Porțelan VS ceramică?

Atunci când vă gândiți la o înlocuirea gresiei de pe orice podea, perete sau blat, nu uitați să luați în considerare gresia porțelanate și ceramică pentru aspectul lor clasic și curat. Proprietarii de locuințe apreciază durabilitatea și versatilitatea acestora, precum și varietatea largă de opțiuni de stil disponibile.

Totuși, în ciuda tuturor asemănărilor lor, mai multe de diferențe importante separă cele două tipuri de plăci pe bază de argilă, de la porozitate și absorbție la durabilitate și costuri. Citiți în continuare pentru a explora avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre ele pentru a vă ajuta să o alegeți pe cea mai potrivită pentru casa dumneavoastră. Oricare ar fi varianta în care înclinați, vă putem dota cu sfaturi de întreținere pentru ca fiecare să arate ca nouă mai mult timp.

Porțelan vs ceramică?
Porțelan vs ceramică?

Diferențe

Ambele tipuri de gresie au rezistență la apă, dar chitul folosit pentru etanșare va fi o substanță mai vulnerabilă. Chitul folosit pentru etanșarea plăcilor este o substanță poroasă, prin urmare, capabilă să preia petele și umiditatea. Este important să sigilați și să întrețineți în mod corespunzător chitul, precum și plăcile porțelanate și ceramice pentru a păstra frumusețea și calitatea de rezistență la apă a plăcilor. Dacă nu se procedează cu grijă, se poate provoca deteriorarea plăcilor sau mucegăirea chitului în sine.

Ambele opțiuni de pardoseală sunt extrem de grele. Greutatea face, de asemenea, ca instalarea fiecăruia dintre aceste materiale să fie puțin mai scumpă din cauza costurilor suplimentare ale forței de muncă. În cazul în care instalați la un nivel superior, asigurați-vă că obțineți o inspecție pentru a vă asigura că clădirea poate suporta sarcinile materialului.

Mai întâi vom acoperi beneficiile gresiei porțelanate și apoi le vom compara cu diferențele lor față de plăcile ceramice.

Plăci de porțelan

Porțelanul fin este un material alb, cu un corp puternic și dens. Acesta este, de obicei, un material scump. Porțelanul fin variază foarte mult față de plăcile porțelanate pe care le găsim în mod obișnuit pe piață. Plăcile de porțelan sunt fabricate din argilă albă, nisip și feldspat. Culoarea va trece prin întreaga placă sau poate avea glazură pe suprafață. Alegerea unei plăci fără glazură poate fi mai bună pentru zonele cu trafic intens din cauza ciobirii și a uzurii. În acest fel, aceeași culoare va fi dedesubt, făcând aproape invizibile așchiile, zgârieturile și uzura. Adăugarea glazurii, însă, va oferi mai multe opțiuni de culoare pentru gresie față de culoarea sa naturală.

Porțelan vs ceramică?
Porțelan vs ceramică?

Porțelanul este un produs care este dens și are o bună durabilitate. Deoarece porțelanul este un material mai dens decât plăcile ceramice, asta înseamnă că este și un material mai puțin poros. Acest lucru va însemna că absoarbe și reține mai puțină umiditate. Acest lucru este bun pentru că va rezista mai mult și va necesita mai puțină întreținere și mentenanță în timp. Datorită compoziției sale și conținutului ridicat de feldspat, va fi un material extrem de durabil. Acest lucru va însemna că porțelanul va rezista la trafic intens. Toate aceste motive îl fac să fie o alegere populară pentru designul băilor.

Porțelan vs gresie ceramică
Porțelan vs ceramică?

Dacă dintr-un motiv oarecare gresia de porțelan se ciobește, va avea aceeași culoare pe toată piesa(cu excepția cazului în care ați ales să glazurați gresia), ascunzând mai bine ciobul până când acea gresie poate fi înlocuită sau reparată. Deși toate acestea sună ca fiind aspecte grozave, densitatea face ca placa să fie dificil(dar nu imposibil) de tăiat. Acest lucru poate crea dificultăți în cazul în care sperați să finalizați un proiect fără ajutor profesionist cu gresie porțelanate. Este adesea recomandat să fie manipulată și instalată de un profesionist. În funcție de design, va afecta foarte mult prețul serviciilor respective.

În plus față de calitățile cunoscute în mod obișnuit de densitate și rezistență la apă, porțelanul este, de asemenea, foarte rezistent la pete, precum și ignifug. Datorită acelorași aspecte care fac ca plăcile să fie rezistente la apă fac ca porțelanul să nu se păteze foarte ușor. Gresia nu va permite petelor să pătrundă în suprafață în moduri similare cu cel în care respinge apa. Porțelanul este, de asemenea, un material care în mod normal nu va arde. În cazul unui incendiu, a avea o pardoseală porțelanată poate ajuta la izolarea și limitarea incendiului, sau cel puțin să sperăm că va câștiga ceva timp în plus pentru a ieși în siguranță din clădire.

Porțelan vs ceramică?
Porțelan vs ceramică?

Gresia din porțelan poate fi mai scumpă decât cea din ceramică datorită tuturor acestor aspecte de calitate superioară menționate anterior.

Clasificarea gresiei din porțelan

Plăcile porțelanate pot fi așezate ocazional în exterior dacă au un rating PEI(Porcelain Enamel Institute) extrem de ridicat. Ratingurile variază de la PEI 0 la PEI 5.

Plăcile cu PEI 0 vor fi folosite pentru locații fără trafic pietonal, zone cum ar fi plăcile de perete.

Plăcile cu PEI 1 vor fi pentru locațiile cu trafic foarte ușor, cum ar fi băile sau zonele fără utilizare frecventă.

Plăcile catalogate la PEI 2 vor fi utilizate în locații cu trafic ușor, cum ar fi băile și dormitoarele.

Gresia cu un rating PEI 3 va fi folosită în locații cu trafic ușor spre moderat, care reprezintă cea mai mare parte a utilizării casnice.

PEI 4 vor fi locații cu trafic moderat până la intens, care vor fi potrivite pentru uz casnic și pentru unele aplicații comerciale.

Plăcile clasate ca PEI 5 se vor utiliza în locațiile cu trafic intens, care vor corespunde oricărei utilizări în casă, în exterior sau în mediul comercial.

În mod obișnuit, plăcile ceramice vor avea o notă de 3 până la 4 pe această scară, în timp ce porțelanul va avea o notă de 3 până la 5 pe această scară. Acest lucru va însemna că în cele mai multe medii vor funcționa ambele tipuri de gresie.

De obicei, porțelanul este folosit doar în mediile comerciale din cauza necesității, dar în ultima vreme stilul și luxul au adus stilul în case.

ANSI(Institutul Național American de Standarde) spune că plăcile de porțelan folosesc o “metodă de compoziție prin presare cu praf, rezultând o placă densă, impermeabilă, cu granulație fină și netedă, cu o față bine conturată“. Cei mai importanți factori de diferențiere sunt ratele de absorbție a apei. Acestea provin din modul în care sunt fabricate, pe baza ingredientelor utilizate, temperaturile la care au fost arse ingredientele, precum și cât de mult conținut de apă este deja eliminat, toate vor determina rezultatele testului.

Porțelan vs ceramică?
Porțelan vs ceramică?

Porțelanul are o rată de 0,5 procente sau mai mică. Acest lucru este determinat prin efectuarea unui test în care piesa este scufundată în apă. În funcție de cantitatea de apă care a fost absorbită se va determina rata. Din păcate, diferențierea porțelanului este un proces de certificare voluntară. Acest lucru face ca pentru consumator să fie dificil să facă diferența între tipurile de produse.

Plăci de ceramică

Plăcile ceramice fac parte din categoria materialelor semicristaline, amorfe și sunt de natură anorganică. Plăcile ceramice nu se vitrifică complet, ceea ce face ca materialul să fie poros și să absoarbă apă dacă nu este vitrificat corespunzător. Plăcile ceramice sunt fabricate din argilă albă, maro sau roșie. Deși culoarea argilei poate varia, culoarea observată este de obicei de la glazura care se află pe suprafață, aceasta va oferi o varietate de opțiuni vizuale diferite.

Plăcile ceramice, deși sunt mai puțin dense și mai puțin durabile decât cele porțelanate , vor fi o alegere excelentă pentru cineva care are un buget limitat sau care intenționează să facă singur proiectul. Plăcile ceramice sunt mult mai ușor de tăiat cu un fierăstrău pentru plăci umede sau cu un tăietor de plăcuțe cu clichet, care poate fi făcut acasă fără ajutorul unui profesionist. Doar pentru că este un produs mai puțin dens decât porțelanul nu înseamnă că nu este un material de calitate, ci doar o versiune relativ mai economică a porțelanului.

Porțelan vs ceramică?
Porțelan vs ceramică?

Deși gresia ceramică este, de asemenea, cunoscută ca fiind mai puțin rezistentă la apă decât porțelanul, aceasta poate fi glazurată, ceea ce va adăuga o protecție ulterioară care va face ca țigla ceramică să fie mai puțin susceptibilă la pete și mai rezistentă la pătrunderea apei. Dacă durabilitatea este o preocupare, există unele plăci mai rezistente(mai scumpe) care vor fi aproape imposibil de fisurat și vor fi de lungă durată dacă sunt întreținute corespunzător.

Plăcile ceramice sunt, de asemenea, un material mai ieftin decât gresia porțelanată. Acest lucru se datorează faptului că plăcile ceramice sunt mai puțin costisitoare atât la fabricare, cât și la instalare.

Ce tip de gresie ar trebui să folosesc?

Beneficiile utilizării gresiei de porțelan

  • Foarte rezistentă la lichide, ceea ce o face perfectă pentru utilizarea în băi, subsoluri și alte locuri umede;
  • Din aceleași motive pentru care gresia porțelanată rezistă atât de bine la umiditate, aceasta este, de asemenea, foarte rezistentă la pete;
  • Acest material foarte dens este mult mai greu de spart și va rezista bine la o utilizare intensă în timp. Plăcile de porțelan pot rezista chiar și la mobila grea mai bine decât plăcile ceramice;
  • Există puține opțiuni de pardoseli care rezistă la fel de bine în timp. Acest lucru se datorează faptului că gresia porțelanată este greu de spart și este extrem de dură, ceea ce înseamnă că este dificil de zgâriat sau de ciobit;
  • Datorită proprietăților lor extrem de durabile, plăcile porțelanate sunt ușor de întreținut. Este suficient să le spălați în mod regulat și să curățați rostul între ele și vor rămâne în formă bună ani de zile.

Beneficiile utilizării gresiei ceramice

  • Pentru anumite aplicații, este posibil să alegeți o placă ceramică neetanșată, care va avea un aspect mai natural. Acesta este un avantaj major față de alte opțiuni de plăci ceramice care necesită o glazură pentru a funcționa;
  • Dacă aveți nevoie de pardoseală într-un mediu umed, cum ar fi o baie sau un subsol, aveți nevoie de ceva care rezistă bine la umiditate. Plăcile ceramice sunt o opțiune excelentă în aceste cazuri;
  • Deoarece coloranții sunt adăugați la plăcile ceramice atunci când sunt create, acestea sunt una dintre cele mai diverse opțiuni de pardoseli. Puteți obține aceste plăci în aproape orice culoare care vă place și sunt vândute și în modele complexe, dacă sunteți în căutarea a ceva mai unic.

Atunci când vine vorba de costuri, pentru un produs cu un buget mediu sau redus, plăcile ceramice sunt cele mai potrivite. Dacă banii și costul forței de muncă nu reprezintă o problemă, porțelanul este o alegere populară pentru gresia din baie, precum și pentru camere de zi, dormitoare și bucătării. Porțelanul funcționează bine în majoritatea zonelor cu trafic intens din casă și chiar și în zonele exterioare, dacă se utilizează gresia cu ratingul corespunzător. În cazul în care se face un spațiu de la etajul al doilea cu gresie, ceramica este cea mai bună, dar numai într-un spațiu extrem de mic și trebuie să existe o inspecție pentru a se asigura că structura poate suporta încărcătura.

Fiecare produs oferă o varietate de modele și culori diferite, deoarece ambele produse pot fi tăiate și glazurate. Porțelanul are o culoare trecătoare, astfel încât va arăta mai bine atunci când este zgâriat sau ciobit. Dacă acesta va fi un proiect de care te vei ocupa singur, gresia ceramică va fi cea mai bună opțiune. Acest lucru se datorează faptului că va fi mai ușor de tăiat și mai puțin costisitoare, astfel încât, dacă există greșeli, acestea sunt mai puțin dăunătoare. Dacă faceți pardoseli porțelanate, este foarte recomandat să lăsați asta pe seama profesioniștilor.

Pentru mai multe sfaturi de amenajare interioară găsiți AICI alte articole cu recomandările noastre.

Nici un comentariu

      Lasa un raspuns

      Epardoseli
      Logo
      Shopping cart