Abordarea designului, combinațiile de culori și alegerea materialelor au reunit cele mai tari tendințe în designul interior care nu pot fi trecute cu vederea în 2023.
Moda în designul interior nu se schimbă la fel de rapid ca în industria modei sau a frumuseții, dar totuși în fiecare an apar noi tendințe strălucitoare sau se transformă cele vechi. Articolul nostru se referă la acest lucru.
Vă vom spune ce tehnici de design interior vor fi relevante în 2023, cum să alegeți o paletă de culori și materiale. Vom arăta, de asemenea, fotografii de interioare de apartamente la modă în care sunt implementate aceste tendințe.
Tendințe în designul interior 2023
Tendințele generale în proiectarea apartamentelor în 2023 (fotografii de mai jos) nu s-au schimbat prea mult: tendința este naturalețea și, în același timp, funcționalitatea, ideile minimaliste, grija pentru natură și pentru tine însuți.
Minimalismul soft

Pe conceptul de minimalism a construit întregul design modern. Refuzarea consumului exagerat, a camerelor aglomerate și a economiilor excesive care duc la achiziții mai frecvente – toate acestea au existat de mult timp și nu vor dispărea în umbră.
Dar, în anul următor, accentul se va muta pe un minimalism mai ponderat și mai “cald”. Dacă mai devreme pentru mulți a fost asociat cu sterilitatea, lipsa de chip, frigul, acum interioarele minimaliste devin mai vii, mai confortabile și mai personalizate.
În primul rând, acest lucru se exprimă în paleta de culori: culorile calde din paradigma bej-maro sunt din ce în ce mai mult luate ca bază, diluându-le cu nuanțe stinse de roșu, galben, portocaliu și doar puțin umbrite cu nuanțe contrastante.
Schema cromatică este completată de texturi plăcute la atingere (cât mai mult lemn, textile, vegetație) și de forme rotunjite și netede. Acestea din urmă se aplică atât la mobilier, cât și la însăși arhitectura unui apartament sau a unei case de vacantă.
Minimalismul poate acționa ca bază și completat de elemente din alte stiluri:scandi , boho, country, clasic. Acest lucru va adăuga originalitate interiorului și îi va da caracter.



Casa inteligentă
În prezent, tehnologia se dezvoltă atât de rapid încât este dificil să ții pasul cu toate inovațiile.

Dar puteți și ar trebui să le introduceți treptat în casa dumneavoastră. Fiecare detaliu din interior ar trebui să simplifice viața proprietarilor.
Tot felul de senzori, întrerupătoare controlate de la distanță, temporizatoare, asistenți vocali, gadgeturi inteligente sunt o necesitate absolută pentru orice apartament sau casă privată.
Dacă sunteți temator că nu sunteți încă pregătit pentru un sistem de casă inteligentă, începeți cu “asistenți” locali: un aspirator robot, perdele cu telecomandă, robinete cu economie de apă, echipamente multifuncționale etc.
O altă întruchipare, la scară mai largă, a acestei tendințe poate fi urmărită la nivelul arhitecturii și al planificării.
Dacă mai devreme atenția era acordată mai ales camerelor de locuit și camerelor din față, acum chiar și proprietarii de apartamente de mici dimensiuni încearcă să aloce spațiu pentru zone tehnice discrete:spălătorii , dressinguri, cămări.
Și nu este vorba doar de un spațiu metru cu metru plin de lucruri, ci de încăperi funcționale bine gândite care simplifică foarte mult viața și logistica în apartament.



Înapoi în trecut
O paralelă interesantă cu utilizarea activă a noilor tehnologii este creată de o altă tendință, aproape opusă – designul urmărește în mod clar trecutul.

Dar, de fapt, ele nu se contrazic absolut deloc. Nostalgia în interior nu ar trebui să se manifeste printr-o îndepărtare completă de progres. Dimpotrivă: soluțiile tehnice discrete se completează organicstilul retro , mobilierul de epocă și decorul original cu istorie.
Designerii și analiștii prezic o popularitate deosebită a stilului anilor ’70. Acesta aduce pozitivitatea atât de necesară, adaugă confort și căldură nostalgică, în timp ce siluetele curbate și rotunjite se fac ecoul tendinței spre forme organice.
Obțineți o a doua viață, cofetiera bunicii ,canapelele din piele și lămpile din vechiul bloc comunist, iar căutarea de mobilier vintage unic pe panourile de anunțuri va fi o căutare cu adevărat interesantă.



Materiale
Tendințele în materie de design interior pentru 2023 includ materialele. Sau, mai degrabă, abordarea alegerii lor.
Tactilitate

Tot minimalismul ne-a învățat la structuri monolitice și o imagine verificată fără nici un detaliu în plus. Astfel de interioare sunt impresionante în fotografie, dar în viața reală pentru mulți nu sunt suficient de confortabile.
Prin urmare, acum, în proiectele designerilor români și străini, se urmărește clar un motiv comun – o îndepărtare de la linii perfect uniforme și suprafețe netede la imperfecțiuni naturale.
Capacitatea de a vedea frumusețea în forma sa naturală originală este tipică pentru japonezi – de aceea stilul a devenit atât de popular.
Indiferent de direcție, interiorul folosește din ce în ce mai mult:
- Materiale naturale – lemn brut sau nevopsit, piatră neșlefuită, marmură ciobită în mod natural, lut, bumbac grosier, etc.
- Obiecte de formă geometrică neideală. De exemplu, cercuri sau ovale cu neregularități sau unghiuri inegale.
- Iubesc obiectele organice și cele artizanale.



Design durabil
Acest termen provine din limba engleză sustainability (“stabilitate, stabilitate”) și a fost folosit inițial în economie.

Acum, designul durabil se dezvoltă în mod activ. Se caracterizează prin preocuparea pe termen lung pentru mediu, precum și prin etica producției.
Nu numai compoziția materialului este importantă, ci și modul în care a fost creat: fără daune aduse naturii, utilizarea resurselor regenerabile, condiții de muncă echitabile.
Contează, de asemenea, modul în care materialele “funcționează” în interior. Acestea trebuie să fie durabile, ușor de întreținut, sigure pentru oameni și animale și, în cele din urmă, pur și simplu confortabile. Și nu contează, lemn natural sau bioplastic.



Inovație
Această tendință este strâns legată de cea anterioară. Dorința de a economisi resursele naturale și de a avea grijă de lumea din jurul nostru îi motivează pe designeri să caute și să creeze noi materiale.

Prin urmare, în fiecare an apar invenții neobișnuite la expoziții. Prioritatea este reprezentată de materiile prime ecologice, biodegradabile, reciclabile. De exemplu:
- Pielea de miceliu de ciuperci în loc de cea naturală sau sintetică.
- Alternative la beton din anumite tipuri de nisip și anumite tipuri de plante. Producția acestor înlocuitori eliberează mai puțin carbon în atmosferă.
- Mobilier din alge marine sau kombucha.
- Plută pentru pardoseală, pereți, tavan.
- Utilizarea nestandardizată a materialelor – de exemplu, fațade din plăci ceramice sau lemn reciclat.
- Mobilier, pereți despărțitori, decoruri create cu ajutorul imprimării 3D.



Culori la modă
Luați în considerare culorile actuale în 2023. Dacă intenționați să renovați un apartament, aceste modele foto vă vor inspira cu siguranță.
Monocromie

Baza neutră nu se demodează și nu va pierde teren în următorii ani. Există, de asemenea, o tendință spre monocromie și simplitate vizuală în proiecte.
Stereotipul conform căruia griul sau bejul ca bază a paletei este prea plictisitor nu numai că este risipit, dar este ridicat la absolutul opus atunci când această culoare devine singura din încăpere.
În fiecare zi suntem înconjurați de o mulțime de culori strălucitoare, imagini care se schimbă rapid, fotografii contrastante, așa că este important să luăm o pauză de la atâta informație vizuală în pereții casei. Iar cel mai bun ajutor în acest sens este paleta cea mai calmă, formată din nuanțe care curg unele în altele.
Acestea creează efectul unui singur spațiu confortabil, un fel de “cocon”, care dă un sentiment de siguranță și ajută la relaxare.
O varietate de texturi expresive ajută să compenseze simplitatea schemei de culori: de la piatra rece sau beton la lână caldă și lemn natural. Puteți, de asemenea, să diluați monocromia generală cu câteva mici accente contrastante pentru a stabili repere vizuale.



Ierburi și condimente
În anul următor, schemele de culori bazate pe nuanțe calde vor fi cu siguranță la modă.

Poți folosi orice culori, dar baza tendinței va fi maro, roșu, portocaliu – și toate derivatele acestora. Pentru inspirație, vă puteți imagina un raft cu diverse condimente și mirodenii: paprika, ghimbir, turmeric, curry, muștar, busuioc, șofran, scorțișoară, nucșoară, cimbru etc.
Aceste nuanțe se combină perfect cu texturile de lemn, piatră, cărămidă și țesături naturale. Sau, dimpotrivă, ele pot fi echilibrate și împrospătate cu ajutorul griului , albului, negrului sau albastru închis.
Această paletă este potrivită pentru orice încăpere: de la bucătărie (cea mai evidentă alegere prin intermediul seriei asociative) la dormitor sau la biroul de acasă. Fotografia de mai jos prezintă interioare de apartamente la modă în aceste culori.



Cutie de bijuterii
O altă tendință în materie de culori este orice nuanță de materiale sau pietre prețioase.

Toate acestea sunt culori elegante, foarte nobile și spectaculoase, care adaugă profunzime interiorului și îl fac mai scump. Ele arată la fel de bine în lumina naturală de la fereastră și lailuminat artificial . Într-o astfel de “cutie de bijuterii” puteți găsi opțiuni pentru finisaje de bază și pentru accente luminoase.
Deci, acordați atenție:
- Nuanțe calde dense – aur, chihlimbar, bronz,rubin , jasp, carnelian, onix.
- Tonuri reci – argint, malachit, azur, mamă de perlă, cuarț, obsidian, ametist, safir.




Parchet stratificat Barlinek Caramel Family Chevron lac mat natur 0.725 m x 130 mm x 14 mm BVU-DBE1-L05-X1R-A14130-F
Citește și asta
- Cum să alegi dulapurile de baie potrivite: ultimele tendințe în designul băilorÎn acest articol îți prezentăm cum să alegi dulapurile de baie în funcție de dimensiunea, stilul și bugetul tău. De asemenea, îți arătăm ce materiale și culori sunt la modă în 2023.
- Cum să decorezi cu microciment: ultimele tendințe în design interiorMicrocimentul este un material modern, versatil și rezistent, care se poate folosi pentru a decora orice spațiu din casa ta. Află în acest articol cum să aplici microcimentul pe podele, pereți sau mobilier și ce tendințe există în design interior.
- Cum să alegi perdelele potrivite pentru camera copilului tău: recomandările noastreVrei să îți decorezi camera copilului tău cu perdele frumoase și potrivite? În acest articol, îți prezentăm cele mai populare și potrivite modele de perdele pentru camera copilului tâu, dar și unde să le găsești la prețuri accesibile.
- 5 moduri creative de a decora cu scauneVrei să îți transformi casa într-un loc mai frumos și mai primitor? Descoperă 5 moduri creative de a decora cu scaune, care îți vor inspira să îți exprimi personalitatea și gusturile prin aceste piese de mobilier.
- Cum să alegi ușa de duș potrivită pentru baia ta: sfaturi și idei pentru o amenajare modernă și funcționalăUșa de duș este un element esențial pentru confortul și aspectul băii tale. În acest articol, îți oferim sfaturi și idei pentru a-ți alege cea mai bună ușă de duș.
Profită de Promoții
