și concentrare. De asemenea, extinde vizual camera, creând un efect de lumină și aerisire.
3. O selecție de decoruri pentru camera unei fete
Pentru o fată, designul interior al camerei ei nu este doar un interior frumos, ci și un factor important în formarea gustului și a simțului estetic în viitor.
Se poate folosi un ton calm, neutru pentru mobilier și culori vii și accente în accesorii, textile sau postere. Astfel, puteți avea încredere în copilul dumneavoastră pentru a lua decizii privind alegerea și schimbarea accesoriilor din interior fără a afecta stilul general.
{{ content }}
4. Cum poate influența interiorul unei camere de copii stima de sine a acestuia?
Pentru încrederea în sine, psihologii recomandă plasarea unei oglinzi pe toată lungimea în camera copilului pentru a-l ajuta să-și formeze o idee despre el însuși și să devină conștient de unicitatea sa.
Luați în considerare o oglindă pe toată lungimea din fața unui dulap. Aceasta va face camera luminoasă, însorită și atractivă și îl va încuraja pe copilul dumneavoastră să fie îngrijit și ordonat.
Când face ordine înainte de a merge la școală, copilul dumneavoastră va putea vedea rezultatul acțiunilor sale, ceea ce este foarte important pentru formarea unor obiceiuri bune.
5. Cum ar trebui să fie păstrată ordinea în camera copilului?
Pentru ca un copil să crească independent și ordonat, este important să păstrăm lucrurile simple. De exemplu, puteți folosi autocolante pentru a indica conținutul sertarului.
Toate umerașele, rafturile și sertarele ar trebui să fie plasate la înălțimea copilului, iar în zona de joacă și de activități ar trebui să se folosească rafturi deschise.
Rafturile pot fi etichetate în funcție de ziua săptămânii, iar hainele pentru fiecare zi pot fi aranjate, economisind astfel timp de asamblare și învățându-vă copilul că fiecare obiect trebuie să aibă locul său.
Dulapul încorporat din camera copiilor arată zonele de depozitare funcționale pentru cărți, jucării și haine de zi cu zi. Este o idee bună să păstrați toate hainele într-un singur loc și să așezați articolele folosite frecvent pe umerașe și rafturi la îndemâna copilului.
La vârsta de 5-6 ani, un copil poate ajunge la rafturi cu o înălțime de 130 cm, la 7-8 ani până la 150 cm, iar la 9-10 ani poate ajunge până la 170 cm.
6. Cum să creați o zonă creativă în camera unui copil pentru auto-exprimare
Pentru a vă ajuta copilul să devină mai organizat, puteți plasa un program zilnic sau săptămânal în cameră, puteți folosi o tablă de ardezie și puteți picta un perete întreg cu vopsea de ardezie cu magnet.
Puteți pune pe ea magneți, notițe, urări și fotografii ale evenimentelor importante din viața copilului dumneavoastră. Este foarte convenabil, practic și ecologic.
Vă rugăm să rețineți că peretele este vopsit cu vopsea colorată cu magnetică, care este apreciată de copii. Copiii își pot îmbunătăți abilitățile de scriere, de desenare, de învățare a cuvintelor străine. Acest perete este ușor de întreținut și ușor de utilizat, va deveni o jucărie utilă și preferată de copiii de toate vârstele.
7. Cum poate interiorul să stimuleze interesul pentru noi cunoștințe?
Pentru a stimula interesul copilului pentru noi cunoștințe, puteți amplasa o hartă a lumii sau un glob pământesc în interiorul dormitorului – acesta va stimula interesul copilului pentru lumea înconjurătoare și îl va inspira să învețe ceva nou.
Folosirea hărții lumii unui copil ca decor calmează și predispune la o stare de visare, care se poate manifesta prin dorința de a călători, de a descoperi, de a explora ceva nou. Copilul se poate scufunda într-o lume de neuitat de aventură în țări neexplorate, pentru că imaginația lui poate desena imagini minunate pe care le va întruchipa în viitor în opera de artă. O hartă a lumii în fața ochilor unui copil este o căutare fascinantă de orașe, continente, râuri și lacuri. Trezirea interesului pentru aceste lucruri reprezintă o contribuție foarte importantă la dezvoltarea copilului.
8. Cum puteți folosi designul interior pentru a dezvolta creativitatea unui copil?
Pentru a încuraja creativitatea copilului dumneavoastră, creați o zonă originală în camera copilului, cum ar fi un baldachin, un teepee, o căsuță sau o punte improvizată. Veți vedea în curând cum această zonă va deveni un loc preferat de joacă și relaxare pentru copilul dumneavoastră, deoarece chiar și cea mai simplă idee poate deveni misterioasă și enigmatică.
Camera copilului poate fi îmbunătățită cu un baldachin sau un leagăn și poate fi un colțișor pentru a citi cărți, a sta cu prietenii, a se juca și chiar a dormi.
9. Cum să decorezi o camera dacă există doi copii în familie?
De multe ori există doar o singură cameră și doi copii, astfel încât copiii petrec mult timp împreună. Așadar, nu uitați că fiecare copil are nevoie de propriul spațiu individual. Atunci când se proiectează o cameră pentru doi copii, trebuie să se țină cont de interesele fiecăruia dintre ei. Este mai dificil să proiectezi interiorul camerei copilului dacă este camera unui frate sau a unei surori.
În ambele cazuri, ajutați de o cameră zonată corespunzător, astfel încât fiecare copil să aibă colțul lui, iar copiii să uite de conflicte.
După cum ați observat, există o serie de aspecte pe care este important să le luați în considerare atunci când amenajați camera unui copil pentru a o face confortabilă și sigură. Țineți cont de vârsta, sexul și hobby-urile copilului dumneavoastră, oferiți fiecărui copil propriul spațiu și spațiu de depozitare, oferiți-i o zonă de creativitate, iar copilul dumneavoastră vă va mulțumi pentru confort, comoditate și dragoste.