Cum acoperi pergola, veranda sau terasa de vara?

O veranda, o terasa sau o pergola reprezinta un loc de relaxare in gradina. Cu totii vor sa se asigure ca aceasta protejeaza de schimbarile climatice si ca este placuta din punct de vedere estetic. Va prezentam astfel cateva idei pentru a va proteja veranda de ploaie si vant, pentru a o face nu doar functionala, ci si frumoasa.

Tipuri de vitraj

Geamuri din PVC moale

Geamul moale este o fereastra realizata din folie de PVC. Acest tip de geam este o alternativa buna la ferestrele de sticla scumpe. Materialul asigura o buna vizibilitate, lasa sa intre suficienta lumina si protejeaza impotriva radiatiilor UV. Acestea sunt rezistente la fluctuatii de temperatura de la -40°C la +70°C, iar durata de viata a acestui material poate ajunge pana la 10 ani. 

Terasa acoperita cu pvc moale
Terasa acoperita cu pvc moale

Geamurile moi permit diferite idei de design datorita costului redus, maleabilitatii si greutatii reduse. Ferestrele din PVC pot fi utilizate cu usurinta pentru deschideri de ferestre non-standard si pentru diferite grosimi de perete.

In prezent, proiectantii aleg din ce in ce mai mult ferestrele din PVC care se deschid prin rulare. Aceasta optiune este mai populara decat instalarea fixa. Ferestrele moi pot rezista la rafale puternice de vant si chiar la grindina. De asemenea, acestea protejeaza impotriva prafului, a murdariei si a insectelor.

Important: Acest tip de geam nu poate retine caldura in interiorul pergolei, asa ca este posibil sa nu o puteti folosi in mod corespunzator iarna.

Ferestre din plastic euro

Euro-ferestrele din plastic sunt formate dintr-un cadru din PVC si o unitate de sticla izolatoare. Fereastra poate fi formata din 2, 3 sau 4 geamuri de diferite grosimi. Cu cat sunt mai multe panouri de sticla intr-o unitate, cu atat mai putine pierderi de caldura si mai multa reducere a zgomotului.

Pentru pergole sunt suficiente geamurile termoizolante formate din 1-2 panouri. Un astfel de cadru va fi usor si nu foarte voluminos. Dar tot trebuie sa luati in considerare rezistenta constructiei si grosimea peretilor inainte de instalare. De exemplu, puteti introduce ferestre euro intr-un foisor din busteni fara prea multe dificultati. Pe de alta parte, este posibil ca o pergola din scandura sa nu fie potrivita.

Pergola acoperita complet
Pergola acoperita complet cu ferestre din pvc

Ferestrele euro sunt impartite in trei tipuri principale: culisante, pivotante si basculante. Cel mai potrivit tip de pergole este cel glisant. Ferestrele se deschid cu un acordeon, ceea ce permite deschiderea completa a ferestrei si economisirea spatiului.

Pergola acoperita complet cu ferestre din pvc cu geamuri culisante
Pergola acoperita complet cu ferestre din pvc culisante

Daca alegeti aceasta optiune, aveti grija la ventilatie. Uneori apare un efect de sera intr-o incapere slab ventilata, asa ca nu se recomanda instalarea ferestrelor in orb de catre specialisti.

Ferestrele europene din plastic nu sunt cea mai avantajoasa optiune din punct de vedere bugetar, dar costul acestor geamuri merita daca doriti sa va folositi pergola pe tot parcursul anului.

Geamuri fara rame

Geamul fara rame este o metoda de instalare a panourilor de geamuri cat mai strans posibil pentru a forma un singur geam. Cea mai buna alegere pentru pergole este geamul panoramic pe intregul perete. Datorita acestor ferestre, in camera intra o cantitate maxima de lumina, iar spatiul este marit vizual.

Acest tip de geam este etans, dar nu este deosebit de puternic si nu are un grad ridicat de izolare termica si fonica, deoarece aceste ferestre sunt alcatuite dintr-un singur strat de sticla.

Geamurile fara rame trebuie planificate in etapa de proiectare a pergola, deoarece astfel de ferestre necesita solutii tehnologice si arhitecturale speciale. In aceste ferestre se formeaza adesea condens, de exemplu. Pentru a rezolva aceasta problema, este esential sa se instaleze un sistem de uscare.

Pergola acoperita cu geamuri fara rame
Pergola acoperita cu geamuri fara rame

Perdele din material textil sau prelate

Perdelele pot crea o atmosfera speciala in foisor. Cu o gama larga de culori si materiale, este posibil sa gasiti cel mai potrivit model pentru foisorul dumneavoastra.

Pergola cu perdele din material textil
Pergola cu perdele din material textil

O tesatura sau o prelata va crea senzatia de a fi in aer liber si, in acelasi timp, va oferi protectie impotriva insectelor, a vantului, a prafului, a razelor UV si a ploii.

Materialele cel mai des folosite ca perdele pentru foisoare sunt acrilicul, poliesterul, polipropilena si prelata, care au un efect hidrofug si sunt mai putin predispuse la decolorare. Pe de alta parte, tesaturile naturale, cum ar fi bumbacul sau panza, sunt predispuse la decolorare si absorb multa umiditate. Din cauza acestor calitati, tesaturile naturale necesita o ingrijire speciala.

Pergola cu perdele din material textil
Pergola cu perdele din material textil

Prelata si tesaturile sintetice au mai multe avantaje. Acestea se vor incadra in orice buget si sunt potrivite pentru utilizarea zilnica. Țesaturile naturale sunt mai potrivite ca decor pentru ocazii.

Jaluzele cu role de bambus

Jaluzelele din bambus sunt o modalitate eleganta si neobisnuita de a va acoperi veranda sau pergola de soare, vant si ploaie. Ideal pentru fanii designului japonez sau chinezesc.

Pergola cu jaluzele din bambus
Pergola cu jaluzele din bambus

Jaluzelele din bambus sunt fabricate din tulpini de bambus. De regula, culoarea lor variaza de la stejarul de miere la cafea. Bambusul are multe avantaje: nu se arde la soare si nu absoarbe umezeala. In plus, aceste perdele sunt foarte usor de intretinut – trebuie doar sa le stergeti cu o carpa umeda.

Singura cerinta pentru utilizarea perdelelor din bambus este de a evita contactul cu apa, altfel fibra va incepe sa putrezeasca.

Pentru a gasi jaluzelele potrivite pentru deschiderea ferestrei dumneavoastra, este recomandabil sa alegeti o dimensiune putin mai mare decat fereastra pe care doriti sa agatati jaluzelele.

Jaluzele din bambus
Jaluzele din bambus

Costul jaluzelelor din bambus in culori clasice este comparabil cu pretul perdelelor din tesaturi naturale. Daca doriti sa cumparati jaluzele din bambus in culori stralucitoare, aceasta optiune va va costa probabil mai mult.

Plasa de tantari

O plasa de tantari este un mod sigur si ecologic de a va proteja impotriva insectelor, a ploii si a prafului in terasa sau pergola dumneavoastra.

Pergola cu plase de tantari
Pergola cu plase de tantari

Plasele de tantari sunt confectionate atat din bumbac, cat si din tesaturi sintetice: nailon, poliester, fibra de sticla sau polietilena. Dimensiunea ochiurilor de plasa nu depaseste adesea 1 mm.

Numarul de gauri trebuie sa fie corect. Expertii recomanda sa cumparati plase cu 50 pana la 120 de ochiuri pe centimetru patrat. Acest lucru protejeaza invelisul de iarba de paraziti si asigura, de asemenea, o buna ventilatie.

Plasa de sarma necesita foarte putina intretinere. Tot ce trebuie sa faceti este sa stergeti murdaria cu o perie umeda, uneori folosind o solutie cu sapun. Plasa nu trebuie depozitata sau utilizata in apropierea unor surse de caldura, deoarece aceasta se poate deforma.

Pergola cu plase de tantari
Pergola cu plasa de tantari

O plasa de tantari este o solutie ieftina si buna impotriva insectelor enervante si a prafului. Aceasta optiune este utila mai ales in zonele din apropierea iazurilor, a livezilor si a padurilor, unde traiesc tantarii si tantarii.

Zabrele decorative din lemn

Un grilaj din lemn este confortabil si frumos. Va protejeaza de soare, de ploaie si va inchide spatiul de ochii curiosilor. De asemenea, lemnul este mai ieftin si mai usor de prelucrat decat caramida sau betonul.

Pergola cu grilaj zabrele din lemn
Pergola cu grilaj si zabrele din lemn

Astfel de elemente vor necesita o ingrijire suplimentara, deoarece lemnul este un material natural care este supus influentelor mediului: umiditate, variatii de temperatura, lumina soarelui si ciuperci.

In prezent, puteti gasi o gama larga de grilaje de placare gata facute, precum si scanduri din diferite tipuri de lemn. Atunci cand alegeti un material, acordati atentie durabilitatii si intretinerii. Daca este ingrijit corespunzator, un grilaj decorativ isi va pastra aspectul timp de 7-10 ani.

Acoperire cu policarbonat, captuseli sau scanduri

Acoperirea cu placari si policarbonat este cel mai adesea facuta strans, astfel incat aceasta metoda de protectie a spatiului cel mai adesea combinata cu altele: grilaj decorativ, plasa, perdele, ferestre.

Pergola acoperita cu policarbonat si geam
Pergola acoperita cu policarbonat si geam

Policarbonatul este foarte popular pentru finisarea foisoarelor. Materialul este usor, ieftin, flexibil, etans si retine bine caldura. Toate aceste calitati, instalarea usoara si pretul accesibil au facut din policarbonat un material popular pentru terase, verande si pergole.

Pergola acoperita cu policarbonat si plasa
Pergola acoperita cu policarbonat si plasa

Un alt material de constructie popular pentru foisoare este captuseala. Lemnul poate fi atasat in diferite moduri: vertical, orizontal sau intr-un model esalonat. Modelul de zidarie va servi ca o decoratie suplimentara pentru cladirea dumneavoastra.

Pergola acoperita cu lemn si captuseala
Pergola acoperita cu lemn si captuseala

Placarea cu placi este o modalitate rapida si usoara de a acoperi o pergola. Puteti plasa placile fie pe verticala, fie pe orizontala, in functie de placile in sine. In cazul in care este vorba de blockboard, care imita o cabana din busteni, aranjamentul orizontal al finisajului pare mai organic. In cazul in care este vorba de o placa de lemn, unii mesteri sfatuiesc ca constructia sa fie placata pe verticala pentru a reduce riscul ca umezeala sa patrunda in rosturi.

Pergola acoperita cu cadru din lemn
Pergola acoperita cu cadru din lemn

Inverzirea verandelor si pergolelor

Gradinaritul pergola ta este o modalitate excelenta de a face un loc special pentru a va relaxa. Plantele servesc atat ca protectie impotriva intemperiilor, cat si ca decor luminos. In acest scop, se folosesc plante cataratoare.

Pergola acoperita cu plante
Pergola acoperita cu plante

Designerii peisagisti prefera clematis, caprifoiul, vita de vie si strugurii. Aceste plante perene pot prinde radacini intr-o varietate de climate, ierneaza bine si sunt usor de ingrijit.

Pentru cei care prefera plantele anuale, se potrivesc foarte bine mazarea, quamoclit(Quamoclimus) si fasolea ornamentala.

Pe langa frumusete si umbra, unele soiuri de plante au un parfum placut.

Nu numai ca pergola poate fi decorata cu plante, dar si cu ghivece suspendate, cum ar fi ferigi, hoya si syngonium. Sau puneti ghivece cu plante pentru straturi de flori: petunie, verbina, balsamina.

Pergola din lemn inverzita cu plante
Pergola din lemn inverzita cu plante

Intrebari frecvente

Cum intretii terasa?

Va recomandam sa va intretineti terasa in conformitate cu urmatoarele criterii:
– Tratati terasa de indata ce nuanta podelei devine mai deschisa si mai terna ca urmare a vremii si a radiatiilor UV ale soarelui.
– Pur si simplu aplicati un nou strat de intretinere pe terasa curatata anterior pentru a reinnoi protectia.

Care sunt avantajele terasei acoperite?

– Reduce temperatura interioara cu 6-8 grade si poate reduce costurile de climatizare.
– Reducerea absorbtiei globale de caldura a cladirilor si izolarea cladirii impotriva caldurii si a frigului.
– Confortul unei terase chiar si pe timp de ploaie si vant

Ai nevoie de autorizatie de construire pentru o pergola?

Orientarile de planificare privind pergolele sunt putin neclare, dar in general(aproximativ 80% din cazuri) NU veti avea nevoie de autorizatie de construire. Autorizatia de planificare difera de la un consiliu la altul, dar exista cateva scenarii comune in care veti avea nevoie de ea: daca locuiti intr-o zona de conservare protejata, cum ar fi o zona de frumusete naturala exceptionala(AONB), daca proprietatea dvs. este listata sau daca structura se afla in fata proprietatii dvs. intr-o zona urbana. De asemenea, este important sa retineti ca, daca structura se afla la mai putin de 2 metri de limita proprietatii, inaltimea maxima permisa pentru o structura este de 2,5 metri. Mai departe de limita, limita maxima de inaltime creste la 3 metri.
Va sfatuim sa consultati autoritatea locala de planificare, in special in cazul proiectelor comerciale, deoarece este intotdeauna mai bine sa stiti exact care este pozitia dumneavoastra in ceea ce priveste planificarea inainte de inceperea constructiei.

Daca ti-a placut acest articol, gasesti AICI si alte articole cu sfaturi despre amenajari interioare.

Etichete:

Epardoseli
Logo
Shopping cart