Cum se monteaza placile ceramice?

Placarea peretilor si a podelelor cu placile ceramice este o metoda economica si practica de placare. Ceramica este un material durabil, estetic si sigur, cu proprietati fizice si mecanice excelente si calitati de inalta performanta, potrivit pentru renovarea bucatariilor, bailor, balcoanelor, precum si a spatiilor industriale si publice.

Costul unui profesionist echivaleaza uneori cu pretul materialului in sine. Pentru a evita costurile suplimentare, multi oameni decid sa instaleze singuri placile ceramice. In acest articol, veti gasi instructiuni detaliate despre cum sa montati placile ceramice pe podele si pereti cu propriile maini. Daca toate tehnicile sunt respectate, podeaua va dura zeci de ani.

Cum se montează plăcile ceramice?
Cum se montează plăcile ceramice?

Unelte si materiale necesare

Pentru a pune singur placile ceramice pe un perete sau pe podea, veti avea nevoie de urmatoarele instrumente:

  • spatula dintata;
  • dalta;
  • burete tare;
  • boloboc;
  • dalta;
  • malaxor special cu un batator pentru prepararea amestecurilor;
  • mistrie;
  • dispozitiv de taiere;
  • spatula;
  • cutit de constructie, creioane;
  • cruci de nivelare din plastic;
  • taietori de sarma.

Una dintre cele mai importante intrebari pentru fiecare profesionist este: Cum pot lipi placile ceramice? Alegerea adezivului depinde de tipul de suprafata. Pentru pereti, se foloseste adezivul obisnuit vandut in magazinele de constructii, dar este potrivit doar pentru pereti uniformi, fara imperfectiuni. Pentru zonele cu probleme, este mai bine sa folositi un produs cu o formula intarita. Este potrivit pentru pardoseli, metal, lemn si substraturi din plastic.

Pentru placarea piscinei exista compozitii speciale cu proprietati de impermeabilizare ridicate pe baza de rasina epoxidica, latex.

Masurati in prealabil suprafata pe care urmeaza sa fie asezata placa ceramica. Cumparati putin material in plus in caz ca se deterioreaza.

Lucrari preliminare

Un strat de acoperire NU va ascunde in mod magic neregularitatile sau alte imperfectiuni ale peretilor. Dimpotriva, nu are rost sa incepi sa faci gresie fara lucrari pregatitoare.

Etapele de pregatire:

  1. Mai intai de toate, trebuie sa scapati de vechiul strat de acoperire. Pentru a-l indeparta cu usurinta, udati-l in prealabil pe toata lungimea si asteptati 10-15 minute. Indepartati totul, chiar si bucatile mici. Atunci cand indepartati vechea faianta, asigurati-va ca nu exista reziduri de lipici pe suprafata;
  2. Peretele trebuie sa fie perfect plan, fara umflaturi, fisuri, gropi. Toate zonele faramitate, instabile ale stratului de tencuiala trebuie indepartate imediat. Daca exista multe astfel de locuri, va trebui sa aplicati din nou tencuiala;
  3. In cazul in care se gasesc urme de mucegai, ciuperci, asigurati-va ca dezinfectati, apoi, aplicati un grund antiseptic;
  4. Etansati fisurile, crapaturile cu mortar de ciment sau chit;
  5. Urmatorul pas important este impermeabilizarea peretilor. Placile ceramice sunt cel mai adesea asezate in incaperi cu umiditate ridicata, motiv pentru care este atat de important sa se previna riscul de accidente legate de umiditate. O atentie deosebita trebuie acordata zonelor din jurul tevilor de apa, a tevilor de canalizare si a prizelor. In apropierea chiuvetei si a cazii de baie, se recomanda aplicarea materialelor de impermeabilizare intr-un strat gros si continuu;
  6. Acoperirea cu un grund cu penetrare profunda completeaza faza de pregatire. Pentru cele mai bune rezultate, se recomanda un minim de 2 straturi.

Exista si alte modalitati de nivelare, de exemplu, cu placi de gips-carton, placi din fibre de gips sau plasa armata.

Inainte de a placa peretii, verificati daca acestia sunt la nivel cu ajutorul unui nivel cu laser, a unui fir cu plumb sau a unei muchii drepte. Verificati perpendicularitatea peretilor prin aplicarea unui unghi la toate colturile, unul cate unul.

Cum se instaleaza placile ceramice pe un perete?

Cum se montează plăcile ceramice?
Cum se montează plăcile ceramice?

Alegerea formei, a designului si a materialului de placare depinde de gustul si preferintele clientilor. Pentru spatii mici, se recomanda sa luati produse de dimensiuni mici sau standard. Placile ceramice mari sunt cel mai bine utilizate numai intr-o camera spatioasa si bine luminata.

Dispunerea layout-ului

Placarea nu trebuie facuta niciodata “dupa ochi”. Cel mai bine este sa pregatiti o diagrama a aranjamentului placilor. Astfel, este mai usor de determinat numarul de elemente si modelul corect. Exista programe speciale disponibile in acest scop, precum si servicii online. In cazul in care cunostintele dumneavoastra va permit, puteti desena singur planul.

Cum se montează plăcile ceramice?
Cum se montează plăcile ceramice?

Cum sa planificati corect aspectul:

  1. Un tavan prea inalt intr-o camera mica creeaza efectul unui put, ceea ce provoaca o senzatie de apasare si disconfort. Puteti rezolva problema prin placarea cu “accente orizontale”. O banda larga in mijloc sau in partea de jos, care se desfasoara de-a lungul unuia sau al tuturor peretilor, extinde vizual spatiul, creeaza armonie intre cele doua planuri. Principiul “partea superioara alba, partea inferioara intunecata” este, de asemenea, potrivit aici. Partea inferioara poate fi asezata cu placile ceramice care imita caramizi reale, iar partea superioara poate fi vopsita cu vopsea lavabila;
  2. Atunci cand o camera trebuie sa fie “scoasa in evidenta”, se aplica un principiu diferit, si anume crearea de accente verticale. De obicei se folosesc 2, mai rar 3 tipuri de culori. Asezarea de dungi verticale de diferite latimi mareste vizual distanta de la podea la tavan;
  3. In baile inguste, puteti incerca sa “mutati ” peretele. Culoarea inchisa aduce suprafata mai aproape, culoarea deschisa o indeparteaza. Decorati 1 sau 2 dintre laturi in alb. Un astfel de contrast va va permite sa va simtiti mai liber chiar si intr-o camera inghesuita, impartind camera in zone tematice;
  4. Un alt mod eficient de asezare este folosirea unei colectii pentru a decora in acelasi timp atat peretele cat si podeaua. Modelul care se repeta creeaza impresia unui covor “care curge “

Planificarea placarii ar trebui sa fie efectuata numai dupa ce a fost finalizata proiectarea intregii incaperi. Luati in considerare pozitia chiuvetelor, a oglinzilor, a altor elemente de interior si a mobilierului(mai ales daca acesta este de tip incorporat).

Cum se lipesc placile ceramice pe perete?

Pentru taierea panourilor se foloseste un dispozitiv de taiere manual. Cel mai bine este sa taiati direct in timpul procesului. Chiar si cele mai mici erori de calcul de cativa milimetri pot duce la erori grave de prelucrare.

Cum se montează plăcile ceramice?
Cum se montează plăcile ceramice?

Cum se monteaza placile ceramice corect:

  1. Pastrati o schita cu modelul finit in fata dvs. si urmati exact diagrama;
  2. Incepeti intotdeauna de la coltul vizibil. In prealabil, aici este batut in cuie un profil metalic. Acesta va fi punctul de plecare pentru amenajare. Profilul trebuie sa fie la o asemenea inaltime incat doar placile ceramice intregi sa se ridice. Acest lucru inseamna ca placile taiate vor fi fixate in partea de jos;
  3. Pregatiti amestecul adeziv. Urmati instructiunile de pe ambalaj. Greselile in proportii vor reduce semnificativ calitatea legaturii;
  4. Aplicati amestecul pe perete in 2 randuri si neteziti-l cu o mistrie. Nu atingeti randul de jos, acesta va fi ultimul loc unde va fi asezat;
  5. Luati placile ceramice si puneti-le pe perete. Apasati si mentineti apasat pentru o clipa. Pentru a fi siguri, puteti lovi panoul cu un ciocan de cauciuc sau de lemn;
  6. Asezati primul rand. Verificati planeitatea cu un boloboc. Daca este necesar, ajustati usor randul cu un ciocan. Cu toate acestea, in cazul in care elementul este prea incastrat, este mai bine sa il indepartati si sa il puneti din nou jos;
  7. Folositi distantiere din plastic pentru a mentine drepte imbinarile dintre randuri.
Cum se montează plăcile ceramice?
Cum se montează plăcile ceramice?

Nu este necesar sa acoperiti intregul perete dintr-o data. Se aseaza 3-4 randuri si se lasa cateva ore. Astfel, este mai putin probabil ca randurile sa se deplaseze sub presiune. Asezarea in partea de jos (aproape de podea) se face ultima.

Etansarea imbinarilor

Tratarea distantei dintre placi afecteaza calitatea asezarii si aspectul placilor. Dimensiunea articulatiilor este ajustata cu ajutorul unor cruci de unica folosinta din plastic. Principalul lucru este sa va asigurati ca nu raman bule de aer sub panouri. O etansare necorespunzatoare va duce ulterior la distrugerea proprietatilor adezivului.

Reguli de utilizare a chitului

  1. La magazin, alegeti materialul cu cea mai potrivita nuanta. Pentru baie, folositi una care sa fie hidrofuga;
  2. Nu amestecati tot materialul dintr-o data. Pregatiti o cantitate mica pentru inceput;
  3. Intindeti mortarul pe suprafata placilor. Se intinde uniform cu o mistrie speciala;
  4. Aplicati amestecul pe diagonala. Nu incercati doar sa acoperiti spatiul dintre placile ceramice, ci frecati chitul cat mai adanc posibil.

Toate golurile, colturile trebuie sa fie umplute. In cazul in care densitatea este insuficienta, lichidul poate patrunde in goluri si interactiona cu adezivi, materiale de constructie.

Cum se montează plăcile ceramice?
Cum se montează plăcile ceramice?

Cum se monteaza placile ceramice pe podea?

Ceramica fara aditivi suplimentari are o conductivitate termica scazuta. Mersul pe o astfel de suprafata este rece si inconfortabil. Din acest motiv, cel mai bine este de a alege gresie portelanata cu un coeficient de frecare de cel putin 0,75. Materialul este durabil, usor de intretinut si potrivit pentru sistemele de incalzire prin pardoseala.

Cum se montează plăcile ceramice?
Cum se montează plăcile ceramice?

De stabilire prin metoda traditionala (paralel cu peretii) ar trebui sa inceapa de la colt. Modelul de asezare este in forma de spini de hering: “herringbone”, “diagonala”, “offset” sau “modular” – din mijlocul camerei. Asigurati-va ca ati facut o schita a schemei in prealabil.

Etape pentru montarea placilor ceramice pe podea

Cum se montează plăcile ceramice?
Cum se montează plăcile ceramice?

Suprafata trebuie sa fie perfect plana, fara umflaturi sau imperfectiuni. In cazul in care camera este inegala, trebuie mai intai sa se faca o sapa de beton.

  1. Indepartati toate punctele aspre cu o racleta, aspirati bine si spalati cu un detergent si cu lesie. Se lasa sa se usuce timp de cel putin 3-4 ore;
  2. Urmatorul pas este trasarea semnelor. In mod ideal, placile ceramice ar trebui sa fie distribuite astfel incat sa nu existe niciun fel de garnituri sau sa fie cat mai putine posibil. Cel mai bine este sa lasati zone pentru placile taiate langa ferestre, balcoane, in spatele mobilierului – unde nu vor fi vizibile;
  3. Desenati un fir sau o linie de nivel din centrul pragului pana la peretele opus;
  4. De-a lungul acestei linii, incepand din colt, puneti prima tigla. Fara adeziv pana acum;
  5. Verificati unghiul, acesta trebuie sa fie exact 90º.
  6. Intindeti adezivul in conformitate cu instructiunile. Aplicati amestecul pe pardoseala si pe materialul de placare cu o mistrie, intr-un strat subtire si uniform. Incercati sa va asigurati ca stratul are aceeasi grosime pe intreaga suprafata.
Cum se montează plăcile ceramice?
Cum se montează plăcile ceramice?

Asezati placile ceramice pe adeziv si bateti-le cu un ciocan de lemn pana cand acestea “se aseaza la locul lor”. Nu uitati sa verificati alinierea cu un boloboc. Elementele de fixare din plastic sunt utilizate pentru a forma imbinari intre elemente.

Sfaturi utile pentru lipirea placilor ceramice

  1. Se amesteca o cantitate mica de lipici. Dupa 30-40 de minute nu mai este utilizabila;
  2. Nu aplicati adezivul pe mai mult de 1 metru liniar deodata;
  3. Daca adezivul se lipeste de pieptene, umeziti-l cu apa rece;
  4. Indepartati incrucisarile de imbinare inainte ca acestea sa fie complet uscate;
  5. Indepartati imediat orice reziduu, altfel se va usca. Va fi foarte dificil sa o indepartati dupa aceea.

Mai jos puteti gasi cateva din placile ceramice disponibile in magazinul nostru online👇

Daca ti-a placut acest articol, gasesti AICI si alte articole cu sfaturi despre amenajari interioare.

Epardoseli
Logo
Shopping cart