Vintage modern – combina vechiul cu noul

Secretele designului de interior sunt usor de descifrat, iar amestecul de piese vechi, sau vintage, si unele noi, moderne, intr-o camera pentru a crea un aspect deosebit, este unul dintre cele mai simple de realizat.

Combinarea vechiului si a noului, sau imbinarea designului vintage cu cel modern, poate produce un stil de camera care arata ca si cum ar fi evoluat de-a lungul multor ani. Imbinarea tendintelor moderne cu piese mostenite si obiecte care au o importanta sentimentala este ceea ce face ca locuintele noastre sa fie unice. Exista ceva special intr-o camera care iti stimuleaza simturile nostalgice, dar crearea unui echilibru astfel incat camera sa arate mai degraba eleganta decat dezordonata sau o amestecatura de vechituri poate fi o provocare.

Vintage modern - combină vechiul cu noul
Vintage modern - combină vechiul cu noul

De ce sa amestecam vechiul si noul? Raspunsul evident este ca toata lumea a mostenit ceva vechi de la un membru al familiei, de la un prieten sau de la un fost coleg de casa, chiar daca este vorba de un mic ornament. Un alt motiv este acela ca multi dintre noi nu isi permit sa cumpere totul nou, preferand sa caute in targurile de vechituri si in pietele de antichitati pentru a gasi obiecte mai accesibile si cu caracter. Asadar, daca doriti sa creati un design care sa combine tendintele moderne cu piesele mostenite, vintage sau antice, urmati ghidul nostru esential.

Stabileste paleta de culori

Primul lucru pe care trebuie sa-l luati in considerare este alegerea paletei de culori. Atunci cand amestecati vechiul si noul si folositi multe elemente individuale interesante, nu este nevoie sa adaugati o culoare dramatica pe pereti, de exemplu, pentru a crea un impact suplimentar. Din acest motiv, o paleta neutra este, in general, cea mai reusita, deoarece permite pieselor din spatiu sa straluceasca.

Vintage
Vintage modern - combină vechiul cu noul

Totusi, daca doriti sa adaugati o nota de culoare, cel mai bine este sa ganditi indraznet, pentru ca aceasta sa nu se piarda. De asemenea, este imperativ sa unificati designul si sa creati un fundal pentru mobilier prin alegerea pardoselii potrivite. Lemnul de esenta tare este cel mai bun mod de a realiza acest lucru, dar si alte suprafete solide pot functiona la fel de bine. Covorul montat este, in general, prea “suburban” pentru acest gen, desi covoarele, in special cele cu modele tribale sau geometrice, ancoreaza incaperea si aduc caldura intr-un mod nepretentios.

Foloseste mobilier creativ

Modul in care va folositi obiectele in spatiu este la fel de important ca si obiectul in sine. Un design vintage-modern eficient ar trebui sa aiba un stil teatral. Pentru a realiza acest lucru, incercati sa refolositi obiectele preferate, cum ar fi un scaun vechi cu scara ca noptiera, o valiza de epoca ca masuta de cafea sau un banc de lucru industrial ca masa de luat masa.

Vintage modern - combină vechiul cu noul
Vintage modern - combină vechiul cu noul

O alta modalitate excelenta de a fi creativ cu mobilierul si de a crea un aspect unic este de a recicla piesele de epoca folosind tesaturi si culori contemporane, obtinand astfel o piesa unica care face legatura intre stiluri.

Expune “comorile” la vedere

Regula de aur pentru a adauga mobilier vintage in casa ta este sa pastrezi aceste comori la vedere. O gramada de pahare antice de cocktail depozitate intr-un dulap vor fi cel mai probabil neglijate si rareori folosite.

Vintage modern - combină vechiul cu noul
Vintage modern - combină vechiul cu noul

Toate piesele de mobilier si de decor vintage ar trebui sa fie considerate piese de arta pretioase si plasate in zone in care pot fi observate. Acest lucru ar putea implica adaugarea mai multor rafturi in bucatarie sau in camera de zi sau pastrarea curata a blatului dulapurilor din bucatarie, astfel incat un rand de pahare de argint vechi sa poata fi aratat vizitatorilor.

Cu toate acestea, putina munca suplimentara va va permite sa incorporati decorul vintage intr-o casa moderna pentru un interior unic si distinctiv.

Gaseste un echilibrul intre vintage si modern

Amestecul de stiluri diferite in cadrul aceleiasi scheme functioneaza daca exista un echilibru intre numarul de piese folosite. De exemplu, un bufet georgian amestecat cu cateva piese chinezesti si contemporane va iesi in evidenta din motive gresite. In schimb, distribuiti modelele astfel incat sa nu fie grupate in perioadele sau stilurile lor. Daca ati mostenit o piesa de mobilier de epoca, ajutand-o sa se potriveasca poate fi la fel de simplu ca si cum ati gasi cateva accesorii din aceeasi epoca pentru a o lega.

In timp ce aspectul general al camerei este important, un spatiu eclectic de succes este alcatuit din viniete. Imaginati-va ca faceti fotografii in jurul camerei pentru o revista – daca puteti gasi mai multe zone care produc instantanee rafinate, veti obtine un spatiu final uimitor.

Vintage modern
Vintage modern - combină vechiul cu noul

O camera care combina inteligent vechiul si noul este coerenta si calma; nu exista un singur element “caracteristic”, iar ochiul calatoreste de la un design la altul, asimiland stilul fiecaruia. Pentru a va asigura ca incaperile sunt elegante, nu haotice, fiecare element folosit trebuie sa fie de buna calitate sau frumos in sine.

Combinati si grupati piesele pentru a permite aprecierea farmecului individual al fiecareia dintre ele si este mai bine sa folositi obiecte care contrasteaza ca perioada sau aspect decat cele care sunt pur si simplu “putin diferite”. De exemplu, combinarea unui dulap puternic sculptat cu liniile curate ale scaunelor colorate va produce o juxtapunere care va permite ca ambele sa fie apreciate individual.

De asemenea, este important sa fiti constienti de scara fiecarei piese in cadrul spatiului, deoarece obtinerea proportiilor corecte este esentiala pentru modul in care mobilierul se raporteaza unul la celalalt, in special atunci cand se creeaza o schema eclectica. Modelele supradimensionate sunt, in general, mai bune decat cele subdimensionate, de exemplu in cazul iluminatului suspendat – unele dintre cele mai impresionante scheme combina scaunele contemporane cu candelabre vintage si oglinzi clasice.

Aveti obiecte vechi la care nu doriti sa renuntati? Amestecati stilul modern cu elemente vintage! Ce mai asteptati? Intrati in pod, in garaj, in subsol si amestecati-le. Veti economisi bani si poate chiar veti avea o poveste interesanta de spus.

Acest stil nu e pentru tine? Verifica si alte idei de amenajare recomandate AICI!

Etichete:

Epardoseli
Logo
Shopping cart