Designul biofilic

Este posibil ca acest termen sa nu fie familiar tuturor, designul biofilic este vechi si este recunoscut faptul ca oamenii au o legatura innascuta cu natura. In lumea industriala si tehnologica in continua evolutie, constatam din ce in ce mai des ca relatia noastra cu lumea naturala se diminueaza.

Ca raspuns la acest lucru, multi arhitecti si designeri isi dau seama acum de implicatiile slabirii legaturilor noastre cu natura si au inceput sa ia masuri pentru a incorpora mai eficient lumea naturala in viata noastra. Aici intervine conceptul de design biofilic. Designul biofilic urmareste sa integreze natura in arhitectura si in designul interior prin intermediul materialelor si formelor naturale intr-un mod fundamental, pentru a crea medii care sa promoveze starea de bine si pozitivitatea.

Prezenta naturii

Dupa cum sugereaza si numele, aceasta se refera la prezenta reala a naturii in sens fizic, fie ca este vorba de plante, apa sau animale. Aceasta include, de asemenea, elemente naturale precum briza, sunetele si aromele din natura.

Plantele in ghiveci, elementele de apa si straturile de flori sunt exemple de natura in spatiu, iar cele mai eficiente manifestari ale acesteia sunt atunci cand aceste elemente naturale sunt utilizate in asa fel incat pot fi dezvoltate conexiuni semnificative.

Designul biofilic
Designul biofilic

Aspectul vizual al naturii este esential in designul biofilic. O piatra de temelie fundamentala a acestei etici de proiectare este aceea ca elementele de viata vegetala si naturala sunt tesute in designul si estetica generala a unui spatiu pentru a defini si conecta oamenii cu natura intr-un mod constient si profund. Aspectul vizual initial, cum ar fi vederea plantelor, a padurilor si a apei, de exemplu, poate fi sustinut si de sunete si mirosuri pe care le asociem cu lumea naturala.

Beneficile designului biofilic

Designul biofilic nu este doar un concept axat pe estetica, care vizeaza proiectarea spatiilor pentru a se armoniza mai usor cu natura. Desi acest lucru este partial adevarat, el este pus in aplicare in principal in scopuri functionale legate de bunastarea fizica si mentala a celor care interactioneaza in mod regulat cu mediul inconjurator.

Designul biofilic
Designul biofilic

Exista numeroase studii care sugereaza beneficiile pozitive ale interactiunii cu natura. Cercetarile au aratat ca natura poate imbunatati productivitatea, reduce nivelul de stres, imbunatateste intelegerea invatarii si creste rata de recuperare in caz de boala.

Luati ca exemplu un spatiu de lucru. Un birou plictisitor, lipsit de inspiratie, cu lumina artificiala, poate face ca oamenii sa se simta letargici si lipsiti de energie. Aici se dezvaluie beneficiile designului biofilic – studiile arata ca accesul direct la natura poate atenua senzatia de stres si permite o mai buna concentrare, precum si cresterea rezistentei mentale si a productivitatii. Expunerea la lumina naturala a zilei este, de asemenea, importanta pentru a contribui la cresterea starii noastre de spirit si la echilibrarea hormonului care regleaza somnul. Prin urmare, designul biofilic nu este doar o chestiune de estetica, ci ar putea fi esential pentru fericirea si bunastarea noastra.

Designul biofilic
Designul biofilic

Lumina naturala

Vitamina D, cunoscuta si sub numele de vitamina soarelui – vitala pentru reglarea calciului, scaderea tensiunii arteriale, ajuta muschii si sanatatea generala. Incercati sa maximizati lumina naturala in intreaga dvs. locuinta, repozitionand orice piesa de mobilier, jaluzele, perdele, orice lucru care blocheaza intregul potential al luminii solare.

Design biofilic
Designul biofilic

O mare cantitate de lumina naturala poate fi obtinuta prin extinderea fatadelor de ferestre sau a luminatoarelor. In plus, puteti permite naturii sa patrunda in spatiu prin oferirea unei privelisti deschise spre exterior, spre cer, spre copaci sau spre curtea din spate.

Designul biofilic posibil cu buget redus

Exista multe modalitati simple de a aplica principiile biofilice unui spatiu, fie ca este inchiriat sau detinut: Deschideti perdelele si ferestrele astfel incat ocupantii sa se poata lasa ghidati de miscarea zilnica a luminii si permiteti miscarea dinamica a aerului si fluctuatiile naturale ale temperaturii.
Daca locuiti intr-o zona cu un nivel ridicat de poluare a aerului, adaugati in camera un purificator de aer HEPA portabil pentru a mentine o calitate sanatoasa a aerului.
Asezati plante de interior usor de ingrijit in apropierea zonelor utilizate frecvent.
Incorporati elemente auditive sau olfactive, cum ar fi utilizarea unei liste de redare a sunetelor din natura atunci cand adormiti sau difuzarea de uleiuri esentiale.

Designul biofilic
Designul biofilic

Pe masura ce populatia umana creste, iar accesul la natura salbatica devine limitat, incorporarea naturii in mediul construit devine din ce in ce mai importanta, astfel incat legatura inerenta dintre oameni si natura sa nu se piarda. Expunerea constanta la elementele naturale prin intermediul designului biofilic sprijina longevitatea si asigura faptul ca generatiile viitoare mentin o afinitate cu natura, astfel incat acestea vor creste pentru a fi administratori ai locurilor salbatice care fac planeta noastra magnifica.

Designul biofilic
Designul biofilic

Acest stil nu e pentru tine? Verifica si alte idei de amenajare recomandate AICI!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Epardoseli
Logo
Shopping cart