Tipuri de gresie si faianta. Ce este gresia, ce este faianta si la ce se folosesc acestea?

Internetul este plin de informatii, insa nu intotdeauna sunt de incredere, motiv pentru care va propunem o centralizare a celor mai importante detalii pe care trebuie sa le aveti in vedere cand alegeti modelele de gresie si faianta pentru acasa, birou sau showroom. 

Faianta – Se monteaza pe pereti, plan vertical! Este folosita exclusiv pentru pereti, nu poate fi montata pe pardoseala deoarece nu este construita sa suporte greutati mari si trafic.

Gresia – Se monteaza pe pardoseala, dar poate fi folosita si pentru pereti. Atentie, nu este recomandat sa recurgeti la aceasta varianta atunci cand este vorba despre placi mari.

Gresie si faianta portelanata sau glazurata?

Intai de toate, trebuie sa stim ca diferenta intre cele doua vine din procesul de fabricatie. La inceputuri, culoarea gresiei si faiantei era data de culoarea-nuanta a lutului din care erau fabricate. Stratul de lut era asezat in cuptor la o temperatura inalta si rezulta prin procesul de coacere o placa cu ambele fete poroase. La un moment dat a fost descoperita o noua varianta de productie, prin care una dintre fete era supusa la un al doilea proces de ardere la o temperatura chiar mai mare.

Tipuri de gresie și faianță. Ce este gresia, ce este faianța și la ce se folosesc acestea?
Tipuri de gresie și faianță. Ce este gresia, ce este faianța și la ce se folosesc acestea?

In urma acestui proces, rezulta o fata mai neteda, lucioasa denumita generic glazura. Mergand mai departe prin tinerea unui timp mai indelungat la o temperatura foarte inalta, vitrifierea se propaga in toata masa materialului. Poti gasi modele de gresie portelanata care seamana ca aspect cu marmura.

Tehnologia de portelanare s-a ramificat in timp, acum existand portelanarea normala si cea in masa. Cea normala are o pelicula pe partea exterioara a placii de culoarea si textura dorita, in timp ce spatele arata diferit. Gresia portelanata  in masa contopeste cele doua parti, rezultand aceeasi culoare si textura pe ambele fete ale placii.

Cand folosim gresia glazurata si cand o folosim pe cea portelanata?

In oricare dintre variante, ne dorim sa arate bine, evident, dar este necesar sa fim atenti si la cateva alte aspecte precum: conditii meteo si trafic. Gresia portelanata este mai rezistenta si recomandata pentru exterior si zonele din casa cu trafic si umezeala mari. Poate fi perfecta pentru treptele de intrare in casa, bai, bucatarii, hol de intrare. La interior insa, indiferent de incapere, si gresia glazurata se descurca admirabil.

Tipuri de gresie și faianță. Ce este gresia, ce este faianța și la ce se folosesc acestea?
Tipuri de gresie și faianță. Ce este gresia, ce este faianța și la ce se folosesc acestea?

Din punct de vedere al aspectului, gresia portelanata este de regula mai lucioasa. Varianta glazurata are o tenta mata sau chiar mici neregularitati grunjoase. La ambele, acest aspect face parte din farmec si trebuie luat in considerare atunci cand este ales un model sau altul. Depinde foarte mult de gusturi si de viziunea pe care o avem asupra incaperii.

Atat gresia portelanata cat si cea glazurata arata foarte bine in contextul in care sunt montate, depinde foarte mult de nevoile incaperii. Rezistenta la socuri si la umezeala sau inghet depinde si de fiecare model in parte si desi regula generala este ca variantele de gresie portelanata sunt mai rezistente, sunt multe situatii in care un model glazurat este mai rezistent decat unul portelanat. Aici este cel mai bine sa va consultati si cu persoana specializata de la care sa achizitionati produsul.

Gresie rectificata, faianta rectificata

Ce inseamna rectificarea unei placi ceramice? In mod normal, spre margine, placa are un unghi curbat, formand exact pe coltul placii un unghi diferit de 90 de grade. De asemenea, difera si grosimea placii de la exterior la interior in cazul placilor nerectificate.

Gresie si faianta
Tipuri de gresie și faianță. Ce este gresia, ce este faianța și la ce se folosesc acestea?

Rectificarea gresiei a devenit necesara pentru ca, prin ardere, dimensiunile placii se modifica, iar variatiile de calibru/marime pot ajunge pana la 1,5%. Diferenta de marime de la o placa la alta poate fi greu de mascat in timpul montajului. Nevoia de rectificare a fost resimtita mai ales la suprafetele foarte mari de acoperit cu gresie unde diferentele, desi foarte mici, se aduna si pot sa influenteze aspectul general al podelei.

Pentru rectificare, placile se fabrica initial intr-o dimensiune mai mare, iar apoi sunt taiate la o dimensiune standard. Prin acest procedeu dispar diferentele de marime si colturile sunt intr-un unghi perfect drept.

Multe voci spun ca o varianta de montaj pentru gresia rectificata este prin alipirea placilor una de cealalta. Nu este foarte recomandat un astfel de montaj. O solutie buna atat din punct de vedere estetic cat si practic este prin apropierea lor pana la 1,5mm. In varianta gresiei nerectificate, era recomandat un rost de 2-3 mm. Diferenta este vizibila si are un impact pozitiv asupra design-ului.

Atunci cand alegem intre gresie rectificata si gresie nerectificata, trebuie sa luam in calcul si viziunea generala pe care o avem asupra camerei. De exemplu, pentru un aspect mai natural, ar trebui optat pentru a doua varianta, desi, in functie de modelul ales, rosturile micsorate au rolul de a oferi o cursivitate crescuta a pardoselii.

Modele si finisaje de gresie si faianta

Daca mergem pe o gresie tip parchet, se recomanda rectificarea si optarea pentru o culoare a rosturilor in nuanta cu tonul lemnului. Pentru modelele inspirate de piatra, se poate opta pentru rosturi cu un ton mai inchis sau deschis decat nuanta placilor pentru crearea unui mic contrast.

Știm ca gusturile nu se discuta niciodata, insa este bine sa cunoastem si principalele detalii de fabricatie atunci cand alegem un model sau altul de gresie si faianta.

Va recomandam cele mai apreciate modele de gresie si faianta pe care le gasiti la un pret special pe epardoseli.ro.👇

Daca ti-a placut acest articol, gasesti AICI si alte articole cu sfaturi despre amenajari interioare.

Epardoseli
Logo
Shopping cart