Portelan VS ceramica?

Atunci cand va ganditi la o inlocuirea gresiei de pe orice podea, perete sau blat, nu uitati sa luati in considerare gresia portelanate si ceramica pentru aspectul lor clasic si curat. Proprietarii de locuinte apreciaza durabilitatea si versatilitatea acestora, precum si varietatea larga de optiuni de stil disponibile.

Totusi, in ciuda tuturor asemanarilor lor, mai multe de diferente importante separa cele doua tipuri de placi pe baza de argila, de la porozitate si absorbtie la durabilitate si costuri. Cititi in continuare pentru a explora avantajele si dezavantajele fiecareia dintre ele pentru a va ajuta sa o alegeti pe cea mai potrivita pentru casa dumneavoastra. Oricare ar fi varianta in care inclinati, va putem dota cu sfaturi de intretinere pentru ca fiecare sa arate ca noua mai mult timp.

Porțelan vs ceramică?
Porțelan vs ceramică?

Diferente

Ambele tipuri de gresie au rezistenta la apa, dar chitul folosit pentru etansare va fi o substanta mai vulnerabila. Chitul folosit pentru etansarea placilor este o substanta poroasa, prin urmare, capabila sa preia petele si umiditatea. Este important sa sigilati si sa intretineti in mod corespunzator chitul, precum si placile portelanate si ceramice pentru a pastra frumusetea si calitatea de rezistenta la apa a placilor. Daca nu se procedeaza cu grija, se poate provoca deteriorarea placilor sau mucegairea chitului in sine.

Ambele optiuni de pardoseala sunt extrem de grele. Greutatea face, de asemenea, ca instalarea fiecaruia dintre aceste materiale sa fie putin mai scumpa din cauza costurilor suplimentare ale fortei de munca. In cazul in care instalati la un nivel superior, asigurati-va ca obtineti o inspectie pentru a va asigura ca cladirea poate suporta sarcinile materialului.

Mai intai vom acoperi beneficiile gresiei portelanate si apoi le vom compara cu diferentele lor fata de placile ceramice.

Placi de portelan

Portelanul fin este un material alb, cu un corp puternic si dens. Acesta este, de obicei, un material scump. Portelanul fin variaza foarte mult fata de placile portelanate pe care le gasim in mod obisnuit pe piata. Placile de portelan sunt fabricate din argila alba, nisip si feldspat. Culoarea va trece prin intreaga placa sau poate avea glazura pe suprafata. Alegerea unei placi fara glazura poate fi mai buna pentru zonele cu trafic intens din cauza ciobirii si a uzurii. In acest fel, aceeasi culoare va fi dedesubt, facand aproape invizibile aschiile, zgarieturile si uzura. Adaugarea glazurii, insa, va oferi mai multe optiuni de culoare pentru gresie fata de culoarea sa naturala.

Porțelan vs ceramică?
Porțelan vs ceramică?

Portelanul este un produs care este dens si are o buna durabilitate. Deoarece portelanul este un material mai dens decat placile ceramice, asta inseamna ca este si un material mai putin poros. Acest lucru va insemna ca absoarbe si retine mai putina umiditate. Acest lucru este bun pentru ca va rezista mai mult si va necesita mai putina intretinere si mentenanta in timp. Datorita compozitiei sale si continutului ridicat de feldspat, va fi un material extrem de durabil. Acest lucru va insemna ca portelanul va rezista la trafic intens. Toate aceste motive il fac sa fie o alegere populara pentru designul bailor.

Portelan vs gresie ceramica
Porțelan vs ceramică?

Daca dintr-un motiv oarecare gresia de portelan se ciobeste, va avea aceeasi culoare pe toata piesa(cu exceptia cazului in care ati ales sa glazurati gresia), ascunzand mai bine ciobul pana cand acea gresie poate fi inlocuita sau reparata. Desi toate acestea suna ca fiind aspecte grozave, densitatea face ca placa sa fie dificil(dar nu imposibil) de taiat. Acest lucru poate crea dificultati in cazul in care sperati sa finalizati un proiect fara ajutor profesionist cu gresie portelanate. Este adesea recomandat sa fie manipulata si instalata de un profesionist. In functie de design, va afecta foarte mult pretul serviciilor respective.

In plus fata de calitatile cunoscute in mod obisnuit de densitate si rezistenta la apa, portelanul este, de asemenea, foarte rezistent la pete, precum si ignifug. Datorita acelorasi aspecte care fac ca placile sa fie rezistente la apa fac ca portelanul sa nu se pateze foarte usor. Gresia nu va permite petelor sa patrunda in suprafata in moduri similare cu cel in care respinge apa. Portelanul este, de asemenea, un material care in mod normal nu va arde. In cazul unui incendiu, a avea o pardoseala portelanata poate ajuta la izolarea si limitarea incendiului, sau cel putin sa speram ca va castiga ceva timp in plus pentru a iesi in siguranta din cladire.

Porțelan vs ceramică?
Porțelan vs ceramică?

Gresia din portelan poate fi mai scumpa decat cea din ceramica datorita tuturor acestor aspecte de calitate superioara mentionate anterior.

Clasificarea gresiei din portelan

Placile portelanate pot fi asezate ocazional in exterior daca au un rating PEI(Porcelain Enamel Institute) extrem de ridicat. Ratingurile variaza de la PEI 0 la PEI 5.

Placile cu PEI 0 vor fi folosite pentru locatii fara trafic pietonal, zone cum ar fi placile de perete.

Placile cu PEI 1 vor fi pentru locatiile cu trafic foarte usor, cum ar fi baile sau zonele fara utilizare frecventa.

Placile catalogate la PEI 2 vor fi utilizate in locatii cu trafic usor, cum ar fi baile si dormitoarele.

Gresia cu un rating PEI 3 va fi folosita in locatii cu trafic usor spre moderat, care reprezinta cea mai mare parte a utilizarii casnice.

PEI 4 vor fi locatii cu trafic moderat pana la intens, care vor fi potrivite pentru uz casnic si pentru unele aplicatii comerciale.

Placile clasate ca PEI 5 se vor utiliza in locatiile cu trafic intens, care vor corespunde oricarei utilizari in casa, in exterior sau in mediul comercial.

In mod obisnuit, placile ceramice vor avea o nota de 3 pana la 4 pe aceasta scara, in timp ce portelanul va avea o nota de 3 pana la 5 pe aceasta scara. Acest lucru va insemna ca in cele mai multe medii vor functiona ambele tipuri de gresie.

De obicei, portelanul este folosit doar in mediile comerciale din cauza necesitatii, dar in ultima vreme stilul si luxul au adus stilul in case.

ANSI(Institutul National American de Standarde) spune ca placile de portelan folosesc o “metoda de compozitie prin presare cu praf, rezultand o placa densa, impermeabila, cu granulatie fina si neteda, cu o fata bine conturata“. Cei mai importanti factori de diferentiere sunt ratele de absorbtie a apei. Acestea provin din modul in care sunt fabricate, pe baza ingredientelor utilizate, temperaturile la care au fost arse ingredientele, precum si cat de mult continut de apa este deja eliminat, toate vor determina rezultatele testului.

Porțelan vs ceramică?
Porțelan vs ceramică?

Portelanul are o rata de 0,5 procente sau mai mica. Acest lucru este determinat prin efectuarea unui test in care piesa este scufundata in apa. In functie de cantitatea de apa care a fost absorbita se va determina rata. Din pacate, diferentierea portelanului este un proces de certificare voluntara. Acest lucru face ca pentru consumator sa fie dificil sa faca diferenta intre tipurile de produse.

Placi de ceramica

Placile ceramice fac parte din categoria materialelor semicristaline, amorfe si sunt de natura anorganica. Placile ceramice nu se vitrifica complet, ceea ce face ca materialul sa fie poros si sa absoarba apa daca nu este vitrificat corespunzator. Placile ceramice sunt fabricate din argila alba, maro sau rosie. Desi culoarea argilei poate varia, culoarea observata este de obicei de la glazura care se afla pe suprafata, aceasta va oferi o varietate de optiuni vizuale diferite.

Placile ceramice, desi sunt mai putin dense si mai putin durabile decat cele portelanate , vor fi o alegere excelenta pentru cineva care are un buget limitat sau care intentioneaza sa faca singur proiectul. Placile ceramice sunt mult mai usor de taiat cu un fierastrau pentru placi umede sau cu un taietor de placute cu clichet, care poate fi facut acasa fara ajutorul unui profesionist. Doar pentru ca este un produs mai putin dens decat portelanul nu inseamna ca nu este un material de calitate, ci doar o versiune relativ mai economica a portelanului.

Porțelan vs ceramică?
Porțelan vs ceramică?

Desi gresia ceramica este, de asemenea, cunoscuta ca fiind mai putin rezistenta la apa decat portelanul, aceasta poate fi glazurata, ceea ce va adauga o protectie ulterioara care va face ca tigla ceramica sa fie mai putin susceptibila la pete si mai rezistenta la patrunderea apei. Daca durabilitatea este o preocupare, exista unele placi mai rezistente(mai scumpe) care vor fi aproape imposibil de fisurat si vor fi de lunga durata daca sunt intretinute corespunzator.

Placile ceramice sunt, de asemenea, un material mai ieftin decat gresia portelanata. Acest lucru se datoreaza faptului ca placile ceramice sunt mai putin costisitoare atat la fabricare, cat si la instalare.

Ce tip de gresie ar trebui sa folosesc?

Beneficiile utilizarii gresiei de portelan

  • Foarte rezistenta la lichide, ceea ce o face perfecta pentru utilizarea in bai, subsoluri si alte locuri umede;
  • Din aceleasi motive pentru care gresia portelanata rezista atat de bine la umiditate, aceasta este, de asemenea, foarte rezistenta la pete;
  • Acest material foarte dens este mult mai greu de spart si va rezista bine la o utilizare intensa in timp. Placile de portelan pot rezista chiar si la mobila grea mai bine decat placile ceramice;
  • Exista putine optiuni de pardoseli care rezista la fel de bine in timp. Acest lucru se datoreaza faptului ca gresia portelanata este greu de spart si este extrem de dura, ceea ce inseamna ca este dificil de zgariat sau de ciobit;
  • Datorita proprietatilor lor extrem de durabile, placile portelanate sunt usor de intretinut. Este suficient sa le spalati in mod regulat si sa curatati rostul intre ele si vor ramane in forma buna ani de zile.

Beneficiile utilizarii gresiei ceramice

  • Pentru anumite aplicatii, este posibil sa alegeti o placa ceramica neetansata, care va avea un aspect mai natural. Acesta este un avantaj major fata de alte optiuni de placi ceramice care necesita o glazura pentru a functiona;
  • Daca aveti nevoie de pardoseala intr-un mediu umed, cum ar fi o baie sau un subsol, aveti nevoie de ceva care rezista bine la umiditate. Placile ceramice sunt o optiune excelenta in aceste cazuri;
  • Deoarece colorantii sunt adaugati la placile ceramice atunci cand sunt create, acestea sunt una dintre cele mai diverse optiuni de pardoseli. Puteti obtine aceste placi in aproape orice culoare care va place si sunt vandute si in modele complexe, daca sunteti in cautarea a ceva mai unic.

Atunci cand vine vorba de costuri, pentru un produs cu un buget mediu sau redus, placile ceramice sunt cele mai potrivite. Daca banii si costul fortei de munca nu reprezinta o problema, portelanul este o alegere populara pentru gresia din baie, precum si pentru camere de zi, dormitoare si bucatarii. Portelanul functioneaza bine in majoritatea zonelor cu trafic intens din casa si chiar si in zonele exterioare, daca se utilizeaza gresia cu ratingul corespunzator. In cazul in care se face un spatiu de la etajul al doilea cu gresie, ceramica este cea mai buna, dar numai intr-un spatiu extrem de mic si trebuie sa existe o inspectie pentru a se asigura ca structura poate suporta incarcatura.

Fiecare produs ofera o varietate de modele si culori diferite, deoarece ambele produse pot fi taiate si glazurate. Portelanul are o culoare trecatoare, astfel incat va arata mai bine atunci cand este zgariat sau ciobit. Daca acesta va fi un proiect de care te vei ocupa singur, gresia ceramica va fi cea mai buna optiune. Acest lucru se datoreaza faptului ca va fi mai usor de taiat si mai putin costisitoare, astfel incat, daca exista greseli, acestea sunt mai putin daunatoare. Daca faceti pardoseli portelanate, este foarte recomandat sa lasati asta pe seama profesionistilor.

Pentru mai multe sfaturi de amenajare interioara gasiti AICI alte articole cu recomandarile noastre.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Epardoseli
Logo
Shopping cart