Vanzari: (021) 316-3168 | Livrari: 0738 647 722 | Montaje: 0738 851 716

Cum se monteaza gresia si faianta

Cum se monteaza gresia si faianta in baie, bucatarie sau hol – sfaturi si informatii utile

Montarea placilor de gresie si faianta este considerata una dintre lucrarile care se pot face atat de catre beneficiar, cat si de catre profesionisti. Respectarea pasilor corecti si o atenta supraveghere a lucrului garanteaza ca rezultatele vor fi unele bune. 

Pasii de lucru includ masurarea suprafetei destinat montajului si achizitionarea materialelor, pregatirea stratului suport, prepararea si aplicarea adezivului, montarea placilor si la final aplicarea chitului pentru rosturi. Intructiunile de montaj sunt simple, executia cerand insa masuratori corecte si atentie la materiale. Daca montati pentru prima data, alegeti placi medii si un model simplu de faianta, mai usor de montat decat un model cu forme neneregulate sau hexagonale,  sau niste placi prea mici ori prea mari.

Montaj gresie faianta 2

Montaj gresie faianta 2

Masurarea suprafetei destinate placarii  gresiei si a faiantei

Pentru ca montajul este  mai greu de facut pe perete, verificati ca peretii sa fie suficient de drepti si rigizi pentru a suporta sarcina pusa suplimentar. Stabiliti dimensiunile suprafetei care va fi placata. La cumpararea placilor de gresie si faianta, veti sti exact, calculand, de cate placi aveti nevoie pentru a acoperi toata zona. Achizitionati un adeziv de calitate pentru placi si chit de rosturi si distantiere de plastic pentru ralizarea rosturilor.  Pentru lucrari veti mai avea nevoie de lucruri pe care este posibil sa le aveti deja:
o nivela cu bula de aer, rigla,  un echer, un creion pentru efectuarea de masuratori, un spaclu, o spatula dintata cu ajutorul careia se va nivela adezivul si se vor imprima santuri in acesta, o spatula cauciucata dreapta, pentru aplicarea chitului de rosturi, un burete mare pentru finisarea rosturilor. S-ar putea sa aveti nevoie si de lucrari de decupaj a placilor, iar acestea se pot taia cu mo masina manuala sau electica.

Pregatirea stratului suport pentru gresie si faianta

Suprafetele pe care se monteaza ceramica trebuie sa fie perfect plane, compacte si curate, fara urme de praf sau grasime. Peretii cu zugraveli sau vopsea veche trebuie pregatiti inainte, indepartandu-se vechea acoperire si umplandu-se golurile cu tencuiala pentru a se obtine o suprafata perfect plana. Dupa ce se usuca peretele, se freaca suprafata cu smirghel fin, pentru a deveni aderenta. Se aspira sau se indeparteaza praful rezultat.
Se masoara suprafata si se traseaza cu creionul reperele pe zid. In coltul din care veti porni lucrul montati sub reperele liniate cele doua rigle de lemn in unghi drept. Ele vor sprijini primul rand de placi pe verticala si orizontala.

Montaj gresie faianta 2

Montaj gresie faianta 2

Prepararea adezivului pentru montaj

Respectati indicatiile producatorului in ce priveste adezivul pentru gresie si faianta si dozajele, pentru a obtine o pasta omogena, fara aglomerari, care sa poata fi aplicata usor cu spatula dintata, in strat uniform. La cumpararea adezivului nu uitati sa spuneti ce tip de suport aveti (perete din beton, ipsos, lemn etc.), unde e pozitionat (e vorba de un montaj la exterior sau interior?) si ce fel de placi ati ales. Pe piata puteti gasi adeziv tip pulbere, mai practic, dar si amestecuri tip pasta gata facute pentru diverse destinatii specifice.

Aplicarea adezivului si montarea placilor de gresie si faianta

Aplicati prima doza de amestec de adeziv cu mistria si apoi nivelati-o cu drisca dintata, astfel incat sa obtineti o suprafata striata si un strat de 4-6 mm grosime (sau in functie de recomandarile producatorului). De obicei, dimensiunile dintilor acesteia calibreaza si cantitatea de adeziv utilizat. Perimetrul acoperit o data ar trebui sa fie suficient ca sa montati in etapa urmatoare cam 6 placi, dar nu mult mai mare, ca sa puteti lucra din aproape in aproape si sa  nu inceapa adezivul sa se usuce. Chiar daca acesta isi pastreaza proprietatile cam jumtatate de ora, elasticitatea lui poate sa dispara in cazul unui ambient prea cald. Porniti din colt si aplicati prima placa, apasand usor si ferm pana face priza. La fiecare noua placa puneti distantiere de plastic intre placa reper montata inainte si cea noua. Dupa aplicarea primelor placi, continuati pe orizonatala si verticala pentru a crea randurile orientative. Verificati cu bula de aer ca acoperirea sa fie perfect plana si apasati cu ea pentru a alinia placile in plan. Continuati punand portiuni de adeziv si lucrand alternativ, un rand pe verticala, unul pe orizonatala (sau cate doua). Montati placile, cu distantiere, pana acoperiti intreaga suprafata si reglati incontinuu suprafata cu ajutorul nivelei cu bula de aer.

Ultimele placi se monteaza punand mortar pe spatele placilor cu drisca, nu direct pe perete, pentru a avita intinderea adezivului. Pentru final mai este posibil sa aveti nevoie doar de bucati de faianta, la fel si pentru perimetrele unde aveti o teava, un intrand, un colt, etc. Pentru aceasta va trebui sa taiati placa, luand inainte un sablon cu o bucata de hartie de forma placii si desenand in sablon adancitura. Copiati pe placa si apoi taiati-o. Nu uitati sa indepartati distantierele cand terminati placarea, ca sa nu apuce mortarul sa se intareasca. Daca ati murdarit placile, folositi un burete umed pentru a spala mortarul ramas la suprafata, clatit-l si spalati pana se curate. 

Aplicarea chitului pentru rosturi

Chitul pentru rosturi gresie si faianta se obtine tot prin amestecul pulberii cu apa pana la omogenizare, dupa indicatiile producatorului. Acum se gasesc nu doar chituri albe sau gri, ci si colorate, asa ca pot fi alese in functie de culoarea placilor. Pasta se aplica intre placi cu ajutorul unei mistrii sau cu drisca fara dinti, folosindu-se o miscare de mǎturare a suprafatei. Surplusul de chit ramas pe placi se va indeparta ulterior cu buretele umed, important e sa se umple rosturile, regulat si neted, fara fisuri. Stergeti surplusul, clatind frecvent buretele si storcandu-l bine.

Aplicare-chit-de-rosturi-gresie

Aplicare-chit-de-rosturi-gresie

Cand incepe sa se intareasca usor chitul, apasati-l in despartituri cu ajutorul unei baghete rotunde sau chiar cu degetul (purtand o manusa de latex) ca sa il presati si sa ii dati forma neteda. Lasati sa se usuce. La final puteti si lacui rosturile cu lac dedicat, cu ajutorul unei pensule, pentru a le proteja (dar nu este obligatoriu, decizia depinde doar de riscul de patare a suparafetei placate).

   Epardoseli
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Comparatie
   0