Galerii pentru perdele și draperii – cum se montează în mod corect?

Ai ales deja perdele si draperii pentru decorarea ferestrelor? Înainte să alegi sistemul de prindere pentru materialele de perdele și draperii este recomandat să știi cum montezi galeriile pentru perdele și draperii în mod corect și care sunt caracteristicile care determină calitatea și eficientă galeriilor și șinelor.

Informații generale

Având în vedere criteriile de mai sus, am analizat mai multe modele de sisteme de prindere perdele și draperii și am pregătit pentru tine o selecție de sisteme de prindere de calitate. În funcție de nevoi și  preferințe, alege pe acela care reprezintă pentru tine cel mai bun sistem de prindere perdele și draperii.

Cele două sisteme de prindere de bază care servesc fixarea perdelelor şi draperiilor sunt:

  • sistemele de prindere pe tavan(şine de tavan)
  • sistemele de prindere pe perete(galerii)

Şinele de tavan pentru perdele şi draperii reprezintă o soluţie foarte discretă, aproape invizibilă, şi se pot monta deopotrivă pe tavan sau perete. O metodă estetică şi eficientă pentru mascarea şinei de tavan este de exemplu prinderea unui drapaj cu o bandă de scai pe partea exterioară a şinei. Dacă vrei un aspect simplu, minimalist, degajat pentru camera ta, atunci este recomandat să te îndrepți către o șină pentru a monta perdeaua şi draperia. Șina este un sistem de prindere destul de simplu, care nu influentează prea mult aspectul camerei în care este montată.

Galeriile pentru perdele și draperii reprezintă varianta mult mai elegantă și sofisticată  a sistemelor de prindere. Acestea ajută la crearea și conturarea unui stil, prin culorile, detaliile și mărimea lor.

Galerie simpla pentru pentru draperie cu inele
Galerie simplă pentru pentru draperie cu inele

În funcție, preferințe și stil poți opta pentru diverse materiale, stiluri, accente(efect de patină etc) și accesorii. Evaluează foarte bine camera(culori, piese din cameră etc) și stilul pe care îl ai în cameră înainte să alegi un model de galerie. Culorile și stilul galeriei trebuie să fie în armonie cu stilul camerei și cu stilul elementelor din cameră(pat, fotoliu, mobilier, parchet , mochetă, etc).

Tot la categoria galerii includem și galeria tip șină. Sistemul de prindere arată ca o galerie, dar în loc de barele pe care se pun inelele sunt șine în care se introduc călăreții(rolele cleștilor).

Galerie dubla perdea si draperie
Galerie dublă de perdea și draperie

Sistemul de prindere al perdelelor și draperiilor prin șină reprezintă o varianta practică și mai puțin costisitoare. Pentru utilitate și calitate, alege o șină din aluminiu și nu una din plastic sau PVC.

Tipul sistemului de prindere a perdelelor și daperiilor

În funcție de camera unde vei monta sistemul de prindere și de nevoile pe care le are camera respectivă, trebuie să te orientezi către unul din cele două modele de sisteme de prindere pentru perdele și galerii.

Sistem de prindere simplu

Sistemul de prindere simplu este mai puțin utilizat și de obicei se montează numai în anumite camere. Sistemul simplu de prindere permite montarea perdelei. Sistemul simplu a fost destul de utilizat, însă odată cu realizarea importanței pe care o au draperiile, a început să fie preferat sistemul dublu.

În general, sistemul simplu de prindere este folosit la amenajări în  bucătărie, deoarece acolo,  este nevoie numai de perdea.  Se mai utilizează în unele zone sau camere care nu necesită intimitate. Acest tip de sistem de prindere a perdelelor  este des utilizat de cei care încă preferă să folosească la geamuri numai perdea, fără draperie.

Sistem de sina dubla pentru prindere
Sistem de șină dublă pentru prindere

Sistem de prindere dublu pentru perdele și draperii

Sistemul de prindere dublu este cel mai recomandat. În majoritatea cazurilor, din motive de utilitate, ai nevoie și de o draperie la geam, nu doar de perdele. Pentru a putea beneficia de acest lucru, trebuie să cumperi un sistem de prindere dublu.

Indiferent că alegi o galerie dublă pentru perdele și draperii  sau o șină dublă, vei beneficia de avantajul de a avea la ferestre atât o perdea cât și o draperie, elemente cu care să controlezi gradul de lumina și să ai intimitate in cameră.

Modalitatea de prindere de sistem

Modalitatea de prindere a perdelelor și a draperiilor este influențată de tipul de sistem de prindere și de preferințele personale. Există 3 modalități de prindere, fiecare cu atuurile și minusurile sale.

  1. prinderea cu inele – prinderea prin inele este foarte simplă. Pe partea de sus a perdelei sau draperiei se aplică niște inele metalice pin care se introduce bara draperiei.
  2. prinderea cu bride – bridele sunt niște bretele confecționate din materialul perdelei sau draperiei prin care se introduce bara galeriei. Modalitatea de prindere prin bride este simplă și nu implică alte accesorii.
  3. prindere cu rejansa – prinderea prin rejansa este potrivită atât pentru șină cât și pentru galerie. În partea de sus se aplică o panglică neextensibilă, rigidă prin care se introduc sforile care ajută la formarea pliurilor. Sforile rejansei trebuie să fie rezistente, să nu se rupă atunci când tragi de ele.

Recomandari sisteme de prindere perdele si draperii

Dacă ți-a plăcut acest articol, găsești AICI și alte articole cu sfaturi despre amenajări interioare.

Epardoseli
Logo
Compare items
  • Total (0)
Comparatie
0
Shopping cart