Cum lipești tapetul acasă fără ajutor profesionist?

Dacă lipiți un tapet pentru prima dată, chemați pe cineva pentru ajutor, este mai convenabil să o faceți împreună. Dar chiar și fără ajutor extern, prima tapetărie de bricolaj se poate dovedi a fi aproape perfectă dacă urmați sfaturile noastre.

Pentru început, camera trebuie să fie liberă de mobilier, tablourile sunt îndepărtate de pe pereți și depozitate într-un loc uscat și curat, copiii și animalele de companie sunt trimise pentru o scurtă vacanță la rudele lor. Începem procesul.

Provizii de unelte și materiale

Ne facem provizii de unelte și materiale

515eb92696cbbce556b757db527dfc62.jpg

Înainte să începem, mutați și scoateți mobila, trebuie să vă faceți provizii de unelte și materiale. Iată o primă listă „scurtă” cu ceea ce aveți nevoie:

 1. Tapet și lipici
 2. Spatule late și înguste pentru îndepărtarea tapetului și chituire
 3. Oale pentru apă sau lichid special pentru îndepărtarea tapetului: puteți îndepărta cu ușurință tapetul vechi de pe pereți dacă îl înmuiați mai întâi.
 4. Distribuitor de adeziv
 5. Mortar special sau material de umplutură pentru netezirea pereților. Uneori, tapetul vechi se desprinde cu bucăți mici de tencuială, dedesubt există fisuri și denivelări – aceste găuri trebuie umplute și netezite prin toate mijloacele.
 6. Șmirghel pentru netezirea finală a peretelui
 7. Amorsă sau grund (mortar special pentru tratarea pereților înainte de tapetare)
 8. Șurubelniță, ciocan, clește pentru a scoate prize, plinte și alte lucruri.
 9. Foarfece sau, chiar mai bine, un cuțit ascuțit de tapet sau de papetărie pentru a tăia marginile tapetului.
 10. O bandă de măsurat pentru a măsura lungimile de tapet
 11. Un boloboc sau o sfoară cu o greutate la capăt (fir cu plumb) pentru a egaliza tapetul pe verticală
 12. O pensulă mare, largă sau o rolă de spumă pentru a aplica adezivul și câteva pensule mai mici. O pensulă mare sau o rolă de vopsit este o modalitate bună de a aplica adezivul pe pânze și pe pereți. O pensulă sau o rolă mai mică ajută la aplicarea adezivului în locuri dificile, cum ar fi colțuri, cornișe, locuri din spatele radiatoarelor etc.
 13. Spatulă din plastic moale
 14. Cârpe moi. O cârpă mare și uscată pentru netezirea tapetului. O cârpă umedă și curată pentru a îndepărta excesul de lipici.
 15. O scară cu trepte sau o schelă.

Dacă aveți toate informațiile de pe această listă, puteți începe faza pregătitoare.

Calculați cantitatea de tapet și lipici

b7177bfb7018b6dadc834032e38f54e3.jpg

Cât să luați? Cele mai frecvente role disponibile sunt cele de 53 și 106 cm lățime. Acestea sunt cunoscute și sub denumirea de rulouri de „jumătate de metru” și de „un metru”. Producătorii europeni produc, de asemenea, tapet în lățimi de 68 cm. Lungimea pânzei într-o rolă – 10,05 m. Se găsește cel mai des. Tapetul din vinil cu lățimea de 53 cm este vândut uneori în role de 15 m, iar tapetul pentru pictură cu lățimea de un metru este furnizat în role de 25 de metri.

Amintiți-vă de geometria din liceu, luați o bandă de măsură, măsurați camera și calculați perimetrul prin adunarea lungimilor tuturor pereților. De exemplu, pentru o cameră de 3×4 m, perimetrul acesteia ar fi 3+4+3+4=12 m. Înmulțiți perimetrul cu înălțimea tavanului. Se scade suprafața ferestrelor și a ușilor din perimetru și se obține suprafața totală a pereților.

S=(ab)-(cd)+(e*f)). S este suprafața de perete necesară a camerei, a este perimetrul camerei, b este înălțimea tavanului, c este lățimea ferestrei, d este înălțimea ferestrei, e este înălțimea ușii și f este lățimea deschiderii ușii.

Pentru a calcula numărul de benzi: împărțiți perimetrul camerei la lățimea rolei. De exemplu, dacă împărțim perimetrul nostru de 12 metri la lățimea rolei de 0,53 metri, obținem 22,6. Rotunjiți și obțineți 23 de benzi. Pentru tapet cu un ornament sau un model mare care trebuie combinat, designerii recomandă înmulțirea perimetrului cu un factor de 1,18.

În continuare, faceți calculele. Lungimea unei singure role este cel mai adesea de 10 metri. Înălțimea camerei noastre este de 2,50 m. Pentru comoditate, ar trebui să se adauge încă 10 cm la înălțimea tavanului. Aceasta ne dă o înălțime a benzii de 2,65 m. Dacă împărțim lungimea rolei (10 m) la acest număr (2,65 m), vom obține 3 benzi complete dintr-o rolă de tapet. Nu vă faceți griji pentru restul: este perfect pentru a acoperi spațiul de deasupra și de sub o fereastră sau de deasupra unei uși.

ba51650c8340fc0a153fc2b36d07be7c.jpg

Asigurați-vă că aveți una sau două role de rezervă. Chiar și un super-profesionist poate strica cu ușurință una sau două role de tapet. Se întâmplă. Dacă nu aveți nevoie de ele, puteți returna rolele întregi, nedeschise(dacă ați păstrat chitanța și etichetele, desigur).

Cantitatea de adeziv se bazează, de asemenea, pe suprafața peretelui. Pentru diferite tipuri de tapet, se folosesc diferite tipuri de adezivi. Pentru tapet de hârtie, orice adeziv universal este suficient, dar pentru tapet de vinil sau linoleum, aveți nevoie de un adeziv conceput numai pentru acest tip de tapet. Orice cutie de adeziv este însoțită de instrucțiuni privind modul de diluare a masei, în ce proporții și pe ce suprafață este suficientă.

Pregătiți pereții

4a5724da789ae6d8fd89355deb061567.jpg

Așadar, materialele au fost achiziționate și uneltele sunt pregătite. Acum poate începe munca. Începeți prin a pregăti pereții.

Îndepărtarea vopselei vechi

960a8b9d78a051af92f9ede870762a9d.jpg

În cazul în care există tapet pe pereți, îndepărtați-l. Pentru a îndepărta cu ușurință tapetul vechi, trebuie să îl înmuiați bine. Luați o cârpă sau un burete și înmuiați tapetul cu generozitate. Puteți folosi un pulverizator de apă special, de tipul celui pe care îl folosiți pentru a pulveriza apă pe plantele de apartament sau pentru a umidifica rufele când le călcați. Tapetul lavabil trebuie să fie ușor crestat pentru a permite umezelii să pătrundă în stratul inferior. Important: Înainte de a folosi apa pentru a îndepărta tapetul vechi, asigurați-vă că alimentarea cu energie electrică este oprită, astfel încât umezeala să nu poată pătrunde în prizele de perete și în întrerupătoarele de lumină funcționale.

După ce tapetul este îmbibat, îndepărtați cu grijă panourile vechi. Este nevoie de doar cinci minute pentru ca tapetul de hârtie să se desprindă, iar pentru cel de vinil și cel de fleece este nevoie de ceva mai mult timp. În cazul în care tapetul nu se desprinde, îndepărtați-l cu o spatulă, având grijă să nu deteriorați peretele.

Dacă peretele a fost vopsit cu vopsea pe bază de apă sau a fost văruit cu mortar de var, spălați totul cu o soluție slabă de săpun. Vopseaua pe bază de ulei poate fi îndepărtată cu soluții speciale pentru îndepărtarea vopselelor vechi. Le puteți cumpăra de la orice magazin de materiale de construcții. Puteți folosi șmirghel grosier și îl puteți folosi pur și simplu pentru a îndepărta vopseaua. Dacă vopseaua nu se desprinde, folosiți o spatulă pentru a o îndepărta.

Nivelare și pregătirea peretelui

01d81c198fbf31d549bfdd5613cd9121.jpg

Chiar dacă vopseaua sau tapetul sunt îndepărtate cu mare grijă, peretele va trebui să fie nivelat și tratat. Îndepărtați tencuiala crăpată cu ajutorul unei spatule. După aceea, tratăm peretele cu un grund și îl nivelăm cu chit sau cu un compus special de nivelare.

Primerul este un lucru util. Nu numai că îmbunătățește aderența dintre compusul de nivelare și perete, dar are și o funcție antibacteriană: de obicei, conține substanțe care previn apariția mucegaiului și a mucegaiului. În cazul în care deteriorarea peretelui este foarte mare, este logic să se refacă tencuiala. Este mai ieftin decât să se niveleze cu tencuială.

După ce chitul sau tencuiala nouă s-a uscat, tratați din nou peretele cu grund(o soluție specială pe bază de clei PVA). Aplicați-l pe perete cu o rolă sau o pensulă largă, cu moderație. Tapetul tratat va fi mult mai greu de lipit.

 • Adeziv Tapet Superfix 10kg
  Adeziv Tapet Superfix 10kg
  258.91 lei
 • Adeziv pentru tapet 5kg Ready Mixed Bartoline
  Adeziv pentru tapet 5kg Ready Mixed Bartoline
  121.98 lei
 • Adeziv tapet 5 kg Super Heavy WALLFIX CONTRACT
  Adeziv tapet 5 kg Super Heavy WALLFIX CONTRACT
  145.16 lei
 • Adeziv pentru tapet 5kg Decotric Pufas
  Adeziv pentru tapet 5kg Decotric Pufas
  121.98 lei

Tapetul

f7647a96c6ccb33daa12e76d84792ce4.jpg

Mai întâi pregătiți un loc pentru a măsura, tăia și lipi tapetul. Aceasta poate fi o bucată de pardoseală curată sau o bucată de pânză întinsă pe podea. Pregătiți-vă uneltele astfel încât să le aveți mereu la îndemână. Se dizolvă adezivul conform instrucțiunilor. Poziționați o scară cu trepte. Și începe.

 • Desfășurați rola și măsurați lungimea dorită. Tăiați-l cu o foarfecă ascuțită sau cu un cuțit special ascuțit. Tăiați tapetul pe orizontală, folosind o riglă metalică. Pentru a evita deteriorarea podelei, puneți o scândură mare sub tapetul în care se face tăietura.
 • Citiți cu atenție instrucțiunile care însoțesc fiecare rolă de tapet. Unele tapete necesită aplicarea unui adeziv pe țesătură, altele necesită aplicarea unui adeziv pe suprafața peretelui, iar altele necesită aplicarea unui adeziv atât pe perete, cât și pe țesătură. Întindeți țesătura pe podea sau pe pânză de ulei și aplicați adezivul pe ea(dacă tapetați hârtie sau vinil).
 • Lăsați tapetul să se absoarbă în adeziv pentru o perioadă de timp. Între cinci și șapte minute sunt suficiente. Apoi, ridicați ușor tapetul de pe marginea superioară și începeți să lipiți.
 • Începeți lipirea de la o fereastră. O fereastră sau o altă deschidere va fi un excelent punct de referință vertical. Folosiți un boloboc pentru a menține tapetul aliniat vertical. Este suficient să nivelați prima bucată de tapet și să lipiți următoarele lungimi de tapet folosind-o ca ghid.
 • Tapet dormitor cu efect 3d aspect biblioteca 100x53 cm Crispy Paper cod 525809
  Tapet maro model dormitor cu efect 3d aspect biblioteca 1000×53 cm Crispy Paper cod 525809
  156.22 lei
 • Tapet crem model abstract lavabil Cristiana Masi Lusso 42572 1.06 ml x 10.05 ml
  Tapet crem model abstract lavabil Cristiana Masi Lusso 42572 1.06 ml x 10.05 ml
  666.40 lei
 • Tapet bej model lavabil Cristiana Masi Lusso 42547 1.06 ml x 10.05 ml
  Tapet bej model lavabil Cristiana Masi Lusso 42547 1.06 ml x 10.05 ml
  666.40 lei
 • Tapet alb model clasic lavabil Cristiana Masi Lusso 42500 1.06 ml x 10.05 ml
  Tapet alb model clasic lavabil Cristiana Masi Lusso 42500 1.06 ml x 10.05 ml
  666.40 lei
 • Tapet bej model uni lavabil Cristiana Masi Lusso 42562 1.06 ml x 10.05 ml
  Tapet bej model uni lavabil Cristiana Masi Lusso 42562 1.06 ml x 10.05 ml
  666.40 lei
 • Tapet albastru model floral lavabil Cristiana Masi Lusso 42526 1.06 ml x 10.05 ml
  Tapet albastru model floral lavabil Cristiana Masi Lusso 42526 1.06 ml x 10.05 ml
  666.40 lei
 • Tapet albastru model abstract lavabil Cristiana Masi Lusso 42546 1.06 ml x 10.05 ml
  Tapet albastru model abstract lavabil Cristiana Masi Lusso 42546 1.06 ml x 10.05 ml
  666.40 lei
 • Tapet gri model abstract lavabil Cristiana Masi Lusso 42541 1.06 ml x 10.05 ml
  Tapet gri model abstract lavabil Cristiana Masi Lusso 42541 1.06 ml x 10.05 ml
  666.40 lei

Toate tipurile de tapet ar trebui să fie întotdeauna lipite atunci când ușile și ferestrele sunt închise. Trebuie să fie cald în cameră, în jur de 20°C. Un curent de aer este primul dușman al unui spațiu proaspăt tapetat. Adezivul se usucă foarte repede într-un curent de aer și, în unele locuri, tapetul nu se va lipi corespunzător.

25c83f50a76ba92780bd41f47bf96d01.jpg
 • Ridicați cu grijă țesătura până la tavan și lipiți-o de perete, apăsând-o bine. Aduceți fiecare foaie următoare la cea precedentă (cu o îmbinare cap la cap sau cu o mică suprapunere, dacă tipul de tapet o permite) și neteziți-o. Folosiți o spatulă moale sau o cârpă mare și uscată pentru netezire. Netezit de la mijlocul pânzei până la margini
762231213fa64d9039a502a50989b06b.jpg
 • Dacă apar bule de aer sub tapet, le neteziți împingând aerul peste marginea cârpei. Aveți mare grijă să nu deteriorați tapetul. În cazul în care bulele de aer nu pot fi scoase sau există riscul de a rupe tapetul, înțepați-l cu un ac și stoarceți ușor aerul.
 • Pe colțuri se potrivesc cu două bucăți de tesatuă care se suprapun ușor
 • Ce să fac cu prizele și întrerupătoarele? În primul rând, deconectați alimentarea cu energie electrică. Îndepărtați capacele de la toate prizele și întrerupătoarele. Odată ce materialul este montat, crestați cu grijă tapetul în zona prizei de curent în formă de încrucișare. Îndoiți înapoi colțurile rezultate și tăiați excesul cu o foarfecă ascuțită.

După ce ați terminat de lipit, închideți camera și încercați să nu o folosiți cel puțin o zi. Nu deschideți nicio fereastră și nu creați curenți de aer, altfel noul tapet se va desprinde de perete cu o pojghiță urâtă după o perioadă scurtă de timp.

Sfaturi utile

cb1dd2b1a505b2bb800f74e4b6e91716.jpg

Atunci când alegeți un tapet, luați în considerare tipul de cameră și starea pereților. Pentru camere de zi, dormitoare, coridoare și alte încăperi în care pereții sunt uscați și netezi, toate tipurile de tapet vor funcționa. Pentru încăperile cu umiditate ridicată, cum ar fi bucătăriile, băile și toaletele, alegeți tapet de vinil lavabil. Defectele pereților denivelați pot fi acoperite de tapet în relief, precum și de tapet cu o plasă mare sau cu un model dens.

Pentru a tăia marginile în mod egal deasupra plintei și sub tavan, faceți acest lucru înainte ca lipiciul să se usuce. Folosiți o spatulă ca opritor și mențineți cuțitul de tăiere orizontal, altfel hârtia se poate rupe accidental.

Sfat util: Pentru a evita să răzuiți lipiciul de pe cuțit, clătiți-l cu apă fierbinte înainte de a tăia marginile.

75977efe30af93da24b8eac8d339cf09.jpg

Pentru începători, tapetul este înfricoșător în principiu, iar atunci când văd un calorifer care nu poate fi îndepărtat, este un adevărat motiv de panică. De fapt, nu este atât de rău: tăiați tapetul în locul unde sunt atașate țevile și radiatorul, lipiți tapetul conform instrucțiunilor de mai sus și neteziți orice neregularitate cu un mop înfășurat într-o cârpă curată, îndepărtând orice urmă de lipici. Acum e gata!

6608aee6d760ea877330c25bae42496c.jpg

Asta e tot. După cum puteți vedea, tapetul nu este atât de descurajant pe cât pare inițial. Singurul care nu reușește este cel care nu încearcă. Vă dorim mult succes și ușurință!

Pentru mai multe sfaturi de amenajare interioară găsiți AICI alte articole cu recomandările noastre.

Etichete:

Epardoseli
Logo
Compare items
 • Total (0)
Comparatie
0
Shopping cart