Vanzari: (021) 316-3168 | Livrari: 0738 647 722 | Montaje: 0723 145 906

Tipuri de gresie și faianță. Ce este gresia, ce este faianța și la ce se folosesc acestea?

Internetul este plin de informații, însă nu întotdeauna sunt de încredere, motiv pentru care vă propunem o centralizare a celor mai importante detalii pe care trebuie să le aveți în vedere când alegeți modelele de gresie și faianță pentru acasă, birou sau showroom. 

Faianța – Se montează pe pereți, plan vertical! Este folosită exclusiv pentru pereți, nu poate fi montată pe pardoseală deoarece nu este construită să suporte greutăți mari și trafic.

Gresia – Se montează pe pardoseală, dar poate fi folosită și pentru pereți. Atenție, nu este recomandat să recurgeți la această varianta atunci când este vorba despre plăci mari.

Gresie și faianță porțelanată sau glazurată?

Întâi de toate, trebuie să știm că diferența între cele două vine din procesul de fabricație. La începuturi, culoarea gresiei și faianței era dată de culoarea-nuanță a lutului din care erau fabricate. Stratul de lut era așezat în cuptor la o temperatura înalta și rezultă prin procesul de coacere o placă cu ambele fețe poroase. La un moment dat a fost descoperită o nouă varianta de producție, prin care una dintre fețe era supusă la un al doilea proces de ardere la o temperatură chiar mai mare.

Hrpdh tipuri de gresie și faianță. Ce este gresia, ce este faianța și la ce se folosesc acestea?
Tipuri de gresie și faianță. Ce este gresia, ce este faianța și la ce se folosesc acestea? 13

În urmă acestui proces, rezultă o față mai netedă, lucioasă denumită generic glazură. Mergând mai departe prin ținerea unui timp mai îndelungat la o temperatura foarte înalta, vitrifierea se propagă în toată masă materialului. Poți găsi modele de gresie porțelanată care seamănă ca aspect cu marmura.

Tehnologia de porțelanare s-a ramificat în timp, acum existând porțelanarea normală și cea în masă. Cea normală are o pelicula pe partea exterioară a plăcii de culoarea și textura dorită, în timp ce spatele arată diferit. Gresia porțelanată  în masă contopește cele două părți, rezultând aceeași culoare și textura pe ambele fețe ale plăcii.

Când folosim gresia glazurată și când o folosim pe cea porțelanată?

În oricare dintre variante, ne dorim să arate bine, evident, dar este necesar să fim atenți și la câteva alte aspecte precum: condiții meteo și trafic. Gresia porțelanată este mai rezistentă și recomandată pentru exterior și zonele din casă cu trafic și umezeală mari. Poate fi perfectă pentru treptele de intrare în casă, băi, bucătării, hol de intrare. La interior însă, indiferent de încăpere, și gresia glazurată se descurcă admirabil.

Chateaux kitchen landscape e1466802369810 tipuri de gresie și faianță. Ce este gresia, ce este faianța și la ce se folosesc acestea?
Tipuri de gresie și faianță. Ce este gresia, ce este faianța și la ce se folosesc acestea? 14

Din punct de vedere al aspectului, gresia porțelanată este de regulă mai lucioasă. Varianta glazurată are o tentă mată sau chiar mici neregularități grunjoase. La ambele, acest aspect face parte din farmec și trebuie luat în considerare atunci când este ales un model sau altul. Depinde foarte mult de gusturi și de viziunea pe care o avem asupra încăperii.

Atât gresia porțelanată cât și cea glazurată arată foarte bine în contextul în care sunt montate, depinde foarte mult de nevoile încăperii. Rezistența la șocuri și la umezeală sau îngheț depinde și de fiecare model în parte și deși regula generală este că variantele de gresie porțelanată sunt mai rezistente, sunt multe situații în care un model glazurat este mai rezistent decât unul porțelanat. Aici este cel mai bine să va consultați și cu persoană specializată de la care să achiziționați produsul.

Gresie rectificată, faianță rectificată

Ce înseamnă rectificarea unei plăci ceramice? În mod normal, spre margine, placa are un unghi curbat, formând exact pe colțul plăcii un unghi diferit de 90 de grade. De asemenea, diferă și grosimea plăcii de la exterior la interior în cazul plăcilor nerectificate.

Gresie si faianta
Tipuri de gresie și faianță. Ce este gresia, ce este faianța și la ce se folosesc acestea? 15

Rectificarea gresiei a devenit necesară pentru că, prin ardere, dimensiunile plăcii se modifică, iar variațiile de calibru/mărime pot ajunge până la 1,5%. Diferența de mărime de la o placă la alta poate fi greu de mascat în timpul montajului. Nevoia de rectificare a fost resimțită mai ales la suprafețele foarte mari de acoperit cu gresie unde diferențele, deși foarte mici, se adună și pot să influențeze aspectul general al podelei.

Pentru rectificare, plăcile se fabrică inițial într-o dimensiune mai mare, iar apoi sunt tăiate la o dimensiune standard. Prin acest procedeu dispar diferențele de mărime și colțurile sunt într-un unghi perfect drept.

Multe voci spun că o varianta de montaj pentru gresia rectificată este prin alipirea plăcilor una de cealaltă. Nu este foarte recomandat un astfel de montaj. O soluție bună atât din punct de vedere estetic cât și practic este prin apropierea lor până la 1,5mm. În varianta gresiei nerectificate, era recomandat un rost de 2-3 mm. Diferența este vizibilă și are un impact pozitiv asupra design-ului.

Atunci când alegem între gresie rectificată și gresie nerectificată, trebuie să luăm în calcul și viziunea generală pe care o avem asupra camerei. De exemplu, pentru un aspect mai natural, ar trebui optat pentru a doua variantă, deși, în funcție de modelul ales, rosturile micșorate au rolul de a oferi o cursivitate crescută a pardoselii.

Modele și finisaje de gresie și faianță

Dacă mergem pe o gresie tip parchet, se recomandă rectificarea și optarea pentru o culoare a rosturilor în nuanță cu tonul lemnului. Pentru modelele inspirate de piatră, se poate opta pentru rosturi cu un ton mai închis sau deschis decât nuanță plăcilor pentru crearea unui mic contrast.

Știm că gusturile nu se discuta niciodată, însă este bine să cunoaștem și principalele detalii de fabricație atunci când alegem un model sau altul de gresie și faianță.

Vă recomandăm cele mai apreciate modele de gresie și faianță pe care le găsiți la un preț special pe epardoseli.ro.👇

Dacă ți-a plăcut acest articol, găsești AICI și alte articole cu sfaturi despre amenajări interioare.

Citește și
Dressingul - o necesitate în 2022
   Epardoseli
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Comparatie
   Shopping cart